• 9.377.427 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Nee beste orbit, ik hou meer van de eerst genoemden. The Holy Grail heeft van mij een dikke 4,5 ster gehad, Bottom is mijn favoriete serie allertijden....

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

planet_of_death schreef:

Ik was al bang dat jij er zo een van moppentoppers was en het hardste lacht om moppen over schoonmoeders e.d.

Maar als je Monty Python kunt waarderen, zou deze je toch ook wel kunnen liggen.. het gaat allebei om de onzinnigheid van het leven met de nadruk op andere details. Kan zijn dat je de details hier niet grappig vindt, ik vind ze juist meesterlijk! Het is ook geen lach of ik schiet humor, maar eerder een wat laidback soort humor die aan de hand van een flinterdun verhaaltje wordt verteld. De kracht zit hem met name in de bijrol personages!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Ik ga nog een keer een poging wagen met jou woorden in mijn achterhoofd.

avatar van maarten1991

maarten1991

Gisteren op tv, wat een tegenvaller zeg. Deze film staat in mijn televiegids op 5 sterren beoordeeld dus ik was wel nieuwschierig. Helaas heb ik er niet om kunnen lachen.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

You're being very un-Dude

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Er zijn veel leuke momenten, maar de urn-scene op het einde blijft beste

The Dude is

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Hilarische film. Vervreemdend en tegelijkertijd, of miscchien wel daardoor juist, boeiend.

avatar van DB10

DB10

kos schreef:

Ik lig alweer in een deuk .

inderdaad, geniaal weer. Kan wel wat hoger in mijn top tien.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Gister weer even gekeken,het blijft fantasische humor.

avatar van Jozz

Jozz

Ik heb 'm ook maar eens even op TV bekeken. Wat een sterke film! Al had ik niet anders verwacht gezien de hoge notering op de filmsites . Zeer creatief in elkaar gedraaid allemaal, met een hele rij prachtige personages. Op en top humor, al moet je het wel liggen .

Ik vind de dromen van Dude trouwens een beetje de vaart uit de film halen, maar daar zullen de meningen over verschillen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Gisteren weer eens meegepikt op televisie, en wat blijft dit toch een meesterwerk. Inmiddels al zestien keer gezien maar hij blijft zo enorm sterk.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Zo! deze was ik gewoon vergeten. Schandalig!!!

Geweldige comedy, past alleen net niet in me top 10 vanwege een zeer streng selectiebeleid

avatar van ILDIB

ILDIB

Geweldig rollen en karakters..

avatar van casimir

casimir

Leukste stonerfilm aller tijden. Wordt per kijkbeurt leuker.

avatar van Rizz

Rizz

casimir schreef:

Leukste stonerfilm aller tijden. Wordt per kijkbeurt leuker.

De eerste keer vond ik hem kut, de tweede keer leuk, en de derde keer geniaal. En ik was alledrie de keren nuchter.

Hopelijk is ie de vierde keer geniaal^10.

avatar van filmofiel

filmofiel

I'm a dude too en ik heb erg genoten van deze film. De nogal spontane droge humor en levendigheid maakte het een zeer goed aanzien waard. Meesterrollen echt op het lijf geschreven voor Jeff Bridges en John Goodman.

avatar van revengeyo

revengeyo

je kunt lullen ot je een ons weegt, maar dit is een meesterwerk

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Een zeer geslaagde komedie met wat extra kunstzinnige gedurfde en vooral creatieve scènes, een twisted-verhaallijn (die zeer goed is uitgewerkt en ook klopt en een bevredigend gevoel achter laat) en een zeer leuke cast die de film weet te dragen. Jeff Bridges vond ik erg goede keuze voor The Dude, paste goed bij hem, vond ik. Ja, een leuke film voor tussendoor. Ja, je mag dit gerust een klein meesterwerkje noemen. Alleen de humor was wel leuk, maar verder dan een glimlach kwam ik niet. Toch slaagt de film ook op andere punten en kom ik toch nog op 4 verdiende sterren.

avatar van pieter_kerkhof

pieter_kerkhof

Verschillende malen gezien maar het blijft een fantastische film. Vooral John Torturro als Jesus Quintana was geweldig. Deze scenes kan ik blijven kijken :

avatar van @quikfit

@quikfit

Heerlijke film met heerlijke droge humor.

avatar van Tarkus

Tarkus

Er zitten goed grappen in deze film, maar als geheel kon hij me niet helemaal boeien.

Ik weet dat velen het niet met me eens zullen zijn. Smaken verschillen nu eenmaal maar ik vind deze film niet zo geslaagd.

Wel zeer goede muziek, dat is een pluspunt.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Ik moet soms nog wellis in mezelf lachen om dit stukje,echt brilljant

YouTube - Sobchak's Rule(s)

avatar van evolva20

evolva20

fuck! dude

avatar van chill-ko

chill-ko

aaneenschakeling van one-liners en geweldige qoutes...

1 van mijn favorieten ...

Over jezelf praten in derde persoon als zijnde "the dude" dat is toch geniaal!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

John Goodman speelt hier echt de rol van z'n leven. Ongeveer de meest hilarische personage in een film. Per kijkbeurt wordt hij grappiger.

avatar van Frank1911

Frank1911

Absloute top. Elke keer weer geweldig.

avatar van Koektrommel

Koektrommel

Verdomd, deze film wordt inderdaad beter wanneer je hem vaker kijkt. Nu de maximum score verdiend.

avatar van BennyBlanco

BennyBlanco

echt zo goed geweldige film

Walter: Also, Dude, chinaman is not the preferred nomenclature. Asian-American, please.

The Dude: Walter, he peed on my rug!

Donny: He peed on the Dude's rug.

Walter Sobchak: Donny you're out of your element! Dude, the Chinaman is not the issue here!

:D:D