Blade Runner (1982)
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
- 12092 berichten
Wat zeker geen standaard bad guy-good cop einde is nee, sowieso is Batty geen bad guy in de clichée cinema zin van het woord. Lijkt me toch dat Scott daar ruimschoots aandacht aan heeft besteed. Behalve Leon is géén van die replicants trouwens clichée slecht.. het is geen LOTR film
Montorsi
Eens
Dat af en toe ook het woord 'standaard' voorbij komt icm het catch the bad guy verbaast me echt. Dat er elementen van inzitten tegen de achtergrond van iets veel complexers maakt het niet meteen standaard. Tenzij je dat complexere niet kan vatten.
Het boek heet niet voor niets: "Do Androids Dream of Electric Sheep?"... en geen 'Mission: Catch the Replicant' of zo.
Pastichio Rocker
Er zitten allerlei complexe levensvragen en emoties aan vast, waardoor de strijd troebel wordt.. zeker Deckhard's liefde voor Rachel niet als laatste element. Ken geen sf-films die daar juist zo uitgebreid bij stilstaan en daardoor het genre zo overstijgen. Maar Leon is ook niet echt een cliché bad guy, gezien hij veel waarde hecht aan zijn 'precious photo's' en wanneer hij Deckard te grazen neemt bij die truck zegt hij ook iets ('painful to live in fear, isn't it?') wat hem ook gelijk anders maakt dan de standaard bad guys.
maxcomthrilla
Tenzij je dat complexere niet kan vatten.
Of als je gewoon niet op zoiets zat te wachten natuurlijk.....Dat sommigen in Batty die bv. een spijker door zijn hand steekt symboliek zien, die verwijst naar Jezus Christus. Prima! Maar ga niet even doen of het allemaal zo moeilijk is en zulke momenten volledig de aandacht opeisen i.p.v. het pak-de-replicanten verhaal.
Montorsi
Of als je gewoon niet op zoiets zat te wachten natuurlijk.....
Maar dat betekent dan toch dat je ook wel ziet dat het geen simpel catch the bad guy is, maar dat je meer vindt dat zoiets niet belangrijk is voor jou?
maxcomthrilla
Ook! Maar lees mijn posts eens. Het leidt ook gewoon niet volledig de aandacht af van het pak-de-replicanten verhaal. Alhoewel ik ook wel zie dat Blade Runner meer tracht te willen zijn. Dat er ook apartere dingen gebeuren, wil niet zeggen dat sommige standaard elementen niet aanwezig zijn hier.
Er zitten veel elementen in die weinig verschillen t.o.v. andere films en gezien het unieke universum waar de film zich in afspeelt vind ik zoiets jammerlijk. Neem bv. de volgorde waarin elke replicant vermoord wordt en waarin als laatste afgerekend dient te worden met de leider van de groep.
Maar volgens mij ga jij nog steeds voorbij aan het feit dat het verhaal eigenlijk gaat over: Deckard die ontdekt zelf een replicant te zijn. Wat zijn missie - het uitschakelen van opstandige replicants - in een totaal ander daglicht stelt. Bovendien is het best heftig als je er zelf achter komt dat je geen mens bent maar replicant. Veel heftiger allemaal dan het pak de 'bad guy' verhaaltje. Het gaat om manipulatie en de filosofische aspecten van het 'mens zijn. Juist daarom is de desolate sfeer zo goed. Die is dus niet enkel briljant omdat het fantastich uitgevoerd is, maar het past ook nog eens perfect bij het desolate innerlijk (hij is immers geen mens met een ziel, maar hardware) van Deckard.
maxcomthrilla
Er wordt inderdaad te nadrukkelijk een verhaal afgeraffeld en dat is het probleem van deze film. Scott zet een gave sfeer neer maar vergeet soms om deze te verzilveren, door alles steeds meer in het teken van het verhaal te laten staan. Verder begrijp ik dat het voor sommige de nodige impact gehad moet hebben dat Ford een replicant bleek te zijn en zie ik genoeg andere elementen die net even wat anders zijn dan in andere films, maar gezien het aanwezige potentieel verwijt ik het Scott dat hij teveel gebruik maakt van enkele alombekende elementen die hier gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden.
Ik vraag me af of die elementen ook in 1982 al alom bekend waren....
Pastichio Rocker
Wellicht een idee om eens wat Blade Runner sites door te nemen om te zien wat je allemaal mist.
Blade Runner - The Replicant Site
BRmovie.com - The Home of Blade Runner
Blade Runner: Rick Deckard or René Descartes?
Naar verluid was Philip K. Dick, toch al geen Hollywoodliefhebber, erg tevreden over de bewerking van zijn boek naar script:
- 12092 berichten
Ik vraag me af of die elementen ook in 1982 al alom bekend waren....
Neen, sterker.. een aanzienlijk deel van de sf-films daarna (ook zeker de aziatische) heeft de elementen schaamteloos gekopieerd en doen lijken alsof dit genormaliseerde zaak is in dit genre. Niets is minder waar natuurlijk. Maargoed, dan krijgen we weer de discussie over waardering in de context van de tijd. En eigenlijk is dat hier onzinnig, want BR biedt gelukkig nog steeds beelden en een sfeer die al die copycats nergens evenaren.
Miron
Net (de Final Cut van) deze film voor het eerst gezien.
Ik heb eigenlijk nergens aan kunnen merken dat Deckard een replicant is, wanneer in de film begint dit 'duidelijk' te worden? Het lijkt me stug dat ik dit gemist heb aangezien ik met open mond en ogen wijd naar het scherm heb zitten staren.
- 12092 berichten
De laatste zin is belangrijker dan wat de toedracht is.. mij was aanvankelijk ook niet duidelijk hoe het nou precies zat. Schijnt een special edition te zijn waarin dat wordt uitgelegd.
Pastichio Rocker
Heb je toch wat gemist: de link tussen de droom en het origami-figuurtje van Gaff op het einde, wat zou betekenen dat Gaff af wist van Deckard's éénhoorndroom. En dat zou weer betekenen dat de droom van Deckard geimplanteerd is, zoals bij Rachel ook het geval was.
- 12092 berichten
Dat kan, feit is dat de film niet meteen al zijn geheimen openbaart.. ook een kracht trouwens. Maar in de SE schijnt meer te worden uitgelegd. Ik heb hem nooit gezien, maar de uitleg al vaak gelezen, achteraf is het wat duidelijker. De eerste keer had ik het nooit geraden.
Miron
Vannacht even wat info opgezocht/analyses gelezen, ik vond het de eerste kijkbeurt al een een geweldige film maar nu heb ik nog meer zin om 'm nog eens te bekijken.
Visueel misschien wel de mooiste film die ik ooit gezien heb; bij het zien van het grimmige/futuristische L.A. liet ik mijn kaak vallen waarna de naam van 'een enge ziekte' uit mijn mond schoot.
_Moonwalker
Zeer leuke film. Erg verrassend ook. De effecten zijn zeer geslaagd en het verhaal verveelde voor geen moment. Was zijn tijd zeer vooruit.
movie fan
fantastische film . goed en zeer sterk verhaal , de acteurs spelen allemaal top , zeker rutger hauer speeld echt geweldig . einde was ook goed . en de special effects , zeer goed , zeker voor die tijd en zelfs nu nog .
Grootse cinema, een film die met iedere kijkbeurt beter wordt. De final cut gekeken, die wat schoonheidsfoutjes oplost en qua beeld en geluid helemaal top is. Wat een verpletterend mooie production design en wat een fantastische soundtrack. Zonder de irritante voice over van Ford valt ook extra op hoe goed hij hier is. Feitelijk is hij nadien nooit meer zo goed en subtiel geweest. De hele cast is overigens eersteklas, met uiteraard een glansrol voor Hauer. Jammer voor regisseur Scott dat hij de twee beste films uit zijn oeuvre (deze en zijn vorige, Alien) zo vroeg in zijn carrière heeft gemaakt.
Jammer voor regisseur Scott dat hij de twee beste films uit zijn oeuvre (deze en zijn vorige, Alien) zo vroeg in zijn carriëre heeft gemaakt.
Dat geldt volgens mij voor vrijwel elke regisseur.
Pastichio Rocker
Juist voor Coppola. Kubrick is inderdaad wat consistenter.
- 12092 berichten
Apocalypse was nochtans pas zijn 11e film!
Pastichio Rocker
Is dat zo? Dacht dat 'ie maar een paar films had gemaakt, maar ik ben kennelijk in de war met een andere regisseur... Troy Duffy waarschijnlijk.
- 12092 berichten
Zelfs de Godfathers en Conversation waren pas zijn middelste films ofzo.. Ik moet wel zeggen dat ik zijn oude films niet ken, dus ga er vanuit dat hij pas vanaf the godfather een beetje op stoom kwam..
Pastichio Rocker
Moet ik toch maar eens wat vaker op IMDb kijken.
Uitzonderingen bevestigen de regel zullen we maar zeggen. Hoewel je best kan stellen dat die films inmiddels aan het begin van zijn carriere zaten. Voor de goede orde . GF,GF2 & Conversation & AN waren zijn 5e, 6e 7e & 8e film. Nu staat hij op 23, dus ik zou dat met een beetje goede wil nog best als begintijd kunnen aanmerken.

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation