Genre: Actie / Komedie
Met onder meer: Donnie Yen, Rongguang Yu en Jean Wang
Gesproken taal: Kantonees
Plot Siu Nin Wong Fei Hung Chi: Tit Ma Lau
"Unmask the legend."
De zachtaardige dr. Yang (Rongguang Yu) is in de nachtelijke uren Iron Monkey; een vechter tegen de corrupte regering. De gouverneur chanteert de befaamde dokter en Kung-Fu meester Wong Kei-Ying (Yen) om te helpen Iron Monkey te vangen. Als Wong Kei-Ying achter de beweegredenen van dr. Yang komt, helpt hij hem in de strijd tegen een kwade Kung-Fu monnik, die er op uit is om Iron Monkey te verslaan.
Dr. Yang / Iron Monkey
Monk Hin Hung's Disciple
Monk Hin Hung's disciple
One of the Bad Monks
Blindfold
Qua Kung-Fu vind ik hem beter dan Crouching Tiger, Hidden Dragon. Alleen als geheel is CTHD toch net ietsje beter.
Als je hem kijkt, moet je hem zeker op DVD in het mandarijns kijken. Alsnog nagesynchroniseerd, maar het klinkt tenminste een stuk echter dan in het engels. Volgens mij zou hij eigenlijk in het Cantonees moeten.
ThaDeez
hij is inderdaad origineel in het cantonees, hoewel je het verschil bijna niet hoort (WIJ zeker niet). maarja, de film is zeker eev vette kung fu flick.
Meer een Old fashion Chinese kung fu C film, in een splinternieuw jasje! ERG goed!
inderdaad. CTHD is iets uitgebreider, maar Iron monkey zal waarschijnlijk meer in de smaak vallen bij de mensen die meer op actie vallen dan op verhaal.
4 stars!
DeeZ Out!
Jordy
Dit soort films is dus niet aan mij besteed. Ik vond Crouching Tiger erg goed, en besloot dus deze film ook maar een kans te geven. Maar goed, belachelijk verhaaltje, van die trieste geluidjes onder het vechten, CTHD was duidelijk een uitzondering, ik vond dit niet veel. 2 sterren.
dttom
Bij mij in de videotheek staat alleen de gene in het engels dus ik heb geen keus.
Jordy
volgens het DVD-menu is de taal die op de disc staat Cantonees, maar dat is dus niet de originele taal (duidelijk nagesynchoniseerd idd). Origineel zal dus wel Mandarijn zijn, net als CTHD??
friday
als aanhanger van Hong Kong films moet ik zeggen dat Iron monkey zeer goed is. De opnames zijn prachtig en de kung fu gevechten zeer goed. Vond hem tevens beter dan CTHD. Deze laatsgenoemde was mij te westers.
dttom
Ik vond de actiescenes ook erg goed en had geen last van rare geluidjes oid misschien moet je maar bij videoland gaan huren Jordy is wel in het engels maar daar heb je geen last van. Ik geef toe dat het verhaal niet fantastisch is maar daar gaat het ook niet om.
Jordy
ik had 'm bij videoland gehuurd, zowel in het engels (een stukje) als in het cantonees gekeken, maar met die rare geluiden bedoel ik van die onrealistische trieste bam-boef-auw geluiden tijdens het vechten. Dat heb je bij CTHD gelukkig niet
Jordy
maar goed, daarom houd ik dus ook niet van dit soort films. CTHD was dus blijkbaar totaal anders dan de standaard kungfu films
Blindfold
Ja. Dat zijn inderdaad kung-fu geluiden. Het effect van zo'n gevecht wordt er gewoon door vergroot. Je moet van kung-fu houden. Als je Iron monkey niet goed vindt, dan betwijfel ik of er andere kung-fu films zijn die je wel goed zal vinden (CTHD beschouw ik trouwens niet als kung-fu film, maar er zit gewoon hele goede kung-fu in).
Het verschil tussen Cantonees en Mandarijns hoor je trouwens wel. De DVD versie van Iron Monkey is volgens mij geen Cantonees. Het zijn veel meer SHH klanken (alsof iemand na elk woord ssh zegt dus), terwijl cantonees de woorden wat meer verlengd (dit is nogal moeilijk uit te leggen. De klinkers aan het eind worden vaak verlengd hallo zou klinken als halloooau ofzoiets).
Jordy
precies, ik hou gewoon niet van die films. Was dus verbaasd dat ik CTHD zo goed vond, maar dat kwam dus blijkbaar omdat dat geen standaard-kungfu film was. Ik vind de gevechten in CTHD wel 30x koeler dan in Iron Monkey maar goed.
Blindfold
Er zit in dit soort Kung-Fu films ook altijd een bepaald soort humor. Bijvoorbeeld dat Iron Monkey op iemand z'n hoofd staat en diegen met twee voeten op de zijkant van z'n hoofd weer trapt en dan alsnog weer op z'n hoofd terecht komt. LOL
ThaDeez
haha, ja prachtig is dat! heheeh.. ik heb ook nog een Ninja vs Shaolin die zeker de moeite waard is om te zien.
