• 9.377.311 stemmen

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)

Biografie / Drama | 131 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titel: Christiane F.

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Uli Edel

Met onder meer: Natja Brunckhorst, Thomas Haustein en David Bowie

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 augustus 1981

Plot Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

"The image of a generation."

Schokkend portret van de Berlijnse drugsscene, eind jaren '70. De 14-jarige Christiane ontmoet in de hippe discotheek Sound de verslaafde Detlev, en raakt langzaam verslaafd aan heroïne. Naar de dagboek-bekentenissen van de echte Christiane F. Met muziek (en optreden) van Bowie.

hellblazer93 schreef:

We hebben met duits hier een deel van gezien. Helaas hebben we de film niet kunnen uitkijken i.v.b. met de laatste les. Het deel wat ik heb gezien (tot en met de scene dat Christiane voor het eerst heroïne gaat gebruiken bij Detlev en Alex in de auto), was interessant en inderdaad goede muziek. Ik zal hem eens opzoeken op internet.

Het is trouwens niet Detlev in de auto, dat is Leiche en een andere, de soundtrack is gemakkelijk verkrijgbaar in de mediamarkt ofzo.

Eigenlijk begint het pijnlijke deel van de film vanaf dat moment.

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

Christiane F vind ik 1 van de boeiendste films die ik heb gezien. Het spreekt me ook erg aan omdat het verhaal waargebeurt is. Ik had later ook het boek gelezen maar films zijn tog altijd net weer iets leuker omdat je kunt zien wat er gebeurt en anders moet je het je maar inbeelden.

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

moviegirl2 schreef:

schokkend dat de film voor 16+ is terwijl die gaat over een meisje van 13..

De meeste meisjes van 13 overkomt zoiets ook niet.

Ze doet nou niet bepaald dingen die mensen op hn 13 jarige leeftijd zullen doen. Dus lijkt het me nogal logisch dat de film voor 16 jaar en ouder is.

Lijkjuh schreef:

De meeste meisjes van 13 overkomt zoiets ook niet.

Daar zou je nog eens raar van kunnen opkijken.

avatar van Ellen1982

Ellen1982

Mooie indrukwekkende film. Ik vond het meisje die Christiane speelde heel overtuigend in haar rol. Alleen het enige wat ik mistte in de film was de rol van de moeder. Ze werd genoemd in de rol en ze had Christine gevonden in de douche, maar was ze verder in de film? Waarom kon Christiane zo makkelijk de hele dag en nacht op straatzijn terwijl de moeder wist dat ze gebruikte?Ze zorgde ervoor dat de vriend en Christiane afkickte maar waar was ze daarna? Dit is wat ik mistte maar verder vond ik het een indrukwekkende film over een jong verslaafd meisje. Vooral omdat het een sobere film was kwamen de gevoelens goed aan bod waardoor het nog echter leek.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

"Waar was de moeder?" is een vraag die haar omgeving in der tijd zich ook afvroeg. In het boek is er een brief te lezen waarin ze praat over de vrijheid die ze Christiane wou geven die zij zelf van haar ouders nooit kreeg. Het punt is, de moeder was er niet. Dus ook in de film niet.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

deze film al 100 keer in m'n handen gehad, maar nooit gekeken. nu dus wel! moeilijk om deze film te beoordelen. je moet echt het pantser van slecht acteren ala jaren 80 doorbreken om er met een 2008 oog naar te kunnen kijken. (ik dan) want aan de film "de Lift" van Dick Maas is nu ook geen zak meer aan. het verhaal is goed natuurlijk want het is waar gebeurd, maar toch vondt ik het moeilijk kijken. zeker Thomas Haustein was moeilijk om naar te kijken vondt ik. Natja Brunckhorst deed het beter! ik geef hem een 3 omdat het een film is die gezien moet hebben, maar het liefst in de jaren 80 zelf. zou een keer een re-make van moeten komen. wel moet ik zeggen dat dit de voorganger is van Trainspotting.

avatar van Mlis

Mlis

Prachtige film. Die moeten ze nog wat meer op middelbare scholen laten zien. Dan zouden jongeren voorzichtiger zijn met alle soorten drugs. De film was voor mij de eerste keer schokkend maar wel mooi.

Mescaline

Een film die zijn doel gehaald heeft namelijk: Schokkend en indrukwekkend.. het verhaal komt rustig opgang zodatje alle kans krijgt de personages te leren kennen en er ook gevoel voor te krijgen..

