• 9.376.795 stemmen

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Western / Drama | 160 minuten

Genre: Western / Drama

Alternatieve titel: The Assassination of Jesse James

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Dominik

Met onder meer: Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell

Releasedatum: 8 november 2007

Plot The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

"Beyond the myth lies America's greatest betrayal"

Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

swa13 schreef:

xav schreef:

De held en de lafaard. Beiden raken verstrikt in een mythische vermengeling; wordt de held lafaard en de lafaard held. Was James te laf voor zelfmoord? Symbolisch had ie het besluit om zijn leven te beëindigen al genomen tijdens de scene, waarin hij op zijn spiegelbeeld in het ijs schoot - Wat een fantastische scene! Het goede van deze film is toch dat je na afloop juist met een mix van deze gevoelens rond blijft lopen.

Buitengewoon is bovendien de muziek, gemaakt door Nick Cave, die zelf ook even te zien is...

Ben het grotendeels met XAV eens het was een goed verhaal alleen vond ik de film nogal langdradig maar door het zeer goeie acteerwerk van Pitt wordt dit alles toch zeker wel goed gemaakt..

Ik kan het niet beter zeggen, zie; Precies wat ik er ook van vind; Hele goede film, op het eind iets te langdradig, hij mocht iets compacter gemaakt zijn, maar afgezien daarvan een prima onderhoudende film!

avatar van Blokland

Blokland

ik vond dit de mooiste film van het jaar.

Handsome Bill

Als je 4 uur lang een ijzige sfeer kan neerzetten zonder dat er veel gebeurd (twee schoten ongeveer) zit je als regisseur en acteur op een goed niveau...denk ik.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

zonder dat er veel gebeurT aub

potdorie toch moeilijk die spelling geloof ik!

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

4 uur lang? De film duurt 160 minuten staat hierboven.

avatar van Asaharo

Asaharo

Ik heb ergens gelezen dat er nog een versie was van ongeveer 4uur of deze al uit is of ooit zal uitkomen is de vraag. Blijkbaar heeft handsome Bill deze versie wel al gezien???

Handsome Bill

Klopt en geen minuut te lang dit meesterwerk.

avatar van Adrenal

Adrenal

Een meesterwerk en toch maar 3.5 sterren?

avatar van Metalfist

Metalfist

Handsome Bill schreef:

Klopt en geen minuut te lang dit meesterwerk.

Waar heb je dan in godsnaam de versie van 4 uur gevonden?

avatar van fanaat

fanaat

Het klopt wel, ik heb in de film valley gelezen dat er inderdaad een versie van vier uur bestaat. Maar ze wachten er nog even mee om die uit te brengen. Of niet.

avatar van lykathea

lykathea

De 4 uur durende versie is vertoont op het filmfestival van Venetie, waar Brad Pitt meteen de prijs van beste acteur mee naar huis kon nemen.

Daarna hebben ze 'm aangepast, en is hij in z'n uiteindelijk vorm terecht gekomen, waarna Pitt zelfs geen enkele keer meer genomineerd voor andere prijzen.

En dat terwijl ik 'm zelfs geweldig vind in deze versie, dus kom maar op met die vier uur durende versie.

avatar van Hankieh

Hankieh

Oehh, 4 uur is erg lang hoor. Moet al veel tijd vrij maken voor 2 uur en 40 minuten...

avatar van Hankieh

Hankieh

Ik vind dit nou niet echt boeiend, nog al saai...

Acteer werk van Brad en Casey is op zich goed maar daar blijft het toch ook bij.

Chopper was een betere film van hem.

avatar van lykathea

lykathea

Ik heb juist het tegenovergestelde en vind dat Chopper hier niet eens in de schaduw van mag staan, want alhoewel Bana geweldig is in z'n rol is 't daarnaast eigenlijk niks speciaals, en hooguit een bovengemiddeld stukje film.

Dit daarentegen komt misschien wel het meest dichtbij van poezie op film vastgelegd.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

De film duurt voor mij veelste lang. Ook was de film soms een beetje langdradig. Toch heeft de film mij wel vermaakt. Goed voor 3*

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Iedereen zegt, te traag, slaapverwekkend, snap de probleem geen eens, deze film bekoorde mij helemaal en Brad was in topvorm hierin,dom einde weliswaar.

avatar van sonyjh

sonyjh

tja, het is een waargebeurt verhaal.. het is idd een dom einde in realiteit, maar daar kan je de film niet voor verwijten. (niet dat je dat doet, ik zeg het even algemeen)

Ik persoonlijk vond het een superfilm. Hij is helemaal niet te traag, hij is zoals hij hoort te zijn. Niet alle films hoeven mtv montage te bezitten.

avatar van gotti

sonyjh schreef:

Natuurlijk kan je een dom einde in een film wel verwijten, ook al is het een waargebeurd verhaal. Dit wil namelijk niet zeggen dat je het verhaal letter voor letter moet volgen, maar het zo dient te adapteren dat het filmisch (en in dit geval dramatisch) gezien het beste resultaat oplevert.

avatar van sonyjh

sonyjh

gotti schreef:

Dat ben ik het in dit geval niet eens.

