• 11.313 nieuwsartikelen
 • 163.514 films
 • 10.416 series
 • 30.342 seizoenen
 • 618.211 acteurs
 • 193.954 gebruikers
 • 9.028.349 stemmen
Avatar
 
banner banner

Little Big Man (1970)

Western / Drama | 147 minuten
3,59 287 stemmen

Genre: Western / Drama

Speelduur: 147 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Arthur Penn

Met onder meer: Dustin Hoffman, Chief Dan George en Faye Dunaway

IMDb beoordeling: 7,5 (37.991)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Little Big Man

"Either the most neglected hero in history or a liar of insane proportion!"

Een man van 121 vertelt zijn levensverhaal. Toen hij 10 was, klein maar sterk, werd hij geadopteerd door de indianen. Hij kreeg verschillende blanke opvoedingen en leefde constant in tweestrijd door de oorlog. We volgen zijn leven tot aan de Battle at little big horn, waar Generaal Custer de dood vond.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Mrs. Louise Pendrake

Old Lodge Skins

Mr. Merriweather

Gen. George Armstrong Custer

Wild Bill Hickok

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van gauke

gauke

 • 9852 berichten
 • 13069 stemmen

gauke schreef:

Een prachtig verhaal, zowel educatief als om van te genieten. Dustin Hoffman is briljant.

Een on-Amerikaanse, sprankelende, gevarieerde en prachtige tragedie, met humor en kleurrijke personages, over een interessant leven vol afwisseling, die werkt als een soort sociale reportage. De tegenstrijdigheid tussen de fundamentele humaniteit van de cheyennes en de hoogmoed van de heersende witte cultuur wordt op een tragikomische en bittezoete wijze tegen het licht gehouden. De kritische blik op het oude westen, de witte cultuur, de schijnheiligheid van het christendom en de kolonistenmentaliteit is cynisch en satirisch. Deze film komt veerig jaar na dato enigszins gedateerd over, maar blijft boeiend om naar te kijken.


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 5690 stemmen

Een vreemde eend in de bijt tussen de westerns, maar wel een zeer aangename verrassing.

Little Big Man vertelt het onwaarschijnlijke levensverhaal van een man met een al even onwaarschijnlijke leeftijd. Men weet de kijker echter al vrij snel te overtuigen dat je niet alles even serieus moet nemen, en mede hierdoor ontstaat een soms vrolijke, maar vooral erg luchtige sfeer. Dustin Hoffman speelt in ieder geval uitstekend en zet een vrolijke frisse rol neer als het gelijknamige titelpersonage. Grappig hoe hij de ene keer tussen de Indianen woont, dan weer bij de blanken en zo nog een paar keer heen en weer switcht. Ook faye Dunaway zet een leuke rol.

Na het luchtige begin, wordt de film langzaam aan steeds serieuzer, en komt het drama wat meer naar voren. Gelukkig houdt Little Big Man zijn vrolijke momenten en wordt het nooit te dramatisch. Ondanks de speelduur blijft het van begin tot einde boeiend. Er zit veel afwisseling in het verhaal en het is altijd leuk om Indianen sympathiek neergezet te zien worden, zoals hier ook gebeurt. Daarnaast kent de film ook serieuze kritiek. De blanken komen er hier nogal bekaaid vanaf, en het Christendom wordt ook een aantal keren flink bekritiseerd.

Ik kon het allemaal wel waarderen, en heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met deze zeer leuke western. Het einde is trouwens ook erg mooi.

4,0*


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 12488 berichten
 • 5449 stemmen

Jeetje wat lijkt Forrest Gump in concept en qua toon op deze film. Little Big Man is geweldig. Hoewel het wel een bekende film is, wordt ie toch wat te vaak vergeten. 4 dikke sterren.


avatar van hkoster16

hkoster16

 • 349 berichten
 • 10316 stemmen

weer een mooie rol van chief dan george


avatar van Bobby Briggs

Bobby Briggs

 • 151 berichten
 • 7177 stemmen

“The movies have changed: there’s now this wonderful storyteller Spielberg making benign movies that are enormously successful, while I’m known mainly for making movies about people shooting and cutting each other up. I love his work, but I could never make stuff like that.” (Arthur Penn, 1982)

We observeren een blanke gast, Hoffman, die opgegroeid is als en temidden indianen. Hij wordt uiteindelijk geconfronteerd met de wreedheid van de blanke 'superieure mens. Om in leven te blijven, dient hij van soms van kant te verwisselen, op zijn Barry Lyndon's. Een grote en vooral leuke film.

Voor een uitgebreidere beschrijving en een top 25 aan vergeten New Hollywood klassiekers, kijk hier:

New Hollywood's Lost Classics - The Filmtransition


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 73061 berichten
 • 5816 stemmen

Een bijzondere trip door het wonderlijke levensverhaal van Jack Crabb.

Inderdaad een Forrest Gump avant la lettre. Fascinerend, grappig, ontroerend, maar ook tragisch.

Door zijn trauma's wordt hij eigenlijk nooit volwassen, maar hij kent ook een veerkracht die uitzonderlijk is. Hij valt van het ene in het andere avontuur. Misschien ten dele omdat hij niet weet wie hij is, en omdat hij zich niet kan binden.

Het is niet alleen de levensgeschiedenis van 'little big man' maar ook de tragische geschiedenis van de indianen. Deze film toont nu eens keihard het niet geromantiseerde en genadeloze verhaal van indianen in het nauw.

De chief is een prachtig personage. Een memorabel figuur. Grappige wijze man.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 9038 berichten
 • 4178 stemmen

Vreemd geval in het westerngenre, en dat maakt het ook een goede western. De vergelijking met Forrest Gump is heel terecht, waarbij de wat sullige Jack Crabb ongewild deel uitmaakt van en invloed uitoefent op historische gebeurtenissen. Intussen wordt hij als een speelbal van het lot heen en weer geslingerd van bij de Indianen naar een kwakzalver, opnieuw naar de Indianen enzoverder. Geen zo'n indrukwekkende rol voor Hoffman, in vergelijking met andere van zijn werken. Nee, ik was meer ingenomen door de prachtige fotografie en de opvallende anti-amerikaanse zijde waarvoor de film koos, zeker omdat Custer helemaal niet als een militair genie wordt afgebeeld.

Daarnaast vielen de meer humoristische momenten bij mij wat tegen (die gay indiaan) en vormden een ongewoon contrast met enkele meer tragische scènes. Ik sluit me dus aan bij de mensen die het oerdegelijk maar geen topper noemen. Is net als soortgenoot Forrest Gump, heerlijk onderhoudend.


avatar van mr rumson

mr rumson

 • 2166 berichten
 • 2762 stemmen

Dit is toch wel een vreemde western wist dan ook totaal niet van wat ik ervan moest verwachten.

Er zitten dan wel luchtige randjes aan deze western.

Maar er zaten ook beestachtige scenes in zoals de moordpartij op het tentenkamp waar niemand gespaard werd zelfs de vrouwen en hun baby's werden koelbloedig afgeslacht .

Wel zaten er ook genoeg scenes in die wel voor een glimlach konden zorgen .

Zoals Hoffman als een revolverheld de bar komt binnen gelopen tot dat hij wild bill hickok daar tegen het lijf aanloopt.

De film ziet er mooi uit en het verhaal over het leven van Jack Crabb is leuk om te blijven volgen.

Al met al een film die zeker de moeite waard is om te zien .


avatar van Movsin

Movsin

 • 7827 berichten
 • 8171 stemmen

Al krijgen onze beschaving en het christelijk geloof meer dan eens een ernstige veeg uit de pan en al laat de film het duidelijk uitschijnen dat de Indianen en niet de agressor uit de beschaafde wereld het meest recht hadden op titel van "human being", er zit in deze bijzondere western zoveel luchtige schalkse humor, grappig satirisch gedoe en parodie op de ernstige, heroische western, dan ge de ganse film bezwaarlijk uitsluitend als drama kunt aanzien. Het is een western-buiten-reeks vakkundig door Penn ineengestoken, zodanig dat het boeiend blijft tot het slot.

Dustin Hoffman is uiteraard uitstekend in zijn rol van eigenlijk nietig, onbenullig manneke dat steeds door de mazen van het net glipt.

Zijn schrikkerige verschijning deed me af en toe wel eens denken aan zijn rol in "Midnight Cowboy".

Knappe film.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 9038 berichten
 • 4178 stemmen

Probeer dit eens te begrijpen

General Custer tegen Crabb: Still trying to outsmart me, aren't you, mule-skinner. You want me to think that you don't want me to go down there, but the subtle truth is you really *don't* want me to go down there!


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6398 berichten
 • 0 stemmen

Vanavond deze steengoeie western weer eens gekeken. Ik heb Little Big Man al zo vaak gezien en het blijft een hele goeie film. Ik durf gerust te zeggen dat het één van mijn favorieten westerns is. Dustin Hoffman acteerd hier ook een prachtige rol, dit was ook wel zijn beste periode vind ik, de jaren 70 toen heeft hij enkele hele mooie films gemaakt. Zijn beste films vind ik persoonlijk.

Little Big Man is al 46 jaar oud, onvoorstelbaar zeg, wat gaat de tijd snel. Ik kan me nog herinneren dat ik de film lang geleden ooit op een Duitse zender zag en toen flink onder de indruk was van Faye Dunaway. Wat een mooie vrouw was het toen nog zeg. Trouwens de oude Jack Crabb in het begin van de film, die zijn levensverhaal zit te vertellen tegen die journalist, is dacht ik ook Dustin Hoffman, maar dan heel oud gemaakt. O ja, en zeker niet te vergeten, de prachtige soundtrack.

Maar al bij al blijf ik Little Big Man ondanks dat het toch al zo'n oude film is, nog steengoed vinden.


avatar van Boenga

Boenga

 • 2471 berichten
 • 1434 stemmen

Vreemde, maar wel geslaagde, combinatie van drama en humor.

Hier en daar zijn er een paar zwakkere momenten en (kleine) ergernissen.
Zo is bijvoorbeeld niet àlle humor altijd even sterk en geslaagd. De paarden die en masse ten val gebracht worden en de manier waarop... hmmm. De 121-jarige Jack die vertelt dat hij op tien-jarige leeftijd Cheyenne leest spreken - maar 'uiteraard' spreken alle indianen de ganse film Engels... tja.

Maar wanneer ik die punten in de tijdsgeest van ruim 50 jaar terug probeer te plaatsen, zie ik vooral een boeiend en meeslepend verhaal, met een uitstekend Dustin Hoffman, een acteur die toch wel van verschillende films de dragende kracht is.
En ik vind het altijd fijn wanneer de situatie enigszins anders uitgebeeld wordt dan 'de beschaafde blanken' en 'de barbaarse indianen'. De scene waarin een gans dorp uitgemoord wordt, inclusief Jacks indiaanse vrouw, vond ik behoorlijk pakkend. Onbegrijpelijk waartoe mensen in staat zijn; ook nu nog gebeuren dergelijke wreedheden op verschillende plaatsen in de wereld.

Prima film, zelfs voor iemand die niet bepaald een fan is van het westerngenre.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4533 berichten
 • 4809 stemmen

Nogal merkwaardige, maar grotendeels geslaagde western waarin een hoogbejaarde man verslag doet van zijn leven. Het is naar een boek zo lees ik, maar echt veel meerwaarde heeft dat voor mij niet, die rimpelig geschminkte Hoffman die even in de begin- en eindscene opduikt. Het is een wel vaker gebruikt middel in vooral Amerikaanse films.

Eenmaal in het verhaal zit er een flinke vaart in, als aan de hand van verschillende episodes Little Big Man tot leven komt. Die episodes variëren van grappig tot redelijk flauw, maar de toon verandert nogal eens want soms zit je opeens middenin een geweldsorgie. Op zich moet die afwisseling kunnen, maar ik had wel moeite met de scenes waarin luchtige komedie en heftig drama elkaar overlappen, zoals in de scene dat Hoffman's vrouw en kind worden afgeslacht, tezamen met de rest van het dorp, terwijl de grandaddy (een puike rol van Chief Dan George) met een grote grijns voortschuifelt omdat hij zich onzichtbaar waant. Dat werkt dan voor mij niet helemaal. Overigens is het bizar dat Custer, die lekker lullig wordt neergezet als een gestoorde ijdeltuit, door sommige Amerikanen als een held wordt gezien na nog eens wat te hebben nagelezen over Wachita en Little Bighorn.


avatar van Brix

Brix

 • 19310 berichten
 • 4721 stemmen

Flavio schreef:

Overigens is het bizar dat Custer, die lekker lullig wordt neergezet als een gestoorde ijdeltuit, door sommige Amerikanen als een held wordt gezien na nog eens wat te hebben nagelezen over Wachita en Little Bighorn.

Ik zou het percentage Amerikanen dat ook nu nog zo over Custer denkt niet graag de kost geven.

