- Home
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 9 juli 1998
Bekijk via NLZIET
Plot Armageddon
"The Earth's Darkest Day Will Be Man's Finest Hour"
Een gigantische meteoriet zal over 18 dagen inslaan op aarde. NASA roept de hulp in van Harry Stamper, een boor-expert, om de astronauten te trainen. Harry denkt echter dat de astronauten niet op tijd getraind kunnen zijn, en besluit zelf met z'n crew de klus te gaan klaren.
Harry S. Stamper
Rockhound
Colonel Willie Sharp
Oscar
Lev Andropov
Wasn iet eens zo heel slecht. Wel een beetje een amerikaans einde maar soms is dat gewoon wel eens leuk. 2,5*
BoordAppel
Het aller-aller-allerdomste aan deze film is nog wel dat ze n stel debiele olieboorders leren astronaut te zijn en dat ze niet een stel goed georganiseerde astronauten leren boren. Want boren is natuurlijk veel moeilijker dan n ritje de ruimte in gaan. En dr klopt ook geen zak van het hele ruimte gebeuren, even met je space shuttle door een met rotsblokken bezaaid stuk ruimte vliegen, yeah right!. Had de bemanning van de Columbia maar zon stuurmanskunsten, dan waren ze nu nog in leven. De special effects zijn daarentegen wel goed verzorgd. En t verhaaltje is te klef voor woorden. Ik ga lekker verlagen naar een 2.
Phoenix
Het ergste zijn nog wel die afschuwelijk sentimentele gedeeltes. De actie kon er nog mee door, en er zaten toch wel wat leuke oneliners in (vooral van Buscemi), geforceerd of niet. Haal er toch een halfje af en zak naar 2.
argus
Fim heeft een hele slechte regie. Er zitten een aantal subthema's doorheen verweven die superirritant zijn. Het begint al met dat gezeur op dat booreiland in de oceaan waarbij Willis zijn dubbelloops pakt om op zijn a.s. schoonzoon te gaan zitten vuren. Bovendien nog waanzinnig cliché ook nog, vanaf dat moment weet je gelijk al dat je naar een stomzinnige film zit te kijken. (Hoe ik de rest van de film heb kunnen doorbrengen is mij een raadsel, want het bleek nog uit te komen ook).
Zoals anderen wellicht al opgemerkt zullen hebben is er een geweldige overdaad aan identieke tijdsdruk-actiescenes te zien, die naarmate de film dichter naar het einde toekruipt de film finaal begint te overheersen en het laatste restje krediet die de film zou kunnen hebben wegspoelt met een malloterig aandoende vaderlandslievendheid. Weer anderen zeggen dat de film een geweldige musicscore heeft. Dan moet het toch even van mijn hart te zeggen dat het jammerlijk is dat alweer een film het gewaagd heeft een Beatles-song compleet te vernaggelen, in dit geval was het 'Come Together'. Tijdens de actiescenes was er misschien redelijke muziek. En omdat Liv meedoet had Stephen Tyler's Aerosmith natuurlijk ook weer wat in de melk te brokkelen met weer zo'n proleten-ballad. Bovendien duurde deze stringent lamgeslagen amerikaanse patriotten-film (ik weet zeker dat George Bush de DVD iedere avond voor het slapen gaan afdraait..
) dan ook nog eens veel te lang en verviel het voortdurend in herhalingen. Jammer dat goede acteurs zich voor deze film geleend hebben. 0,5
sinterklaas
Gister weer es gezien en ik vond hem nog steeds goed. De special effects bleven gewoon goed en Bruce Willis speelde nog goed.
Leuk special fx bvHoe een meteoriet New York half vernietigt of heel Parijs van de kaart veegt.
Bij het einde moest ik bijna een traantje wegpinken.
Ik verlaag mijn stem naar 4,0 omdat een 4,5 wel erg veel is. Maarja, na 2-3 jaar veranderd de smaak.