Dat dit verhaal met Christiane F echt gebeurd is is natuurlijk de kei harde waarheid.. drugs maakt meer kapot dan je lief is.. dat was al langer duidelijk maar deze film gaat daar nog eens dik op in..

4,5 sterren.. voor een film die na 27 jaar zijn kracht nog steeds niet verloren is.. en die een klassieker opzich genoemd mag worden !

Bytheway.. film duurd precies 2 uur..

ralfsjam schreef:

Slecht acteren kan je dit dus echt niet noemen.

Ik vind het zelfs fantastisch om een groep 14-15 jarigen zonder ervaring zo te laten acteren. Heel realistisch denk ik.

Het hoeft niet altijd in een opgepoetst jasje te zitten, wat in de moderne films veel te veel het geval is.

Het personage Detlev wat Thomas Haustein speelt is wel een verslaafde, normaal dus dat hij altijd zou koel overkomt in de film.

Het schetst een heel mooi beeld van het drugsleven uit Berlijn uit die tijd, op locatie gefilmd. En het geeft ook mooie sfeerbeelden van Berlijn.

Iets wat bij een remake weer allemaal zou nagemaakt worden.

Ik kan het mij al voorstellen, een engelstalige Christiane, overal van die fake belichting, nog wat muziek erbij van Danny Elfman en wat rare flitsende beelden als ze onder invloed zijn. En dan 5 oscars krijgen.

Nee, geef me dan deze film maar, deze heeft pas kracht.

Er is trouwens nieuws over de echte Christiane F.

Ze is terug stevig aan de drugs, ze heeft haar 12 jarige zoon moeten afstaan aan kinderhulp en is verdwenen, waarschijnlijk terug in de Berlijnse drugscene.

Dat alles begon na een bezoek aan Amsterdam waar ze een vriend had.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

geloof niet je me helemaal begrepen hebt. tuurlijk is het knap om een groep jonkies zo'n film te zien "maken". maar wat ik bedoel is dat het voor mij moeilijk was om door dat jaren 80 pantser te komen. ik had er gewoon moeite mee..... kan toch? het is ook een film die je "moet" zien zoals ik al voorstelde, maar het is jammer dat het net niet die drama heeft, wat je tegenwoordig wel kan zien. ik bedoel dat het verhaal beter uit de verf kan komen. en dan niet in een re-make in 't engels. behoed mij daarvoor. maar als de Duitsers het zelf zouden doen ala "das leben der anderen" dan zou ik dat een goed idee vinden. want het verhaal is ruw, confronterend en ook van deze tijd!

en over dat nieuwe nieuws... ik had Aafje gelezen in de Nrc-next. en die deed mijn besluiten om hem te gaan kijken. wel een triest verhaal....

i.Ron S. schreef:

Er is trouwens nieuws over de echte Christiane F.

Dat alles begon na een bezoek aan Amsterdam waar ze een vriend had.

Vreemd.. ze is toch een hele tijd van de drugs gebleven? toch vreemd dat ze na al die jaren weer een terugval heeft dus

niethie

Eens een verslaafde altijd een verslaafde. Je kunt (als je de wil ervoor hebt) altijd stoppen, maar het is makkelijker om gewoon weer te beginnen als je kut voelt/in een diepe put zit of een depressie hebt dan er op een gewone manier mee te dealen als je eenmaal weet dat de drugs die elende doet vergeten.

Mescaline

Jaa idd dat klopt zeker.. maar na 30 jaar.. met andere woorden.. eenmaal verslaafd.. en het achtervolgt je de rest van je leven.. gelukkig ken ikdat gevoel niet..

