• 9.378.170 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van Quido

Quido

De eerste keer dat ik geconfronteerd werd met "The Dude"...

En geen onplezierige confrontatie. Na een wat "normaal" eerste deel was het tweede deel van de film gewoon geweldig! Geweldige karakters (met geweldige gezichtsuitdrukkingen ). Hoe verder naar het einde, hoe vaker ik dubbel heb gelegen. Voor mij nu al 4* waard!

Quido schreef:

Na een wat "normaal" eerste deel

Wacht maar tot je 'm vaker hebt gezien, dan is het eerste deel echt niet meer "normaal" meer

avatar van Droopy

Droopy

Humor, Hillarische scenes, sentiment, veel f***, goed geacteerd en vermakelijk.

Inderdaad denk ik dat je hem een paar keer moet zien om er alles uit te halen.

avatar van gazaworld

gazaworld

Blij te lezen dat er nog TBL-adepten in de lage landen rondlopen. Heb de film een jaar of 4 geleden leren kennen dankzij Gianni Romme. TBL was zijn lievelingsfilm en hij sleurde hem dan ook overal mee naartoe. Z'n coach noemde Romme zelfs 'Double Dude' omdat hij dikwijls zo ontzettend lui was.

Feit is idd dat je de film verschillende keren moet zien om hem echt te appreciëren. Elke keer ontdek je iets nieuws dat je de vorige keer niet zag... ook na 468 gekeken te hebben.
Zelf krijg ik nog elke keer een schaterlach bij het bekijken van de scène in het mortuarium. Vooral wanneer Walter roept: GODDAMNIT! Subliem.

avatar van GerwinF

GerwinF

gazaworld schreef:

Ik sleep deze film ook te pas en te onpas overal mee naar toe. Hij blijft gewoon super! Echt elke scene blijft geweldig, zo als ook bij die sherrif: "Keep your fucking goldbricked ass out of my beach community"....."Sorry i wasnt listening". En dan die scene daarna als hij "pissed-off" in die taxi niet The Eagles wilt horen. Meesterlijk.

tovenaar

Die mok die hij tegen zijn kop gegooid krijgt in die scene Gerwin... aiiii dat doet me elke keer zóóó'n pijn!

avatar van mister blonde

mister blonde

gazaworld schreef:

zo heb ik hem ook leren kennen. toen ik daarna hoorde dat ie van de de coen brothers was moest hem hebben.

mister blonde schreef:

Kwalijke zaak eigenlijk. Als dat soort flauwe figuren leuk lopen te doen heb ik de neiging er een punt af te halen.

Redlop schreef:

avatar van mister blonde

mister blonde

idd, romme is vooral niet leuk

maar ze lieten in een programma over hem dus een stukje van the BL zien. dat vond ik erg leuk en toen ben ik me voor de film gaan interesseren.

Redlop schreef:

Kwalijke zaak als jij dat doet. Mag Gianni Romme Big Lebowski fan zijn ? Ik zeg ja.

En wat heeft de beoordeling van een film daar in hemelsnaam mee te maken ?

Als Jan-Peter Balkenende opeens zou verklaren dat The Godfather II zijn favoriete film is zou ik me ook achter de oren gaan krabben

Dat dan weer wel.

kappeuter schreef:

Mag Gianni Romme Big Lebowski fan zijn ? Ik zeg ja.

Ik zeg ook ja. Maar de combi Romme vs The Big L. heeft een nare smaak. Natuurlijk blijft TBL op 5* sterren staan.

Mooi! Na mijn tweede bakkie koffie dacht ik; die redlop bedoelde het waarschijnlijk niet zo raar. Soit.

Eens

Phooze

Het is toch gewoon een schaatser? Wat is er mis met Gianni Romme? Ik zie het ff niet. Ook al vind G. Bush The Big L een wereldfilm, dat doet niks af aan mijn beleving.... of mis ik nu iets?

Phooze

Oh, misschien moet ik ook een bakkie koffie nemen dan....

Big Lebowski fans schieten bij Redlop's bericht meteen in de Walter modus. Niks mis mee.

Phooze schreef:

Het is toch gewoon een schaatser?

Klopt Phooze...

Hij is een schaatser en die moet vooral schaatsen. Hans Böhm is een schaker en die moet vooral schaken.

Verder blijft The Big L gewoon een geniale film. Loos alarm

avatar van De Knip

De Knip

Was dat ff schrikken, een nieuwe poster. Jammer, was zo aan die oude gehecht.

tovenaar

Deze poster hoeft er van mij ook niet op te staan, die zie ik elke dag al als ik mijn kamer binnen loop. Heb liever ook die andere hier staan .

avatar van De Knip

De Knip

hmmm... dit is dus de achterkant van de hoes, heb TBL net binnen. Tevens mijn allereerste en voorlopig enige DVD

avatar van izzard

izzard

Gaat er nog iemand naar Lebowski Fest West? Ik wou dat ik het geld had om daarheen te gaan, net als naar 6:19 trouwens. Maandag a.s. in Pathe Scheveningen in de Orange comebacks > The Big L. Neem je caucasians mee om dit hilarische epos over een kleed te bezichtigen op groot scherm.

izzard schreef:

Lebowski Fest West?

Wow

Heb je daar een linkje van?

avatar van izzard

izzard

kos schreef:

Wow

Heb je daar een linkje van?

avatar van Quido

Quido

23 december op Nederland 3 22.55 uur!

avatar van gotti

Zo zie je maar hoe nederland 3 roeleert!!

avatar van KillaJah

KillaJah

En vanavond was ie op kanaal 2 (belgië). Maar bij ned 3 is er geen reclame dacht ik. Bij kanaal 2 een overdosis in ieder geval. Ik zal wel naar ned 3 kijken. Hopelijk zie ik dan in wat iedereen er zo fantastisch aan vind.

avatar van John Doe

John Doe

KillaJah schreef:

Ned 3 geen reclame jah, maar ik vraag me af of jij 'm op het eerste oog meteen fantastisch vind, de humor is anders dan bij de meeste komedies, het is meer lachen om de personages dan om de grappen.