Leland Palmer
Armageddon: een film met dieptepunten maar ook met enorme hoogtepunten! Ten eerste is de cinematografie erg goed en zijn de momenten dat de meteoren inslaan in Parijs en US erg leuk gedaan! Opzich had het verschrikkelijke ongeloofwaardige verhaal niet eens zoveel uit hoeven maken, maarjah.....er zijn altijd een paar acteurs die daar een stokje voor steken. Liv Tyler en Ben Affleck zijn wat mij betreft enorme zwakke schakels in dit actiespektakel! Daartegenover zijn Bruce Willis en vooral Steve Buscemi erg sterk en maakt Buscemi je vaak aan het lachen! ''Go buy yourself a neck'' Geweldig! Een enorm pluspunt is de enorm goede score van Trevor Rabin die geweldig toegepast is de de meerdere emotionele momenten, waarvan vooral de flashback van Willis een enorme inslag op mij heeft gehad!
Over het algemeen is het jammer van de belabberde acteerprestaties van een paar acteurs/actrices en het (enorme) ongeloofwaardige verhaal. Daarbij halen Willis en Buscemi het gemiddelde weer wat omhoog samen met de goede score van Trevor Rabin.....!
* * * 1/2
hellblazer93
De film is naar mjn mening veel te lang, hoewel het eerste uur van de film wel goed is. Daarna is het te veel van hetzelfde trage gedoe. e film is over het algemeen voorspelbaar (Behalve dan dat Harry dood ging), maar als actiefilm wel redelijk vermakelijk.
Kwam ongeveer gelijktijdig uit met "Deep Impact". Deep impact is misschien wel realistischer maar Armageddon vond ik toch beter omdat er meer actie in zat. Helaas zat in deze film ook een hoop sentimentele shit.
OlafK
Guess what guys, it's time to embrace the horror! Look, we've got front row tickets to the end of the earth!
Wat speelt die Steve Buscemi toch vaak geniale rollen! Ook in Armageddon gooit hij de ene one-liner na de andere eruit. En vrijwel allemaal even grappig of stomzinnig.
Armageddon is nu daadwerkelijk het ultieme voorbeeld van een grote, maar cliché, Hollywoodproductie: een sterrencast, een heroïsch verhaaltje, prachtige special effects en veel sentimenteel gezever. En vaak, heel vaak, stoort dat.
Om een aantal voorbeelden te noemen:
- wanneer de bom, die door de meerderen (o.a. president van de VS) van de NASA in werking is gezet, ontmanteld dient te worden, stopt deze uiteraard ongeveer 1 seconde voordat deze afgaat. Hoe vaak hebben we dat al niet gezien?
- Het hele sentimentele gebeuren tussen Harry (Willis) en zijn dochter Grace (Tyler). Wanneer alles fout dreigt te gaan en de mensen in Houston er niet meer in geloven, komt Harry in beeld die vertelt dat hij zijn dochter heeft beloofd om heelhuids terug te komen.
- Alle gelul over God. Werkelijk waar hé, daar moeten ze toch echt eens mee gaan stoppen. Het is buiten irritant, ook nog gewoonweg volkomen irrationeel.
- De idyllische plaatjes bij het slechte nieuws. Families die elkaar terugvinden, wanneer men hoort dat de aarde binnen enkele uren er niet meer is. Wat een sentimenteel gekots!
- Uiteraard werkt de bom niet meer en moet er iemand de bom handmatig afsteken. En natuurlijk is A.J. (Affleck), het liefje van Grace, goed de lul. Wanneer hij naar de schacht gaat, komt Harry mee. En hij duwt A.J. terug het ruimteschip in, om vervolgens zelf de heldenrol op zich te nemen, zodat A.J. voor zijn dochter kan zorgen. Erg overdreven met een hoog 'you're-the-son-I-never-had'-gehalte.
Maken al deze voorbeelden, en er zijn er nog veel meer, Armageddon een gigantisch slechte film? Nee.