Zelf heb ik wel genoten van die uitbeelding hier


avatar van Flavio

Flavio

 • 4533 berichten
 • 4809 stemmen

Ik vond het ook zeker een geslaagd portret van Custer hoor. Ik dacht eerlijk gezegd ook dat hij een soort Amerikaanse held was maar zijn faam heeft hij -althans zo las ik- ook te danken aan deze bierreclame die schijnbaar in elke saloon hing.


avatar van james_cameron

james_cameron

 • 6074 berichten
 • 9173 stemmen

Originele, onderkoeld grappige satirische western, met Dustin Hoffman als een door indianen geadopteerde simpele ziel die door het noodlot steeds op historisch relevante plekken aanwezig is. De opzet doet hierdoor sterk denken aan een film als Forrest Gump, een vergelijking die nog versterkt wordt door de soortgelijke toonzetting en voice-over. Iets te lang en niet overal even boeiend, maar sporadisch is de film behoorlijk indrukwekkend en tot nadenken stemmend.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6398 berichten
 • 0 stemmen

james_cameron schreef:

Originele, onderkoeld grappige satirische western, met Dustin Hoffman als een door indianen geadopteerde simpele ziel die door het noodlot steeds op historisch relevante plekken aanwezig is. De opzet doet hierdoor sterk denken aan een film als Forrest Gump, een vergelijking die nog versterkt wordt door de soortgelijke toonzetting en voice-over. Iets te lang en niet overal even boeiend, maar sporadisch is de film behoorlijk indrukwekkend en tot nadenken stemmend.

Je zou eigenlijk beter kunnen zeggen dat de opzet van Forrest Gump sterk doet denken aan Little Big Man.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8559 berichten
 • 4799 stemmen

Een film die meer deed denken aan Forrest Gump (Film, 1994), terwijl ik stiekem gehoopt had op Dances with Wolves (Film, 1990). Niet dat ik Forrest Gump slecht vond, maar deze Dustin Hoffman heeft niet de gunfactor die Tom Hanks wel had. En de film evenmin.

In het begin vond ik het nog vrij aangenaam om te volgen, laat ons zeggen het eerste uur, maar nadien boeide het me minder en minder. Inderdaad een vrij opmerkelijke benadering van Generaal Custer, een karikaturale satirische benadering wellicht, maar toch. Jack Crab (Dustin Hoffman), nah, een wees die als simpele ziel zich een weg door het leven baant, maar ik kon zijn gedachtegang of beweegredenen niet altijd goed volgen.

De film kent een humoristische insteek, maar komt af en toe ook vrij heftig uit de hoek wanneer een heel dorp wordt uitgemoord. Ook de sfeer van de western was wel steeds aanwezig waardoor het nog een redelijke kijkervaring werd. Maar de topper die ik hoopte te zien, kwam er jammer genoeg niet.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2416 berichten
 • 1281 stemmen

Filmkriebel schreef:

Probeer dit eens te begrijpen

General Custer tegen Crabb: Still trying to outsmart me, aren't you, mule-skinner. You want me to think that you don't want me to go down there, but the subtle truth is you really *don't* want me to go down there!

Ja leuk to outsmart me. De slim af zijn. Jij muilezeldrijver haha


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3158 berichten
 • 2323 stemmen

Net als Colors, waar ik zonet op gestemd heb, een film die ik meegenomen had, bij het zelfs adres tijdens dezelfde kringloop run, vanwege de cast maar niet bepaald vanwege die titel die mij onbekend was. En helaas viel deze film net als Colors niet echt in het potje ondanks dat er wel een voldoende in zit.

Het verhaal is duidelijk rond Jack die op vroege leeftijd opgenomen wordt door de Indianen, maar wie denkt dat het daarbij blijft zal nog verrast worden. Want Little Big Man spreid zich daarna over heel wat jaren uit, Jack of all trades zou een goede bijnaam zijn met wat Crabb allemaal op zijn cv kan zetten en zo wisselt hij meerdere malen van kant of partij naar mate hem het goed uitkomt. Het zal natuurlijk ook een kwestie van overleven zijn. Interessant zijn de Indiaanse gebruiken, grappig de starre bevliegingen van de godsdienst of het stukje kwakzalverij. Jack maakt in die zin heel wat mee.

Bizar is toch wel de ijdele zak die Custer blijkt te zijn en moet Little Big Man toch vooral gezien worden als beeld door de jaren heen met alle partijen en niet te vergeten de vooruitgang van dingen. Kostelijk zijn toch op zijn minst de gedaanteverwisselingen van Jack zelf of hoe Younger Bear onder de duim zit bij zijn vrouw Elsa. Duidelijk mag zijn dat deze grote brok geschiedenis doorspekt is met humor en kolder en laat daar voor mij nu net een beetje het knelpunt liggen in een film die mij niet echt aan wil, niet interessant wil worden en soms op het flauwe af is. Hoffmann probeert er desalniettemin het beste van te maken en ziet er opvallend jong uit.

Slecht is Little Big Man niet die op zijn manier een licht probeert te werpen op een zware geschiedenis. De humor zal voor sommigen van meerwaarde zijn maar voor mij niet. Buiten dat is dit gewoon niet my cup of tea. 3 sterren voor de moeite.