Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Koekebakker
Nou hoor ik net op Ned2 zowel Paul Verhoeven als Ronald Ockhuysen beweren dat Carice van Houten sowieso geen Oscar als beste actrice kan winnen voor Zwartboek omdat Zwartboek niet in die (lees: Engelstalige) categorie zit.
Maar dat is toch niet waar? Ik meen me tenminste te herinneren dat er best niet-Engelstalige films voor andere categorieen worden genomineerd. Ook actrices als ik het wel heb.
Koekebakker
Even nagezocht: wel degelijk. In de laatste jaren kom ik meteen al Cidade de Deus, Y Tu Mama Tambien en Hable con Ella tegen in diverse categorieen.
En, iets langer geleden, ook een vrouwelijke hoofdrol voor Fernanda Montenegro in Central do Brasil.
Het is wellicht niet waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk dat Van Houten wint.
FisherKing
Volgens de regels kan het wel, dus. Daar maar op hopen idd. Als ze wil. Want ik vrees dat ze niet wil.
streeter
Maar moet een film niet in de VS tussen 1 januari en 31 december voor minimaal 1 week in NY en LA spelen? Volgens mij speelde de bovengenoemde films al voor het eind van het jaar.
Koekebakker
Dat zou kunnen, natuurlijk. Dan hangt het van de Amerikaanse releasedatum af. Al had ik niet de indruk dat de heren daar op doelden.
Denk niet dat ze in het puriteinse Amerika Oscars gaan geven aan vrouwen die hun schaamhaar blonderen ...
raymon
Nee inderdaad maar wel aan hartstikke goed acteerwerk van b.v CARICE van Houten!
cornelis
Dan hangt het van de Amerikaanse releasedatum af.
Dat is zo. Zou zomaar kunnen dat men nu al weet dat die film niet op tijd een reguliere VS release krijgt.
matthijs_013
Ik ben nu making of op rtl7 kijken en ben eerlijk gezegd wel enthousiast. Ik houd niet van oorlogsfilms, maar dit lijkt me een vrij goede eigenlijk. Ik kom de bios niet binnen, maar zal hem zeker huren.
twg
zwartboek vandaag gezien.
goede film maar 4,05 is naar mijn mening te hoog.
Met zwartboek wordt er duidelijk geprobeerd een steengoede onnederlandse film te maken. Daar slagen de makers een heel eind in. Ten eerste bevat de film prachtig licht en geluid(zeldzaam in de NL producties) en als thriller doet hij zijn werk goed, als drama scoort de film gemiddeld
Carice Van Houten zet een sterke rol neer zowel als enkele bijrollen. De regie is niks op aan te merken.
in het begin ergerde ik me echter wel aan het camerawerk dat was heel storend: heel veel korte shots die op een gegeven moment heel erg storen naar mijn mening, lange shots hadden het beter gedaan. Maar naar verloop van tijd werd dit geheeld en werd zwartboek goed spannend en bevat het een boeiend verhaal.
En zoals gewoonlijk bij de meeste NL films kwam er weer het nodige naakt bij kijken. Sommige scenes past het goed bij, bij andere scenes dacht ik: zeg verhoeven kon het weer eens een keer niet laten!
bijvoorbeeld de scene dat carice haar schaamhaar blond verft, dat ze dat doet is een belangrijk onderdeel van het verhaal maar in de scene zelf hoef je de nadruk er niet zo stevig op te leggen. Door het in een shot te laten zien weet ik het ook wel.
enkele scenes zij ook cliche gefilmd en ouderwets. waaraan toch te merken is dat paul verhoeven in die 20 jaar dat ie weg is geweest, niet is meegegroeid met NL (want in die 20 jaar is er een boel veranderd).
Voor NL begrippen is zwartboek een uitschieter maar dat is ook niet zo gek voor paul verhoeven in die positie. Maar als je dat aspect wegdenkt stijgt zwartboek voor mij niet zo ver boven het gemiddelde uit. Het is een goede film maar naar mijn mening niet de beste NL film die er is.
Simon blijft voor mij toch de beste. omdat ze daar van een simpel idee iets briljants hebben gemaakt. En bij zwartboek zie je dat de makers zich ongeloofelijk uitsloven en toch niet het uiterste bereiken wat in Simon wel lukt, en die is ook nog eens voor minder geld gemaakt.
Ik ben beniewd wat verhoeven er van had gebakken als hij minder geld te besteden had. Want dat is voor mij de kunst van goede films maken: met weinig middelen iets briljants maken. vandaar dat ik zwartboek en Simon vergelijk.
Goede film met een goed verhaal en goed acteerwerk maar erg ouderwets en dat is voor mij toch echt storend aanwezig. Anders was het een 4 nu geef ik een 3,5*
Skyper
Ik ben ook 15 en zie er nou ook niet echt ouder uit ofzo, en ik kwam er wel in zonder dat ze ook maar iets twijfelden, dus misschien lukt het jou ook wel hoor.
corbijn
Een van de eerste Duitse recensies, deze spreekt over "einfach großartig "en een van de beste films van de laatste jaren
Toch goed om te lezen dat het licht euforische hier in Nederland ook over de grens gedeeld wordt
cornelis
Door het in een shot te laten zien weet ik het ook wel.
