Genre: Mystery / Horror
Geregisseerd door: Shin'ya Tsukamoto
Met onder meer: Shin'ya Tsukamoto, Takahiro Kandaka en Takahiro Murase
Gesproken taal: Japans
Plot Haze
"You will experience the palpable feeling of terror and all encompassing sense of claustrophobia as you watch this intense exercise in basic fear and dread..."
Een man (gespeeld door Tsukamoto zelf) wordt wakker in een benauwde ruimte en heeft geen idee hoe hij daar gekomen is, of hoe hij eruit moet komen. Elke beweging die hij maakt brengt nieuwe gevaren met zich mee.
Halcyon
Sowieso redelijk vervelend dat veel Tsukamoto films overspoeld worden door horror fans op zoek naar hun fix (zoals vorig jaar bij Vital).
Hoezo vervelend? Hoe meer aandacht hoe beter, toch?
Nee dank u. Die jongetjes zitten zich toch maar te vervelen en als ze geen bloed zien gaan ze maar wat vervelend lawaai maken, of applaudiseren als de hoofdpersonages kussen. Mogen ze van mij best doen tijdens de nacht van de wansmaak als ik er niet bij ben, maar liever niet tijdens Tsuka's films. Zeker z'n recenter werk niet, al helemaal niet bij Vital, toch wel een erg mooie en zelfs gevoelige film.
Het is ook nodeloos te zeuren over het aanwezig zijn van dubbele bodems in het werk van Tsuka. Wil je gewone horror moet je niet naar de man z'n films gaan kijken. Zet je gewoon The Cube nog een keertje op.
danuz
Volledig mee eens. Tsukamoto gaat veel verder dan horror. Een film als Vital is wat mij betreft gewoon een drama, en heeft niks met horror te maken.
JoeHallenbeck
De DVD kan je bestellen op http://www.play.com
Vandaag eindelijk ontvangen
Tsukamoto begint zo langzamerhand een van m'n favoriete regisseurs te worden, heb nog geen slechte film van de man gezien. Ik ben heel benieuwd!
Chr.s
Eergister gezien en vandaag herzien.
Érg fijn filmpje dit, fantastisch hoe de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt op de kijker overgebracht wordt. Verder zijn de acteerprestatie uitstekend en is de muziek weer perfect.
De dvd (welke je bij play kunt kopen) bevat verder ook nog leuke extra's waaronder een making off.
Geinig om te zien hoe ze de set gebouwd hebben en te zien hoe Tsukamoto het ding zelf aan het schilderen is.
Querelle
Viel een beetje tegen. Ik heb het vermoeden dat ik de kortere versie beter ga vinden
Kaffeefiltjer
(Nu dacht ik dat dit over André ging )
PeterNL
Hoelang is die dan ?
Hattori
Gisteren gezien en alhoewel ik best heb genoten van dit 'experimentje', heb ik eigenlijk toch weinig begrepen van het verhaal.
Nu is dat niet het belangrijkste, maar ik heb wel genoten van de duistere sfeer, de gruwelijke scene met die tanden, de muziek en het camerawerk (vooral die first-person views).
remorz
De eerste Tsukamoto die van mij meer dan 3,5* krijgt.
Veel intenser dan Vital, veel genuanceerder dan Tetsuo, veel duidelijker in zijn doel dan Snake of June.
Tsuka's stijl beviel me bij bovenstaande films erg goed, en het is meteen hèt grootste pluspunt van Haze. Perfect gedoseerde weirdness in een montage die haast vlekkeloos te noemen is. Geluid en beeld sluiten naadloos op elkaar aan en dragen bij aan een indrukwekkend intense sfeer. Constant beklemmend, met enkele scenes die je echt de rillingen geven. Ben zelf niet zo dol op kleine ruimtes en deze film weet perfect op die claustrofobische angsten in te spelen met al dat gekruip en gesleep.
Zei laatst bij The Omen dat het wel lang geleden is dat ik een film 'eng' genoemd heb, deze komt verdomd dicht in de buurt. 4,5*
timbo_
Wat een tegenvaller. Had er zoveel van verwacht. Leefde totaal niet mee met de man. Vond het hele gedeelte onder de grond slaapverwekkend saai en vond het gedeelte in de keuken een beetje makkelijk afgeraffeld. Erg jammer zeker omdat het zo'n dure investering was. Dus als iemand hem wil overnemen laat het weten.
