• 9.377.559 stemmen

Met onder meer: John Travolta, Nicolas Cage en Joan Allen

Gesproken taal: Engels en Latijn

Releasedatum: 14 augustus 1997

Plot Face/Off

"In order to trap him, he must become him."

Sean Archer (Travolta) is een politieman die al jaren op Castor Troy (Cage) jaagt. Bij een confrontatie wordt Troy bijna fataal gewond en raakt in een coma. Archer komt erachter dat Troy ergens een bom heeft verstopt en alleen Troy en zijn broer (die in de gevangenis zit) weten waar. Archer laat een paar doctoren zijn gezicht verwisselen voor dat van Troy, zodat hij in de gevangenis kan infiltreren en de info van Troy's broer kan krijgen. Ondertussen ontwaakt de echte Troy uit zijn coma en neemt met het gezicht van Archer diens leven over. In een race tegen de klok moet Archer de bom zien te vinden en ondertussen Troy ervan weerhouden iedereen te vermoorden die van hun wisseltruc weet.

Sean Archer

Prison Guard Walton

avatar van Prudh

Prudh

dragje schreef:

echter zijn de clichés in Face Off niet bepaald origineel te noemen.

Prudh schreef:

Contradicties blijven leuk toch?

avatar van djelle

djelle

dragje schreef:
Het betrof voor mij een aaneenschakeling van voorspelbare scènes.
Okee, dat is dan weer iets anders, vond van niet maar goed. Maar daar draait het eigenlijk ook niet om bij dit soort films (het is geen 'Usuals Suspects').

Termen als 'cliché' en 'standaard' gebruiken wij trouwens allemaal, maar eigenlijk vind ik het vaak niet terrecht. Ik ondervond het onlangs nog bij True Vengeance (1997):
Wat doorgaans als 'standaard' of 'cliché' bestempeld wordt, zijn vaak gewoon genrekenmerken. Daarmee dat ik zei: daar hou je van of niet.

Nu ben ik me terdege van bewust dat het hier om een actie film gaat maar het gemak waarmee de regisseur middels reductionisme deze thematiek simplificeert naar, mijns inziens, flauw klinkende oneliners vond ik toch iets teveel van het goede.
Dan heb je iig al veel beeldtaal gemist om te beginnen.

Daar verschillen wij dan van mening. Niet erg toch?
Nee niet erg, maar in dit geval is het heel duidelijk aanwijsbaar dat jou beschuldiging niet klopt. Face/Off wijkt meer af op de meeste vlakken dan dat het gelijkloopt wanneer je het vergelijkt met de gemiddelde actiefilm.

Die onderdelen zijn "goed" uitgevoerd, maar niet vernieuwend.
Pardon? Het is juist constant innoverend (kijk bv nog eens naar dat creatieve stukje waarbij die kleine dan op het laatste nog gered wordt van de kogelregen (met haar walkman enzo)). Nogmaals: kijk eens een resem andere actiefilms, je zal aan de lijve ondervinden dat die aanhoudende audiovisuele pracht eerder uitzondering is dan regel.

Wat werd voorgeschoteld betrof twee acteurs die verwoede pogingen ondernamen elkanders particulariteit na te bootsen.
Het gaat veel dieper dan dat hoor. Het scipt is zeer psychologisch/emotioneel en uitgebreid uitgewerkt (het gebroken gezin & de karakterontplooiingen mbt de invloed van het drama met dat vermoorde zoontje e.d.) en in het verlengde daarvan bevat het verschillende diepere lagen omtrent 'voorkomen' en 'identiteit' (denk bv maar aan hoe dat gezicht met piercings etc van die uitdagende dochter subtiel benadrukt werd) en hoe belangrijk dat allemaal wel niet is.

Tot slot, het betreft slechts "mijn" mening maar, ik maak vaak genoeg mee dat ik een film "werelds" vind om diverse redenen waarbij derden weer zo hun vraagtekens bij plaatsen. Resumerend. Smaken verschillen, gelukkig maar toch?
Natuulijk. Ik heb daar dan ook geen problemen mee. Maar dat wil niet zeggen dat er niet over mag gediscussieerd worden toch?