niethie

Precies. Hoe moralistisch het ook klinkt drugs is rommel (experimenteren mag) tuurlijk maar maak het niet te gek. En wat Christiane betreft (ik snap het wel) dat ze na al die tijd weer begon, ze heeft zo'n kutleven achter de rug, is waarschijnlijk meerdere malen seksueel misbruikt en al die jaren als tienerprostituee haar lichaam verkopend aan vieze oude mannetjes voor een habbekratsje om aan die rotzooi te komen en ze heeft zoveel mensen in haar omgeving eraan zien sterven en al de andere verschrikkelijke dingen die ze heeft gezien en meegemaakt heeft dat gaat je niet in de koude kleren zitten en kan je (hoe sterk je ook bent) geestelijk kapotmaken en daardoor al je zelfvrertrouwen en je positieve zelfbeeld doen verliezen, de controle over het leven doen kwijtraken en daar komt ook nog eens bij dat ze waarschijnlijk altijd al het idee heeft gehad dat ze overal alleen voor stond en er niemand was/is die van haar hield/houd of bij wie je terecht kon/kan aangezien er nooit een stabiel ouderfiguur of vriend was om haar te helpen en vooral niet nu ze wereldberoemd is als dat tienermeisje/heroine hoertje uit Berlijn want ja wie wil daar nou van houden eens een junk altijd een junk wordt er dan gedacht. En ja een mens is natuurlijk ook niet van steen dus grijpt ze automatisch terug naar het enigste dat de pijn wat doet verzachten er niet bij nadenkend dat dit ook hetgeen is geweest dat haar leven kapot heeft gemaakt. Ik ken Christiane dan wel niet persoonlijk maar ik heb er allang respect voor dat ze zichzelf zolang staande heeft weten te houden en haarzelf twintig jaar eerder niet allang van een brug of flatgebouw heeft gestort.

Mescaline

Jaa precies.. leven is al hard genoeg.. en weet natuurlijk niet of ze de film wat overdreven hebben.. maar dat gevoel heb ik in iedergeval niet gehad.. zoveel mensen verliesen en toch de wil blijven houden om door tezetten en te blijven leven.. maar nu ze weer verslaafd is.. geen idee hoelang hetdan nog gaat duren.. ze is nual wat ouder.. zo shot komt nu waarschijnlijk nog harder aan ook.. dus zoume niks verbazen als we over een tijdje lezen dat ze gestorven is.. maar dan nog.. heb er zeker ookwel respect voor dat ze het toch geprobeerd heeft.. en waarschijnlijk ook nog wel wat goede jaartjes in haar leven gekent heeft.. persoonlijk vind ik het doodzonde.. zonder die drugs had het een erg sterk persoon geweest.. zelfs zo iemand die andere uit hun dagelijkse sleur probeerd tehalen.. jammer dathet dan zo moet lopen..

avatar van amanda22

amanda22

Goede indrukwekkende film!!

Heb eerst het boek gelezen voor school, wat ik overigens nog indrukwekkender vond, maar die film maakt het duidelijker!!

Zeker het kijken waard!!!

Zoiezo is het heel jammer dat ze weer aan de drugs verslaafd is geraakt, maar eenmaal weer terug in dezelfde omgeving en het is al gauw raak!

Mescaline

FIlm heeft meer stemmen nodig.. deze verdiend het helemaal om in de top 250 te komen!!

avatar van Rutte

Rutte

Een sterke film die je aandacht goed weet vast te houden, ondanks de lange speelduur.

Velen hebben 'm vroeger wel eens op school gezien, ik zelf helaas nog niet, hij werd bij ons nooit vertoond.

De uitzichtloze situatie in Berlijn van de late jaren 70 wordt sfeervol in beeld gebracht, al had ik wel gehoopt dat de soundtrack van Bowie als een rode draad door de film zou gaan lopen, maar dat gebeurde helaas alleen in 't eerste uur...Maar goed, dit even ter zijde.

Verder: een aangrijpend, realistisch en sterk verteld verhaal, en vooral als je dan hoort dat de hoofdpersoon na zoveel jaren opnieuw afzakt in de drugsscene, dan geeft dat het geheel een extra wrange bijsmaak.

Sad but true.

De boodschap moge duidelijk zijn...

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Hoe goed ik de soundtrack ook vind, ik ben immers een ontzettend grote Bowie-fan, kan de film me maar erg matig bekoren; okay, dit is natuurlijk géén feel-good movie, maar ik vind hem erg rommelig en wazig gemaakt, ik krijg er het apezuur van!

Mescaline

De manier van filmen zorgde onderandere voor de sfeer.. en rommelig en wazig.. tjah.. dat is het personage ook toch? ..

