• 9.373.066 stemmen

Short Cuts (1993)

Drama / Komedie | 187 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: Robert Altman

Met onder meer: Jennifer Jason Leigh, Tim Robbins en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 28 april 1994

Plot Short Cuts

"Short Cuts raises the roof on America."

Een aantal gewone mensen in Los Angeles zouden wakker geschud moeten worden uit hun dagelijkse routine. Een moeder verdient bij met een telefoon-sekslijn waar haar zoontje bij zit. Een oudere zangeres heeft een drankprobleem. Een huisvrouw wil de verjaardag van haar zoontje niet verpesten. Drie mannen vinden een lijk en besluiten eerst een week te gaan vissen en daarna pas naar de politie te gaan. Iedereen is toe aan verandering.

Ann Finnigan

Claire Kane

Stuart Kane

Jerry Kaiser

Yak

Schitterende film! Er is geen enkele mogelijkheid om het verhaal in korter dan de dikke 3 uur die ervoor staat te vertellen. Echt een film die onder je huid kruipt en waarvan de karakters in je hoofd blijven spoken. Het einde van de film is al even losjes en geniaal als de rest ervan. Grandioos!

avatar van Ramon K

Ramon K

Zeker een hele mooie film, met een geweldig ingenieus script en een gros aan fantastische acteurs, die de verschillende personages uitmuntend neerzetten. De film gaat over de normale dingen in het leven zoals dood, liefde, sex, ontrouw, jaloezie en tragedie en behandelt deze thema's met een realisme die ongekend is. Een heel klein minpuntje was dat sommige daden van de personages geen duidelijk motief hadden. Maar misschien was dat wel de bedoeling van Altman; immers in de realiteit doen mensen ook dingen zonder duidelijke beweegredenen. Kortom een geweldige film. 4,5 sterren

Ramon K schreef:

Dat is wat wat mij betreft de film zo mooi maakt. Er zijn niet echt daden van personages die motieven hebben, het is allemaal in elkaar verweven en heel menselijk. Wist je dat de film is gebaseerd op verhalen en gedichten van Raymond Carver? Altman noemt deze film ook wel een 'Carver soup'.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Is dit soms zo'n film met meerdere verhaallijnen, zoals Pulp Fiction, Go, 2 Days in the Valley en Amores Perros?

Wow lijkt me tof om te zien, maar helaas, kan hem nergens vinden (om te kopen)

Tja dan toch maar eens naar de videotheek...

Yak

Ken je 'Magnolia'? Die heeft zijn vertelstijl linea recta overgenomen van 'Short Cuts'. Dat is dan gelijk ook het enige wat ik heb af te dingen op 'Magnolia', want ik heb intens genoten van die film.

Bijzondere film!

Het duurde even voor ik echt in de film zat, maar toen vond ik 'm steeds beter worden en het laatste uur vond ik fantastisch.

Er spelen nogal wat (inmiddels) bekende acteurs in, in een setting waarin ze normaal niet zo gauw spelen. Naast de hierboven genoemde acteurs ook Jennifer Jason Leigh, Tim Robbins, Frances McDormand, Julianne Moore en Robert Downey Jr.

Yak

Bravo voor de hele cast, maar ik wil toch ook wel even de GE! NI! ALE! rol van Tom Waits genoemd hebben.

Haha, zekers! Ik had die er maar niet bij gezet, de meesten kennen 'm hooguit van zijn muziek dacht ik zo, als ze 'm al kennen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Tom Waits ken ik ook. Nieuw plaatje?

avatar van FisherKing

FisherKing

Groot Meesterwerk

Yak

Tom Waits ken ik ook. Nieuw plaatje?

Twee nieuwe plaatjes tegelijkertijd, zelfs!

Meesterwerkje!!!

Werkje? Het is een heel meesterwerk met z'n dikke drie uur!

avatar van jay73

jay73

Leuk dat deze film hier zo gewaardeerd wordt. Ik was er ook onder de indruk van: hoe komen al die verschillende verhaallijnen samen? Inderdaad, Magnolia heeft met dit concept duidelijk z'n voordeel gedaan.

Mijn favoriet uit deze film: Madeleine Stowe.

avatar van FisherKing

FisherKing

Het is een heel meesterwerk met z'n dikke drie uur!
Klopt. En Altman's beste en sterkste werk..

De genre aanduiding komedie zou misschien ook wel op zijn plaats zijn. Ik twijfel, wat vinden jullie?

Yak

Ik vind van niet. Hoewel hij op momenten erg grappig is (de agent die het telefoonnummer van een clown vraagt, bijvoorbeeld), maakt dat 'm nog geen komedie. Het zijn grappen die als het ware relativerend worden gebruikt.

Maar ik snap wel waar het vandaan komt, want ik vind 'drama' een beetje zwaar klinken voor deze film.

Meesterwerk.

Zwaar indrukwekkend.

Ik was volkomen lamgeslagen na het kijken van deze film.

Vergeleken bij deze film is Magnolia een miniscuul kruimeltje.

Waarom staat Short Cuts niet in de top tien?

Kappeuter, wat is het toch voor misverstand over komische elementen in een film die als genre 'drama' meekrijgt dat het dan maar een 'komedie' moet gaan heten! Niet alle drama's nemen zichzelf zo serieus als Schindler's list (dit gaat me vast aangerekend worden).

