The Fifth Element (1997)
Met onder meer: Bruce Willis, Gary Oldman en Ian Holm
Gesproken taal: Engels, Zweeds en Duits
Releasedatum: 29 mei 1997
Plot The Fifth Element
"There is no future without it."
In de 23e eeuw wordt, zoals elke 5000 jaar, het leven op de aarde bedreigd. De enige die het onheil kan voorkomen is een vrouw, het Vijfde Element. Zij wordt geholpen door de taxichauffeur Korben Dallas. Samen moeten ze op zoek naar de andere vier elementen, en hierbij verschillende mensen en aliens zien te omzeilen.
Korben Dallas
President Lindberg
Fog
David
kalehein
Zowaar nog een heerlijke wegkijkfilm ook!
En wat een leuke pakjes met lieve snoetjes erop.
Film heeft gewoon alles, aktie en humor, beetje drama
Saving Pvt. Pyle
Ik vind er gewoon geen klap aan en Tucker is idd ongeloofelijk irritant. Jovovich kan absoluut niet acteren, maar daar heb ik haar nog nooit op kunnen betrappen en Willis heb ik ook al beter gezien.
Ik heb diverse pogingen gedaan de afgelopen jaren deze film te bekijken en een eerlijke kans te geven, maar vind hem echt een duur, leeg vat. Je kunt zien dat er veel geld in is gestoken, maar het kan me niet boeien. En daar blijf ik toch echt bij.
Je vindt iets goed, of je vindt iets niet goed.
Ik kan me juist weer niet voorstellen dat je hier ooit 5 sterren aan kunt geven, dan moet het een foutloos meesterwerk zijn...
dacht het niet, dacht het ECHT never nooit niet. Sorry!
En eh... is idd MIJN mening, daar gaat het hier immers om: je mening geven.
Helemaal mee eens.
Dit is de tweede keer dat ik de film bekeek. Ik dacht misschien is mijn smaak en/of mening veranderd of milder geworden maar nee. De film pakt me niet. Het is niet spannend. Slecht geacteerd. Niet grappig. Irritante karakters. Kitscherig. Bah.
Al DeNiro
Verhaal + toekomst is prachtig. Ook aardig wat stukjes waar ik om moet lachen (moeder van Willis, manwijf, vrieskast).
Wel jammer van de belachelijke optreden van Tucker en die domme monsters.
Overigens vind ik de futuristische stad van Fifth Element niet de mooiste, dat is toch echt Coruscant in Attack of the Clones en Revenge of the Sith.
davidz352
De sets zien er soms echt heel goedkoop uit, wat ook lachwekkend werkt.
Leuke film, kijkt lekker weg, maar het verhaal kon mij niet echt boeien.
MRDammann
Vermakelijke film, volgestopt met clichés. Maar wie daar niet op let krijgt een hele vermakelijke 2 uur durende science-fiction film.
De kostuums vond ik zeker ook een pluspunt.
Kortom, gewoon een no-nonsense science-fiction film.
baspls
"Time not important. Only life important."
Erg goede film. Een beetje typisch en chaotisch af en toe maar ook erg goed.
De effecten waren erg goed. De ruimteschepen waren schaalmodellen in combinatie met CGI. De vliegende auto's vond ik ook erg goed gedaan. Gevechts-/actiescènes waren ook erg goed. Wel waren de effecten tijdens het openen van de stenen wat minder.
Bruce Willis speelt een erg goede hoofdpersoon. Net als in vrijwel zijn hele filmografie kan hij er hier weer lekker op los schieten. Gary Oldman is een beetje typisch als Zorg, zo bedreigend is hij helemaal niet. Een erg slechte bad-guy met een raar (nogal dom klinkend) accent. Milla Jovovich was ook wel goed. Dat accent waar ze woorden als "Multipas" mee uitspreekt vond ik erg grappig. Wel is dat oranje haar een beetje nep. Ian Holm, die ik onlangs nog in Alien heb gezien, was hier ook weer erg goed en leek in zijn rol een klein beetje op een soort Obi-Wan. Chris Tucker is gewoon erg raar als Ruby Rhod. Wat is dat voor een gast? een soort travestiet? hij loopt de hele tijd in vrouwen kleren. En waren vinden alle vrouwen in de film hem zo aantrekkelijk? Een beetje vreemd.
De kostuums van Jean-Paul Gaultier vond ik erg goed. Vooral de futuristische dameskleding vond ik erg goed.
De muziek van Eric Serra was redelijk. Iets te veel drums en digitale geluiden.
De vliegende auto's en de steden doen me een beetje denken aan Blade Runner al is het daar veel duisterder. Ook heeft George Lucas een beetje van deze film geleend voor de Star Wars Prequels, het verkeer met namen. Het licht er wel een beetje dik op dat Mac Donalds de sponsor was. Het is ook vrij onrealistisch dat we zo ver in de toekomst nog dat walgelijke voedsel hebben.
Al met al een goede Sceinde-fiction.
Obe
Ooit gehoord van ironie? Of andere geaardheden?
Obe
Prachtige film: Willis en Jovovich spelen heel goed. Gaultier outdressed himself. Tucker is heel erg goed neergezet!
Montorsi
Geinig maar ook weer niet zó hilarisch als sommige doen voorkomen. Wel geinig qua over de top aankleding, culturele ontwikkeling etc, maar vaak ook wat te cheap, soms zelfs behoorlijk knullig.
Had hem nog nooit in zijn geheel gezien, maar had er toch iets meer bij voorgesteld.
Klein 3*tje.
namingway24
Het epische plot van het eind van de wereld wordt in the Fifth Element verpakt in een kitscherige, hysterische film die dan wel nooit saai wordt, maar af en toe vreselijk uit de bocht vliegt.
Eén van de grootste aantrekkingskrachten zijn de af en toe prachtige sets en special effects, waarvan erg veel praktische, zoals de erg apart uitziende robots. Bij dit soort special effects ben ik wat meer vergevingsgezind als het er niet super-realistisch uitziet, en dat is hier het geval. Er wordt wel gebruik gemaakt van CG, maar alleen als het echt nodig is. En dat terwijl computer-gegenereerde effecten in 1997 toch wel veel gebruikt werden. De kostuums door Jean Paul Gaultier variëren van erg fraai tot totaal over the top, net als de rest van de film eigenlijk.
Bruce Willis is in feite gewoon zijn charmante zelf, maar zijn personage is nauwelijks te onderscheiden van bijvoorbeeld John McClane; tijdens de actiescènes leek het echt of ik McClane aliens zag neermaaien. En ik moet zeggen, het was een beetje creepy om hem zo om te zien gaan met de veel jongere Jovovich. Gary Oldman speelt echt een erg vreemd personage, maar die stem en die maniertjes werkte op de één of andere manier wel.
Milla Jovovich is in deze film echt geweldig. Ik heb haar altijd al aantrekkelijk gevonden, en hier speelt ze het coolste personage uit haar carrière; ze is echt zo aandoenlijk als Leeloo, zelfs als ze aliens de pan in hakt. Ze is erg geanimeerd en haar gezichtsuitdrukkingen zijn echt erg goed. Haar achtergrond als model kwam hier waarschijnlijk goed van pas. De scène waarin ze huilend alles leert over oorlog was ook echt emotioneel. Haar outfits zijn natuurlijk ook erg leuk, en dat rode haar werkte echt voor haar; met haar verschijning stal ze gewoon elke scène waar ze in zat.
Maar oh, wat haat ik Chris Tucker, en hier spant hij echt de kroon met zijn hysterische rol van bipolaire talkshow-host die met zijn irritante piepstemmetje nogal prominent op de voorgrond komt. Waarom Besson dit personage zo'n grote rol heeft gegeven snap ik echt niet. Tucker speelt dit personage zo vervelend en zo krankzinnig over the top (daar heb je die drie woordjes weer) en zijn scènes gaan zo lang door dat ik totaal uit de film gehaald werd.
The Fifth Element is wat licht als het om actie gaat, en de veelal slapstickachtige scènes waren lang niet altijd raak. De film is gewoon veel te schizofreen om een echt leuk geheel te vormen; de climactische scène is op het ene moment redelijk spannend en emotioneel, om van het ene op het andere moment te vervallen in één grote comedy-show. Het plot lijkt totaal ondergeschikt aan de visuals en de aparte personages, die de film gelukkig nog aardig weten te redden.
Left4Dead
Humor en aktie bevat deze film wel, helaas wil het verhaal mij niet echt trekken.
