• 9.375.377 stemmen

Tian Bian Yi Duo Yun (2005)

Komedie / Drama | 112 minuten

Met onder meer: Kang-sheng Lee, Shiang-chyi Chen en Lu Yi-Ching

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 8 juni 2006

Plot Tian Bian Yi Duo Yun

"A fruity, juicy and spicy."

Het is een warme periode in Taiwan. Er zijn grote tekorten aan water. Shiang-Chyi komt na een verblijf in Frankrijk terug in Taipei en ontdekt dat de plek waar ze altijd de horlogeverkoper Hsiao-Kang ontmoette er niet meer is. Ze is de eerste tijd na haar terugkeer erg eenzaam. Totdat ze Hsiao-Kang bij toeval in een park tegen het lijf loopt. Hij blijkt nu een acteur in pornofilms te zijn die zelfs in het appartement naast dat van haar opgenomen worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

De nieuwe film van Ming-Liang Tsai schijnt een vervolg te zijn op What Time Is It There? en draait in competitie op het filmfestival van Berlijn. Ik heb gelezen over een "puzzling narrative" en "musical sequences". Of dat betekent dat Ming-Liang Tsai een musical heeft gemaakt of gewoon een film waarin muziek een grote rol speelt is me niet helemaal duidelijk, maar beiden zouden al verrassend zijn.

Geweldige poster trouwens ... hier ergens een trailer van te krijgen ?

avatar van starbright boy

Nog niet gevonden. De film staat vreemd gnoeg nog niet eens op IMDB.

edit: sinds vandaag wel, alleen de titel.

avatar van stephan73

stephan73

Is de naam niet helemaal goed geschreven, want je krijgt de andere films van deze regiseur niet te zien!!

Koekebakker

Ah! Een nieuwe Tsai Ming-liang, ben erg benieuwd. De still (?) ziet er alvast fantastisch uit! En wonderlijk dynamisch voor Tsai. Wellicht is het een collage.

starbright boy schreef:

Ten opzichte van de meeste van zijn films inderdaad wel, maar ook Tsai's eerdere The Hole (Dong) bevat meerdere muzikale dansscènes als intermezzi. Maar ik zag al dat je dat moeilijk kon weten, aangezien je die nog niet hebt gezien. Althans.. er niet op hebt gestemd.

avatar van starbright boy

Nog niet gezien inderdaad, net als What Time Is It There? trouwens.

avatar van starbright boy

Ging er in Berlijn vandoor met de Zilveren beer voor Beste script en de Fipresci prijs (internationale critici) voor beste Competitiefilm.

avatar van Hemdale

Hemdale

Niet echt een vervolg op die andere films zoals starbright boy zegt, enkel een aantal van de personages komen weer voor in deze en aangezien ik die andere films niet gezien heb kan ik het niet met zekerheid zeggen. Maar zo las ik in het plot van What Time Is It There? dat er een horlogemaker personage is in die film en die is hier weer, alleen niet bepaald als horlogemaker, dat deed hij vroeger.

Maar dit is in ieder geval echt een meesterlijke film. Bijna geen dialogen maar toch extreem veel gebeurtenissen en de film blijft gewoon van begin tot eind zeer interessant. Visueel prachtig, ook al is er niet al te veel beweging met de camera, denk maar de films van Ozu, op die manier. En wat betreft de musical scenes in de film, het is maar met mate. En de keren dat het in de film was, was het alleen maar humoristisch, totaal niet aan gestoord in ieder geval.

Dus zeker een aanrader. En ik moet maar eens gauw opzoek gaan naar de vorige films van Tsai. Dikke 4,5* voor deze in ieder geval.

avatar van Hemdale

Hemdale

En dan heb ik het nog niet eens over de eindscene gehad... werkelijk briljant!

Ik kende enkel Rebels of the Neon God, en wist dat deze regisseur één van starbright boy's favorieten was.

Geen idee of deze film representatief is, met wat ik me herinner van Rebels volgens mij allerminst, maar wat een complete verrassing.

