Genre: Misdaad
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2199293)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
jasha
Ik ga nog maar eens naar hyet goeie ouwe imdb verwijzen. Daar haalt de Godfather bij jongens onder 18 een gemiddelde score van 9.2 (het hoogste van alle leeftijden).
Leuk geredeneerd, maar over statistieken gesproken haalt the godfather bij de min 18 een goede 6000 stemmen, 9.2 bij de jongens, 8 bij de meisjes. deze groep is dan ook de groep die veruit het minst op the godfather heeft gestemd waardoor men kan afleiden dat de - 18ers die deze film hebben gezien op voorhand wisten wat hen te wachten stond, namelijk een fabuleus meesterwerk. En een groep van de vorige generatie, met 7 keer meer stemmen, heeft ook 9.2 gestemd...
Thomas83
Naast klasbakken Brando en Pacino vind ik James Caan als de driftige Sonny een géweldig personage !!
Inderdaad. Subliem gecast. James Caan past perfect bij zijn rol.
Ik denk dat je wel gelijk hebt.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen is het denk ik wel zo dat de meeste 15-jarigen meer van genres als actie en komedie houden dan wat ingewikkeldere films met diepgang.
Die cijfers op imdb.com zeggen niet zoveel om de redenen die jij aandraagt. En bovendien zegt een cijfer niet zoveel, want dan reken je de mensen niet mee die standaard al een hoog cijfer geven aan deze film omdat hij bekend staat als heel goed. Die heb je ongetwijfeld ook wel, zeker op wat jongere leeftijd denk ik
by_the_way
Inderdaad. Subliem gecast. James Caan past perfect bij zijn rol.
Ik denk dat je wel gelijk hebt.
Vind ik gewoon onzin. Als iemand van 14 deze film gewoon kijkt en vind het goed dat is dat goed. En 15 jarigen hoeven helemaal niet van comedies te houden
Iedereen kan deze film toch goed ondanks zijn leeftijd.
Ik ben ook 14 en vind dit de beste film allertijden en actie comedie boeien mij zeker minder dan dit soort klassiekers.
basketballerke
Ik denk hij ermee het grote publiek noemde. Dus de mensen die van simpelere films houden.
by_the_way
Dat zegt hij toch ook.Maar ik vind van niet.Ondanks menings verschillen blijf ik dit gewoon een topfilm vinden.
jasha
Het is dan ook een imens mesterwerk, raar eigenlijk dat er mensen heel plots hun cijfers verlagen van 4.5 naar 0.5...
basketballerke
Het grote publiek blijft vind ik een simpele kijker. Daar bedoel ik dus niet iedereen mee. ik zag ook dat iedereen ineens hun stem veranderde van 4 naar 0,5. Ik denk zelf om waarop je moet letten om niet hier te zetten en dat je bij het forum moet plaatsen.
lowhusky
Misschien loopte de boel vast en ging de stem per ongeluk op de 0,5 en toen veranderde hij/zij hem terug naar 4...
Thomas83
Iedereen kan deze film toch goed ondanks zijn leeftijd.
Ik zeg er ook bewust bij dat er uitzonderingen zijn.
Maar de meeste mensen van die leeftijd geven denk ik voorkeur aan wat meer licht verteerbare films laat ik maar zeggen. En daar is niks mis mee.
basketballerke
Dat is inderdaad de grotere groep dan voor dit soort films. Ik geef de voorkeur meer aan deze soort films. Meestal kijk ik niet eens simpele acties of comedy's. Tenzij ze wel populair zijn en goed worden beoordeeld.
guulbert
Heb juist voor de derde keer de film opnieuw gekeken en vind hem nog altijd even prachtig als de eerste keer dat ik hem bekeek!! Heb me in de hele lengte van de film niets verveeld al wist ik min of meer al wat er ging gebeuren. Daarom een *5 en nr 2 in mijn top 10
tukkerstein
Tja, The Godfather trilogie is volgens mij ook geen film om op je 15de te zien.
Ik heb ook 15, en ik vond het zeker wel een goede film. Goed acteerwerk, goed verfilmd en er hangt echt een soort donkere maffiasfeertje in de hele film. Maargoed, dit heb ik allemaal al een keer eerder gezegd. Sommige mensen zien gewoon liever boemboemboem paf paf films. DIe kunnen ook wel goed zijn, maar deze film is ook erg goed.