Mila ben ik nooit een fan van geweest en Bruce doet zijn ding weer. Maar er zijn andere personages die het gewoon geweldig maken, Brion James en Gary Oldman zijn daar de voorbeelden van. Daarnaast heeft Besson een vat met onbekende acteurs open getrokken en daar zaten ook nog bijzondere gasten tussen die leuke rolletjes neer zetten.
De muziekkeuze vond ik vaak minder geslaagd, paste dan weer totaal niet in de sfeer. Maar de setting is gewoon opmerkelijk vooral door de inkleding door Jean-Paul Gaultier. Het is duidelijk dat het gebaseerd is op de comics en Besson heeft de hoofdlijn van de film op 16-jarige leeftijd bedacht. Dat zie je terug, het wil steeds kinderlijk zijn. Maar het over de top en knullige is vaak erg vermakelijk en tovert een lach op het gezicht.
Technisch is de film geweldig, zeker voor zijn tijd. Logisch het had een groot budget en 80% daarvan werd uitgegeven aan de SFX. Beeld- en geluidspoor staan er op de Remastered Bluray-versie ongelooflijk op, een genot en je likt je vingers erbij af. Script is leuk gevonden maar wil vaak te kinderlijk worden.
Nee, dit maal kom ik weer niet verder dan de drie punten. Hele goede momenten van lachen gieren brullen worden afgewisseld met slechte momenten die totaal ongepast voelen. Het beste van de film vond ik toch wel de onbekende acteurs die soms geweldige personages neer zetten.
PEN15
Onlangs weer eens gezien en dacht bij mezelf, yippikyaee moederskindje, wat is dit een gave film. Het begin zag er gelikt uit met originele aliens, spijtig dan die Mangalores er zo teleurstellend uitzien..daar ben ik het zeker mee eens, valt het trouwens ook op dat die alienrassen nooit multicultuur kennen, je ziet nooit eens een "afwijkende",...allemaal nazis dus!
Zo'n beetje als de eerste twintig minuten op de klok staan vraag ik me weer af of al die kritiek die ik destijds las in het Veronicagidsje terecht was en waarom ik deze zo had verafschuwd..en ohjee, dan weet ik het ineens weer, als ik die paardekop van Chris Tucker zie. Niet eens meer off drukken op de afstandbediening maar het stroomkabeltje er gelijk uittrekken pfft
Weet U, die grappige recensie van Nostalga Critic van Drop Dead Fred, om te illustreren hoe irritant Rik Mayall was, liet hij dit zien op een metertje waarin Jar Jar Binx samen met Tucker de hoogste schaal waren, dat is niet eens meer een grap..da's realiteit!!
zo en dan nu terugkijkend naar wat ik lang geleden schreef bij Die Hard 4 over Bruce Willis vs the Space Mutants, dat had ik vast onbewust van deze film vandaan
Die merkwaardige "scheiding" van Gary Oldman zag er elke seconde anders uit. Het was vast te moeilijk om zijn haar zo te houden, maar voor het verloop van de film zag dat er gewoon maf uit.
notsub
The Fifth Element is vooral geslaagd als komedie. Het ludieke verhaal en vele kleurrijke personages maken het een feest om naar te kijken. De film serieus nemen is echt niet de bedoeling, deze overstuurde toestanden zijn gewoon lachen.
Aric
Een geweldig goede mix van actie en humor in een prachtig en interessant uitziend Sci Fi universum. Special effects zijn fantastisch gewoon nog schaal modellen, makeup en rubberen pakken en cgi alleen wanneer het niet anders kan.
Acteer prestaties zijn ook geweldig van Milla Jovovich's kinderlijke Leelo tot Gary Oldman's corrupte zakenman met zuiderlijk accent. Ik heb ook hard kunnen lachen om de komische situaties zoals wanneer 3 verschillende mensen onder de naam Korban Dallas op de vlucht naar het vakantie oord proberen in te checken.
Niet alles is even geslaagd, zo ik vind Gary Oldman's kostuum maar niks en sommige sets zien er een beetje goedkoop uit (Zorg's kantoor is het eerste wat in me opkomt). Grootste minpunt aan deze film is toch wel Chris Tucker's personage dat constant balanceert op de lijn tussen grappig en stront irritant.