Drama/mysterie mag van mij best veranderd worden in Erotiek/Komedie. Weirde film, onderkoeld komisch, en vooral in het begin moeilijk vat op te krijgen. De visuele stijl is erg verzorgd en erg mooi, al vind ik het niet uitmuntend. Daarvoor is het iets te statisch. Aan de muziek heb ik me dan wel weer gestoord, en da's het enige echt negatieve wat ik te melden heb. De clipjes doorheen de film (op één na, die met de paraplutjes) vond ik irritant, voornamelijk ook niet om aan te horen.

Het liefdesverhaaltje is typisch Aziatisch, gebracht met veel (voor sommigen weinig) mimiek en weinig woorden. Had een redelijk normale film kunnen zijn, ware het niet dat hij doorspekt is met kinky en grappige porno/erotiek (onze hoofdrolspeler is namelijk pornoacteur). Niet erg expliciet, maar wel dolkomisch, vooral omdat niet teruggegrepen wordt naar platte humor, maar ook hier het onderkoelde de bovenhand houdt.

De film leek op een kleine 4* af te stevenen, ware het niet voor de briljante, 20 minuten durende eindscene. Een totale, verbijsterende wtf climax, en Ming-Liang Tsai beseft dat maar al te goed. Het beeld blijft zeker 1 à 2 minuten hangen op het laatste shot, en dat is dan ook verbluffend geweldig.

Waardoor het 4 erg dikke * worden. Zonder de muziekintermezzos hadden er zeker 4.5* ingezeten. Of ik nu meer van deze man moet kijken weet ik niet, aangezien ik meen dat het dus verre van representatief is, maar het voordeel van de twijfel heeft hij zeker. Erg leuke, grappige, mooie en zonnige film. De drang naar watermeloenen is in ieder geval erg groot geworden.

Beetje jammer deze poster ...

Maar vanaf januari in onze eigenste Belgische bioscopen. Ga em nog wel een keertje kijken denk ik

Wat is er zo jammer aan deze poster?

Beetje moeilijk om te zeggen. Geeft in ieder geval veel te veel weg van de film.

avatar van starbright boy

Ben al een beetje verbaasd dat dit in Nederland gaat draaien, Bu San kwam niet zover. Maar ik vertrouw verder ook op Rotterdam, daar zien we dit vast wel (en ook de nieuwe Aoyama zo hoop ik).

Koekebakker

Mooi dat deze film in Nederland wordt uitgebracht, idd. Weet iemand door welke distributeur?

Ik weet bijna zeker dat het 1morefilm was, maar ik zie de film niet meer op hun releaselijst staan:

Hmmm, dan maar even de datum weghalen. Misschien duikt ie tzt weer op.

Wat een film .

Ik zal wel weer de enige zijn die er geen ruk van begrijpt, maar oke, ik weet ook niet of dat uberhaupt de bedoeling is.
Wel een hoop aardige, vrij bijzondere en gevoelige scenes in de film. Maar ook nogal wat mislukte (komop, dat meloen vingeren was echt zwaar suf). En dat einde ze is heel erg kwad en triest en gaat schreeuwen dus ik vul haar mond even op of zo ....mkay.

Al met al heb ik geen flauw idee wat ik ermee moet, ik heb me echt niet verveeld en was soms behoorlijk geintrigreerd, maar overall niet echt emotioneel aangrijpend, dan wel indrukwekkend.

Ik zou wel graag weten wat voor gerecht ze aan het bereiden zijn in die keuken. Zag er gaaf uit, die dingen die helemaal uitzetten .

Daar hebben we dus de reden dat ze dit niet groots in de bios uitbrengen . De door jou aangehaalde scenes behoren tot de hoogtepunten van de film. Die laatste scene scoort zelks erg hoog in mijn lijstje favoriete scenes allertijden. Probeer in plaats van emotioneel aangrijpend of indrukwekkend eens fris en grappig

Heb in ieder geval weer énorm veel zin deze te herzien, op groot scherm zelfs.

Het is ook zeker wel origineel, maar voor mij is dat niet altijd hetzelfde als geslaagd.

Onderhond schreef:

Daar hebben we dus de reden dat ze dit niet groots in de bios uitbrengen .

Overigens brengen ze behoorlijk veel films uitgebreid in de bioscoop die ik veel minder vind dan dit. .