In een comedy film zou ikme er aan ergeren.. maarhier vind ikhetwel gepast

avatar van Spetie

Sterke film, die een realistisch, confronterend beeld schets van de drugs-scene destijds in Berlijn. Nou moet ik sowieso al niets van drugs, roken en al dat soort rommel hebben, maar ik denk dat een film als deze wel kan helpen bij bepaalde mensen om niet voor drugs te kiezen.
Erg goed maar daarnaast ook ergelijk vond ik de scenes dat ze op een gegeven moment afgekickt waren en elkaar daarna op het station weer overhaalden om toch een trekje te nemen. "Ach joh een trekje, daarna blijven we er af heus!". Yeah right! Zo fout en daarnaast ook zo herkenbaar tegelijk. En ergerlijk in de zin van dat je eigenlijk wilt, dat ze er van afblijven, maar ze zijn verslaafd en dus doen en kunnen ze het eindelijk niet.
Verder vond ik het camerawerk juist goed bij de film passen, chaotisch net zo als het leven Christiane F. op dat moment zelf ook was. Mooie rauwe, realistische film die ook nog eens sfeervol is, maar dan wel een sfeer voor verslaafden. De trieste waarheid helaas.

avatar van J. Courbois

J. Courbois

Wat een realistische film zeg! Ik was echt onder de indruk. Goede opvoedfilm voor de jeugd die eraan denkt om wat eens te gaan gebruiken... Absoluut een must seen film

avatar van MKE

MKE

Het is een zeer mee sleurende film.

En dat het ook nog echt gebeurd is, is vrezelijk.

Het is een mooie film op zijn manier.

Van deze film kun je leren, hoe je je voelt en wat er zo erg aan drugs is. veel jongeren hebben geen geweten.

Maar deze film breekt alles.

avatar van donmarko22

donmarko22

Heb de film gezien net nadat ik het boek uit had. Daarom vond ik de film behoorlijk tegenvallen. Er is enorm veel in weggelaten. Tip: eerst film kijken, daarna het boek lezen.

donmarko22 schreef:

Ja, inderdaad best de film eerst zien.

Het boek is nog schokkender en gaat over verschillender jaren en in de film lijkt het over een jaartje ofzo te gaan, maar beelden hebben soms meer effect dan je fantasie.

Dus moet je de film wat los van het boek zien vind ik.

Er is veel in weggelaten inderdaad maar hij duurt nu al 2 uur.

Het zou te moeilijk worden denk ik moesten er meer "hoeken en kanten" van het echte verhaal inzitten.

Maar ik vind hem heel goed in elkaar zitten, de muziek zit er fantastisch in verweven, en ik vind het ook knap gefilmd, zoals bvb. het beeld tegen het einde aan met die witte peugeot die een hoertje wil oppikken.

Raar dat die Uli Edel buiten Last Exit to Brooklyn in 1989 en in 2004 Ring of the Nibulungs erna niet veel opmerkelijks meer gemaakt heeft.

avatar van Antonev

Antonev

Het boek vond ik stukken beter!

avatar van morrie

morrie

goede maar zeer deprimerende film.

avatar van Kraay

Kraay

Christiane F.

Weer een geweldige drugsfilm mogen aanschouwen. Probeer dit genre de laatste tijd zo vaak mogelijk mee te pikken. Ik beschouw drie punten waardoor ik zo van het genre houd:

REALISME:
Christiane F. is een dagboekverfilming. Dit zorgt voor een geweldige kijk in het Berlijnse straatleven. Je ziet hoe de hoofdpersone zich in het begin verveeld in het saaie ‘echte’ leven en door een populaire vriendin mee wordt genomen naar een club. Ze kijkt als 13 jarig meisje op tegen de lui in die club. Ze ziet stoere gasten, ze associeert dit automatisch met de drugs die gebruikt worden.
Ze gebruikt de eerste dag nog niet. Ze is zoals ieder kind opgevoed met de gedachte dat drugs ‘slecht’ zijn. Het zou heel raar zijn als in een dag de normen en waarden van een heel leven overboord gezet zouden worden. Ze gaat naar huis.

De eerste keer was ze verlegen, dus de tweede keer heeft ze partydrugs bij de hand. Niets bijzonders...? Ze eindigt op het op het dak van een gebouw, vluchtend voor de politie, verliefd op een junkie. Maar ze is nog niet verloren. Dit gebeurd pas op het moment dat ze voor het eerste heroïne gebruikt. Vanaf dit moment zie je de hoofdpersone in no-time aftakelen naar verslaving en prostitutie.