Ondanks dat vond ik deze film heel vermakelijk en vaak ook grappig. 4*
mister blonde
Heb de film weer gezien. Heb nog nooit een film die ik niet best vind zo vaak een kans gegeven. Ergens wil ik de film graag goed vinden, maar het lukt maar niet. Luc Besson is best een goede regisseur (hoewel hij hier al duidelijk aan het afglijden was) en op papier ligt er topvermaak op de loer. Ik zag een minuut of 10 op tv pas en was wel weer getriggerd. Ik bleef bij The Fifth Element het idee houden dat ik iets gemist heb (niet letterlijk) in de connectie met de film en ergens trekt de film als alternatief voor serieuzere films me steeds weer aan. Opnieuw werkte het niet tussen mij en the Fifth Element, al ben ik niet meer zo negatief.
Het voornaamste probleem blijft dat de humor voor mij op de meeste momenten niet werkt. Oldman (die heel onhandig uit de film wordt geschreven, omdat zijn rol blijkbaar niet meer paste in het verloop van het verdere script, zijn hele aanwezigheid wordt er een beetje mee gedegradeerd)is niet onaardig met zijn gebruikelijk trucjes, maar verder is de humor vaak te debiel voor woorden. Velen hebben al hun beklag gedaan over de rol van Tucker, maar dat is w.m.b. helemaal terecht. Wat een pijnlijk onleuke rol is dat zeg. Zijn diva neigingen zijn zo niet grappig en zijn gekrijs hemeltergend. Was er een leuke sidekick geweest in de tweede helft had dat echt veel kunnen schelen. Wilis speelt weer hetzelfde personage als hij al een keer of 10 heeft herhaald, maar nu met nichterig geblondeerd haar. Jovovich valt verder helemaal uit de toon, zij kan echt totaal niet acteren. Hoe zij ooit aan een hollywoodcarrière is gekomen is mij een volstrekt raadsel. Die donkere acteur die de president speelt is ook al vreselijk miscast. Die generaal is wel geinig, die snapt tenminste in wat voor film die speelt.
De actiescènes zijn wel aardig, maar eigenlijk dus niet zo bijzonder. Sowieso zijn de sfx echt al behoorlijk verouderd zeg. Vooral de achtervolgingsscènes in die karige vliegende auto’s, over gebrek aan visie gesproken. Graag had ik ook meer onzin gezin in de vorm van rare wezens, nu blijft het beperkt tot die beesten (what’s their name), die verder allemaal hetzelfde zijn en doen. Getuigt van weinig creativiteit. Ook die operazangeres is een verschrikkelijk ongeïnspireerde creatie. Wilis raakt bedwelmd door haar optreden, maar Besson weet dat totaal niet over te brengen op de kijker. Het is slechts een voorbeeld. Zo’n Chinees wagentje die aan het appartement van Wilis verschijnt, is wel leuk. Ook de scenes op het vliegveld zijn wel oke (moest wel erg denken aan Total recall). De artdirection is meestal wel lekker kleurrijk en soms prima in orde, maar ook vaak weer niet. Het verhaal is onzinnig en bijzaak, maar daar wordt dan weer op sommige momenten overdreven veel nadruk op gelegd. Sowieso zijn het hele eerste en laatste kwartier erg standaard en vervelend.
De film drijft op het kleurrijke en enkele aardige actiescènes. Misschien moet ik hem nog maar weer een keer zien. Ik blijf met de film worstelen, al ben ik er wel redelijk van overtuigd dat Besson het in zich had er een leukere film van te maken dan het uiteindelijk is geworden. Twijfel tussen 2-2,5 sterren.
Confusie
Film die flink uitpakt maar toch niet zo pakkend is.
mcdaktari
Toen ik destijds deze film zag, was ik meteen weg van Milla Jovovich. Wat een mooie vrouw zeg!!
Daar alleen al om, is het geen straf om naar de film te kijken.
gauke
Deze sciencefictionfilm was tegelijk een sprookjesachtig en bizar heldenepos, opgedeeld in twee verschillende filmen, met een begin en einde, die mythisch en spannend waren. Het middendeel daarentegen was een lomp en onbehouwen actiespektakel. In de grond was het verhaal eigenlijk heel simpel, maar voor mij werkte het niet helemaal: op technisch gebied zag het er goed uit, maar de onnozele, dwaze humor deed me te vaak de das om.
