• 9.369.469 stemmen

Batalla en el Cielo (2005)

Alternatieve titel: Battle in Heaven

Oorsprong: Mexico / België / Frankrijk / Duitsland / Nederland

Geregisseerd door: Carlos Reygadas

Met onder meer: Marcos Hernández, Anapola Mushkadiz en Bertha Ruiz

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 9 februari 2006

Plot Batalla en el Cielo

Marcos, een man van eenvoudige komaf, wordt getergd door een groot drama dat hij over zichzelf heeft afgeroepen. Hij kidnapte samen met zijn vrouw een baby voor losgeld, maar het kind kwam te overlijden. Getekend door deze ellende zoekt Marcos zijn heil bij prostituee Ana, een rijkeluisdochter die de prostitutie ingegaan is om zich af te zetten tegen haar afkomst en haar behoeften te bevredigen. In zijn zoektocht naar vergiffenis biecht Marcos zijn schulden op aan Ana. Dat had hij beter niet kunnen doen.

avatar van heder

heder

De film heb ik grotendeels versneld gekeken. De beelden bewongen nauwelijks en als er iets zinnigs gezegd werd dan kon ik gewoon stoppen.

Op tikkeltje vreemde film. Volgens mij wist de regisseur af en toe niet meer wat die moest verzinnen dan alleen meer expliciete beelden te vertonen.

Waarom heb je 'm gehuurd? Beetje flauw gezegd misschien, maar aan je stemmenlijst te zien had ik wel verwacht dat je het niets zou vinden.

avatar van gotti

De mooie dame op de poster trekt waarschijnlijk veel mensen aan...

avatar van An Luna

An Luna

heder schreef:

Dan heb je toch niet goed gekeken. Er zitten juist veel scenes in waarin de camera behoorlijk "beweegt". Juist als je fast forward kijkt, moet je dat toch goed hebben kunnen zien!

Iets zinnigs wordt er niet gezegd in Batalla en dus kan het toch niet anders, beste Heder, dat je begrijpt dat het daar niet om gaat... tjonge jonge. Bovendien denk ik dat de regisseur meer dan genoeg interessants weet te verzinnen en dat dat expliciete (wat toch echt reuze mee valt, kom op zeg!) er niet om het expliciete in zit.

Je zult de volgende keer wel twee keer na denken voordat je een film met blote tieten op het hoesje huurt, of niet?!

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Zwaarlijvige man, die als werk de vlag van Mexico hijst, en zwaarlijvige vrouw kidnappen baby die overlijdt. Omdat de sex tussen deze kolossen vreugdelozer dan vreugdeloos is, doet de man het ook met de dochter van zijn baas. Baas is generaal, dochter prostitué. Juist. Omdat man verliefd is op dochter vertelt hij haar over de kidnap. Dochter lijkt zijn affectie te retourneren of doet haar werk overmatig goed. Alleen god weet waarom. Film over survival in Mexico, die verder wordt gedomineerd door een filmmaker die graag een arthouse-klassieker op zijn naam wil zetten en daarvoor alle trucs uit de kast haalt. Hoofdpersoon houdt dus nogal eens zijn kop en loopt vooral verdwaasd rond, maar met bepaald minder impact als de hoofdersoon in Crimson Gold van Panahi. Expliciete shots van genitaliën en pijpscenes maken de boel weliswaar niet vrolijker (geloof me!), maar wekken uiteindelijk vooral irritatie. Wat een prul. Beste film van 2006 volgens Skrien. Ik had gewaarschuwd moeten zijn.

avatar van An Luna

An Luna

wat is er mis met Skrien?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ondanks het lage gemiddelde gewoon een goede film.

Met name de cameravoering in deze film was apart te noemen. Maar dan op een verfrissende, goede manier uitgevoerd. Veel scènes van mensen die praten, niet vol in beeld voor de camera. Want die heeft het te druk om de omgeving te verkennen. Geen egostrelerij in deze film van acteurs en actrices die de camera non stop op zich gericht willen hebben als zij converseren.

