Genre: Muziek / Drama
Geregisseerd door: Albert Magnoli
Met onder meer: Prince, Apollonia Kotero en Morris Day
Releasedatum: 6 september 1984
Plot Purple Rain
"Before he created the magic, he lived every bit of it."
Een jong muzikaal talent, The Kid, begint een succesvolle carrière. Hij ontmoet de mooie zangeres Apollonia, maar beseft dat talent alleen niet voldoet. Hij kan niet overweg met zijn vader, hij verliest Apollonia aan zijn grote concurrent en binnen zijn eigen band verlopen de zaken ook niet soepel.
- Trailer (YouTube)
- Purple Rain (MusicMeter)
The Kid
Wendy
Lisa
Bobby
Redlop
Duidelijk geen muziek kenners....
Dus als je de drakerige glitterrock van Prince niet kan waarderen ben je geen muziekkenner. Nou in dat geval gelukkig dan maar.
En Prince met Modern Talking vergelijken... daar kan ik geen commentaar op verzinnen, zo'n domme opmerking....
Gepolijste deuntjes door gepolijste artiesten. Lege, lachwekkende emotionele uitspattingen. Kortom, een prima vergelijking, al zeg ik het zelf.
Fran
- 1953 berichten
Deze film is één van de eerste "grote mensenfilms" die ik heb gekeken toen ik kind was. Ik was er toen danig van onder de indruk. Daarna heb ik de film nog heel vaak bekeken en pas geleden ook weer maar toch blijf ik nog wel onder de indruk.
Het acteerwerk vind ik wel wat minder. Prince heeft af en toe een uitspringer waarbij het lijkt alsof hij zijn eigen pijn verwerkt in het acteren. Bijvoorbeeld de manier waarop zijn geweldadige vader overlijdt daar vond ik het wel opvallen.
Maar de gehele sfeer en de muziek in de film blijft heel indrukwekkend voor mij. Ik ben hierna ook eigenlijk altijd een liefhebber gebleven van de muziek van Prince.
Filmtechnisch en qua acteerwerk misschien geen hoogvlieger maar qua sfeer en muziek vind ik het een hele goede film.
Berke
Deze film heeft twee grote pluspunten; (natuurlijk) de muziek, ben nooit een prince-fan geweest maar ik vond het heel goed (the beautiful ones..) en dan heb je natuurlijk nog Apollonia..
Rest was niets anders dan op z'n meest matig te noemen. 2,5*
Lupussy Galore
Ach, 't is nu eenmaal geen film die je op "acteer kwaliteiten" of een "goed script" enz. gaat beoordelen. Dat vonden we in 1984 ook al allemaal niks. Maar we keken wel kwijlend naar Prince en zaten zowat te dansen op onze bioscoop stoelen. Ik keek gisternacht niet meer "kwijlend" naar Prince maar maar vond hem muzikaal en kwa performance nog steeds geweldig. Wij vonden het toen wel jammer dat Vanity ("the Nasty Girl") de Heer gevonden had en werd vervangen door Apollonia.
Mooie herinneringen ook aan z'n Sigh O' The Times concert in 1987 in Ahoy op rij 7.......
nognooit
Een zeer matige film.
Helaas, want het verhaal had wel wat potentie en de soundtrack zit wel snor.
Nu is de film puur en alleen voor Prince liefhebbers.
Niks mis mee, ik heb me dan ook zeker wel vermaakt, maar als ik de film als film zo objectief mag beoordelen, kom ik niet hoger dan twee sterren.
Lennon
Alleen al deze opmerking zegt genoeg! Je hoeft de muziek niet goed te vinden, dat is smaak, maar als je niet eens kan erkennen dat deze man een exceptioneel en bijzonder muzikant is, dan snap je het echt niet...
Redlop
Een exceptioneel en bijzonder muzikant maakt in mijn oren exceptionele en bijzondere muziek, maar dat begrijp ik dus niet goed.
Inderdaad....
Aha, dus een exceptioneel en bijzonder muzikant maakt niet per definitie exceptionele en bijzondere muziek. Dus dan horen Andre Rieu en Frans Duijts ook tot deze categorie.
Marlon Aarssée
Dit is echt een meester werk, wat is Prince een genie zeg, echt een coole gast en HEEEEEEL muzikaal, geweldige film met hele mooie liedjes.
het liedje Purple Rain steelt niet de show dat doet; "I Would Die For You"
Na de twee fantastische pPrince concerten deze maand, toch maar eens deze film in herziening gestopt. Wilde toch eens het wezen Prince van dichterbij zien en weten hoe hij zo geworden is. Semi autobiografisch filmpje laat zien dat hij de muzikaliteit en opvliegendheid van zijn vader heeft ge-erft. Verder is hij natuurlijk ook een icoon van de jaren 80 met z'n belachelijke outfits, veel te grote zonnebril en groepsdanspasjes. Maar wat een muzikaal genie en wonderkind is het toch. De funk en feest spat van het podium tijdens de live nummers, maar ook onder de overige muzikale opvulling borrelt constant de energie van een muzikale vulkaan.
Al met al heeft het als film verder weinig om het lijf, maar kijkt het lekker weg en is het altijd leuk om bijna 2 uur naar foute jaren 80 outfits en kapsels te kijken.
Dikke 3,5*
Er is helemaal niets gepolijst aan Prince, noch zijn zijn emotionele uitspattingen leeg.... Waar haal je het idee vandaan? Ken weinig artiesten die eenzelfde vrijgevochten onverwachte performance neerleggen. Elk concert bij hem is anders, evenals de nummers die vaak verrassende uitvoeringen kennen. (Terwijl 95% van de artiesten elke avond exact hetzelfde kunstje opvoert). Nee, qua muzikaliteit en originaliteit is hij een van de weinig die in de buurt van Zappa komt.
Saldek
In deze film acteert Prince matig (en misschien dat ik me met 'matig' zelfs nog iets beleefd uitdruk) en Prince is allesbehalve plichtkost voor de muziekcollectie, ook waar. Maar waar Prince wordt vergeleken met Modern Talking, daar krijg ik toch een beetje de 'shivers'.
Ik ben niet zó bekend met Prince. Maar wel genoeg om te kunnen zeggen dat die vergelijking echt niet opgaat. Het is een goedrecht om Modern Talking boven Prince te verkiezen als voorkeur, maar........kom op zeg.....Prince is gitarist, bassist, toetsenist, zanger, componist, producer en wie weet wat allemaal nog meer. Zijn muziekstijlen laten zich niet begrenzen: pop, rock, funk & disco, R&B, soul, blues, jazz en her en der zelfs enig metalinvloeden zijn hem allemaal niet vreemd. Het valt gewoon niet te ontkennen dat Prince een doorgewinterde musicus is in hart en nieren
Ik heb dat ook hoor, dat ik bepaalde eenvoudige muziek gewoon liever hoor dan hoog kwalitatief vernuft. Maar het is wel handig te weten waar je het over hebt als je gaat vergelijken.
Moest ik ff kwijt.
Back to movie:
ik blijf het een leuke film vinden, al heeft het de diepgang van een pannekoek. Maar de muziek is als de lekkere siroop die deze pannekoek prima doet smaken!
Aangezien de afgelopen week de week was van de jaren 80 op Radio 2 vond ik het wel gepast om deze film weer eens te bekijken (nooit helemaal gezien) omdat Prince toch min of meer de jaren 80 muziek domineerde met leuke en goede muziek. Ook had hij best een aantal aardige nevenprojecten zoals Apollonia 6 en Sheila E. De laatste had ook echt talent en mocht er ook wezen qua uiterlijk. De entourage bij de muziek en shows van Prince was natuurlijk ook altijd geweldig en hij pakte ook altijd groots uit.
Het verhaal stelt opzicht weinig voor maar de muziek (zeker de opening en de laatste 15 minuten) is weer een genot om te horen en ook is het weer leuk om jaren 80 stijl en sfeer op te snuiven. Gelukkig heeft Prince het hierna alleen bij de muziek gehouden want acteren kan hij niet echt (het zag er best regelmatig gênant uit). Hij had ook niet echt een sympathieke rol vond ik. Apollonia Kotero (voorzien van twee fraaie jongens) zag er overigens heerlijk uit en haar enig hitje "Sex Shooter" met Apollonia 6 was een genot om te zien en te horen. Al met al een leuke trip terug naar de jaren 80.
royals
Niet de beste muziekfilm wel speerfvol vooral door de ijzersterke muziek. En vooral visueel aantrekkelijk door Apollonia
Prince zijn muziek en vrouwen smaak was altijd wel goed. En ik krijg altijd een brok in mijn keel aan het einde van de film als hij Purple Rain zingt.