En zelfs al kickt ze af, de drugs blijven terug komen. Mede door de slechte leefomgeving.
De epiloog aan het einde verteld hoe Christiane F. uiteindelijk in rust ging leven en van de drugs afbleef, een mooi feit is dat na de film de echte Christiane F. in een stress belande en gelijk weer naar de drugs greep

TRIPS:
Er werd weinig aandacht besteed aan de trips. Gemiste kans als je het mij vraagt. De filmstijl veranderde amper toen Christiane voor het eerst drugs gebruikte. Wel werd de slechte kant van het drugsgebruik uitgebreid belicht. Haar vrienden, wat een stelletje lijken waren. Een paar op gegeven moment zelfs letterlijk. . Ik had toch graag een “positief” begin van het drugsgebruik gezien. Een rede om verder te gaan met het gebruiken. Versnelde beelden en muziek waren in het begin van de film op zijn plaats geweest. Nu had ik als kijker iets van: Waarom gaat ze verder met drugsgebruik? Voor haar vriendje Detlev? De romance is er eigenlijk geen moment goed uitgekomen, enkel aan het eind toen ze dakloos waren.
In het begin was Detlev iemand waar ze tegenop keek. Ze wist maar al te goed dat ze haar leven naar de klote hielp. Is dit iets wat mij compleet is ontgaan of is het juist een vraag die de film op probeert te roepen?

STIJL:
Genoten heb ik van dit hyper-depressieve sfeertje! Film laat prachtig zijn hoe hopeloos het voor de Berlijnse jongeren was. Iedereen zag Christiane F. meesleurd worden in een negatieve spiraal, maar er was niets aan te doen. Al haar vrienden hadden hetzelfde probleem als zijzelf, probeerden haar te beschermen, maar waren simpelweg te zwak. Mooi shot was in het begin de jongen met een overdosis in het toilet, toen Christiane F. een ‘trip’ nam (Volgens mij haar eerste). Dit was voor haar de eerste kennismaking met de wereld van hard-drugs. Nog jong en onbezonnen keek ze angstig naar de jongen. Niet veel later verkeerde ze in dezelfde positie.

EINDOORDEEL:
4,5* Voor een aangrijpende film, prachtig beeld op het leven na de eerste keer dat iemand heroïne gebruikt, de film laat zien dat het pure zelfmoord is en roept de vraag op: Waarom begint iedereen er toch altijd aan?

avatar van DVD-T

DVD-T

Mooi geschreven Kraay, fijn dat de film je is bevallen.Toch wil ik nog even ingaan op het volgende.

Kraay schreef:

TRIPS:
Er werd weinig aandacht besteed aan de trips. Gemiste kans als je het mij vraagt. De filmstijl veranderde amper toen Christiane voor het eerst drugs gebruikte. Wel werd de slechte kant van het drugsgebruik uitgebreid belicht.Ik had toch graag een “positief” begin van het drugsgebruik gezien. Een rede om verder te gaan met het gebruiken.

Een "trip" scene als bijv. in Trainspotting of een Fear and Loathing in LV zou ík ongepast vinden in deze film.Zoals je al op het laatst schrijft ligt de nadruk meer op de slechte kant van drugs.Het is misschien niet echt een "trip" maar je ziet ze in een aantal scènes echt helemaal "wegdraaien" als ze een shot nemen.Ik voelde hierin gewoon een soort van leegte, wat ik juist er goed gedaan vond, want er is immers niets anders dan heroïne voor hun in het leven.En als ze dan weer bij hun positieven komen is er dan nog steeds niets.
Een positief begin vond ik ook wel aanwezig, en een reden om door te gaan ook.Ze vinden het lekker om te gebruiken(iig. in het begin, dan ze raken verslaafd en is dus een reden om door te gaan.
Tenminste zo heb ik de film ervaren.

Dat wist ze denk ik wel maar enkel, maar uit liefde voor Detlev, en misschien ook wel om stoer te doen, wou ze het toch eens gaan proberen en komt ze zoals je al zei in een neerwaartse spiraal terecht.Misschien had ze dit diep in haar bewustzijn wel door maar wilde ze het gewoon niet erkennen.Pas bij de de dood van Babs begon ze dit denk ik door te krijgen en wil ze het ontvluchten door zichzelf van het leven te beroven wat dus is mislukt. dat is mijn visie erop.Daar zal iedereen denk ik een ander beeld van hebben.