Etienne U
HAHAHA........ik ga maar niet beginnen aangezien ik en Jordy woensdag nacht op de fiets nogal een aardige dicussie hadden over deze film en nog wat andere waar ik de namen maar niet van noem.........Ik persoonlijk vind Iron Monkey dus vele malen beter dan CTHD. Waarom nou ja omdat de vecht scenes naar mijn smaak gewoon veel beter waren en ik ga maar niet meer beginnen over het daken vliegen anders word er iemand gek 8P *jordy zat je gewoon te stangen hoor) van mij krijgt Iron Monkey 3,5 ster
Blindfold
Hmm. Ik begrijp dus dat Jordy uit jullie groepje in de minderheid is wat meningen over Kung-Fu betreft?
Jordy
ik weet niet eens meer wat je allemaal zei ed
maar ja.. voor echte die-hard kungfu fans zullen de gevechten in deze film wel vetter zijn, ik vond ze in ieder geval erg triest
als ik de gevechten in de boomtoppen, of dat prachtige eerste gevecht met die oude vrouw in CTHD (dat eindigt met dat lint) hiermee vergelijk.. nou dan weet ik het wel
maar goed zoals ik al zei.. jij houdt niet van speelfilms, en CTHD is gewoon een prachtige speelfilm waar ook nog wat kungfu in voorkomt
deze film heeft alleen kungfu te bieden en meer niet
Jordy
en die daken scenes zaten hier ook in!! alleen veel minder mooi gefilmd, waardoor je het niet zo duidelijk kon zien allemaal!
vic
Jongens deze film is gewoon de top van de hongkongse films. ik heb er al heel veel gezien en deze is al erg oud en nog steeds een van de beste. Het is een klassieker in zijn genre en een hongkong cinema fan is geen echte fan als hij deze niet heeft gezien
jay
Ik zit hier jullie commentaar te lezen over de films, maar ik heb nog geen echte argument gehoort waarom de ene beter/slechter is dan de ander. En discusseren over in wat voor taal ze spreken ..LB (lekker belangerijk. Vindt trouwens beiden films heel erg goed, vindt eigenlijk dat Yet Lee in HDCT had moeten spelen.
De gedachte alleen al... woaaww
Blindfold
Iron Monkey vindt ik als Kung-Fu film beter, omdat er (mijns inziens) wat betere Kung-FU in zit en dan voornamelijk meer Lichamelijk contact. Bij CTHD zijn er veel meer wapengevechten (die ook erg cool zijn, daar niet van). CTHD heeft een veel beter verhaal (er zit ook niet van die typisch chinese humor in zoals Iron Monkey) en een romantisch verhaal. De Kung-Fu staat veel meer op de achtergrond. Dat is ook de reden dat ik niet echt vind dat je ze goed kan vergelijken, want het zijn gewoon hele verschillende films. De Kung-Fu scenes kan je eventueel wel vergelijken en daarbij vind ik die van Iron Monkey dus wel beter.
Blindfold
Ik dacht ook dat Jet Li eigenlijk ook in CTHD zou zitten, maar die kon op het laatste moment niet ofzoiets.
dttom
Je moet ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken als je het mij vraagt zijn het twee verschillende films Iron Monkey is minder serieus en ook grappiger en CTHD is gewoon een epos.
Jordy
komt deze week in amerika in de bios.. en wordt helemaal de hemel in geprezen (het ligt dus idd aan mij
Padd0
Echt een hele leuke film. Verhaal is niet zo belangerijk bij dit soort films het gaat hier gewoon om de vechtscene's. De vechtscene's waren echt prachtig om naar te kijken echt geniaal. Voor de film 3,5*.
Goodfella
Het verhaal is hier totaal ondergeschikt aan de zeer spectaculaire gevechtsscènes, met het eindgevecht op die brandende palen als hoogtepunt.
De film neemt zichzelf echter totaal niet serieus en dat vond ik helaas af en toe niet helemaal goed uitpakken. Een paar grappige momenten worden namelijk afgewisseld met veel te veel flauwe stukken. Beetje jammer, maar de actie in deze film is absoluut 5 sterren waard!
(waarom is hier tijdens heel 2002 niet één keer gereageerd?
Het matige verhaaltje zorgt er bij deze film voor dat je niet de hele tijd op het puntje van je stoel zit. De gevechten zagen er daarentegen (vaak) mooi uit. Ik stoorde me er soms wel aan, omdat het soms gewoon té nep eruitzag. Je kon gewoon duidelijk zien dat ze daar aan touwtjes hingen te bungelen.
Ook een minpuntje aan deze film vond ik de dialogen. Die liepen nooit echt lekker. Ze waren te kort (dit kwam ook door de vele vechtscènes) en werden een beetje overdreven gebracht.
Deze film moet het dus puur van z'n gevecht scènes hebben (met de ongeloofelijke over the top scène aan het eind) en dus niet van z'n sterrencast, dialogen of geweldige verhaal. 2,5*
Sjan
Wederom (zoals ook bij drunken master) gaat het nergens over, maar zijn de vechtscenes een lust voor het oog. In deze zitten wel meer onwerkelijke scenes (wat soms erg triest om te zien was, behoorlijk nep soms zelfs: wat dat betreft vind ik CTHD beter). Leuk was ook de scene dat Iron Monkey aan de deurpost hangt in exact dezelfde houding als de keeper in Shaolin Soccer. Sommige grappen in de film zijn wel aardig, maar sommige ook te zielig voor woorden. Al met al weer aardig vermaak. 3.5*
[L]eet0r
een van de beste kung fu film !
na Jet li zijn Films

Gaai Tau Saat Sau