DVD-T
Een behoorlijke film.
Het onderliggend verhaal is erg goed en daarnaast ook nog eens op een goede manier verteld. Ik weet niet hoeveel er uiteindelijk waar van is of echt is gebeurd maar toch een geslaagde soort van biopic.
Naast het verhaal hebben we natuurlijk de vele muziekstukken. Je kunt het wel aan Prince overlaten om in zowel de muziek en de performance vuurwerk af te leveren. En dat is zeker gelukt. Zeker met de titelsong die uiteindelijk nog steeds in de hoogste regionen van menig toplijst staat. Maar ook andere acts zijn erg goed. Ik had al eens een keer van Morris Day and the Time gehoord in Jay & Silent Bob. Maar weet nu waar het vandaan komt.
- 11938 berichten
Natuurlijk direct Purple Rain herkeken. De film geeft niet alleen een geweldig tijdsbeeld maar is ook doorspekt met goede muziek. En wat een artiest is het toch. Zo verlzijdig, uniek en geniaal.
De wereld is een stuk leger na vandaag.
Wat een gemis.
4,5!
- 11938 berichten
Ik lees dit nu, maar Prince, die juist elke avond een andere setlist speelde en een jazz-achtige improvisatie benadering op popmuziek (en dus geheel niet gepolijst, maar juist het tegendeel) had met de pre fab deuntjes van Modern Talking vergelijken, geeft toch wel aan dat je weinig van muziek snapt.
Prince was ook enorm veelzijdig, dus om m enkel op een bepaalde periode (waar hij overigens enorm trendsettend was) af te rekenen is ook nog eens kortzichtig. Het kan je muzikale smaak niet zijn, maar dat hij een muzikaal genie was staat buiten kijf.
Redlop
Ik rekende hem af op de muziek in deze film, want de recensie gaat over deze film en niet over de muziek die hij daarna gemaakt heeft.
Purple Rain en de andere nummers in deze film blijf ik nog steeds bombastische kitsch vinden.
- 11938 berichten
Ok, daar kan ik meer inkomen. Zeker gezien de nummers in die tijd behoorlijk dood gedraaid werden.
Al vind ik ook dan nog de vergelijking met Modern Talking niet opgaan, nog dat het gepolijst is. Prince is juist een enorm intiutieve artiest die constant op zoek is naar vernieuwing. Zie ook zijn beruchte afterparties, die niets anders waren dan lange jamsessies.
Rickyman
Sign 'o' the Times is helemaal fantastisch, 4,5*.
Waarom staat die eigenlijk niet op deze site, dat is toch ook een muziekfilm van live opnames aan elkaar.
Lupussy Galore
Sign 'o' the Times is helemaal fantastisch, 4,5*.
Helaas, het beeld dat geschoten is voor Sign 'o' the Times was vrijwel compleet onbruikbaar en in de uiteindelijke film zitten nauwelijks opnames van de concerten; 99% zijn beelden van Prince en band die playbacken (opgenomen in Paisley Park, met een klein publiek van lokale fans). Ook met het geluid waren er problemen, maar daarvan is het onduidelijk hoeveel er opnieuw is opgenomen. En dat is te horen, ik was in Rotterdam en daar klonk het rauwer, beter.
Eigenlijk is Purple Rain een draak van een film maar de muziek maakt alles goed. Dat vond ik toen al.
Mijn vijf sterren stonden hier al en dat laat ik zo uit liefde voor de man en alle plezier die hij zijn muziek me heeft gegeven. Ik hoop dat m'n tranen morgen gedroogd zijn.....af en toe moet ik m'n hoofd van de tv afwenden....57 is te jong om te sterven....:(
Rickazio
Ik nam haast ook een overdosis pijnstillers tijdens het kijken naar deze film.
Pollypeachum1
Ik nam haast ook een overdosis pijnstillers tijdens het kijken naar deze film.
Pollypeachum1
Qua film minder dan mager, maar de muziek is top. En dan vooral bijna op het einde I would die for you.

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'