Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Prison Guard with Baret
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Weet ze zo niet uit m'n hoofd, maar toen dat nieuws pas naar buiten kwam, stond er ipv nederlandse inzending voor de oscars; genomineerd voor de oscars.
Heb ik nooit gezien. Zou ook heel stom zijn.
Mijn hemel, wat is De Filmkrant heftig...
Wat een lul hannes, moet schijnbaar een eigen mening hebben. En ach, het is maar één iemand die hier zijn mening geeft
Bart_R
Oene Kummer zegt me niet zoveel (of het nu een grap/pseudoniem of werkelijk persoon betreft), en waar het plusje op slaat is me ook niet helemaal duidelijk (recensie of film), maarre...
Quido> klopt (m.b.t. beoordeling): ik vond de film ook zeker niet slecht. Verre van. Ik zal mijn eerdere opmerking nog even verduidelijken:
De punten die in de Filmkrant naar voren komen, vind ik allemaal legitiem, alleen het vernietigende oordeel, dat aan deze punten verbonden wordt, niet echt.
De film is inderdaad niet écht controversieel en vernieuwend, en maakt, vooral tegen het einde, gebruik van veel actie/thrillerconventies die we al vele malen eerder (en beter) hebben gezien. De personages kennen ook betrekkelijk weinig diepgang. Dit alles bij elkaar maakt het centrale verhaal (over Rachel en Müntze), mijns inziens, minder krachtig. Hoeveel minder krachtig het wordt, en hoe kwalijk dit alles is, bijv. als je kijkt naar andere kwaliteiten van de film, is w/s vooral afhankelijk van persoonlijke smaak (alsook verwachtingen en focus).
In het persmateriaal verklaart Verhoeven dat hij (ook) een entertainende film wilde maken en niet (louter) een filmhuisachtig oorlogsdrama. Hij noemt David Lean als een regisseur die hier de perfecte balans tussen wist te vinden. Persoonlijk vind ik alleen niet dat Verhoeven hier op eenzelfde manier in weet te slagen als Lean. De film komt op mij net wat te gehaast en makkelijk over. En dat vind ik jammer, omdat het volgens mij echt een hele grote/goede film had kunnen worden. Nu is hij bovengemiddeld, maar veel verder gaat het wat mij betreft niet. Ergens hoop ik nog op een (langere) director's cut van deze film. Voordat de (pers)voorstelling begon, hoorde ik iemand achter me praten over wisselende berichtgeving m.b.t. de speelduur van de film. Er waren aanvankelijk berichten dat 'ie zo'n drie uur zou duren. Volgens mij zou het verhaal en de personages met een dergelijke speelduur meer recht gedaan kunnen worden.
Quido
De film is inderdaad niet écht controversieel en vernieuwend
iluvmovies
Recensie uit Variety: alleen maar lof!
"Hollywood-honed tech smarts and European character sensibilities mesh entertainingly in pacy WWII resistance thriller "Black Book," helmer Paul Verhoeven's first feature in his native Netherlands for more than 20 years. Fictional tale, about a young Jewish woman who falls for a Gestapo officer while seeking revenge for her family's murders, moves like an express train across almost 2½ hours without any sense of rush and with strong, empathetic characters etched en route".
Vooral Carice van Houten wordt geprezen:
"Rarely off-camera, Van Houten, only 29, throws herself into the part of a lifetime, with a face that can spin on a dime between fear, defiance, caprice and caring. But for all of Verhoeven's technical skills, the film still wouldn't work without her on-screen chemistry with Koch (the writer in "The Lives of Others"), who makes Muentze a tragically flawed figure rather than simple villain".
Ik ben benieuwd naar de andere reviews. Op het NOS Journaal werd gezegd dat de film gemengd is ontvangen door critici.
Variety is wel een zeer toonaangevend vakblad....
Quido>
Ben ik met je eens, hij hoeft niet controversieel te zijn, maar er wordt wel gesuggereerd dat de film dit is (in het persmateriaal bijvoorbeeld; en zojuist nog, in een gesprek op de radio)
Maar mijn punt is eig., dat de film meerwaarde dient te hebben ten opzichte van andere films in de geschiedenis (en niet alleen 'Soldaat van Oranje'). Dat Duitsers als mensen worden getoond vind ik niet erg vernieuwend. Bovendien vind ik het tonen van grijze gebieden wat anders dan een goede Duitser laten zien en een hufterige Nederlander. Veel van de personages werden vrij grof (breed) geschetst en louter "functionele" dialoog gegeven.
Er was nog wel enige (potentie tot) verdieping en de eerste helft (of eerste twee derden) van de film lijkt het allemaal daadwerkelijk interessant te gaan worden (of blijven), maar uiteindelijk is het toch een film geworden die vooral "op de oppervlakte entertaint". Wat niet zou geven als dit vermaakgehalte op zichzelf goed werkt of erg bijzonder is, wat in mijn optiek niet het geval is (ik zal niet in details treden i.v.m. spoilers).