Er blijft gelukkig genoeg te genieten over, want hoewel het verhaaltje werkelijk waar flinterdun is, maakt dat het verhaal niet minder amusant. Daarnaast gaan er nauwelijks minuten voorbij waarin niets gebeurd. Dit geeft de film, ondanks zijn lange speelduur, we veel snelheid mee en dat komt de film absoluut ten goede.
Armageddon is gewoon een vermakelijke actiefilm, niets minder maar zéker niet meer!
jumpstylemovie
Goede film. Verhaal is oké en de Cast ook. Vooral Bescumi was weer heel goed. Verder deden Affleck en Willis het ook wel goed maar verder niet speciaal. Special Effects waren ook netjes maar niets speciaals.
polopolo150
Deze film is één van de betere films die ik heb gezien tot nu toe.
het begin is wat slap, daarna begon er wat droge humor te komen, wat ik ook niet zat op te wachten. bijna in het midden begon pas de grote drama, en de heftige actie tussen de hoofdrolspelers. De special effects waren geweldig, ik was echt geschokt dat dit films uit 1998 komt.. want er zijn maar zo weinig mooie films met echte beeldschone effecten, en veel te veel "openhaard" effecten in hedendaagse films..
Ik denk dat dit wel een 4 verdient.. want dit heeft wel een grote impact gemaakt. ondanks de rare en vreemde verhaal in het begin van de film.
tukkerstein
Stompzinnig bombastisch actiespektakel dat best wel vermaakt. De actie is erg overdreven (en is voornamelijk destructie-geörienteerd, oftewel, alles gaat kapot) en soms een beetje saai omdat we het allemaal wel eens eerder hebben gezien. De effecten zijn echter wel van goede kwaliteit. Daarnaast een enorme sterrencast met acteurs die goed in hun rol zitten en goed gecast zijn. De dialogen die geschreven zijn zijn over het algemeen van lage kwaliteit, maar de acteurs doen er mee wat ze kunnen.
Het liefdesverhaaltje en de rest van de dramatische subplotjes zijn een beetje geforceerd maar dat zijn we wel gewend van dit soort films.
Daarnaast een beetje jammer dat Michael Bay niet in de gaten lijkt te hebben wat een komeet is - die in deze film wordt neergezet als een soort grote steen met tentakels als een inktvis waarop zich gewoon een aardse atmosfeer + zwaartekracht heeft gevormd.
bart28
Ik snap niet waarom deze film zo hard wordt afgekraakt.
Ik heb het gevoel dat sommige mensen veel te kritisch zijn.
Deze film verdient minstens 4 sterren. Geweldig acteerwerk, mooie special effects, leuk verhaal. En dat sommige mensen zich storen aan al dat hollywood gedoe, dat kan ik enigzins begrijpen. Maar het is nu eenmaal een hollywoodfilm.
Vinokourov
Matige toffe SF-film, die zelfs een Criterion-release heeft gehad. Hiermee schaart Michael Bay zich met andere meesterlijke regisseurs, zoals een Kurosawa, een Truffaut of een Bergman! Helemaal niet zo onverdienstelijk zou je zeggen!
Eerlijk is eerlijk, Michael Bay is ook een begenadigd filmmaker, die precies weet hoe je een film fun en cool maakt. Hij is de enige die wegkomt met een overdaad aan cheeserigheid, explosies en foute oneliners. Oke, stinkers heeft onze held ook gemaakt: Pearl Harbor en zo heel goed is Armageddon ook weer niet. Het is in al zijn foutheid desalniettemin nog goed te doen. Het enige castlid dat doorheeft dat deze film debiel leuk en zwaar incorrect is, is Steve Buscemi. Nonchalant levert hij zijn onzindialogen op uiterst lollige wijze. Heerlijk karakter
. De rest is helaas veel te serieus met als treurig dieptepunt Liv Tyler.
huVILEub
Geweldige actie film. Dit is een film waar je een thuisbioscoop voor aanschaft. Flitsende beelden met geweldige special effects. Bekende en goede acteurs. En lekker flauwe hollywood grappen ertussen. Dit alles zorgt dat je lekker in de film meeleeft wat de spanning verhoogd.
