• 9.372.704 stemmen

Médecin de Campagne (2016)

Drama / Komedie | 102 minuten

Met onder meer: François Cluzet, Marianne Denicourt en Isabelle Sadoyan

Gesproken taal: Frans

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Médecin de Campagne

Alle mensen in een landelijke omgeving ergens in Frankrijk kunnen rekenen op Jean-Pierre, de arts die hen geneest en voor hen beschikbaar is, elke dag, 24 uur per dag. Maar op een bepaald ogenblik wordt Jean-Pierre zelf ziek. Nathalie moet hem vervangen. Zij is een arts die onlangs naar het ziekenhuis kwam om hem te helpen. Maar zal zij erin slagen om zich aan te passen aan dit nieuwe leven en aan degene die zich onvervangbaar waant?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mrklm

mrklm

Simpel verhaal over plattelandsdokter Jean-Pierre [François Cluzet] die een hersentumor blijkt te hebben. Zijn vriend en behandelend arts adviseert hem het rustig aan te doen, maar dat ziet de bevlogen en gerespecteerde dokter niet zitten. Toch krijgt hij onverwacht hulp van Nathalie [Marianne Denicourt], een voormalig verpleegkundige die net haar diploma als arts heeft gehaald en is verhuisd naar het platteland. Jean-Pierre is sceptisch en maakt het Nathalie niet makkelijk, maar niet alleen pikt ze zijn lessen goed op, ze blijkt net zo bevlogen te zijn als Jean-Pierre. Terwijl Nathalie het vertrouwen van haar patiënten voor haar wint, probeert Jean-Pierre krampachtig de steeds ernstigere symptomen van zijn ziekte verborgen te houden voor iedereen.

Dit is een bijzonder aangename film die drijft op een scenario met sterke karakteriseringen en die een niet bijster origineel verhaal verrassend en vooral vermakelijk en onderhoudend weet te houden. Cluzet en Denicourt zijn perfect in de hoofdrollen en de onderlinge chemie brengt deze film naar een hoger plan. Een keur aan even kleurrijke als geloofwaardige bijrollen doen de rest in deze fraaie film die boven alles een eerbetoon is aan de bevlogenheid van dokters voor wie medische, maar vooral de persoonlijke zorg van hun patiënten boven alles staat.

avatar van Mescaline

Mescaline

Zeker de moeite meer van waard geworden, simpel en rustig verteld verhaaltje die over het algemeen gezien ook best realistisch aan voelt.

François Cluzet & Marianne Denicourt tillen dit verhaaltje zeker naar een hoger niveau en zijn als acteurs aan elkaar gewaagd. Geen moment twijfel je als kijker naar echte doktoren te kijken, dit komt waarschijnlijk ook omdat de regisseur zelf dit verleden deelt.

Kleine aantekening is wel dat ik graag wat meer van de omgeving had willen zien, de buitenshots op het platteland en in de plaatselijke dorpjes waren erg sfeervol.

avatar van Movsin

Movsin

Het eerste uur van deze film is ongetwijfeld het beste wanneer de tegenstellingen, niet zonder humor, tussen de voor zijn job van plattelandsdokter levende Jean-Pierre (weer een innemende vertolking van François Cluzet), vergroeid met zijn patiënten en er eigen technieken op nahoudend, en de jonge vervangster, sterk aan bod komen.
Daarna vind ik de film wat aanslepen, verliest de spitsvondigheden van in het begin en stevent af op een einde goed, al goed
Nietemin genietbaar, deze ode aan de duivel-doet-al toubib en een charmant samenspel tussen de twee hoofdpersonages, met aanvulling met enkele rake dorpsfiguren en reële toestanden.
Zag reeds een film van Thonas Lilti : "Hippocrate", ook al over het doktersleven en ook al met Marianne Denicourt en ook al met Amerikaanse songs ter ondersteuning. Waar in godsnaam is het Franse chanson gebleven ?

avatar van cornelis2

cornelis2

Gelukkig zendt de Belgische tv (Canvas) dit soort pareltjes nog uit. En verder eens met degenen die hieraan vooraf al hun mening op MM gaven. Het is een prachtige film met fraaie levensechte vertolkingen en de sfeer had wat mij betreft inderdaad nog beter getroffen kunnen worden met Franse muziek eronder.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Schitterend geloofwaardig acteerwerk.

Mooi verhaal ook.

Alleen jammer dat Cluzet zoveel op Dustin Hoffman lijkt dat ik dat nooit uit mijn gedachten kan bannen

Ik begrijp de opmerkingen betreffende de muziek wel, maar bij dat countryfestival met line dancers hoort natuurlijk wel passende C&W muziek.

Het lied van Nina Simone (Wild is the Wind)bij de aftiteling kon mij wel bekoren.

Een heel fijne film waar ik zeer van genoten heb.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1920 stemmen

Het keek erg erg fijn weg. Erg goed en geloofwaardig gespeeld. Een verhaal dat mij geen moment verveelde en dat realistisch en ingetogen wordt gebracht. 3,5*

avatar van Fisico

Fisico

Zeer aangenaam verrast door deze film. Ik zat direct in het verhaal en kon me goed inleven in de plattelandsdokter. Knappe rol van François Cluzet die zijn rol als dokter sterk invulde. Het leven in een geïsoleerd dorpje valt niet te vergelijken met het leven in de stad. Jean-Pierre is erg begaan met zijn patiënten en deinst er niet voor terug een meer menselijke aanpak te verkiezen boven een medische klinische behandeling. Ondanks zijn ziekte blijft hij het beste van zichzelf geven. De relatie met zijn collega verloopt in het begin moeizaam en wantrouwig, maar ontluikt later wel.

Médecin de Campagne is een mooie kleine Franse film. Integer en sereen. Zeer geloofwaardig en authentiek plot. Erg genoten van de landelijke sfeer en de uitstekende vertolkingen van zowel de hoofdrolspelers als de andere bewoners van het dorp. Mooie aanbevelingswaardige arthouse!

avatar van nadrin

nadrin

Mooie film waarbij het belang van een huisdokter geportretteerd wordt. De rol van Marianne Denicourt vond ik dat weer veel minder.

avatar van vinejo

vinejo

Het algemene gemiddelde lijkt me terecht, niet dat van de posters hierboven. Op basis daarvan had ik meer verwacht van deze film. Heel traag, met sommige stukken waarvan je hoopt dat ze ooit relevant worden tot plots de aftiteling verschijnt. Men wil duidelijk het belang aantonen van een dokter in de rurale gebieden van Frankrijk, en wijzen op het immense werk dat zij verrichten. Dit is terecht, heb zelf aan den lijve ondervonden dat je in Frankrijk niet, zoals in België, moet hopen op snelle interventie van een arts als je iets tegenkomt. Neen, meestal mag je 50 km rijden naar het dichtstbijzijnde hospitaal.

Maar om daar nu zo n film over te maken, hmmm.

avatar van Fisico

Fisico

vinejo schreef:

Het algemene gemiddelde lijkt me terecht, niet dat van de posters hierboven.

Ik denk dat ons "bovengemiddeld" cijfers en jouw "ondergewaardeerd" cijfer net de "correcte" weergave geeft van het algemeen gemiddelde op MM, niet? Film is simpelweg degelijk, of je daar nu een 3,0*, 3,5* of 4,0* voor geeft.

avatar van vinejo

vinejo

Fisico schreef:

Mwaah...gemiddelde is toch eerder 3,21 dan 3,50.

In mijn perceptie is dit wel een verschil eerlijk gezegd.

De film is inderdaad degelijk, vandaar mijn 3/5 en geen 4/5.

avatar van Robi

Robi

Mooie, sympathieke en bovendien goed geacteerde film over twee huisartsen op het platteland. Het geheel deed ook wel wat denken aan James Herriot maar dan met huisartsen en in Frankrijk gesitueerd. Knap opgebouwd verhaal met daarnaast een hoop leuke zijlijntjes.

avatar van De filosoof

De filosoof

De Fransen lijken het patent te hebben om films te maken die een maatschappelijk probleem op de kaart zetten – hier het huisartsentekort op het platteland – door middel van uit het leven gegrepen verhalen met een lach en een traan. Dit is ook weer zo’n film waarbij het levensechte ook wel een beetje alle drama eruit haalt: met enige spanning volgen we Nathalie om te zien of ze wel zal worden geaccepteerd door Jean-Pierre en de dorpsgemeenschap maar dat lukt haar eigenlijk zonder veel moeite. Het zijn ook alle twee heel vakkundige artsen en alle dorpsbewoners zijn ook erg fijne mensen… toch kijkt de film lekker weg.

avatar van scorsese

Aardige film over een plattelandsdokter die op zoek moet naar een vervanger als te horen krijgt dat hij ernstig ziek is. De twee hoofdpersonages komen prima uit de verf, vooral ook vanwege de twee fijne rollen van François Cluzet en Marianne Denicourt. Verder blijft het allemaal wel wat oppervlakkig, maar het kijkt wel gemakkelijk weg.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Prachtige film mede door de twee hoofdrolspelers François Cruzet en Marianne Denicourt. Ook de karakters van de bijrollen zijn mooi uitgewerkt, de burgemeester, de 1e wereldoorlog-fanaat, het zwangere meisje en ook zeker de de mensen van het woonwagenkamp!

Mooi te zien hoe Nathalie ogenschijnlijk makkelijk de harten van de dorpelingen wint.

3,5☆