Kampoeman
Vanavond weer op tv...moest even denken...welke was dat ook alweer?
Juist die verschrikkelijk saaie domme fanta film. Meerdere malen proberen te kijken maar het is een van de slechtste bruce films wat een slap verhaal. Maar ach mijn mening. Kan het dan ook totaal niet eens zijn met hen die er anders over denken. Gewoon skippen en andere film kijken in je tijd!
rkdev
Belachelijk verhaal, dramatische special effects, een vreselijke Chris Tucker (over de top is nog zwak uitgedrukt), een slecht acterende Mill Jovovich.... En toch nog een 2 ?
Ja, de decors zijn fantastisch en Bruce Willis speelt gewoon McClane in space. Als geheel is het een nog wel een vermakelijke film.
mikey
Besson heeft de hele parijse modewereld incluis hun decorbouwers ingezet, maar het is niks meer dan een actieklucht die dankzij willis en oldman nog best grappig is.
Aazhyd
Na een hele tijd weer eens gezien en hij is veel meer over the top dan ik dacht. Kruising tussen Hitchhiker's Guide en Twelve Monkeys. Toch een onderhoudende film met een paar mooie scenes.
Chris Tucker vind ik nog steeds geweldig in deze film.
hdehoon
In eerste instantie dacht ik dat het een flauwekulfilm was, maar na een half uur begon ik de humor ervan in te zien. Ik vind dat de film lof verdient omdat ze iets heel anders laten zien dan de gemiddelde SF film en met taboes spelen. De humor bleef niet altijd even sterk, zeker naar het einde toe werd het een beetje flauw. Maar al met al toch even iets speciaals.
Aazhyd
De videogame Borderlands (en zijn opvolgers) hebben nogal wat inspiratie opgedaan bij deze film.
Ted Kerkjes
Deze film is meer komedie dan een science-fiction, hoewel ik daar pas laat achter kwam. In het begin leek het mij gewoon een serieuze science-fictionfilm, maar na drie kwartier ontdekte ik tot mijn grote opluchting dat ik naar een komedie zat te kijken.
Niet alle grappen waren even geslaagd, maar ik vond het toch een amusante film. De special-effects waren erg goed - niet levensecht, maar prima.
Een 3,5*
Ted Kerkjes
Leland Palmer
Zeer vermakelijke film met een heerlijke rol van Bruce Willis en een aandoenlijke en mooie rol van Milla Jovovich. Sowieso is de cast erg leuk in deze 'Fift Element'. Wel vreemd, op één of andere manier is deze film altijd blijven liggen. Na het zien van 'Angel-A' laatst kwam ik ook bij deze film van Besson terecht.
Ik was echt verbaast over het prachtige en sfeervolle toekomstbeeld wat Besson geschetst heeft. New York ziet er echt schitterend uit. Verder is dit vooral een fijne rit vol actie, leuke effecten, mooie settings en veel humor. Heb goed kunnen lachen om alle ongein die deze prent te bieden heeft. Dikke voldoende.
arno74
Onderhoudende SF. Bruce Willis is in dit soort films op zijn best, en Milla Jovovich maakt keurig gebruik van haar 'charme'. Het verhaal is verder op een fijne manier onzinnig en komisch. Hoewel de film twee uur duurt zit de vaart er goed in. Het is een film geworden die fijn wegkijkt, redelijk origineel is, en de hele tijd onderhoudend blijft. Leuk. 3,5*

Sterfdag Luke Perry (52): Hier zijn vijf best beoordeelde films

Videogame-tie-ins: Vijf films waarvan je misschien niet wist dat ze een eigen game kregen

Gladiator

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991

The Sixth Sense
Thriller, 1999
saving the worldnew york cityflying carclonetaxicyborgegypteanti herotoekomststowawayruimtereisdystopierace against timealien life-formarms dealerliefdeprofanitybuitenaards wezenpriesterend of the worldgoed tegen kwaadgiant robotschietpartijpolice chasecab driver cyberpunkcultfilmarchaeologistruimte-operalegeropera singerresort hotelfuturistic city ancient evilcruise linerelementalhieroglyphics spaceshipgood versus evilhovercaralien robot