Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Mandarijn, Spaans, Frans, Engels, Italiaans en Kantonees
Releasedatum: 15 januari 1998
Bekijk via Prime Video
Plot The Devil's Advocate
"Evil has its winning ways."
Kevin Lomax is een advocaat uit Florida die nog nooit een zaak verloren heeft. Ondanks dat zijn moeder het er niet mee eens is, verhuist hij met z'n vrouw naar New York om daar voor een grote firma te gaan werken. Zijn vrouw krijgt echter steeds meer heimwee, en begint vreemde dingen te zien. Kevin stort zich echter volledig op z'n nieuwe baan, geholpen door zijn baas John Milton.
Kevin Lomax
Alexander Cullen
Mrs. Jackie Heath
Leamon Heath
Pam Garrety
Ik heb het dan vooral over die korte gezichtstransformaties, die je als eerste ziet wanneer de drie dames in het pashokje staan.
Henry Spencer
Op zich wel een aardige film.
Maar juist door het concept had het van mij allemaal wel wat duisterder gemogen,
er gaat mij toch iets te weinig macht om in de duivel, het is niet te voelen.
Keanu Reeves speelt zijn "zelfde" karakter op de automatische piloot, al doet hij sommige scenes wel aardig. Al Pacino is sterk en overtuigend, maar mist net de plank, vindt ik.
Charlize Theron speelt, vind ik persoonlijk, nog het beste van de drie.
Maar best een spannende film met een goed verhaal.
Ik denk dat het punt precies is dat de duivel geen echte macht heeft ('I don't work that way'), maar dat hij alleen heel goed kan manipuleren en verleiden. Het verbijsterende is gewoon dat hij er alleen met die middelen al zo gemakkelijk in slaagt mensen vanalles te laten doen en zichzelf erbij ruïneren. Dat is misschien een beetje het moraliserende in deze film: de duivel is eigenlijk niet sterker dan jij en ik, maar we mogen hem gewoon niet in ons hoofd en ons hart toelaten, want hij weet beter dan wij op welke knopjes hij moet drukken...
Henry Spencer
P.S.
Maar een ieder wordt beproefd doordat hij door zijn eigen begeerte meegetrokken en verlokt wordt. Vervolgens baart de begeerte, als ze vruchtbaar is geworden, zonde; de zonde op haar beurt, wanneer volbracht, brengt de dood voort.
De Brief van Jakobus, hoofdstuk 1, vers 14 en 15
Frank Slade
Erg goede film met zeer goede rollen van Pacino en Theron, jammer van Reeves. Had van mij iemand anders mogen zijn, daarom ook geen 5 sterren. Maar de soundtrack is absoluut 5 sterren waard. En ook de special effects zijn overweldigend. Speech avn Pacino over God is gewoon briljant!
Askikker
Al Pacino is oké, maar de rest?
Vooral de vrouwelijke acteurs, en dan het script.....
Had hier lang naar uitgekeken, maar helaas
JacoBaco
Niet veel mis met Charlize Theron in deze film. Het was haar eerste grote rol en dat deed ze prima.
En het script is ook gewoon goed. Alleen Keanu Reeves... Tja, er zijn betere acteurs, er zijn slechtere acteurs. Hij zit wat mij betreft niet bij de top.
Askikker
Wat is er mis met Charlize Theron ?
Ik denk dat het iets persoonlijks is. Ik kan dat mens dus niet uitstaan. Dat geeft niks als ze een onsympathiek persoon speelt, maar hier speelde ze de goedheid zelve, maar ik trok die smoel gewoon niet. Soms kan je je antipathie tegen een persoon gewoon niet verklaren, das dan meer een gevoel.
Dat heb ik overigens ook met Maxima, al zou ik dat al makkelijker kunnen verklaren.
Zo zal ik ook niet snel een film met Robert Redford gaan zien, en één met Whitney Houston of J. Lopez al helemaal niet.
Misschien kunnen ze wel spelen, maar ik trek die smoelen gewoon niet.
AFCALS
Leuke film met een redelijke Keanu Reeves en een meesterlijke Al Pacino. Charlize Theron doet het prima in haar rolletje.
Ik moet zeggen dat ik een Christen ben en dus ook in de Satan geloof, sommige stukjes zijn behoorlijk angstaanjagend, sommige zijn ook wel erg makkelijk hoor. Zoals in die lift, als John Milton daar staat met zijn dochter en nog een dame. Hij vraagt Kevin Lomax mee naar boven om over de zaak te praten en vervolgens beginnen die vrouwen met elkaar te tongen. Sja.. Ik houd van vrouwen, maar als je zoiets ziet, dan loop je daar toch zeker niet achteraan? Kevin Lomax twijfelde daar duidelijk. Te makkelijk als je het mij vraagt. Tuurlijk is dat ook verleiding, maar we hebben het hier over een gevallen engel. Als je hier een film over maakt, dan mag de verleiding ook wel van een hoger niveau zijn. Ook die gezichten die veranderen vind ik wat te makkelijk, maar dat kan ook te maken hebben met het jaartal waarin de film is gemaakt. Ik heb hem gisteren voor het eerst gezien.
Het mooie vond ik de scene in de trein en het moment dat Kevin vraagt wie hij is. Waarop John Milton antwoord: Oh, i have so many names. Van mij had hij er nog een paar op kunnen noemen. De verderver, de vader van de leugen, lucifer, beëlzebub etc. etc.
Voor de film en de acteerprestaties een 4, halve punt aftrek voor de explosies, gezichten, draaiende muren etc.
3,5
Weertenaar
Op een gegeven moment ging de prent een heel andere richting uit dan ik had verwacht en dat beviel me uitermate. Het is een tijd geleden dat ik zo door een film werd verrast. Het script zit erg goed in elkaar, de regie is heerlijk, evenals de sfeervolle ietwat mysterieuze decors en opname locaties. Pacino tilt The Devil's Advocate naar een nog hoger niveau en zelfs Theron wist me te overtuigen in wat toch geen gemakkelijke rol was. Reeves was duidelijk de mindere, maar scoort desondanks een ruime voldoende. Een vier, vooral omdat ik gewoon écht weer eens heel blij werd van een film.
kuiponok
Eén van de betere films in dit genre, ook mede omdat het verhaal een leuke ommekeer krijgt.
Uma Oldman
Leuke film, maar Jezus (
) wat irriteer ik me aan het feit dat die zogenaamde perfecte vrouw (zusje) enorme siliconentieten heeft....
panax
goeie film , een schitterende twist ,mooie beelden van new york
lekker spannend ,al pacino is toch wel een topper hoor !!!
jeroen v r
Naar aanleiding van enkele recensies hier, besloot ik gisterenavond deze film te kijken. Met name de kritiek op Reeves verraste me vooraf. Na het zien van deze film viel hij pas bij mij door de mand. Dit werd eigenlijk al bij de eerste scene in de rechtzaal duidelijk.
Uitstekend slot en een confronterende verhaallijn. Aardig is dat achteraf scenes ook makkelijk te verklaren zijn, waar ze tijdens de film een enkel vraagteken achterlieten(de twee latinos in de metro welke in het Spaans toegesproken werden)
foienoord
Verrassend goede film. Een gretige Al Pacino, in de kracht van zijn acteren. Hij maakt de film, Keanu Reeves is een mooie speelbal voor hem in deze film. De rol van Ch. Theron kon niet anders worden gespeeld dan Ch. Theron deed.
Prachtig hoe het handelen van God wordt weergeven door Al Pacino, herkenbaar voor degenen die beseffen dat hij slechts toekijkt. Jij bent het zelf die invloed heeft over de wegen die je in het leven die je bewandelt en die je toekomen. Alleen deze scene al maakt deze film geniaal.
De gemiddelde beoordeling doet dan ook geen recht toe aan deze zestien jaar oude film, waarin de stad New York wordt neergezet zoals die dat verdient. Een 4,5, omdat de perfecte film niet bestaat geen 5 sterren.
tommykonijn
Een interessant plot, een uitnodigende poster en een sterke cast.. The Devil's Advocate was een film die mij op meerdere vlakken erg aansprak.
Wat begint als je standaard Amerikaanse 'rechtbankfilm', ontpopt zich tot een meeslepende thriller. Keanu Reeves, een acteur die mij op zich altijd wel kan bekoren, deed het prima en hetzelfde gold voor Charlize Theron. Die laatste wist wel een aantal indrukwekkende scenes op haar naam te zetten (o.a. die in de kerk en ook haar zelfmoord). Al Pacino krijgt de kans om helemaal los te gaan als de duivel zelve en die neemt hij dan ook met beide handen aan. Een zeer overuigend staaltje acteerwerk.
Ondanks dat de film de tijd neemt qua opbouw, heb je als kijker wel al de hele tijd het gevoel dat er iets niet klopt. Wat dit is blijft lang onduidelijk, waardoor de film van begin tot eind interessant is. De rustige opbouw is erg goed gedaan, om vervolgens het tempo omhoog te schroeven. De film kent een aantal plotwendingen die ik niet zag aankomen, evenals een aantal scenes die ik niet snel zal vergeten. Uiteraard is de hele confrontatie tussen Reeves en Pacino op het einde helemaal geweldig, maar ook het (onverwachte) einde is vindingrijk. De film dreigde op een aantal momenten een beetje te over-the-top te worden, maar weet zich gelukkig staande te houden; mede door het betreffende einde. Daarnaast is er ook genoeg aandacht besteed aan de details. De effecten en het kleurgebruik zijn erg goed gedaan, evenals de passende muziek van James Newton Howard.
De film is boeiend, bij vlagen eng, maar bovenal behoorlijk spannend. Het verhaal wordt op een goede wijze verteld en het lange speelduur is totaal niet merkbaar. De sfeer die tijdens de film aanwezig is, is fantastisch. The Devil's Advocate is absoluut één van de spannendere films die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen.
RuudC
Verschillende malen heb ik verbaasde blikken gekregen op de melding dat ik The Devil’s Advocate nog nooit gezien had. Op enkele na, heb ik ze inmiddels wel gehad uit de jaren negentig. Misschien heb ik deze nog wel gezien overigens. Mijn ouders huurden regelmatig films van de videotheek (goede, oude tijd), al werd dat eind jaren negentig wel duidelijk minder.
Nu heb ik dus alsnog een achterstand ingehaald en ondanks de lage verwachtingen (regisseur heeft geen indrukwekkend cv) heb ik er ontzettend van genoten. Ik ben ook niet zo van de rechtszaakfilms, omdat ze zoveel op elkaar lijken en maar weinig te bieden hebben. Hier is het anders en wordt er in elk geval een thema aangesneden dat me oprecht interesseert, namelijk het verdedigen van mensen die overduidelijk fout zitten. Dergelijke advocaten zijn personen waar ik totaal geen respect voor kan opbrengen. Zo ook het personage van Keanu Reeves, al zie je dat hij, figuurlijk gezien, ook steeds moeilijker slaapt.
Het thema van The Devil’s Advocate mag duidelijk zijn. Al snel blijkt dat de titel letterlijk genomen kan worden, omdat New York een stad van zonden is. Met enige Bijbelkennis, pik je zo de hoer van Babylonië eruit (de vrouw met de scharlaken jurk). De beste rol is die van Al Pacino, die de Duivel zo goed neerzet, dat het bijna eng wordt. Dat hij John Milton heet, zal wel geen toeval zijn. Met name de scene in de metro vind ik prachtig. Ergens wel jammer dat daar in de film geen vervolg op komt.
Het verloop is vrij voorspelbaar, maar dat is geenszins vervelend. Er doen zich voldoende interessante situaties voor en voor de spanning is het vrij logisch dat de toestand van Lomax steeds onplezieriger wordt. De climax vind ik erg goed, maar de ware finale is om van te smullen. Het geeft in ieder geval ook blijk van dat er over het verhaal nagedacht is. Er hadden van mij wel meer religieuze knipogen in mogen zitten, maar ik ben al heel gelukkig met het gegeven dat er eindelijk een rechtszakenfilm is, die me wel kan pakken, al heeft dat ook met inmenging van andere genres te maken.