Waarom allemaal zo negatief? Het is weliswaar zo hollywood-macho als het maar kan... maar dat mag toch ook wel ooit.
Hysterische rampenfilm.
Want van Bay. En dus ook een overdaad aan CGI.
Het eerste uurtje is nog het leukst. Luchtig met een fijne dosis humor. Belegen maar vermakelijk.
Vanaf het moment dat men in de ruimte zit, wordt alles een stukje minder. De CGI des te meer. Vervolgens wordt het clichématige verhaaltje volgens de vaste Hollywood-formule afgewerkt zonder de eerdere humor in tact te houden. Het wordt bloedserieus. En daar gaat het dan ook een beetje mis. Want dit valt amper serieus te nemen.
Onderhoudend, dat wel.
Redelijk.
J. Clouseau
Pfff... Gisteren voor de 5263e keer op tv, nog maar eens een deel van gezien, maar ik vind er toch maar weinig aan. Veel te bombastisch, overal zinloze ontploffingen, daar hou ik niet zo van. En dan nog een overbodig melig liefdesverhaaltje met een cliché einde. En dan vergeet ik dat walgelijke Amerikaanse patriottisme nog! Iedere scène baadt in een wansmakelijk dikkenekkerig 'Wij zijn van Amerika en wij zullen de rest van de wereld eens laten zien wat we allemaal kunnen!'-sfeertje. Bah.
Het enige goeie aan deze film? Hier en daar een scène die niet onknap in beeld is gebracht én natuurlijk de prachtige muziek van Aerosmith. Sweet Emotions en I Don't Want to Miss a Thing, dat maakt veel goed. (En ergens meende ik ook zelfs ZZ Top gehoord te hebben). Een magere 2,5.
Drs. DAJA
Wanneer je begint met waanzinnige beelden waarin Los Angeles aan gort wordt geramt door een meteorietenregen, schroef je de verwachtingen behoorlijk hoog op. Maar helaas; de film verwaterd en beland in irritant vlotte montage en pijnlijk gezever. Het ene moment gaat het zo snel dat je niet precies weet wat er aan de hand is en het andere krijgen we misplaatste one-liners te horen. Het allerergste is nog wel het emotionele gezanik. Overal op die meteoriet zitten blijkbaar camera's zodat Bruce Willis op ieder moment in de film, terwijl we wachten totdat de aarde wordt vernietigt, even met z'n dochter kan babbelen. "Ik hou ontzettend van je." "Ik ook van jouw." "Je moet me loslaten." "Ik ga je loslaten"; en krom gaan de teentjes en omlaag gaat de beoordeling. Wat overblijft is toch echt voor die paar schitterende destructieve shots. Parijs wat gezien vanuit de Notre Dame ten onder gaat[/i]; dat is me wel wat waard.
dutchtuga
Wonderen bestaan nog steeds.
Dit is een van de hoogste opwaarderingen die ik ooit heb uitgedeeld. Ik zal Armageddon de eerste keer waarschijnlijk veel te serieus hebben genomen. Ik heb hier nu eigenlijk erg mee kunnen lachen! Dit vreselijke over-de-top en kleffe actiespektakel is zo enorm fout dat ik er gewoon van heb genoten.
Waar het in een film als 2012 helemaal mis gaat, werkt het hier grotendeels. Michael Bay weet wat hij doet, is elke seconde bewust van de knipoog en geniet overduidelijk van zijn rol als regisseur. Pluim ook voor de casting, want het team dat de lucht in wordt geschoten is een goed op elkaar ingespeeld ensemble. Ik heb genoten van Buscemi vooral. Ook ben ik onder de indruk geraakt van het audiovisuele aspect van de film. Armageddon is mooi geschoten, kent een stel knappe shots en verwoesting heeft nog nooit zo indrukwekkend geklonken in mijn huiskamer. De scène bijvoorbeeld waar Parijs deels met de grond gelijk wordt gemaakt en de openingsscène zijn erg sterk.