Voorts betekend mijn teleurstelling in deze film zeer zeker niet dat ik actie films niet apprecieer, om een voorbeeld te noemen Raiders of the Lost Ark (1981) heb ik niet voor niets een 4.5* gegeven.
Ja, maar Raiders of the Lost Ark is dan weer van een heel andere orde (meer avontuur enzo). Je kan niet zomaar alles wat de verzamelnaam 'actie' kan toegewezen krijgen over eenzelfde kam scheren. Ik vind er maar weinig tot geen terug die volgens het traditionele principe werken zoals we die voornamelijk kennen sinds eind jaren tachtig en jaren '90 met plat geweld, veel guns, oneliners en "stereotiepe" actiehelden. Face/Off is nog meer specifiek vooral een 'gestileerde schietfilm' (in de trant van The Killer, Hard Boiled of The Replacement Killers), en die vind ik al helemaal niet terug in je lijstjes. Daarmee dat ik de indruk heb dat je niet erg voor dat soort actiefilms te vinden bent in de eerste plaats en ze sowieso wat mijdt.

Niet erg, elk zijn smaak hoor, maar in die optiek voel ik me dan ook ahw 'geroepen' om erop te wijzen dat het echt wel niet zo cliché is e.d. zoals je blijkbaar denkt.

De film had zeker de pretentie van een mooi, origineel, diepgaand verhaal

Hoe een film als deze een mooi, origineel, diepgaand verhaal pretendeert te hebben ontgaat mij volledig.

Een leuke hook om simpele stijlvolle actie aan te hangen, dat wel ja.

Onderhond schreef:

"pretentie" mijn beste, aanspraak, eis, claim.

djelle schreef:

Ieder zijn/haar mening inderdaad En, nogmaals, ik boor deze film de grond in met een 0.5. Deze veel is meer waard dan dat om er een positieve draai aan te geven.

dragje schreef:

"pretentie" mijn beste, aanspraak, eis, claim.

Antwoorden op een vraag blijkt voor sommigen erg moeilijk te zijn. Op een ietwat kinderachtige manier de dans proberen ontspringen dan weer des te makkelijker.

Ik weet wat pretentie inhoudt, als deze film iets niet doet is het pretenderen een diepgaand verhaal te vertellen.

Onderhond schreef:

Dan weet u ook dat het een antwoord betrof op hetgeen Djelle zelf aangaf, namelijk dat deze film "diepgaand" is. Hoe kan een film, zonder pretentie diepgaand te zijn, diepgaand zijn volgens, bijvoorbeeld, Djelle.

Mooie contradictie, me dunkt.

Voorts stelde u geen vraag, derhalve is een antwoord is dan ook niet bepaald relevant.

Tot slot, ik dans niet mijn beste, laat staan dat ik deze zou ontspringen. Ook ben ik in een andere topic geen "groupie" zoals u stelt.

Resumerend.

Als u een "vraag" heeft stel deze dan. Het liefst zonder negatieve insinuaties, toespelingen en/of een sneer. Anders is het serieus onbegonnen werk om het woord "kinderachtig" maar niet in de mond te nemen.

Ik heb ook gewoon een vraag gesteld. Zal ze volgende keer zo formuleren dat er zeker een vraagteken achter kan, anders is het voor sommigen een beetje moeilijk te volgen blijkbaar.

Verder zijn er genoeg mensen die vanalles zien in zelfs de meest pretentieloze pulp. Dat maakt die films niet meteen pretentieus. 't Zou anders mooi worden. Eén iemand noemt een film diepgaand en de film pretendeert meteen diepgaand te zijn ? Zo kan ik ook contradicties verzinnen.

Ook ben ik in een andere topic geen "groupie" zoals u stelt.

Maar als ik jou redenering volg, aangezien één iemand stelt dat je een groupie bent, heb je wel minstens de pretentie een groupie te zijn, toch ?

avatar van Minority_Check

Minority_Check

1 van de weinige rollen van nicohales cage die ik leuk vind
hij was echt goed.
zeer goede verhaal en heel mooi uitgewerkt
maar jammer dat er niet veel met dat machine werd gedaan

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Ben ik de engi die het een goeie Cast vond

avatar van hell300

maar jammer dat er niet veel met dat machine werd gedaan

welke machine

avatar van thedudesons

thedudesons

mooie actie film met john travolta en nicoals cage.....

avatar van Minority_Check

Minority_Check

hell300 schreef:

welke machine

dat ding dat de gezichten uit elkaar haalden enzo

k ben vergeten hoe het heette

avatar van Casper K

Casper K

Heerlijke verstand-op-nul actiefilm die naar mijn mening toch vrij origineel is. De film hele leunt op het fantastische acteerwerk van travolta en Cage. Geweldig om te zien hoe ze elkaar spelen.