Doordat de camera wat speels is en telkens wegloopt van de context die zich qua woorden wel degelijk afspeelt, is het vaak gissen naar de plaats waar de hoofdpersonen zich bevinden. Ik werd in het begin al op het verkeerde been gezet. Ik dacht dat Marcos en zijn vrouw in de wachtkamer bij de dokter zaten, toen een voorbijganger plots vroeg naar een klok dacht weer wat anders, bleek het uiteindelijk de ondergrondse te zijn .

Sommige sexscènes worden wel wat onsmakelijk in beeld gebracht. Maar, ja. Ik heb dan ook nog nooit een sexscène tussen 2 zwaarlijvige mensen smakelijk in beeld gebracht zien worden. Met name de vrouw van Marcos vond ik geweldig. Wat een uitstraling zeg, ze hoefde eigenlijk niets te zeggen want aan haar mimiek zag je al wat ze bedoelde en wat ze voelde.

De film is soms ook geweldig droogkomisch. Met name toen een auto zomaar over een boompje reed, terwijl er geen aanleiding voor was. Verder muzikaal aardig en cinematografisch bijzonder. Veel lange scènes, die vaak prachtig wit ogen en dan weer lekker vaag. De beklimming van de berg en de scène waarin Marcos door wolken omhuld werd waren mooi.

Naarmate het einde werd de film oninteressanter. Het ging allemaal wat te lang door. 10 minuten naar een kruipende man kijken was mij iets teveel van het goede. Het voegde ook niets toe. Het schockerende, onverwachte voorval even daarvoor was genoeg geweest. Kleine 4*

Prachtige vrouw ook op het affiche. Sfeervolle scène toen zij op bed lag en de camera o.a. haar voeten waarnam.

avatar van mikey

mikey

Interessant camerawerk maar het verhaal stelt bijzonder weinig voor. Film voelt soms als een toeristische trekpleister. 2

avatar van Lucasje0

Lucasje0

anderhalve ster voor de poster*

de film vond ik te langdradig

(*grapje)

avatar van cubedude

cubedude

pff vind hem niets...

En nu krijgen we nog blowjobs te zien en al... tsts

avatar van james_cameron

Frustrerende film: aan de ene kant bijzonder traag en statisch, aan de andere kant poëtisch en hypnotiserend. Het akteerwerk is ook zeer vervreemdend. De nogal amateuristisch overkomende akteurs lijken te slaapwandelen, maar toch maken ze op de één of andere manier wel indruk. Het eindresultaat is dus een mix van tegenstrijdige gevoelens. Niet goed en niet slecht, middelmatig dus.

avatar van Friac

Friac

Een bijzondere film van Carlos Reygadas, vooral de bedwelmende cameravoering is hét sterktepunt van de film naar mijn mening. Bijzonder knap hoe met blikken en de omringende omgeving gespeeld wordt. De film is wat mij betreft een beetje onnodig expliciet, maar hij kruipt wel onder de huid wegens het camerawerk en de bevreemdende vertelling.

Ik Doe Moeilijk

Tweede film van Reygadas die ik zag, na Stellet licht ook voor de tweede keer compleet omver geblazen. De fotografie is briljant, ongelooflijk gespannen composities, een fantastisch licht- en kleurenspel. Ook de acteurs zijn goed gekozen. De muziek was mooi, vooral het stuk wat ook bij de aftiteling weer terugkeert.
Enige moment in de film die ik niet zo mooi vond was het neersteken van Ana. De boetedoening daarna echter was weer van uiterzonderlijke schoonheid.
Ik zie uit naar Japon en ik wacht op een nieuwe film van de regisseur.

