Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Quido
De eerste keer dat ik geconfronteerd werd met "The Dude"...
En geen onplezierige confrontatie. Na een wat "normaal" eerste deel was het tweede deel van de film gewoon geweldig! Geweldige karakters (met geweldige gezichtsuitdrukkingen
). Hoe verder naar het einde, hoe vaker ik dubbel heb gelegen. Voor mij nu al 4* waard!
Phooze
Na een wat "normaal" eerste deel
Droopy
Humor, Hillarische scenes, sentiment, veel f***, goed geacteerd en vermakelijk.
Inderdaad denk ik dat je hem een paar keer moet zien om er alles uit te halen.
gazaworld
Blij te lezen dat er nog TBL-adepten in de lage landen rondlopen. Heb de film een jaar of 4 geleden leren kennen dankzij Gianni Romme. TBL was zijn lievelingsfilm en hij sleurde hem dan ook overal mee naartoe. Z'n coach noemde Romme zelfs 'Double Dude' omdat hij dikwijls zo ontzettend lui was.
Feit is idd dat je de film verschillende keren moet zien om hem echt te appreciëren. Elke keer ontdek je iets nieuws dat je de vorige keer niet zag... ook na 468 gekeken te hebben.
Zelf krijg ik nog elke keer een schaterlach bij het bekijken van de scène in het mortuarium. Vooral wanneer Walter roept: GODDAMNIT! Subliem.
GerwinF
Ik sleep deze film ook te pas en te onpas overal mee naar toe. Hij blijft gewoon super! Echt elke scene blijft geweldig, zo als ook bij die sherrif: "Keep your fucking goldbricked ass out of my beach community"....."Sorry i wasnt listening". En dan die scene daarna als hij "pissed-off" in die taxi niet The Eagles wilt horen. Meesterlijk.
tovenaar
Die mok die hij tegen zijn kop gegooid krijgt in die scene Gerwin... aiiii dat doet me elke keer zóóó'n pijn!
mister blonde
zo heb ik hem ook leren kennen. toen ik daarna hoorde dat ie van de de coen brothers was moest hem hebben.
Redlop
Kwalijke zaak eigenlijk. Als dat soort flauwe figuren leuk lopen te doen heb ik de neiging er een punt af te halen.

mister blonde
idd, romme is vooral niet leuk
maar ze lieten in een programma over hem dus een stukje van the BL zien. dat vond ik erg leuk en toen ben ik me voor de film gaan interesseren.
Kwalijke zaak als jij dat doet. Mag Gianni Romme Big Lebowski fan zijn ? Ik zeg ja.
En wat heeft de beoordeling van een film daar in hemelsnaam mee te maken ?
Als Jan-Peter Balkenende opeens zou verklaren dat The Godfather II zijn favoriete film is zou ik me ook achter de oren gaan krabben
Redlop
Ik zeg ook ja. Maar de combi Romme vs The Big L. heeft een nare smaak. Natuurlijk blijft TBL op 5* sterren staan.
Mooi! Na mijn tweede bakkie koffie dacht ik; die redlop bedoelde het waarschijnlijk niet zo raar. Soit.
Phooze
Het is toch gewoon een schaatser? Wat is er mis met Gianni Romme?
Ik zie het ff niet. Ook al vind G. Bush The Big L een wereldfilm, dat doet niks af aan mijn beleving.... of mis ik nu iets?
Big Lebowski fans schieten bij Redlop's bericht meteen in de Walter modus. Niks mis mee.
Redlop
Het is toch gewoon een schaatser?
Klopt Phooze...
Hij is een schaatser en die moet vooral schaatsen. Hans Böhm is een schaker en die moet vooral schaken.
Verder blijft The Big L gewoon een geniale film. Loos alarm
De Knip
Was dat ff schrikken, een nieuwe poster. Jammer, was zo aan die oude gehecht.
tovenaar
Deze poster hoeft er van mij ook niet op te staan, die zie ik elke dag al als ik mijn kamer binnen loop. Heb liever ook die andere hier staan
De Knip
hmmm... dit is dus de achterkant van de hoes, heb TBL net binnen. Tevens mijn allereerste en voorlopig enige DVD
izzard
Gaat er nog iemand naar Lebowski Fest West? Ik wou dat ik het geld had om daarheen te gaan, net als naar 6:19 trouwens. Maandag a.s. in Pathe Scheveningen in de Orange comebacks > The Big L. Neem je caucasians mee om dit hilarische epos over een kleed te bezichtigen op groot scherm.
KillaJah
En vanavond was ie op kanaal 2 (belgië). Maar bij ned 3 is er geen reclame dacht ik. Bij kanaal 2 een overdosis in ieder geval. Ik zal wel naar ned 3 kijken. Hopelijk zie ik dan in wat iedereen er zo fantastisch aan vind.
John Doe
Ned 3 geen reclame jah, maar ik vraag me af of jij 'm op het eerste oog meteen fantastisch vind, de humor is anders dan bij de meeste komedies, het is meer lachen om de personages dan om de grappen.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story