Genre: Western / Drama
Geregisseerd door: Andrew Dominik
Met onder meer: Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell
Releasedatum: 8 november 2007
Plot The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
"Beyond the myth lies America's greatest betrayal"
Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.
Jesse James
Dorothy Evans
Sheriff Timberlake
Co Jackso
- 21924 berichten
Die jij noemt zijn tussendoor westerntjes.
De echte krakers duren lang, zijn traag, karakters worden volledig ontleed en na afloop heb je het gevoel zelf te hebben meegedaan.
Maw ze hakken erin en blijven even steken.
Wat betreft de films die Madecineman noemt, klopt jouw bewering niet. Met name een film als High Noon is zeer sterk in zijn karakterstudie en spanningsopbouw. My Darling Clementine vond ik ook echt goed vanwege zijn karakters. Eigenlijk is alleen 3:10 to Yuma een uitstekend tussendoortje.
Madecineman (moderator films)
Die zou ik ook zeker geen "tussendoor western" noemen, erg sterke en interessante karakter ontwikkeling en The Ox-Bow Incident is zelfs een film met een boodschap. Hoelang een film/westen duurt zegt helemaal niet over de impact die het heeft op de kijker. Liever een mokerslag van 90 minuten dan 3 uur lang in slaap gesust worden....
JKM
Poeh! Moeilijk! Mooi in beeld gebracht en "Braadpit" is best in vorm..
Ook een aardige rol van Casey Affleck (Hij weet echt te irriteren).
Zeker ook origineel: Absoluut geen standaard western..
Toch kon het me niet echt grijpen. De spanningsboog blijft niet overeind, of zoiets.
3 sterren.
JKM
rokkenjager
Ongeveer 'n jaar geleden toen ik de film voor het eerst zag was ik hier absoluut niet over te spreken. het stond in me geheugen gegrift als een saaie boel. Tijdje geleden toen ik de trailer weer eens bekeek, was ik er vrij zeker van dat de film meer zou kunnen wezen dan enkel mooie beelden.
Waar de dialogen toentertijd oogden uit nietszeggend en doorsnee - wezen ze nu poëtisch en lyrisch. Brad Pitt is geniaal in zijn rol, ook Casey Affleck is briljant. De muziek is subliem en cinematografie vele malen bewonderenswaardiger dan voorafgaand. Erg fijn western dus.
frank92
Veel te langdradig ben fan van brad pitt maar dize film is niet mijn topper.
sinterklaas
Opzich wel een redelijke mooie vertelling over het leven en dood van Jesse James. Film begint wel mooi en je word meegesleept in de sfeer maar na een tijdje blijft de film erg hangen en haakt het af naar een overdosis aan cliche's en overbodigheid en begint het op den duur erg langdradig te worden. Brad Pittvond ik wel goed als Jesse James en Casey Affleck als de naive Robert Ford. Sommige scenes waren ook best mooi en spannend. Wat ook minder was waren de geluidseffecten (van de wapens enz). TAOJBTCRF (erg lange titel overgens) is ook veelste afwisselend van langdradige scenes naar mooie scenes. Soms lijkt het wel alsof alles heel snel in elkaar is geflanst.
De moord op Jesse James en het leven van moordenaar Robert Fort erna was ook wel redelijk verteld. Dan word het gereconstructureerd in een theater en even later heeft Ford spijt van zijn daad. Zoals gezegt is dit gewoon een wispelturige film. Het had gewoon veel beter uitgewerkt moeten worden. Heel erg jammer.
3,0* (0,5* bij de 2,5* als mats)
Fryce
Het leek een goeie film te worden. Acteerwerk is goed. Wat voor mij de film verknalde was de monotome langdradigheid. Het werd op een gegeven moment een uitzitfilm, erg jammer.
wendyvortex
Gelukkig lijkt Hollywood zich langzaam weer iets meer te realiseren dat een film niet per se van de ene naar de volgende actiescene hoeft te gaan. Nu moet alleen het popcorn-publiek nog iets meer wennen aan het idee dat een film een manier is om een verhaal te vertellen. Hier dus de laatste maanden van Jesse James, waarbij de mythe van Jesse James als moderne Robin Hood vervangen wordt door een paranoide onbetrouwbare man en de rol van Robert Ford als eeuwige verrader wat rechtgezet wordt.
Mooie cinematografie en mooi tempo in deze film.