"Sacha, what the Fuck are you doing here??" De geweldige manier waarop Travolta dat zegt:

Vier sterren

avatar van joeypotter

joeypotter

Ik vond deze film echt VET!!! Heel goed geacteerd en echt mega spannend!!

Superrrr.....

4.5 *

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Ik vind dit echt een goede actiethriller. Toen ik hoorde dat het een John Woo film was, dacht ik meteen aan veel actie en schieten, de hele film door. Non-stop.

John Woo heeft gelukkig veel aandacht aan het verhaal besteedt. Wel een origineel verhaal. Omdat hij goed aandacht heeft besteedt aan het verhaal is ook nog eens een echte actiethriller geworden. Mooie actie en spannend. Je zit maar na te denken hoe de film zou moeten aflopen.

4,5 sterren.

avatar van Shinobi

Shinobi

Meesterlijke John Woo film om te zien. Hoe mensen tegen je doen als je niet de persoon bent die je zegt te zijn enz. Verder zit de actie goed in elkaar, Nicholas en Travolta acteren meesterlijk en de dialogen zijn ook goed. Eén van de scènes die mij is bijgebleven is dat Sean's dochter gaat stappen en dat Troy aan haar vraagt of ze bescherming bij zich heeft en dan laat hij haar een mes zien die ze moet meenemen als bescherming

Ik geef 'm 4, 5 sterren.

avatar van gentenaar

gentenaar

Schitterende actiefilm; geweldige cast, en heel sterk verhaal

echt een topper in zijn genre. En schitterend einde.

dikke 5

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Ik vond er persoonlijk weinig aan.

Totaal ongeloofwaardig verhaal en vele actiescènes die helemaal 'over the top' waren. En dan nog al die overemotionele toestanden met die vrouwen, nee danku.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

FinkPloyd schreef:

Ik vond er persoonlijk weinig aan.

Misschien maken de ''over the top'' actiescenes en de emotionele toestanden dit wel een prachtige film! Ik weet zeker dat veel mensen dat zo zien......! Als Face/Off je niet aanstaat kan je beter alle actiefilms maar naast je neerleggen, want dit is zeker een van de betere actiefilms ooit!

avatar van 606

HarmJanStegenga schreef:

je hebt helemaal gelijk

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Dank je Martijn!

avatar van Lilyroos

Lilyroos

Ik vond het vooral zenuwslopend om naar deze film te kijken. Ik had constant het gevoel dat ik alle personages moest verwittigen van ("Hey, dat is niet de echte Caster Troy,....merken jullie dat nu niet?")Verder een leuke Travolta. Van Nicolas cage ben ik niet echt zot, maar hij doet het heel goed in Face Off. Leuke spannende actiefilm.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Prima film. Veel actie, goed acteerwerk, goed verhaal. Soms wat overmatig gebruik van slow motions maar dat is niet heel storend. Wel behoorlijk voorspelbaar, ik had eigenlijk op een leuke plotverandering gehoopt.

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

HarmJanStegenga schreef:

Ach ja, waar de ene op afknapt, dat vindt de ander net leuk...

Voor mij komt Face/Off bijvoorbeeld lang niet aan de hielen van Haet, wat ik dan weer een echte actietopper vindt (en waar ook niet alles ligt te ontploffen hele tijd, terwijl er toch veel harde actie is ).

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Al zijn dat helaas zeer korte actiescenes van maar 2-3 minuten ofzo.

avatar van Materny

Materny

Vondt deze vroeger werkelijk geweldig, absolute klasse

Nu kom ik tot de conclusie, dat het een aardige maar zeer strakke actiefilm is.

De goede acteurs leveren ook hun bijdrage daaraan, metname Cage.

avatar van garlic senior

garlic senior

zeer goede actiefilm, met een zeer goed verhaal en nog belangrijker zeer goede actie, precies zoals een zeer goede actiefilm zou moeten zijn, een zeer goede film dus

avatar van DragQueen

DragQueen

Prima actiefilm, die met een strakke hand geregisseerd is. voortreffelijke actie scenes. het verhaal is best een beetje ongeloofwaardig, maar daar moet je doorheen prikken. het acteerwerk van cage en travolta is te gek. verder gewoon een erg vermakelijke actie/thriller die non-stop vermaak biedt. 3,5 sterren.