avatar van wibro

wibro

Dit is na "Stellet Licht" de tweede film die ik van Carlos Reygadas gezien heb en weer laat hij mij met een vraag achter. Wat wil hij ons nu met deze film vertellen? Was het bij "Stellet Licht" dat een dode weer levend werd, hier is het dat Carlos de dochter van de generaal doodsteekt en dan hierna op de knieën meegaat in een processie om boete te doen. En op het eind van de film komen Carlos en Ana elkaar zeker weer tegen in de hemel om opnieuw de "liefde" te bedrijven?. Wat moet ik toch met deze onzin?
En het acteerwerk vond ik in deze film ook niks. Te amateuristisch. Het leek wel of die vrouw van Carlos uit een animatiefilm kwam. Wat een portret zeg. Alleen Ana krijgt van mij een dikke voldoende. Haar verschijning was voor mij echt een verademing..
En wat zijn de films van deze regisseur toch traag. Ik dacht dat die Mexicanen zo'n temperamentvol volkje waren. Nu, dat is aan deze regisseur niet te merken.
Het zal iedereen duidelijk zijn dat deze film mij toch echt niet kon bekoren. Films van Reygades kan ik in het vervolg denk ik toch maar beter overslaan.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Tegenvallende tweede film van Carlos Reygadas (Japon, Stellet Licht). Ik kon me niet echt in de personages inleven. De film is ook veel aardser dan de andere Reygadas-films. Moest soms zelf een beetje denken aan Ken Loach. Of aan Last Tango In Paris. Een paar erg mooie beelden, maar te weinig om de hele film te dragen. Te weinig ziel in de film. Niks aan de hand zijn andere films zijn briljant en iedere briljante regisseur vergalopeert zich wel eens. En met Stellet Licht heeft ie zich hiervoor al helemaal gerevancheerd.

avatar van gauke

gauke

De film is voor mij net wat te langdradig en kunstzinnig om echt te kunnen boeien.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Een mooie film met een paar sterke scene's. Klaarblijkelijk niet voor iedereen weggelegd. Tevens een mooi portret over Mexico Stad, wat inderdaad een mysterische stad blijft...

avatar van Prrrauline

Prrrauline

De mooie beelden ten spijt, deze film is te tergend traag voor mijn spanningsboog. De levenloze hoofdfiguur maakt het er al niet beter op.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Bevat hier en daar sterk camerawerk, maar verder voelt dit vooral als erg leeg aan. Is in geen enkel opzicht zo magisch als Stellet Licht en met name de muziek werkt op de zenuwen.

avatar van Bramm14

Bramm14

Waardeloos filmpje, een POV porno film had het nog beter gedaan voor mij. Ben normaal wel van de wat onbekendere low budget films, ma deze sloeg de plank naar mijn mening mis.

avatar van La Cienaga

La Cienaga

Weet iemand waar ik de geweldige muziek van deze film kan vinden. Ik weet dat er geen soundtrack van bestaat, maar wie kan mij hieraan helpen? Zou fantastisch zijn!

Ik Doe Moeilijk

Je kunt jezelf er aan helpen. De DVD kopen en dan zelf rippen, via een internetzoekmachine is daarvoor wel freeware te vinden.

avatar van starbright boy

Stem 1750.

Hmm.

Bij vlagen geniaal (vooral de camera in de meer expliciete scenes) die maar weer eens verraden dat Reygadas'films op dat gebied echt nauwelijks overtroffen worden. Echt bloedmooi. Mooie casting ook, op uitstraling, op hoofden. Daar hou ik van.

Maar dan de invulling van al dat moois, het plot. Dat pakte me niet. Een hoop schuld en boetedoening in katholieke zin. Verfrisssend wel om sommige dingen gewoon te laten zijn , de reden van de kidnap doet er bijvoorbeeld voor de film eigenlijk niet toe en zit er dan ook niet in, maar als geheel zat het naratief, hoe minimalistisch ook me in de weg. En daardoor is de film tegen het einde ook duidelijk minder dan in het eerste dikke uur.