Als men het einde in dit geval had veranderd, dan zou ik persoonlijk zeer teleurgesteld geweest zijn. De manier waarom jesse james ooit is vermoord is echt een cruciaal gegeven, en dat kon men echt niet aanpassen in de film.... Waarom zou men ook?? Alle mensen die iets van jesse james weten, weten hoe hij vermoord is.

In dit geval kan je het einde niet verwijten, het einde was gewoon zo realistisch mogelijk.

En daarbij ben ik tegen het overdramatiseren van biografische verhalen.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Het westerngènre wordt naar een compleet nieuw niveau gebracht. Dit keer geen heldendaden, achtervolgingen te paard of tien stappen zet voordat je een poging doet je ergste vijand neer te schieten. Het is deze keer een western die de realistische reacties en emoties van de mens niet uit de weg stapt. Want natuurlijk was niet iedereen een held destijds, zoals toch vaak wordt beweerd in films van dit gènre.
Wat ik iets minder vond, was dat Brad Pitt in het merendeel van de film dé hoofdrolspeler is. Ik vond Casey Afflecks personage juist interessanter. Dat is dan niet zozeer omdat ik Robert Ford toejuich, maar dat ik Brad Pitts vertolking van Jesse James niet kan uitstaan. Want wie wil nou 2 tot 2,5 uur naar een arrogante egotripper kijken?
Volgens mij was het nooit de bedoeling van de filmmakers een goeierik of slechterik aan te wijzen. Het is meer aan de kijker om dit te beslissen. Het geschiedenisverhaal van de outlaws wordt heel objectief beschreven, wat in dit geval een pluspunt was. Ik kon zelf echter niet beslissen wat ik ervan vond. Jesse James is in mijn ogen zeker geen held, maar ik had wel medelijden met hem toen hij werd doodgeschoten. Het leek erop dat hij zijn leven wilde verbeteren, dat gevoel kreeg ik in ieder geval. Bob was een laffaard, maar tegelijkertijd ook wel begrijpbaar. Het is natuurlijk zeer frustrerend als iedereen je blijft zien als een 'jonkie'.
Ik was even bang dat de film de mist in zou gaan door te blijven doorgaan na 1882. De scène waarin Jesse James genadeloos een kogel door zijn kop kreeg, zou wel een mooie en interessante afsluiter zijn geweest. Maar ik vond het hierna erg mooi. Ja, het laatste half uur bleek voor mij echt de kracht van de film. Overigens een zeer indrukwekkende (en - helaas - kleine) bijrol van Zooey Deschanel.
Wat de film voor mij goed te doen maakte, was de rust en de soundtrack. Er waren wel scènes dat het langdradig was ja en op een gegeven moment verveelt het ook wel. Daarom heb ik het in twee keer bekeken. De makers wisten het landschap heel mooi en 'artistiek' in beeld te brengen, en dat gepaard met de soundtrack maakt het tot een indrukwekkend geheel.

avatar van KW2

KW2

Wat een sterk einde, zeg

avatar van DVD-T

DVD-T

Doormiddel van mooie beelden, prachtige muziek en goede acteer pretaties blijft deze trage film interessant om te volgen.
Het verhaal in The Assassination of Jesse James word op een hele rustige manier verteld en neemt daarbij genoeg tijd om de karakters zo goed en overtuigend mogelijk over te laten komen.Hierbij helpt de muziek een hoop, al was ik na een kleine 20 x hetzelfde thema aanhoren er wel een beetje klaar mee,het camerawerk en de locaties zijn ook schitterend.
Helaas vond ik niet alle scènes even geslaagd en kon Brad Pitt mij op sommige momenten niet overtuigen als een cowboy/outlaw.Casey Affleck kon dat wel.Vooral op het laatst na de moord op Jesse .De rest van de rollen waren ook goed ingevuld.
Maar zoals gezegd konden sommige scènes mij niet genoeg boeien om er een hogere waardering uit te krijgen.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mooie, ingetogen, sombere en trage western. Alhoewel western misschien wat misleidend kan zijn het is eerder een dramafilm en een karakterstudie die speelt in het Amerika van rond 1880. Met de actie en romantiek die doorgaans met het genre geassocieerd wordt heeft het helemaal niets te maken. De film is er eerder een die afrekent met mythen en legendes uit het oude westen.