Daarnaast zijn er, temidden van al het vermaak (ook a/h einde [stront, i/d boot, Kibboets]) scènes die duidelijk maken dat het drama erg intens en contemplatief moet overkomen, en door de wat te summiere opbouw hiervan (m.a.w. de te grote aandacht voor de tamelijk absurde actie/thrillersituaties), heeft dit niet de gewenste uitwerking.
Maar, het lijkt nu net of ik de film belabberd vond, wat, nogmaals, niet het geval is. Ik vond wel degelijk dat de film wat betreft scenario te kort schoot, maar dat dit voor een groot gedeelte gecompenseerd werd door kwaliteiten van cast en crew (Carice, regie, camerawerk, locaties/sets, muziek, "props" etc.).
Je mag best weten dat ik nog even heb getwijfeld tussen 3,5 en 4 sterren. Toch overheersten de gemengde gevoelens toen ik de screeningruimte verliet. Maar hoewel het uiteindelijk niet de topfilm is geworden waar ik op had gehoopt, is hij zeker niet slecht te noemen. (Hij krijgt van mij een dikke 7 [uit 10]).
Het is altijd interessant te zien hoe verschillend mensen op films kunnen reageren. Ik ben in ieder geval blij dat jij zo genoten hebt. Ik ben ook erg benieuwd hoe het grote (Nederlandse en buitenlandse) publiek op de film gaat reageren. Het zou me niets verbazen als Carice hiermee internationaal gaat doorbreken.
iluvmovies>
Klinkt goed! Tof dat van Houten zoveel lof krijgt. Op mij maakte ze ook erg veel indruk. Ben benieuwd naar de rest...
iluvmovies
Ook de Hollywood Reporter is zeer positief!
"Paul Verhoeven's World War II drama "Black Book" is an ambitious throwback to the days of rousing all-action wartime pictures in which an intrepid loner risks everything to fight a clearly defined enemy. It succeeds on almost all fronts. The epic film is a high-octane adventure rooted in fact with a raft of arresting characters, big action sequences and twists and turns galore as a group of Dutch resistance fighters combat the Nazis not knowing they have a traitor at their core.
Top-flight production values and a ripping yarn should mean major boxoffice returns anywhere there is a taste for old-fashioned big-screen entertainment.
(...)
Director Verhoeven, back on home turf after the Hollywood excesses of "Starship Troopers" and "Showgirls," has fashioned an exciting tale with co-scripter Gerard Soeteman, who developed the original story. Production designer Wilbert van Dorp and cinematographer Karl Walter Lindenlaub have done a great job in creating period detail and capturing fast-moving sequences and intimate moments. Editors Job ter Burg and James Herbert contribute fine work, and Oscar-winning composer Anne Dudley's score complements it all effectively.
Van Houten makes a memorable heroine, a singer as well as a good actress, in what is a very punishing role. Koch and Hoffman do a lot to give their stereotyped roles some originality.
The filmmakers strive hard to root the picture in genuine drama. There are bookends set in Israel that add considerable emotional resonance. While the revelation of the traitor smacks of melodrama, the high adventure is mixed with moments of authentic wartime pathos".
cornelis
Ergens hoop ik nog op een (langere) director's cut van deze film.
Dit is de director's cut.
Quido
Voor mij werkten veel van de punten die jij aanhaalt juist wel. Die 'strontscène' bijv. vond ik vrij indrukwekkend en ontroerend. Die blik van Carice, in combinatie met de prachtige belichting (in die scène) ...
is nu iedereen die een slechte recensie schrijft direct een lulhannes?
DE ULTIEME NEDERLANDSE OORLOGSFILM
(...)
Meest verbluffend aan Zwartboek is hoe deze productie van San Fu Maltha een groter gevoel van authenticiteit weet te creëren dan te beleven viel in Nederlandse oorlogsfilms die dertig jaar eerder tot stand werden gebracht. Wat de thans 68-jarige Verhoeven op dit punt aan breedte en diepte te bieden heeft, overstijgt dus ook wat hij zelf heeft gepresteerd op 39-jarige leeftijd.
(...)
Dan wordt pas goed duidelijk dat onze meest internationale regisseur naar Nederland terugkwam om onze beelden over de Tweede Wereldoorlog grondig te corrigeren door middel van een soort anti-Soldaat van Oranje.
(...)
Intussen blijft overeind dat Zwartboek dermate veel formele en inhoudelijke kwaliteit biedt dat je uiteindelijk denkt: nu hoeft er ook meteen nóóit meer een Nederlandse film over de oorlog te worden gemaakt, laten we er nu maar over ophouden
Pieter van Lierdrop
cornelis
URL not found on server.... Net deed-ie het nog.
"Het staat vast dat Paul Verhoeven met Zwartboek alles overtreft wat hij eerde in Nederland tot stand heeft gebracht, inclusief zijn oorlogsepos Soldaat van Oranje."
Quentin
Ik had het artikel eerst op onze site gehost, maar deze directe link doet het als het goed is ook.
FisherKing
Hollywoodreporter: Het Nederlandse vakmanschap van onder meer editor Job ter Burg en production-designer Wilbert van Dorp wordt nadrukkelijk geprezen.
@Oene Kummer.
Da's natuurlijk erg goed commentaar.
neo
Ook uit die nieuwsbrief:
'Aan Paul Verhoeven zal het niet liggen, de regisseur staat
onvermoeibaar de pers te woord op zijn bekende directe wijze. Dat leidde tijdens de persconferentie nog tot een pikant moment. Een journalist uit Israël vroeg of hij het niet smakeloos vond om seks en de holocaust te combineren. 'Wat een vreemde vraag,' antwoordde de maker gepikeerd. 'Sommige mensen in de film hebben seks, anderen worden geconfronteerd met de jodenvervolging, en die twee hebben niets met elkaar te maken.' Om er fijntjes aan toe te voegen dat het prima werken was in de staat Israël, 'dat voortdurende historische experiment'. Au, die zat.'
(Mark van den Tempel op Preview.nl)
Geweldig antwoord!
Eigenwijs
"strontscene"? Carice van houten? Ik hoop stellig dat dit niet de scene is die ze in de Spaanse Polder, Rotterdam geschoten hebben. Maar ik ga toch eens kijken naar deze film. Wat de uitkomst ook mogen wezen, verwacht je nou echt dat Verhoeven bij terugkomst zich gelijk zou herconformeren tot een brave rechtlijnige calvinistische verhaler van de oorlog zoals hij die in overlevering heeft meegekregen? Welnee, hij is veramerikaniseerd in al die jaren, en dat krijg jij nu op je bord. Maar dat betekent nog niet dat het een slechte film is.
Electro_2
De trailer die ik gezien heb heeft me wel nieuwschierig gemaakt naar deze film. Zag er aardig on-Nederlands uit! Carice van Houten is een zeer goede actrice
Quentin
FilmFocus is ook zeer positief.
Zijn die onafhankelijk?
Anyway: Screen international:
Black Book, Paul Verhoeven's first European film for more than 20 years, is not a particularly original piece of cinema but it is rollicking, big-budget historical entertainment of the sort that the old continent so rarely gets right these days (...)
Thomas83
Ik ben echt heel benieuwd naar deze film. Ga hem binnenkort zeker kijken.
Alle publiciteit erover, en het feit dat het de eerste productie in eigen land sinds jaren is van Verhoeven, maaky me al erg nieuwsgierig. En dat wordt er niet minder op als ik zie hoe de film na een paar stemmen tot nu toe wordt gewaardeerd hier, en als ik hoor dat de kritieken erg wisselend zijn.
dirkjan73
Ik zit hier de texten te lezen van deze mijnheer maar ik ben nog niets origineels van hem tegen gekomen, volgens mij werkt hij of heeft hij werk gedaan voor de
makers van "Zwartboek",
ik heb gehoord dat Zwartboek heel erg mee/tegenvalt (hoe je t zelf wilt bekijken), "`t Visuele en her en der wat acteerpresaties camoufleren de gaten van `t (magere) verhaal met weinig origineel en creatief denken", althans laatste waren de woorden van iemand ik ken die `m gezien heeft,
Maar ik persoonlijk draag Verhoeven altijd een warm hart toe, "Basic instinct" en "Totall Recall" zijn nog steeds een van mijn favo`s, agh en iets dat voor een lousy 18 miljoen euro is gemaakt, daar moet je ook niet te veel van eisen
Op de brandende vraag of ik `m ga kijken? Ja, ik heb een Pathe Unlimited pasje en zal `m daarom maar even zien,
en mocht ik dat niet hebben, dan huurde ik `m later op DVD, maar dan wel als `t uiteindelijk een weekfilm is geworden
dirkjan73
Stem verwijderd.
Sorry guys!!!! Ik wist niet eens dat ik had gestemd...
Ben nieuw hier weet nog niet hoe alles werkt
cornelis
Als je hierboven kijkt, zie je dat er mensen zijn die de persvoorstelling(en) hebben bezocht.
mister blonde
Wat was er eigenlijk zo goed aan dat dit een 5 verdient, Cornelis?
De montage ...
Ik zit ook dicht tegen de 5 aan overigens, eerst nog eens kijken.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977