Scratt
Tja, The Godfather trilogie is volgens mij ook geen film om op je 15de te zien. Het duurt lang, blijft heel serieus, kent maar een paar grappige momenten, bloed wordt maar heel zelden expliciet getoond... Ik denk dus dat Marcellos niet echt tot het doelpubliek hoort dat Coppola trachtte te bereiken. Een film voor alle doelgroepen is trouwens onmogelijk, en het heeft niet altijd te maken met een slechte smaak, maar met leeftijd, geslacht, origine, taal, godsdienst, cultuur enz. Veel kans dat jongere gebruikers deze film ooit wel prachtig gaan vinden. Wat mij betreft blijft het een van de toppers van de twintigste eeuw.
Waar slaat dat op
Ik ben ook maar 17 jaar maar wat heeft leeftijd daarmee te maken. Niet alle tieners willen bloedbaden of kolderfilms als Scary movie en dergelijke. Ja het is een goede film maar ik vind het niet meer de perfecte film. De eerste keer was ik onder de indruk, maar het is geen film om hem 5 keer te zien vind ik.
Ik ga hem in geen geval afkraken, want daarvoor zijn de acteurs, de muziek en de verhaarllijnen op een ongelooflijk hoog niveau, maar ik vind de Godfather-hype soms een beetje pretentieus overkomen. Films als Goodfellas en Casino vind ik overigens veel realistischer en veel beter.
Ik zag Al Pacino ook al leukere rollen spelen maar deze is meer te doen om de fantastische Marlon Brando natuurlijk.. Zie deze film vooral ook graag voor James Caan als Sonny !
code9
Eindelijk herzien. Mijn (laagst mogelijke) beoordeling dateert al weer van een tijdje terug en het was járen geleden dat ik The Godfather ook daadwerkelijk gezien heb.
Tijdens het eerste slaapverwekkende uur begreep ik weer helemaal waarom ik de film destijds op 0,5 * gezet heb, maar na Michael's dubbele moord in het restaurant -waarmee er eindelijk wat spanning komt- wordt The Godfather alsnog interessant. Na zijn vlucht naar Italië zorgt vooral de veel geroemde en fenomale soundtrack samen met een paar prachtige plaatjes voor veel sfeer.
Naarmate het verhaal zich steeds meer toespitst op Pacino wordt de film beter en interessanter. Zijn transformatie van zich afzijdig houdend familielid tot de nieuwe, kille 'Don', harder dan zijn vader, is indrukwekkend gespeeld. Hoogtepunt van de film is dan ook de belofte van Michael, tijdens de doop van zijn peetzoon, om 'af te zien van de werken van satan', terwijl hij op hetzelfde moment de andere maffiakopstukken laat vermoorden. Ook de glasharde leugen tegen zijn zus over de moord op haar man vind ik memorabel.
Al met al een film met twee gezichten: het begint dodelijk saai en mijn eerdere 0,5* geldt nog steeds voor dat gedeelte. Het eindigt als een meesterwerk. Gemiddeld dus 2,75 - vanwege de heerlijke muziek afgerond naar boven:
3 *
Koetje-2006
Ik heb hem gister middag/avond gekeken (ja, het is een lange film) en hij is prachtig.
Jammer dat ik het verhaal niet volledig kon volgen maar Brando en Pacino...wow!
Topfilm, heel erg gangster
Ik rate hem een 4, misschien volgende keer hoger, ik moet hem absoluut nog een keer zien.
Waar slaat dat op
Ik ben ook maar 17 jaar maar wat heeft leeftijd daarmee te maken.
Bon, ik zal het trachten nog makkelijker te verwoorden door middel van een heel simpel voorbeeld: Je bent 17 en vindt twee brieven van 500 euro, je wilt lekker decadent gaan doen en gaat met je vriendin of vriend overnachten in de Amstel Intercontinental (Amsterdams top hotel), je geeft al je geld daaraan uit en je vond het goed. Is dat dan een reden voor het hotel om zijn doelpubliek van rijke milljonairs en zakenmannen te wijzigen naar Nederlandse pubers die toevallig veel geld op de grond vinden??? Neen, maar één die hier en daar die betaalt en het goed vond wel. Zo kan je het met de Godfather ook wel stellen. Het doelpubliek is en blijft de volwassen persoon die houdt van theatrale cinema, maar minderjarigen die daar ook van houden zijn natuurlijk goed meegenomen.