Jesse James is verre van de romantische Robin Hood en of Robert Ford nu echt een lafaard is mag je als kijker helemaal zelf uitmaken. De film schetst een vrij realistisch beeld van hoe het er toentertijd aan toe gegaan zou kunnen zijn.

Is dat voldoende om een film van bijna 3 uur te rechtvaardigen? Vind het zelf een moeilijke film om een beoordeling aan te geven. De hoofdrollen vertolkt door Pitt en Affleck zijn sterk, hun interactie zorgt voor een sluimerende donkere spanning. De film kent enkele prachtige, oogstrelende scènes en ook de muziek is erg stemmig (leuk ook dat Nick Cave zelf nog even in beeld komt). Verder is het geweld zeer spaarzaam gedoseerd, realistisch en heeft daarom een grote impact in de film.

Maar aan de andere kant, duurt het allemaal wel hééél erg lang... Is de boel soms niet vooruit te branden, een bejaarde merrie met een ouwe cowboy is nog vlotter... Zitten er bijrollen en gebeurtenissen in die, vind ik ,niet bijzonder veel bijdrage aan de kern van het verhaal. Soms dwaalt de film erg af van datgene waar het om zou moeten gaan. Ik had ook graag wat meer input gehad van de vrouwen in het leven van beidde heren. De voice-over tenslotte vind ik ook een klein smetje, temeer omdat het niet veel bijdraagt aan de filmervaring.

Tja, ben toch vooral erg gelukkig met de kleine opleving van het westerngenre, hoop toch dat het nog veel moois mag voortbrengen. Blijft een gemis dat chronisch tekort aan moderne westerns. Het lijkt er iig op dat er weer eigenwijze filmmakers zijn opgestaan die er weer in geloven. Dominik is er zeker eentje die mijn aandacht heeft met deze en zijn vorige Chopper heeft hij duidelijk laten zien over talent te bezitten.

Deze filmen de thematiek fascineert me an sich wel, in mijn gedachte speelt ook een beroemde quote uit een andere genregenoot;

"This is the West, sir. When the legend becomes fact, print the legend. "

Willen we de waarheid eigenlijk wel weten? Of is de legende gewoon mooier en interessanter? Denk dat ik hem over een tijdje wel weer eens uit de kast zal trekken. Tot die tijd een mooie 3.5*

avatar van gauke

gauke

Het meest bijgebleven zijn de beelden van de immense weidse landschappen, de ongerepte natuur, hoe prachtig het 'wilde westen' geweest moet zijn, los van de armoede en ellende. Naast een prachtig verhaal over de legende Jesse James en de man die hem vermoordde was de film ook wat (te) traag.

Handsome Bill

Westerns zijn meestal traag.

Iig de goede westerns.

Je kunt dit genre niet even als hapklare brokken in anderhalf uur serveren.

Daarvoor is het allemaal te gecompliceerd.

Het had ook 8 uur kunnen duren maar dan haakt het leeuwendeel van de kijkers wel af.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Westerns zijn niet de vlotste films inderdaad maar deze ging wel erg t... r... a... a... g... en bovendien is deze film niet altijd even goed gefocust.

Er zijn trouwens zat uitstekende westerns die 90 a 100 minuten duren; High Noon, My Darling Clementine, 3:10 to Yuma (1957), The Ox-Bow Incident, to name a few. Een western hoeft helemaal geen 4 uur lang uitgesponnen epos te zijn om tot de toppers uit het genre gerekend te kunnen worden.

avatar van QuidQuoPro

QuidQuoPro

Mooie film, mooie beelden. De decors zijn soms wat Ikea achtig fris en te luxe (met name de huizen en inrichting) .

Brad Pitt vind ik een stoorfactor in deze film. Een karikatuur van hemzelf die niet opgaat in de film maar een typetje blijft.

Dit is een van de beste films die ik de laatste jaren gezien heb.

' Oprecht en ingetogen' waarvan de kou, de armoe en de mentale ellende waarin een outlaw in kan verkeren in volle overtuiging vanaf druipt. Heerlijk! Elke seconde de moeite waard en nog lang nadreunend na het einde.

avatar van NERD

NERD

Prachtig geacteerd door beide Brad Pitt en Casey Affleck zoals al vaak gezegd. Sam Rockwell verdiend ook wel een compliment vind ik omdat hij heel goed een persoon speelt die klem zit tussen vriend (waar hij tegelijk bang voor is) en broer. Een erg indrukwekkende film met een zeer mooi uitgewerkte climax. 4,5 sterren, en ben erg benieuwd naar die 4 uur durende versie...

Madecineman schreef:

Die jij noemt zijn tussendoor westerntjes.

De echte krakers duren lang, zijn traag, karakters worden volledig ontleed en na afloop heb je het gevoel zelf te hebben meegedaan.

Maw ze hakken erin en blijven even steken.