Blijven staan: sfeer, personages, camera en muziek. Allemaal mooi en dat doet de balans positief uitslaan.

3.5*, net als Japon, maar pas bij Stellet Licht vallen voor mij alle Reygadas-ingredienten echt op hun plek.

avatar van QuentinTarantino

QuentinTarantino

Qua plot, dialogen, acteerwerk niet geslaagd in mijn ogen. Maar qua stijl echt mijn smaak. De frontale shots, shots die net iets te lang duren, de long takes met rustige camerabeweging. Deze filmstijl maakt de film het kijken waard. Het verhaal is niet interessant, alhoewel het bij vlagen wel pakkend kan zijn, maar stijl gaat hier boven inhoud.

avatar van Zeriel

Zeriel

Rare jongens die Mexicanen...... Niet de eerste Mexicaanse film waarbij ik dat denk, als er weer eens iemand terloops vermoord wordt, en er ontvoeringen plaatsvinden. . Misschien moet je Mexicaan zijn om het te begrijpen

Intrigerende film, vooral door het sterke camerawerk die je meevoert.

De protagonist doolde als een geest rond door de film, klaarblijkelijk door de shock van het kidnappen van een baby. De vrouw van Carlos leek ook wel uit een parallel universum te komen

Bramm14 schreef:
Waardeloos filmpje, een POV porno film had het nog beter gedaan voor mij.
De expliciete sex-scenes zijn niet altijd even prettig om naar te kijken. dit is dan ook juist geen porno, want het wekt eerder afkeer op dan lust, of op zijn minst gemengde gevoelens. Respect voor de ácteurs dat ze zich zo laten zien. Er zijn iig geen body-doubles aan te pas gekomen.

Wat ik me dan wel afvraag is, waarom en hoe ze tot hun daad gekomen waren. Daarnaar blijft het gissen.Of is het typisch Mexicaanse folklore, iemand; een baby in dit geval, ontvoeren voor losgeld, en is het in Mexico heel normaal om zoiets te overwegen?In die zin voelt de film onaf, ookal is dat misschien de bedoeling.

Ik Doe Moeilijk

Wauw, wat een geniale filmer is Reygadas toch. Sublieme verbeelding van schuld en boete; een waardige erfgenaam van Tarkovsky, wat mij betreft. Mooiste shot uit de film is waar Ana en Marcos voor de laatste keer seks hebben, waarop een 360 graden shot van de omgeving volgt. Daarna volgen beelden van een voetbalwedstrijd, en een masturberende Marcos, die een haast surrealistisch contrast geven, waardoor Marcos' gemoedstoestand van wanhoop en eenzaamheid verbeeld wordt. 'De mooiste dag van zijn leven' van de keeper staat in contrast met het absolute dieptepunt in het leven van de hoofdpersoon .

avatar van Decec

Decec

Geen goede drama film...

Een saaie verhaal en langdradige...

Slechte acteerwerk...

Redelijk HD kwaliteit (soms veel geruis)...

Redelijk achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

Geen aanrader...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Zeriel schreef:

Blijkt inderdaad zo te zijn; ik dacht dat er gebruik gemaakt was van een prop in de meeste gevallen.

avatar van Reinbo

Decec schreef:

Geen goede drama film...

Een saaie verhaal en langdradige...

Slechte acteerwerk...

Redelijk HD kwaliteit (soms veel geruis)...

Redelijk achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

Geen aanrader...

Een van de meest wazige reviews die ik ooit gezien heb?

Dit verhaal speelt ook seks/naakt scene's....

Je, en? Waren die scenes goed of slecht? verder is het vermelden van de HD kwaliteit en het geluid, volslagen irrelevant als je de bron en de afspeelapparatuur niet noemt.

avatar van Decec

Decec

@reinbo

TV is heel anders dan een Blu-Ray

TV is normaal geluid

Heb schitterend thuisbioscoop!!!!