Grootste kracht van Armageddon is echter het script dat in een razendsnel tempo voorbij raast. Foute one-liners, verwoestingen, ontploffingen, foute en totaal misplaatste romantische intermezzo's stapelen zich op om met een emotionele conclusie te eindigen. Dit stoorde mij al niet meer na de rush die ik ervaren had. De 144 minuten zijn voorbij gevlogen.
Dat dit een Criterion uitgave heeft verkregen verbaast mij eigenlijk niet meer, want als het op bombastische Hollywood pulp aankomt is Armageddon een referentie.
Van 1* naar 3,5*.
jipt
Leuke film van Bay, cast is goed, special effects ook. Lekker bombastisch met veel ontploffingen en goede muziek. Er zit ook veel goedgeplaatste humor in en de film neemt zichzelf niet al te serieus, wat erg fijn is. Mag dan wel cliché zijn met foute romantiek enzo, maar dat mocht niet baten met coole quotes en Willis voorop.
dikke 3,5*
Fran
- 1953 berichten
Wel een lekker filmpje om naar te kijken. Tot net na het moment dat ze door NASA opgehaald worden om de klus te gaan klaren vind ik het allemaal behoorlijk spannend. In het middenstuk vind ik het weer heel erg inkakken. Het einde is dan wel weer erg spannend. En geen standaard eind goed, al goed slot dus dat kan ik ook wel waarderen. Toch vond ik niet altijd het acteerwerk even goed. Vooral Liv Tyler vond ik minder in deze film. Maar voor de rest is het zeker wel een spannende film om naar te kijken.
Dennissssss
Geweldige meeslepende red de wereld film. Geweldige cast! Zelfs humor zit erin! Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten zeggen....
Zelfs de soundtrack is geweldig. Met Aerosmith - I Don't Want to Miss a Thing
tristanrc1
Erg rommelig, een typische Michael Bay film. Hij probeert je te laten denken dat je naar iets diepszinnigs zit te kijken, terwijl de film eigenlijk zo eendimensionaal als wat is. Willis speelt vermoeid, en Affleck speelt gewoonlijk weer veel te overdreven. De film word ook nergens spannend of effectief, iets wat wel hoort bij een rampenfilm, en wat je verwacht als hij zo groots opgezet is. Over de scenes op de grote rotsblok aan het eind valt niet te spreken; alles wat fout kan gaan gaat fout, maar toch, elke keer op het nippertje, gaat alles goed. De special effects waren wel mooi, maar daarmee kun je geen film redden, iets wat Bay schijnbaar nog moet leren (ik zou het niet beter doen maar van zo'n bekend regiesseur verwacht je meer). Nou moet ik verder niet zeuren, want soms vond ik hem stiekem toch mooi. Bovendien heb ik slechtere films gezien.
Mirckje
Heerlijke film. Bijna alles klopt aan deze film. De humor, de acteurs, het verhaal. Geniaal bedacht natuurlijk dat een groepje boorlui een gat in een asteroide moeten boren. Dat het verhaal niet compleet realistisch is wordt goed vertaalt door de acteurs en de humor waardoor je die heerlijk luchtige toon van de film krijgt.
Enigste minpunt aan de film is dat er op het laatst wat teveel spanningsopbouwers inzitten. Het ene na het andere gaat fout en dat is niet erg omdat het de film spannend houdt, maar dr is een grens die op het laatst een paar keer overschreden wordt.
Ik vind dit echt een top film, een heerlijke film waar zo goed als niks mis mee is. Leuke acteurs met een goede chemie. Hele mooie vader dochter schoonzoon relatie waarbij ik toch telkens weer een traantje weg moet pinken. Prima opbouw, goede spanning, op het laatst alleen een beetje too much, maar wat mij betreft een tijdloze klassieker.