3 *
Uiteraard respecteer ik je mening, maar ik kan me maar moeilijk voorstellen dat je de ziekenhuis-scene bijvoorbeeld niet spannend vond.
En vond je de sterke openingsscene, waarbij je Marlon Brando pas na anderhalve minuut of twee en een halve minuut in beeld ziet dan niet erg sterk? Of de scene bij het lijk van Sonny bij de lijkschouwer? Of de scene daar vlak voor, dat Tom Hagen zich 's nachts moed in drinkt om Vito Corleone het slechte nieuws te gaan vertellen?
El*Mariachi
Dat is helemaal geweldig. Daarom is deze film ook gewoon super. Deze film heeft geen bloed of geweld nodig om spannend te zijn.
code9
Op 'Donnie Brasco' na heb ik het over het algemeen niet zo op maffiafilms. Wellicht omdat het onderwerp me niet echt aanspreekt heeft The Godfather me het eerste uur (weer) niet kunnen 'pakken', ondanks deze scènes, die naar mijn gevoel juist voor een heel obligaat en overtrokken sfeertje zorgen waardoor ik het geheel niet serieus kan nemen. Ik vind het zo gespeeld, zo geforceerd, zo 'geacteerd' - hoe goed dat dan ook gebeurd, laat dat duidelijk zijn.
Maar een verhoging van 0,5* naar 3,0* is al een hele verbetering, dacht ik zo. Deel 2 en 3 heb voor herziening eveneens klaar liggen om te kijken.
Thomas83
Dat is denk ik gedeeltelijk waar, maar niet helemaal.
In de Godfather trilogie is er niet echt sprake van geweld om het geweld. Alles is functioneel, in dienst van het verhaal.
In de extra's vertelden ze dat Paramount vond dat er te weinig geweld in de film zou zitten. Daarom wilden ze eerst zelfs een speciale geweld-regisseur aanstellen.
Als ik het me goed herinner is de vecht-scene tussen Carlo Rizzi en Connie, met die spiegel en al het servies dat stuk gaat in de film gestopt, speciaal om de dosis geweld wat te verhogen, en Paramount tevreden te stellen.
Maar het is bij het geweld wel zo dat de dreiging van aankomend geweld vaak al zorgt voor de spanning, die wordt opgebouwd. Maar altijd staat het geweld in dienst van het verhaal in mijn ogen, in plaats van dat het geweld gaat overheersen. Soms wordt het geweld zelfs op een beetje grappige manier gebracht.
Als je niet zo van het genre houdt is het al een stuk moeilijker om dit soort films te waarderen natuurlijk.
Maar wat vind je dan zo geforceerd aan die scenes die ik noemde? Is het de grote hoeveelheid aan oneliners? De totaal verschillende karakters van de hoofdpersonages, waardoor je het een beetje typetjes zou kunnen noemen? Don Corleone met zijn bepaalde manier van praten, die hese en mompelende stem. De koele en berekenende Michael. Heethoofd Sonny. De domme en bange Fredo. Zelf vind ik dat juist allemaal dingen die de Godfather-trilogie zo interessant maken. Een heel typisch Godfather-sfeertje.
x_Roxanne_x
Absoluut niet mijn film! Heb hem gezien en vond er werkelijk geen reet aan!:')
1,5 voor de moeite.
by_the_way
Je zegt het al niet jou film, dan valt er weinig aan te veranderen.
lowhusky
Absoluut niet mijn film! Heb hem gezien en vond er werkelijk geen reet aan!:')
1,5 voor de moeite.
Ik vond hem ook geen reet aan maar von 'm wel een prachtige film. zekers te weten wel 5 sterren waard
lowhusky
Terwijl je hem geen reet aan vond..?
Ik vond hem ook geen reet aan maar vond 'm wel een prachtige film. zekers te weten wel 5 sterren waard
Ik vond hem gewoon supergoed vandaar die 5. Ook al vond ik er niks aan.
Thomas83
Ik vond hem gewoon supergoed vandaar die 5. Ook al vond ik er niks aan.
Ja, dat kan op zich best. Want goed en leuk zijn twee vrij verschillende dingen in mijn ogen.
Al probeer ik altijd een afweging te maken van zowel het goede als het leuke als ik mijn mening over een film geef.
Voor mij persoonlijk is the Godfather op beiden gebieden de absolute top. Vandaar ook mijn hoge beoordeling.

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful