Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Kang-sheng Lee, Shiang-chyi Chen en Lu Yi-Ching
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 8 juni 2006
Plot Tian Bian Yi Duo Yun
"A fruity, juicy and spicy."
Het is een warme periode in Taiwan. Er zijn grote tekorten aan water. Shiang-Chyi komt na een verblijf in Frankrijk terug in Taipei en ontdekt dat de plek waar ze altijd de horlogeverkoper Hsiao-Kang ontmoette er niet meer is. Ze is de eerste tijd na haar terugkeer erg eenzaam. Totdat ze Hsiao-Kang bij toeval in een park tegen het lijf loopt. Hij blijkt nu een acteur in pornofilms te zijn die zelfs in het appartement naast dat van haar opgenomen worden.
Hsiao-Kang
Shiang-chyi
Japanese Porn Star
Mother
Taiwanese Porn Actress
belchinees
Ik heb hem toevallig ook net herbekeken. Zat jij door het deurgat mee te kijken kos?
Goldenskull
Tegenvallende film, met soms aardige humor.. maar vervelende musical elementen en een erg mager verhaal 1.5* (jammerlijke 1000e stem op MM
Avitas Sibannac
Ruim een jaar geleden en een film waar ik soms nog aan terug denk.
Binnenkort toch maar eens herzien.
wei
Erg bijzondere en mooie film, waarin bijna geen woord gezegd wordt, maar ook geen woord wordt gemist. Het musical element was apart, maar zorgt wel voor een leuke afwisseling. Dr zitten zelfs een aantal nummers bij die ik meteen al kan meeneurieen. De film sleurt je mee in zijn eenzaamheid als een trip, en dat einde...god, wat een einde.
Flipman
Kernwoord: 'Vreemd!' Maar op zich wel lekker. En dan heb ik het niet eens over de pornografische scènes.
Een ander Kernwoord: 'Geduld.' Dat heb je namelijk wel nodig, daar het woord 'snelheid' niet in de vocabulaires van de regisseur en/of editor voor schijnt te komen. Maar een sfeer weten ze gelukkig wél neer te zetten. Maar daar veel shots zo ontzettend lang zijn, heb ik vaak het gevoel dat de film minstens de helft korter zou hebben gekund.
De lengte van de shots gaf de film echter wel een soort van poëtische kwaliteit. Daar waren de gezongen/gedanste stukken niet eens voor nodig. Maar ondanks het feit dat woorden nergens tekort schoten, vroeg ik me af en toe wel af wanneer de film nou eindelijk verder zou gaan.
Consistentie en coherentie waren soms ook ver te zoeken. De link tussen de liederen en de bijbehorende dansjes was soms ver te zoeken en/of slechts heel vaag aanwezig. Maar de eerste scène laat al zien in wat voor absurdistisch en surreëel universum wij als toeschouwers terecht zijn gekomen, dus dit nam ik voor lief. Storen deed het nooit. Ook al kon ik van de taal geen chocola maken, kon ik erg van deze muzikale scènes genieten, vooral die ene waarin Hsiao-Kang verkleed was als vrouw, daarvan was ook de tekst ontzettend grappig
!
Om deze film meer te waarderen zou ik denk ik anderen in dit genre moeten bekijken, ook al is het ontzettend moeilijk om Tian Bian Yi Duo Yun in een hokje te stoppen, laat staan twee. Een bijzondere ervaring, met als hoogtepunt het lied van de vastberaden prostituee met het web van mannen, prachtig!
®Tc
De film begon nogal raar. Een kerel die een meloen ligt te vingeren zie je niet alle dagen als intro. Ik dacht naar een echt slechte film te gaan kijken (Shortbus kwam al in me op) maar dat bleek gelukkig mee te vallen.
Zoals hier al staat lijkt het alsof het meeste deel door Ki-Duk gemaakt is en die stijl apprecieer ik wel. Weinig dialoog en een rustig tempo, laat de beelden maar voor zich spreken om de chemie tussen de personages te tonen. En dat werkt, mooi camerawerk. Al mocht de film korter wat naar het einde toe begon het me té traag te gaan en lijkt het verhaal spoorloos.
Waarmee ik echt niks kon zijn die zangscènes die hier en daar de kop op duiken. Rustig tempo ok maar haal het er niet volledig uit.
niethie
Eindelijk kunnen zien! Soms heb je wel eens van die films die zo bizar zijn dat je gewoon niet weet wat je er nou precies van moet denken, maar je tegelijker tijd op de een of andere manier toch enorm aangrijpen. Dit is (bij mij) tot nu toe vaker bij Aziatische, dan bij Westerse cinema voorgekomen. ''Tian Bian Yi Duo Yun'', oftewel ''The Wayward Cloud'' was hier ook direct een perfect voorbeeld van...