Maar die hebben dan wel weer grote namen die de opkomst in zekere zin verzekeren. Terwijl er weinig mensen zijn die voor Shiang-chyi Chen uit hun stoel komen .

En wat de originaliteit betreft, dat valt ook nogal mee, gezien Tsai's eerdere films dan. Hij doet hier niet echt veel nieuws, maar weet z'n timing en freaky gevoel voor humor wel steeds beter te perfectioneren.

avatar van Chr.s

Chr.s

Omfg

Ter voorbereiding van de herziening van deze film zonet Tsai's "The Skywalk Is Gone" maar even gezien. Een kortfilmpje dat als brug dient tussen deze film en "What Time Is It There?".

Veel gebeurt er niet, de titel is ongelooflijk toepasselijk, en verder is het weer typisch Tsai werk. Hoewel z'n stijl binnen een korte tijdspanne toch net iets minder goed werkt. Maar voor de fans zeker een aanrader, aangezien het een uniek regisseur blijft . En dan volgende week het echte werk.

De bios dus.

Zoals verwacht wordt deze opgehoogd naar 4.5*. Ik heb ondertussen ook alle Tsai's gezien, z'n stijl komt vlotter over zo, en ook die muzikale intermezzos vielen deze keer veel beter.

Al is het ook dat deze film een goed half jaar als een bom in mijn geheugen gegrifd stond. Een film die scenes heeft voor wel 5 legendarische films. Tsai creeert één van de droogste potsierlijke dramakomedies ooit. The Wayward Cloud is misschien iets conventioneler qua tempo (er gebeurt duidelijk meer, al is het nog steeds tegen een slakkengangetje), maar dat wordt echt ruimschoots gecompenseerd door het totale weirde wereldje waarin z'n personages opgesloten zitten.

Veel mooie shots, eigenlijk best leuke liedjes, geen al te serieuze maar wel erg speelse choreografie, prettig gestoorde gortdroge humor en veel lange, prachtig geframede en gekleurde shots. En dan dat einde

Echt de climax der climaxen. Het is alsof de cameraman het zelf niet gelooft en een tweetal minuten verstijfd blijft registreren. De stilte is fenomenaal, de reacties in zo'n zaaltje echt geweldig. Je voelt echt iedereen reageren, al zal niet iedereen even positief zijn. Waren er maar meer films die met zo'n knaller het publiek achterlieten.

4.5* dus, Bu San vind ik nog steeds duidelijk mooier, maar The Wayward Cloud is echt genieten. Zoveel moois, zoveel unieks. Je vindt het veel te weinig in de filmwereld.

PS: Humo moest deze film natuurlijk weer belonen mijn 1 uit 4*. "Te afstandelijk en ging nergens heen". Vooral niet naar luisteren. Laat die jongens maar King Kong en Corpse Bride kijken.

kappeuter schreef:

Ik weet bijna zeker dat het 1morefilm was, maar ik zie de film niet meer op hun releaselijst staan.

Even gemaild met 1morefilm. Hij zat inderdaad bij hun, maar wordt nu uitgebracht door Contact Film. Gelukkig maar.

avatar van mikoz

mikoz

Prachtige poster overgens.

avatar van Useless

Useless

Ik kreeg vreselijk de slappe lach bij de film... en ik was helemaal niet de enige in de zaal. Vreemd!

avatar van Mug

Mug

OK. De film bevat veel memorabele scenes (incl. de eindscene), maar ook te veel onmemorabele. Ik houd wel van traagheid, maar dan moet er wel 'iets' gebeuren op het scherm wat enigszins interessant is. Bizar en uiterst origineel, deze watermeloenenpornomusical (zoals het omschreven werd). Leuk voor op je scrabble-bord. Ik had er toch iets meer van verwacht en ook meer muzikale intermezzo's.

3,5 * niet meer niet minder. Ik ben wel benieuwd naar zijn ander werk. En ik heb nu geheel andere ideeen omtrent mensen die watermeloenen inkopen...

Zou van de rest ook niet te veel verwachten als je "enigszins interessante dingen" wil. Al vind ik dan wat hier te zien was enigzins interessanter dan menig ander hoog gewaardeerde film