Brad Pitt is een acteur die nog wel eens een film kan verknallen (12 monkeys!!!) maar die levert hier ook prima werk af.
Soundtrack van Nick Cave en Warren Ellis. En Cave is ook nog even te zien en te horen als zanger in de bar.
The Scorcher
Had toch wel véél meer verwacht van deze film,
toch zeker omdat 'Brad Pitt' de hoofdrol speelt
(een geweldige acteur trouwens).
Ook het verhaal was erg langdradig, en de rol van Robert Ford
was ook al niet te geweldig.
Erg jammer...
MichaelMadsen
Zeer mooie beelden en muziek, een sublieme Affleck en een aardige rol van Pitt. Jammer dat het karakter van Jesse James niet meer word uitgediept, de nadruk word meer gelegd op de "mens" Ford. Ik kon bij de aanslag niet echt medelijden met James hebben vanwege zijn soms psychotische aanvallen.
Bob Gray
- 2046 stemmen
Ongelofelijk mooi geschoten Western, die in feite dat niet eens is maar meer een karakterportret in een Western jasje. Geweldig acteerwerk, prachtige muziek en adembenemende plaatjes maken dit tot een modern meesterwerkje.
Best wel een aardige film met een zeer goede rol van Brad Pitt. Hij had van mij wel 40 minuten korter gemogen. De beelden zien er trouwens ook fraai uit in deze film. Casey Affleck als Robert Ford vond ik zeer irritant in deze film maar dat hoort er waarschijnlijk bij.
Toch knaagt de film aan me. Sluit niet dat ik hem beter ga vinden bij herziening.
Bla
Vooral het verschil tussen man en jongen wordt goed in beeld gebracht, mooie plaatjes, goed acteerwerk alleen jammer dat, zoals al gezegd, de spanningsboog niet intact blijft. Toch blijft er een mooie 3,5* over.
Bla
Vreemd dat hij voor die 'fuck-up' genomineerd werd voor een Oscar.
Rebel80
Lekker grauw en donker sfeertje, rol van Ford is goed gespeeld, wat een irritant mannetje zeg, goed gedaan!
OlafK
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford kent subliem acteerwerk en een intrigerend plot. Toch weet de film niet over de gehele speelduur te boeien en dat nekt de film behoorlijk.
Casey Affleck speelt echt de sterren van de hemel als Robert - Bob - Ford, een jonge, onzekere man wiens grote held Jesse James is. De rol van James wordt vertolkt door Brad Pitt, die opnieuw een geweldige prestatie neerzet. We hebben dan ook te maken met een echte karakterfilm die gedragen wordt door deze twee acteurs.
Daarnaast kent de film prachtige beelden waardoor een mooie sfeer gecreëerd wordt. Het begin en met name ook het einde van de film, is zeer sterk. Het einde laat ook prachtig zien dat Robert Ford ten alle tijden op zoek is geweest naar erkenning. En zelfs wanneer hij verwacht dat men hem eindelijk ziet staan, laat het volk hem keihard vallen.
Helaas weet de film bij lange na niet de volledige speelduur te boeien. Ik kreeg dan ook sterk het gevoel dat de vele verhaallijnen op subniveau onnodig waren om de rest van het verhaal te begeleiden. De film duurt nu dik 2,5 uur, terwijl ik denk dat Dominik in 2 uur ook het verhaal prachtig had kunnen vertellen. Dat is toch wel een behoorlijke smet op de film, want hoewel deze sterk begon en sterk eindigde, kende de film te veel trage, vermoeiende momenten waar geen einde aan leek te komen.
3 sterren.
thoms04
verhoog em naar 3,5 deze blijft lang hangen, ik zie nog steeds de mooie beelden van de natuur, en de beelden van de intense sfeer die er hing in sommige interacties van de acteurs. 3.5
Toch maar gekocht
Leland Palmer
Mooi geschoten beelden, sterke prestaties van Brad Pitt en Casey Affleck, prima muziek en een constante - redelijk aanwezige - spanning zorgen ervoor dat ik dit toch wel een mooie film vond. De voice-over deed me denken aan die uit de beginscénes van Magnolia, want die stemmen leken verdacht veel op elkaar. Deze voice-over deed overigens wel afbreuk aan je eigen inlevingsvermogen.