Ik wist van te voren eigenlijk totaal niet wat me te wachten stond, dat het vreemd zou zijn was me al verteld, maar wat voor soort film het dan precies was had ik geen idee van, dacht zelf aan een soort komedie eigenlijk. Het begint al met de openingscene, je valt er als kijker (letterlijk) met je neus in en het sloeg ook gelijk op mijn lachspieren moet ik zeggen. Vervolgens liet ik me meeslepen langs een paar zowel trage, zwijgzame als bizarre momenten, om me na een half uur te beseffen dat ik nog steeds niet wist waar ik nu precies naar aan het kijken was. De samenvatting van de scenes die ik zo net had gezien deden vermoeden dat het een afstandelijk Ki-duk kim achtig verhaaltje zou worden, maar met wat voor doeleinde? Want echt structureel was het (tot dan toe) niet. Tussendoor volgde nog wat verrasingen (oa die vrolijke muzikale intermezzo's) Houd normaal niet zo van musicals, maar hier vond ik het niet zo storen, erg aanstekelijk ook en visueel heel erg mooie stukjes,vooral die met de paraplu's. Vanaf dat moment doorkijkende begon ik me toch langzaamaan te beseffen dat het wel wat meer was dan de grote flauwe grap die ik er eerder in zag. De scenes tussen de twee hoofdrolspelers zijn eigenlijk vrij nietszeggend, ze draaien maar een beetje om elkaar heen en ik kon dus ook geen hoogte krijgen waar ze nou precies op uit waren, toch grepen ze me op het zelfde moment ontzettend aan ''Wat kan zwijgzaamheid toch mooi zijn'' dacht ik ondertussen weer. Nouja, en zo ging het vrijwel de gehele speelduur door, een brok in de keel hier, een lach en een serieus wtf moment daar, enz enz, enz...
Wat ik wel nog even moet opmerken is dat het er werkelijk briljant uitziet, de shots zijn heel simpel maar bijzonder effectief. Om een voorbeeld te nemen (het moment onder de tafel of het likken/zoenen van de meloen in de koelkast) het is op zo'n manier geschoten dat het een bepaald soort van isolatie uitstraalt, je ziet op die moment ook pas de eenzaamheid van de twee naar voren komen. Ergens op drie kwart sloegen de bizariteiten pas echt toe, waren het eerder nog subtiele momentjes, hier wist ik dus niet meer wat ik nog serieus moest nemen en wat nou niet, met als absoluut toppunt het laatste kwartier dus. Ben er nou nog steeds niet uit of het een of andere zieke (provocerende) grap van de regisseur of een (zoals een user een aantal berichten terug al aanhaalde) een aanklacht tegen de pornoindustrie was en het dode meisje symbool stond voor de emotionele leegheid in de seksscenes die dat soort films vaak tonen. Nouja wat het ook was, ik heb er met open ogen naar zitten kijken en mezelf kennende zal het nog wel een weekje door mijn hoofd spoken ook.
Over het algemeen gezien is de film me dus niet tegengevallen, sterker nog hij was zelfs beter dan ik had gedacht dat hij zou zijn. Misschien neem ik het in mijn bovenste stukje allemaal wel wat te serieus, dat zou heel goed kunnen aangezien (ondanks dat ik best goed op weg ben) ik nog steeds niet helemaal ingeburgerd ben met dit soort films, maar goed ik kon het waarderen en dat is het belangrijkste, lijkt me.
3,5 sterren
Naomi Watts
Nice review Niels
. Fijn dat ie, sort of, wel in de smaak viel.
Hier moet ik wel even op inhaken. Ik denk niet dat het een aanklacht is tegen de pornoindustrie maar eerder een aanklacht over het feit dat de pornoindustrie slachtoffer is geworden van dehumanisatie en Tsai lijkt hiervoor juist empathie voor de pornoindustrie bij de kijker proberen op te wekken. En terecht en ook een reden waarom Tian Bian bij mij persoonlijk erg valuable is.
Bedankt!
Hmm, dat zou heel goed kunnen hoor, ben er zelf nog steeds niet over uit eigenlijk.
flipsyde
Hoe gekker, hoe beter lijkt de regisseur te denken. Voor mij geldt dat niet.
Verschrikkelijk saaie stukken o.a. met meloenen, afgewisseld met misplaatste muziek.
Kan hier ook geen diepere laag in ontdekken, totale bullshit.
Dat einde inderdaad ook, sommige zeggen aanklacht tegen pornoindustrie andere zeggen weer pro pornoindustrie.
Voor mij blijft het een ongemakkelijke scene, niet alleen omdat die taiwanners(?) zo verdomd lelijk zijn maar ook omdat ik beide beweringen er niet in zie. Shockerend is het wel hoor, poeh poeh petje af.
Het was een straf van ruim 100 minuten!
speranza
Ik kan helemaal niets met deze film. Ik word geen seconde geraakt door deze film die me met een heel diep gevoel van leegte achterlaat.
belchinees
Ik had toch wel minstens een ster voor het bloot verwacht van je, speranza.
Greeneyelady1
Nog nooit zo'n slechte en zieke film gezien!