Groots scifi-actie spektakel waarbij een grote meteoriet al het leven op aarde bedreigt. Een redelijk snelle montage en uitstekende special effects maken een spectaculaire film. Over de top (zo ook het acteerwerk) en ook een flink aantal melodramatische momenten met als hoogtepunt (of dieptepunt) de dood van Bruce Willis. Zeker wel vermakelijk, maar de film is echt te lang en het Amerikaans patriottische sausje had achterwege mogen blijven. Een dik verdiende 3.0 sterren.
K. V.
Deze eindelijk ook eens bekeken en 'k vond het niet mis, maar de film kwam me toch te ongeloofwaardig over. Ze hadden tijdens hun missie wel erg veel pech, een beetje te veel naar m'n zin
Nu, de film kwam zeker niet saai over (bevatte enorm veel explosies en actie) ondanks de lange speelduur. Ook qua cast mochten we zeker niet klagen en ook de muziek was goed te pruimen.
Tja, het is een echte blockbuster, maar mij kon de film me toch niet volledig overtuigen. 'k ben blij dat 'k deze eens heb gezien, maar een echt waw-gevoel had 'k er toch niet bij.
Bij een film van Michael Bay weet je vaak wel van je kunt verwachten. Een niet al te intelligent plot, dat opgeleukt wordt met veel actie en explosies. Heel veel explosies. Bij Armageddon is dat niet anders.
Wat hier wel opvalt, is de cast. Het stikt echt van de bekende namen, haast teveel om op te noemen. Steve Buscemi en Peter Stormare springen er voor mij bovenuit met hun acteerprestaties. Voor Buscemi is ontzettend sterk en heeft een paar gevatte oneliners. Ben Affleck en Liv Tyler zijn dan weer degenen, die het juist erg matig doen. Ze hebben ook nog eens een relatie met elkaar, maar is nogal ongeloofwaardig, met een hoop misplaatste emotie.
Ondanks het gegeven dat de hele film niet al te geloofwaardig is en er nogal wat misplaatste en overdreven sentiment wordt getoond, is het allemaal nog best het aanzien waard. De special effects zien er namelijk wel goed uit en als je er niet teveel bij nadenkt, is het soms nog best vermakelijk. Daarnaast stopt Bay er gewoon heel veel actie in en dat houdt de film nog enigszins levendig, ondanks dat alles wat voorbijkomt misschien niet altijd even goed is.
Al met al is het nogal gemiddeld met positieve en negatieve uitschieters. De papa van Liv doet het trouwens een stuk beter dan zijn dochter, door met “I don’t want to miss a thing”, een erg goede muzikale bijdrage te leveren.
Typisch Bay productje dit. Ondanks het jeugdsentiment blijft de film maar half overeind. Wat opvalt zijn de explosies en de special effects. Ook in 1998 wist Bay er een fantastisch schouwspel van te maken. Sterker nog, de film voelt amper verouderd aan en kan redelijk mee in het hedendaagse CGI geweld.
Het verhaal is simpel gezegd kut en behoorlijk sentimenteel. Het is ongeloofwaardig en op het moment dat je Willis met een shotgun rond ziet schieten op een (olie)boorplatform weet je al dat het niet meer imbecieler kan worden. Wanneer je jezelf kunt vinden in dit soort onzin wacht je een vermakelijke blockbuster, die helaas wel wat te lang duurt.
3,0* -> 2,5*
booyo
Ik vrees dat dit je niet zal lukken mr. Blue (gefeliciteerd met je verjaardag nog trouwens!). Ik weet nog dat ik als klein menneke stond te springen op de bank van opwinding bij deze film. Bij herziening werd de overvloed aan sentiment, en Amerika verheerlijking, me helaas te gortig. Zeg maar gerust tenenkrommend.

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

The Sixth Sense
Thriller, 1999

2001: A Space Odyssey
Sciencefiction / Avontuur, 1968
saving the worldparijs, frankrijkmaanwashington dcverlies van geliefdecataclysmasteroidself sacrificenasaspace marineu.s. air forcerace against timenatural disasterdochterruimteend of the worldrampbruiloftastronautduringcreditsstingerrampen filmheroic mission space centredaring rescues disaster film