Insignificance
Lekkere film. Ik zal ongetwijfeld enkele bijbelse en andere verwijzingen gemist hebben en als je wilt, kan je best wat gewicht hangen aan hetgeen Milton op zeker moment allemaal uitkraamt. Zo zal het wel wat meer om het lijf hebben dan alleen fun, maar dat is toch de voornaamste reden waarom deze nachtmerrie scoort. En dat is dan weer vooral te danken aan Pacino. Frappant om te lezen dat hij aanvankelijk niet zo happig was op de rol.
Want het zit hem als gegoten. Grote grijns, verbaal geweld, stemverheffingen en in alles blakend van het zelfvertrouwen. Wanneer Eddie Barzoon gaat joggen zijn zijn woorden onverbiddellijk en de ontmoeting in de metro is lachen geblazen. De absolute smaakmaker. Reeves is niet zo'n goed acteur, maar als country boy gaat het wel en hij komt best aardig door de meer beladen scènes. Theron is hier nog een beetje aan de groene kant.
Kan ook zijn omdat haar Mary Ann misschien iets te snel doordraait. Verder draait het allemaal soepel en het dreigende aura van Milton is het wachten op hoe zijn ware aard naar boven komt en Lomax door de wringer wordt gehaald. Niet al te verfijnd, maar wel kostelijk vermaak tot en met het einde. Dé quote van de film? Ik ga voor deze: What about love? Overrated. Biochemically no different than eating large quantities of chocolate.
moviemafketel
- 19752 berichten
Andere mooie quote die hij ook in dat betoog roept vind ik: "Look but don't touch. Touch, but don't taste. Taste, don't swallow"
Insignificance
Die ook. Dat hele betoog over God is een regelrechte giller.
moofyman
Na jaren weer bekeken en de 5 sterren blijven 5 sterren. Gewoon, voor elke zin die Pacino uitspreekt.
Are we negotiating? Always.
bass-9
Een van mijn favoriete films. Wat een heerlijke rol van Al Pacino zeg. En wat een geweldige invulling van een veelvoorkomend onderwerp; carrière willen en moeten maken. Fantastisch.
pvl63
Deze film heb ik opnieuw bekeken na 17 jaar. Keanu Reeves en Al Pacino spelen geweldig, de overige rollen zijn erg complementair. Charlize Theron irriteert me regelmatig, hoewel ik haar dramatische deel in het verhaal wel begrijp. De film bouwt mooi naar een hoogtepunt op het einde, een einde dat schreeuwt om een nieuw begin.
Wat ik mis zijn meer ontwikkelingen, wat doet het kantoor van Milton precies allemaal, wie zijn die twee andere partners? Het wordt lichtjes aan getipt, ik wil graag meer weten over hun dubieuze handelen.
De film draait vooral om Pacino en Reeves. Vooral Pacino is heerlijk op dreef met zijn ongeneerde lach. Hij doet gewoon waar hij zin in heeft wanneer hij er zin in heeft zoals die pijpbeurt in het restaurant. Daarnaast kan hij geweldig oreren zoals in zijn verhandeling over God "he gives men instincts and then set the rules opposite: you may taste but not swallow".
JeroenFR08
De jaren '90 Al Pacino gaat weer helemaal los zeg. Toen Kevin trachtte hem neer te schieten, zag ik zowaar weer de Scarface- Al Pacino.
Het spel in de film is ontzettend sterk van alle 3 de hoofdpersonages. Zelfs Reeves, waar ik geen fan van ben, speelde sterk. Alle bijrolletjes mochten er ook zijn. Wel jammer van de vrouw met de opgepompte tieten, dat zag er werkelijk niet uit.
De film heeft verder gewoon alles te bieden wat je graag wilt zien. Sterke regie, een fijne score, lekkere sfeer en een goed verhaal. Maarr, dan kom ik toch bij het nogal vage einde uit. Wat mij niet helemaal zinde. Had de film niet gewoon afgelopen kunnen zijn nadat Kevin zichzelf door zn hoofd schiet. Want ineens staat ie weer vrolijk in de wc, alsof er niks is gebeurd.
Daarna volgt natuurlijk wel weer een sterke scene met de duivel dienog niet verslagen lijkt. Maargoed, had het eerder laten eindigen, was mijn beoordeling misschien wel hoger geweest.
Alsnog heel sterk. Dikke 4*.
leatherhead
Niet echt mijn soort film op papier, maar best aardig op zich.
Vooral leuk om Pacino eens te zien in een rol als deze. Al een stuk beter dan wat hij laat zien in al die maffiafilmpjes, al ben ik er nog niet helemaal kapot van. Reeves doet het ook wel goed, maar zijn rol zelf is nou niet bepaald memorabel.
Verder kent de film zeker een aantal sterke scenes, al is het algemene verloop van de film me een beetje te klassiek en te conventioneel, waardoor het nergens echt verrassend of indrukwekkend wordt. Ook is het allemaal net wat te langdradig, en kent de film wat teveel onnodige filler. Heeft misschien ook te maken met dat dat hele kantoorsfeertje, inclusief saaie personages, me nou niet echt trekt.
Aardig filmpje. Leuk om eens gezien te hebben, maar echt bijzonder vond ik hem nou ook niet. Door een best sterke Pacino, een aantal leuke scenes, en een goed einde kom ik nog uit op 3,0* sterretjes.
Black Math
Niet slecht. Ergens is één van de uitgangspunten, je geweten opzij zetten om criminelen te verdedigen, iets dat tot de verbeelding spreekt, maar ook een beetje naïef. Als we van advocaten al verwachten dat ze hun cliënten veroordelen, is het rechtssysteem mank.
Maar het geeft wel een mooie kapstok voor een verhaal waarin dat ambitie en ijdelheid ervoor zorgen dat iemand zichzelf verliest. Waar het naar toe gaat, is eigenlijk al duidelijk vanwege de titel, en er wordt mooi opgebouwd naar een geweldige climax. Onderweg worden veel leitmotieven afkomstig geplaatst, zoals de naam van het karakter van Pacino, en veel christelijke symboliek.
Reeves is zoals gebruikelijk erg houterig; Pacino daarentegen speelt één van zijn beste rollen, met als één van de hoogtepunten zijn redevoering tijdens de genoemde climax. Maar ook de scène met het doopvont mag er wezen.
Visueel een aantal keer mooie versnelde opnamen van de stad. Is heel makkelijk, maar ik vind het altijd leuk. De special effects zagen er wat minder uit, maar soit. Soundtrack zal nooit tot mijn favorieten behoren, maar was wel erg effectief. Jammer alleen dat men niet voor Sympathy for the Devil heeft gekozen als lied tijdens de aftiteling, als men dan toch de Rolling Stones wil gebruiken.
3*.
CorvisChristi
Ik kan me deze nog wel herinneren. Vond de opbouw ijzersterk, maar het einde zwaar klote.
Binnenkort weer een keer herzien, om dan mijn definitieve mening uit de doeken te doen...
des1
Goeie film.... maar inderdaad kun je je aan het eind bestolen kunnen voelen. Geen surprise ending (waarop artistiek gemikt zal zijn) van het formaat als bijv. in een Sixth Sense, maar eentje waarbij je kunt denken: had zo'n film niet een betere finish verdiend? Pacino op z'n best in dit soort rollen. Keanu Reeves inderdaad een houten klaas, die meer als eye candy zal zijn bedoeld voor de vrouwelijke kijkers. De film had een betere hoofdrolspeler verdiend ook.
Vdk_Movie
Staat voor mij in de top 5 beste Al Pacino films ooit. 1. The Godfather II 5.0* 2. Scarface 5.0* 3. Heat 5.0* 4. Dog Day Afternoon 4,5* 5. The Devil's Advocate 4.5* |

Mysteryfilm 'The Devil's Advocate' met Keanu Reeves en Al Pacino vanavond (8 oktober) te zien op televisie

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999