Je ziet dat maar in één shot, dus wat bedoel je?
Vreemd. Voor mij is een goede film een goede film, ongeacht budget. Het budget interesseert me niet.
De ene film kost nu eenmaal meer dan de andere. Simon kost op papier meer dan waar-ie voor gemaakt is. Zwartboek is op papier al een duurdere film dan Simon, en het budget pakt door de coproductieconstructies ook relatief nog wat hoger uit.
Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Vierde man , Robocop (voor Amerikaanse begrippen met een zeer laag budget gemaakt) Ik geloof niet dat hij zich nog hoeft te bewijzen. Bovendien is de productie value van Zwartboek veel hoger als die van Simon. De film ziet er uit alsof de € 40 m heeft gekost.
Koekebakker
Simon kost op papier meer dan waar-ie voor gemaakt is.
Hoe bedoel je dat?
En dat?
Hoe bedoel je dat?
Als medewerkers zich maar voor 50% laten uitbetalen (ik ken het precieze percentage niet), is het werkbudget van een film natuurlijk aanzienlijk lager dan de eigenlijke kosten.
Het script van Zwartboek bevat nu eenmaal meer en complexere scenes dan Simon. Complexer in wat er gebeurt, hoeveelheid personages en figuranten, het feit dat het een periodefilm is, etc.
Een script als Simon kun je in een dag of 35 draaien. Een script als Zwartboek kost een dag of 83.
Tel daarbij op dat het verplicht werken in een coproducerend buitenland geld oplevert, maar ook extra geld kost. In Londen betaal je 5 pond voor wat hier 5 euro kost. Bovendien betekent het enorm veel extra transportkosten en vervoer/verblijf van personen als je in Duitse studio's draait. Enz., enz.
Er zijn zoveel factoren die bepalen wat een film kost, en wat het budget is, dat je een enkel getal niet zomaar naast een ander getal kunt leggen.
Het budget van Zwartboek kun je verder sowieso lastig vergelijken, omdat we hier geen vergelijkbare films hebben gemaakt. Voor internationale begrippen is 17mln euro voor zo'n film niet heel veel geld.
SilverGun
Alsof Verhoeven in die twintig jaar niets heeft uitgevoerd.
Quentin
Als we het over ouderwets hebben; waar heb jij de afgelopen 20 jaar gezeten?
Mieker#1
't lijkt mij een hele indrukwekkende film. Ook vind ik Carice een erg goede actrice.
Het enige wat mij ervan weerhoudt de film te bekijken zijn de (denk ik) bloederige stukken en het vele geweld!
Goodfella_90
Er is inderdaad behoorlijk veel geweld, maar echt bloederig is het volgens mij nergens. Vooral schietincidenten. Je kan hem best gaan zien hoor, tenzij je echt behoorlijk snel van de kaart raakt.
Ja tuurlijk, als je een paar jaar buiten Nederland werkt loop je al snel achter op film gebied.
Quido
'Behoorlijk veel geweld' ? Daar zou ik deze film niet meteen mee associeren. De trailer toont bijna alles op gebied van geweld.
De gala show (Gouden Kalveren) is overigens hier terug te vinden:
'Zwartboek momenten' op: 29.30 minuten, 1 uur 25.30 minuten, 1 uur 40.00 minuten tot het eind. Prachtig moment als Carice het Kalf in ontvangst gaat nemen. Verhoeven is overduidelijk geëmotineerd door haar stuntelige, maar ontzettend oprechte en lieve dankbetuiging.
Goodfella_90
Erg mooi stukje met de ontvangst van Van Houten ja!
edit: Die van beste regie is niet minder mooi.
Rua
Wat is een onnederlandse film??
Deze film is heel erg nederlands en idd steengoed!
De gala show (Gouden Kalveren) is overigens hier terug te vinden:
Goodfella_90
Wat is een onnederlandse film??
Deze film is heel erg nederlands en idd steengoed!
Je kan niet beweren dat deze film in de typisch Nederlandse stijl is gemaakt.
Ohhh god, wat een grappige man, Not nou wel grappige maar beetje over de top
Waar probeert hij grappig te wezen dan?
Hi-Tek
Die presentator van de uitreiking vond ik zeer irritant. Ook de aankondiging van de genomineerde vond op een beetje een ''spelprogramma achtige'' manier over komen. Maar goed was opzich wel grappig hoe Carice van Houten de gouden kalf in ontvangst nam. Moet de beelden van het hele spektakel nog een keer op m'n gemakje bekijken.
Ohhh god, wat een grappige man, Not nou wel grappige maar beetje over de top
Uhh, ringtone, uhh Barbie, nog iets wat niet echt grappig was en wat maar steeds door ging??
Goodfella_90
Ik heb het hem niet horen zeggen (of doel je misschien niet op Verhoeven?).

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977