Knisper
oscar123
heel erg vette film, ik vond de musical elementen heel apart, ik vind musicals normaal heel erg kut, maar in deze film vond ik het bijzonder grappig. heel erg mooie shots, zeer aparte film, vaak ook lange stukken zonder geluid, wat enigzins hypnotisch werkte. kortom, erg vette film...
JDSsmetje
De grootste tegenslagen van deze film vond ik overduidelijk de zangstukjes voorzien van een kleurrijk clipje. Apart gezien zijn deze clipjes wel mooi om te zien, maar ze pasten langs geen kanten in het uitwerkingsgerichte geheel. Zonder deze kleine martelingen had ik de film veel hoger gewaardeerd want de absurde pornografiën met de uiteindelijke aanklacht tegen het maken van pornofillms gegoten in een niet dialooggerichte verhaallijn kan mij wel bekoren.
speranza
Ik beschouw deze film als een aanklacht tegen mooie erotiek!
speranza
Wat een onzin! Daar heb ik helemaal niets mee! Ik heb het over mooie erotiek, zoals in Lucía y el Sexo!
niethie
Nouja opzich niet zo gek dat ik dat dacht toch? Deze film gaat immers over de pornoindustrie, de seks scenes zijn dan ook vrij liefde/passieloos en verre van mooi. Als je het plot van te voren had gelezen had je dat toch ook wel kunnen weten, niet?
Bovendien zeg je in je recensie dat de film je met een diep gevoel van leegte achterliet. Dan heeft het je toch weldegelijk wat gedaan of niet? Knisper zegt het al, dat is nou eenmaal de bedoeling. Antonioni (om maar even een favoriet van je te noemen) zijn films doen dat toch ook meestal, vooral zijn trilogy over vervreemding? Misschien dat dit er totaal niet mee te vergelijken is maar zie het persoonlijk als een hele moderne, geslaagde aanpak van dat onderwerp...
Black Math
Niet echt mijn ding. De liedjes vond ik best wel irritant. Niet zozeer lelijk, eerder saai. Dat laatste is ook van toepassing op andere stukken uit de film, het ging soms zo erg langzaam en dan is het niet erg als er niets gezegd wordt, als er maar iets gebeurd.
Positieve punten zijn de weirde scenes met bijvoorbeeld de meloen in het begin, de dop en natuurlijk de eindscene.
Misschien dat ik de film meer ga waarderen als ik hem nog eens zie.
Baggerman
Aparte film. Het droogkomische kon ik wel waarderen. Verder had ik totaal geen problemen met de liedjes.
Opvallend vind ik dat, hoewel de film wat tegendraads is, deze tòch als typisch Taiwanees overkomt. Veel (trage) shots doen erg denken aan die van Hsiao-hsien Hou, Edward Yang en andere Taiwanese regisseurs.
Deze contrasteren weer sterk met de vlotte liedjes. De dood van de pornoactrice en dat men daarna tòch met haar lijk de film af ging maken vond ik eigenlijk wel een geniale zet van Tsai om zijn punt te maken.
Zeriel
Bijzondere film.
Eigenlijk is het zo goed als een stomme film, buiten de liedjes om. alleen de porno-camera ploeg brabbelt af en toe wat.
Sterke beeldtaal. Door die meloenen vergeet je de film nooit weer.
Black Math
Een half jaar later ben ik het niet meer met mezelf eens. De liedjes waren eigenlijk behoorlijk grappig en ik zat deze keer ook steeds naar de volgende uit te kijken. Hoogtepunten waren de laatste twee liedjes, maar ook het liedje waarbij de dames zich wulps om een standbeeld kronkelen is best komisch als je je bedenkt dat dat beeld van Chiang Kai-shek is.
En je moet het nageven, wie erin slaagt om overtuigend een watermeloenenpornomusical te maken, heeft toch wel goed werk afgeleverd, vooral omdat je als je de film nog niet gezien hebt zou denken dat het onmogelijk is om porno, musical en watermeloenen te combineren.
Wat me deze keer ook meer opviel waren de camerastandpunten. Soms leek de camera echt op de vreemdste plekken neergezet te zijn, wat soms voor interessante beelden zorgt. Ik moet wel zeggen dat ik de shots niet altijd even mooi vind.
Erg geslaagde herziening dus, en een flinke ophoging naar 4,5*.
gauke
Deprimerende, raadselachtige en confronterende film onder een soort motto: als het leven je watermeloenen aanreikt, bedrijf er de liefde mee. De films van Ming-liang Tsai kennen weinig dialogen en ik vind dat geen pluspunt. Pornografie lijkt hij als een soort kunst te zien. Ondanks de kleurrijkheid en de schitterende kostuums had ik de film beter gevonden zonder de bizarre musicalnummers. Maar zoals ik al een paar keer eerder heb aangegeven, begrijp ik de films van deze regisseur niet echt.
Nephilim
vreemd maar wel lekker. totaal niet wat ik had verwacht. vooralsnog 3.5. Misschien hoger als ie wat bezonken is.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Ai no Mukidashi