• 9.372.303 stemmen

Tian Bian Yi Duo Yun (2005)

Komedie / Drama | 112 minuten

Met onder meer: Kang-sheng Lee, Shiang-chyi Chen en Lu Yi-Ching

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 8 juni 2006

Plot Tian Bian Yi Duo Yun

"A fruity, juicy and spicy."

Het is een warme periode in Taiwan. Er zijn grote tekorten aan water. Shiang-Chyi komt na een verblijf in Frankrijk terug in Taipei en ontdekt dat de plek waar ze altijd de horlogeverkoper Hsiao-Kang ontmoette er niet meer is. Ze is de eerste tijd na haar terugkeer erg eenzaam. Totdat ze Hsiao-Kang bij toeval in een park tegen het lijf loopt. Hij blijkt nu een acteur in pornofilms te zijn die zelfs in het appartement naast dat van haar opgenomen worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Black Math

Black Math

Goeie vraag van dat voer. Ben ik eigenlijk ook wel erg nieuwsgierig naar.

avatar van wei

wei

dat is (vrij vertaald) gefrituurde chinese vermicelli (dongfen), lekker met de juiste toppings

avatar van Black Math

Black Math

Dank je wel!

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Making porn: how hard can it be?

Het zou de lollige titel van een handleiding voor beginners in de adult entertainment-industrie kunnen zijn, maar Tsai laat in The Wayward Cloud ‘porn’ samenvallen met ‘love’, en danst gaandeweg onbekommerd langs alle dubbelzinnigheden richting een duizelingwekkende climax. De koffer van Pandora gaat eindelijk open, zogezegd.

Die eindsequentie is er één die ik niet licht zal vergeten. Een verbijsterende apotheose, waarin verschillende tegengestelde perspectieven verenigd worden in één beeld: de koude registratie van de film crew, de rol van de zwoegende porno-acteur die overgaat in die van de zichzelf tot extase brengende -consument, en de blik vol walging van de vrouw, die transformeert tot... ja wat? Overgave? Maar dat is dan óók een porno-fantasie eens te meer.

En daarmee zijn we aangekomen bij de kijker, die bij deze schokkende vereniging van tegenstellingen, die Tsai tot dan toe in een afwisselend broeierige, droogkomische en bovenal zéér ‘lichamelijke’ sfeer gezellig om elkaar heen liet draaien, overvallen wordt door navenant tegenstrijdige gevoelens van afschuw en opwinding, verontwaardiging en ontroering.

Dit lijkt me geen obligate ‘aanklacht’ tegen de porno-industrie; misschien wel een in vraag stellen van de porno-fantasie, maar die fantasie is natuurlijk niet meer dan één van de uitdrukkingen van het menselijke verlangen, verscheurd tussen geest en vlees. En met de uitbeelding van dat verlangen hier heeft Tsai een zeldzaam sterke film afgeleverd.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Nou die openingsscène mag er zijn. Maar verder typisch Tsai. Op momenten kan ik zijn werk goed hebben, soms echter is het saaie afstandelijke leegte waar ik nauwelijks door geboeid raakt. Deze film betreft dan vooral die tweede versie van Tsai. Een aaneenschakeling van scènes waarvan een enkele eruit springt, maar de meesten geen momenten wisten te interesseren. Ook die liedjes tussendoor vond ik maar raar. Visueel wel prima verder en ik zou dit geen slechte film noemen, de film wordt ook nergens lechter maar twee uur is echt te veel. 2,0*.

avatar van Fisico

Fisico

Erg eigenaardige film die me niet geheel wist te boeien. Vooral inhoudelijk was ik het spoor wat bijster. Een duidelijk plot is niet voorhanden. Veel lange stille shots. Via dialogen is evenmin sprake. Er valt zelfs nauwelijks een conversatie te ontwarren in de gehele film. Er zijn hier en daar wat korte zinnen, instructies eigenlijk, maar een respons komt er zelden.

Daarnaast krijgt je een zeer ongewone combinatie tussen wat softporno met hier en daar wat meloenen. Ik moet zeggen dat dat openingsshot wel prikkelend was, veelbelovend ook waarbij de meloen voor de vagina van de vrouw werd gehouden. Wat later was er nog een andere scène met meloensap. Ik vond die combi nog best OK.

Verder kenmerkt de film zich ook met enkele songs waardoor het een halve musical lijkt. Heel fris en frivool wel, maar geen idee wat nou echt de bedoeling ervan was.

avatar van Flavio

Flavio

Het was alweer even geleden dat ik een Tsai zag, en dit is dan zijn bekendste, althans op MM. Ik dacht zelf eerlijk gezegd dat Dong zijn bekendste film was. In elk geval komen de typische Tsai elementen (waterproblemen en watermeloenen) al snel voorbij en ontvouwt zich een boeiend, bevreemdend, humoristisch en soms ongemakkelijk drama waarbij de acteurs soms volledig out of character treden om een liedje ten gehore te brengen in kleurige choreografieën- vooral dat licht-belachelijk 'lach-liedje' was een heerlijk moment. De Tsai-cocktail werkt ook nog, al is het wel voor te stellen dat menig filmliefhebber hier weinig mee kan. Ik vond het eigenlijk een van zijn meest toegankelijke films, maar dat is voor eigen rekening.