Mr Confused
Voor hoeveel doe je hem weg.
arkadi
Intense filmervaring al was mij na 1 keer kijken niet geheel duidelijk wat het plot was. Veel dingen kun je natuurlijk zelf interpreteren maar iets meer duidelijkheid was wel prettig geweest. Na wat research op het www heb ik nu wel oja! dat ik dat toen niet had gezien.
Wat is eigenlijk het verschil met de korte en lange versie?
Ik heb die van 49 min gezien.
Al hoewel ik 49 min op het punje van mijn stoel(bank) heb gezeten geef ik hem toch 3,5* voor de korte duur en de onduidelijkheid die deze film mij achter liet.
aegron
Erg intens en bizar filmpje. Het voelde een beetje aan als een middelvinger naar the cube en saw. Het begin is prachtig claustrofobisch en dan slaat het opeens om en blijkt het zoveel meer te zijn.
Erg goed. 4*
BoordAppel
Haze is beklemmend, akelig, goor en spannend maar liet me toch niet bedrukt achter. Dit door het verrassende einde dat toch nog een positieve draai aan de film geeft.
Daarvoor is het echter allemaal wat minder vrolijk. Doordat de camera zo ontzettend dicht op de hoofdpersoon zit krijg je zelf ook last van claustrofobie. Ook het geluid werkt goed mee aan een akelige sfeer. Vooral in de scene waar de hoofdpersoon met zijn tanden over een pijp schuurt, het geluid maakt het daar echt helemaal af.
Een erg sterke film dus. Lekkere speelduur ook, heb zin om hem snel weer te bekijken
De Knip
Het is de staat waarin de hoofdpersoon verkeert, blijkt op het einde. Dat doet erg veel van de film voor mij af. Het hele claustrofobische heeft dan totaal geen pakkend einde voor mij:
*1/2
aegron
Dit mag wel een halfje hoger, want hij blijft in mijn hoofd rondspoken.
Chainsaw
Inmiddels twee films van Tsukamoto gezien (het erg amusante Tetsuo en het voor mij nogal tegenvallende Vital) en Haze is daarmee mijn derde. En ook zonder enige twijfel de beste van de drie!
Ten eerste, wát een sfeer; je zou er ter plekke claustrofobie van krijgen, zeg. Verder erg indrukwekkend gefilmd, met schitterend gebruik van licht, geluidseffecten en muziek. Zo zagen onder andere de hallucinaties van de hoofdpersoon er erg goed uit. Het is, zoals aegron hierboven ook al aangeeft, een film die een beetje in je hoofd blijft rondspoken, mede door een aantal erg aangrijpende en nogal bizarre scènes. Die scène met die tanden op die pijp bijvoorbeeld, grandioos!
Verder erg goed om te zien hoe een film met zo weinig middelen toch nog zo sfeervol en interessant weet te zijn. Daar kunnen heel wat filmmakers nog wat van leren, als je het mij vraagt. Een Cube kan hier toch echt bij lange na niet aan tippen!
4 sterren.
trojan.exe
flutfilmpje
tja snap gewoon niet wat hier nou zo leuk aan is.
misschien leuk voor kunstenaars ofzo maar mij deed het erg weinig.vond het zelfs irritant om naar te kijken
1,5 *
maar alleen omdat ie zo kort was
anders was het een 0,5* of lager
Freud
Mmm, interessante redenering. Ik volg je ten dele, maar de stupiditeit van je laatste argument brengt me wat aan het wankelen.
Elboo
Kan me heel goed voorstellen dat mensen dit crap vinden! Het begint spannend en goed en je blijft je (net als hem) maar afvragen waarom hij daar is. Hoe verder de film in is des te sneller wil je weten wat de clue is. Kan je teleurstellen, die clue komt niet.
In het interview met Shinya Tsukamoto zegt hij dat hij normaal 2 tot 6 maanden doet om een film te maken. Deze koste hem maar 12 dagen en dat valt er ook aan af te zien! Ik mis (net als De Knip) een pakkend eind, daar staat of valt een film bij mij en deze valt dus jammerlijk..
1,5* omdat ik de film toch in spanning keek

Chûgoku no Chôjin
Actie / Avontuur, 1998

Kimyô na Sâkasu
Drama, 2005
claustrophobiamazeimprisonmentsurrealismeoverlevinglabyrinthcultfilmhalf-length film