Het schrijnende is toch juist dat je moet lachen en tegelijk wel kunt huilen zoals Tim Robbins' rol die eng en hilarisch tegelijk is. Of Jennifer Jason Leigh's telefoonsexhuisvrouw. Of die arme banketbakker door Lyle Lovett. Of white trash Tom Waits (blij te horen dat er meer fans zijn - maar ik ben de grootste).

renske schreef:

Ben ik het deels wel met je eens. Misschien kunnen beide genres vermeld worden: drama EN komedie. Deze film komt toch heel aardig in de buurt van zwarte komedie.

avatar van jay73

jay73

Ik vind 'Drama' bij Short Cuts ook genoeg, ben het met Renske eens.

'Komedie' wekt andere associaties, die ik niet graag aan Short Cuts wil koppelen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Vergeleken bij deze film is Magnolia een miniscuul kruimeltje.

Onzin! Het zijn beiden toppers!

avatar van Armin

Armin

Onzin ! Short Cuts is beter !

Armin schreef:

Short Cuts is beter !

Ja!

avatar van hermano

hermano

Bij deze film heb ik me geen minuut verveeld.

dit waren 187 minuten die in sneltreinvaart voorbij vlogen. ik vond het boeiend dus 5 sterren.

avatar van Spider

Spider

het jongentje dat aangereden word en dapper doorrent daar kreeg ik tranen in mijn ogen van

avatar van Eucalypta

Eucalypta

jay73 schreef:

Ik vind 'Drama' bij Short Cuts ook genoeg, ben het met Renske eens.

Wat te denken van tragedie?

avatar van Goodfella

Goodfella

Kappeuter verwoordt m'n mening eigenlijk al uitstekend. Ook ik had nogal wat moeite om in de film te komen, maar als iedereen zo'n beetje is geïntroduceerd (en dat duurt even ) blijkt dit toch wel een heel aardige film te zijn. 't is geen Magnolia, daarvoor is het drama toch wat te 'gewoontjes' en blijft er te weinig echt hangen, maar vele érg grappige, mooie en vreemde momenten zorgen voor een uitermate boeiende drie uur film. 4 sterren

avatar van gotti

Erg mooie film over de gebeurtenissen van een stel mensen uit LA. En zoals wel vaker in films, beleven deze mensen net dat beetje meer dan het 'gewone volk'. De film kende zo z'n dramatische momenten, maar sommige verhaallijnen waren mij toch net iets te gewoontjes. Pluspunten krijgt deze film van mij voor het prachtige script en de ijzersterk acterende cast. Dus wel een erg leuke film, maar het mist hier en daar een beetje diepgang. Voorlopig 3,5*, maar deze film heeft zeker de potentie om uit te groeien naar meer.

avatar van Padd0

Padd0

Ik had meer verwacht van de film.

Alle situaties zijn wel goed in beeld gebracht maar op de een of andere manier vond ik dat er toch iets ontbrak.

Dit kan natuurlijk ook zo zijn door de slechte kwaliteit van de videoband maar dat weet ik niet.

Nu 3,5* de volgende keer misschien meer mits ik een betere kwaliteit video of dvd in handen krijg.

renske

Na zo'n negen jaar eindelijk weer herzien. Op video, dat wel. En helaas, ik ben niet zo zwaar meer onder de indruk als ik toen was. De soundtrack vind ik overigens prachtig, dat had ik nog niet genoemd in mijn voorgaande stukje. En de meeste episodes vond ik ook nog steeds heel meeslepend. Vooral Tomlin en Waits vond ik nu veel gaver dan ik het destijds in de bioscoop vond. Destijds werd ik helemaal koud van de (ongeveer) laatste scène waar de man dat meisje vermoord maar nu geloofde ik dat helemaal niet en ook de zelfmoord van het meisje dat Lori Singer speelde, geloofde ik niet. Ik zag wel de armoede in de relatie met haar moeder maar ik kreeg verder geen informatie die me in haar deed inleven. Daarom heb ik mijn 5 sterretjes verlaagd naar 4,5 en haal ik 'm ook van de eerste plaats van mijn top tien. Het is ingrijpend en ik weet ook niet welke nu op 1 gaat komen (je nummer 2! hoor ik iemand roepen) maar het moet.
Ik vraag me af of ik deze film ook zo indrukwekkend had gevonden als ik 'm destijds niet op groot scherm had gezien. Een film zien in de bioscoop geeft er toch vaak een meerwaarde aan. Maar dat is speculeren.
Nog steeds raad ik iedereen deze film aan.
En Julianne Moore heeft rood pubic hair! Cool hoor.

renske

Ik vond in de verhalenbundel van Carver 'What we talk about when we talk about love' diverse verhalen waar deze film oa op gebaseerd is:
The Bath
over de ouders van wie het zoontje aangereden wordt en de bakker die opbelt;
Tell The Women We're Going
over de jongens waarvan er eentje opeens een meisje vermoordt;
So Much Water So Close To Home
over de mannen die een dood meisje zien drijven in de rivier waar ze aan het vissen zijn maar pas aan het einde van hun trip de politie bellen.

Goh, nog maar een stem voor een top 100 notering!