De karakters van Pitt en Affleck weten de film wel vaak te redden, want zij zijn toch echt wel verantwoordelijk voor het stukje ''onheilspellede chemie'' wat ervoor zorgt dat de film boeiend blijft. Zonder dit, had het pas echt slaapverwekkend geworden, want nu duurde het eigenlijk ook al té lang zo nu en dan, vooral naar het einde toe. En een dutje doen onder deze film is eigenlijk zonde, want dan mis je een paar erg mooie beelden. Prachtige uitgerekte landschappen, bergen, een mooi laagje sneeuw en de ellende die zich tussen deze prachtige natuur verschuilt. Het moment dat Jesse James neergeschoten word had wel wat dramatischer gekund. Je weet dat het gaat gebeuren, wacht een paar uur en dan komt dat schot wat mij betreft toch op een iets te gemakkelijke manier. Vond het ook erg jammer dat de film nog zo'n twintig minuten verder ging, na de dood van Jesse James. Toen had ik het echt wel gehad eigenlijk.
Ondanks de mooie beelden, muziek, sterke acteerprestaties - ook van Rockwell trouwens - en als grootste pluspunt de ''relatie'' tussen Pitt en Affleck, kon de film me gewoon niet altijd evenveel boeien. Echt een film waar je je volledig in de hoofdpersonages moet storten om constant boeiend te kunnen blijven. Daarom denk ik ook dat een 2e kijkbeurt niet verkeerd zal zijn. Voor nu een dikke drie sterren.
Madecineman (moderator films)
Ik weet niet of je bekend bent met de mythe rond de aanslag van Jesse James? Hier in de film wordt een beeld gegeven van hoe het werkelijk gegaan zou kunnen zijn, een soort rehabilitatie voor Robert Ford en een ontkrachting van de mythe. In die zin vind ik het juist wel erg goed gedaan.
Leland Palmer
Buiten deze film om, ben ik niet thuis in de mythe zelf, dus ik zou niet weten hoe het in het echt gegaan zou kunnen zijn. Ik had hier zelfs nog nooit eerder van gehoord
Madecineman (moderator films)
Het is echt een hele bekende western mythe. Jesse James heeft de reputatie de Robin Hood van het wilde westen te zijn geweest maar dat is erg ver van de waarheid.
AC/DC
Jesse James speelde ook de hoofdrol in de Lucky Luke-strip. Moet zeggen dat ik Casey Affleck verrekt veel op de echte Robert Ford vond lijken.
spherepeer
Mooie film. De spanningsboog over de film als geheel is niet heel geweldig, maar de film bleef mij zeker boeien. Vooral de spanningen in de conversaties zijn echt prachtig. Ook het beeldmateriaal liegt er niet om, ik zou geen nee zeggen tegen een aantal beelden uit deze film als poster op mijn muur.
Het eind had wat mij betreft wel wat beter gekund, überhaupt mocht de film wel iets korter.
Pluspunten:
+Sterk neergezette personages
+Prachtige conversaties
+Schitterende beelden
Minpunten:
-De duur van de film doet afbreuk aan de spanning. Sommige scènes duren echt te lang, ook het eind is teveel uitgesmeerd.
4,0
film88888
Heel aangrijpende film.
Brad Pitt op dreef, en Casey Affleck ook (Probeerde toch want vond hem soms helemaal niet even goed spelen) Maar deed zijn best en daar draait het om.
Prachtige beelden, en kleuren, en vooral mooie monatages, maar het speelduur is zoals al de andere zeggen veel te lang, en dat is wel een serieus minpunt want dat kost toch een halve ster als ik moet stemmen.
Kon een 4,0 worden, maar geraak niet verder dan een dikke 3,5 sterren na het uitkijken.
Ook de (wat niet veel is) actiescenes vond ik scherp, en bloederig, maar al bij al zeer mooie verfilming, en een goed drama.
Toch maar gekocht
En inderdaad: herziening was een genoegen. Geniale film die zich niet makkelijk laat ontleden. Sluit niet uit dat ik in de toekomst de maximale score geef.
Vijf uitstekend beoordeelde films die het heel slecht deden in de bioscoop

There Will Be Blood

Babel
Drama, 2006

Dolores Claiborne
Drama / Mystery, 1995
dodenadmiration hold-up robberyto shoot deadidolmissourimediajesse jamescowardlinessfamiliecoward