menu

Fong Sai Yuk (1993)

Alternatieve titels: The Legend | The Legend of Fong Sai-Yuk | 方世玉

mijn stem
3,49 (103)
103 stemmen

Hongkong
Actie / Komedie
100 minuten

geregisseerd door Corey Yuen
met Jet Li, Josephine Siao en Adam Cheng

Fong Sai Yuk, een legendarische Chinese volksheld, leerde de krijgskunst van zijn moeder. Fong dingt naar de hand van een meisje, maar wordt verslagen door de moeder van het meisje. De moeder van Fong laat dit niet op zich zitten. Ze geeft zich uit als de broer van Fong en verdedigt in een gevecht met succes de familie-eer. Tijdens het gevecht tussen de beide moeders slaat de liefde toe.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=abU_OMzACUE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
neo (crew)
een erg coole kung fu film. begint erg leuk en wordt langzamerhand serieuzer en dramatischer. met open mond zat ik te kijken naar de vechtkunsten van jet li. 4 sterren

avatar van Onderhond
4,0
Film die een beetje traag op gang komt, maar daarna wel weet te boeien.

De mix van comedie en actie in de HK flicks is toch nog steeds wat wennen, vandaar dat ik in het begin een beetje moeite had waarschijnlijk. Eenmaal het kung-fu ballet begint, is het echt smullen bij deze film. Maakt brandhout van het gefriemel in de Matrix en alle Amerikaanse frut die in navolging ook maar wat martial arts integreerden. Prachtig gebruik van de decors, verbluffend stuntwerk en geniale choreografie.

Verder zeer cliché allemaal, maar who cares wanneer de actie van het scherm spat. Zelfs de humor kon me op bepaalde momenten wel bekoren, waardoor ik (eindelijk) nog eens een leuke filmavond had. 4*, zeer leuk entertainment.

avatar van BoordAppel
4,0
Redelijk verhaaltje met natuurlijk wat domme dingen erin: wie ziet nu niet dat dat een vrouw is? Domme Chinese humor waar ik toch altijd wel om kan lachen, omdat het zo dom is, en ontzettend vette actiescenes. Jet Li haalt hier het beste uit zichzelf en ook zijn tegenspelers/speelsters doen het erg goed. Toch wel jammer dat ik 1 keer nogal duidelijk een draad kon zien hangen. Het eindgevecht in die kruipruimte is trouwens ook nog eens origineel. Al met al een goede kung fu film dus 4*.

avatar van bioscoopzaal
3,5
Grappige en ontspannende kung-fu-film, met een aantal geweldige vechtscènes en het gebruikelijke knullige plot. Maar uiteindelijk maakt dat weinig uit, vooral omdat Jet Li nog maar eens al zijn beste moves uit de kast haalt.

3.5 sterren.

avatar van YuLaw16
4,5
Erg leuke film. Niet alleen om de actie, maar ook de komedie was erg interresant. De personages waren verschrikkelijk leuk, en ik vond jet li en michelle reis erg schattig. Kung fu fans hebben werkelijk een spreekwoordelijke orgasme van het kung fu festijn dat ons voorgeschoteld wordt. En het muziek van de film is erg vertederend.

4.5/5

avatar van Spetie
3,0
Geinig filmpje. Het eerste gedeelte is vrij traag en moest ik even in de film komen. Gelukkig wordt de film daarna wat sneller en bij vlagen best vermakelijk. Grote pluspunt is ook dat de film zichzelf niet serieus lijkt te nemen. Humor is af en toe lekker lomp en dom en de actiescenes mogen er zijn. Goed in beeld gebracht en vaak redelijk spectaculair. Het eindigt dan weer wel allemaal vrij standaard, maar ach ik heb me best vermaakt.

3,0*

avatar van wibro
Deze film wordt in de nacht van 7 en 8 november om 01.40 uur uitgezonden op BBC 1.

avatar van JayLunar
3,5
Waarschijnlijk nagesynchroniseerd in het Engels...

avatar van wibro
JayLunar schreef:
Waarschijnlijk nagesynchroniseerd in het Engels...

Ik dacht anders dat de BBC nooit nagesynchroniseerde films uitzond.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Niet vaak, maar (vooral wat oudere) films in dit genre worden zelden in de originele taal uitgezonden. Er zijn zelfs legio DVD-releases van Hong Kong-martial Arts films met alleen de Engelse dub in de handel.

avatar van lucdecoster
3,5
Spijtig dat ze de film gisteren niet gespeeld hebben op BBC.

avatar van wibro
lucdecoster schreef:
Spijtig dat ze de film gisteren niet gespeeld hebben op BBC.

In plaats van deze film gingen ze Armageddon uitzenden. Het is niet de eerste keer dat ze aangekondigde films niet uitzonden. Van de BBC kun je ook helemaal niet meer van op aan.

kelinci
vandaag om 1:00 op BBC,

jammer dat je dat nu pas zegt haha, ik zag die film gisteren pas toen hij al op de helfd was ik vond hem wel gaaf alleen keek hem helaas niet af omdat ik te moe was haha,

maar ja ik kende hem niet maar ing nu dus op zoek naar info en zie nu duss dat ik 1 dag eerder had moeten kijken dan had ik geweten wnr die begon

weten jullie of toevallig vandaag (zometeen) of andere keer deel 2 word uitgezonden ?

Thnx

op internet kan ik de film Fong Sai Yuk nergens in het engels bekijken, jammer!

Vannacht zo rond 2 uur op BBC2.

Reinbo
Draait op het iFFR

avatar van FillumGek
4,0
Wat blijven die oudere Hongkong filmpjes toch leuk! Vaak behoorlijk oubollig, maar grappig en goed gechoreografeerde gevechten.

In eerste instantie dacht ik dat ik de plot verkeerd had begrepen, maar het gaat wel degelijk over een lesbische liefde. Geinig, vooral omdat Josephine Siao een enorm leuke moeder neerzet die af en toe deed denken aan de geweldige rol van wijlen Anita Mui in The Legend of Drunken Master. Er zitten nog een paar andere karakters bij die bijna een karikatuur van zichzelf heen. Ik vind de actie/humor combinatie altijd erg goed werken. Ik rol er niet van over de grond, maar een grote glimlach kan ik moeilijk onderdrukken. Wat een heerlijke sfeer zit er ook weer in, erg feelgood.

Met de actie is natuurlijk weinig mis, al moet je niet vies zijn van wat touwwerk. Af en toe is het overduidelijk, een aantal trucs zijn anders simpelweg niet mogelijk. De gevechten steken goed in elkaar, vaak over de top, maar duizelingwekkend genoeg om indruk te maken. De scene waarin Li met Bo vecht is erg bizar.

Net als het geval met Jackie Chan blijven die oude kungfu filmpjes uit Hongkong toch het beste, beter dan hun latere Amerikaanse werk. Als martial arts liefhebber moet je deze gezien hebben!

davez
Vreselijk die slap stick martial arts films. Waarom worden er nooit "serieuze" vechtfilms gemaakt?
Als iemand een lijstje heeft voor mij kom maar op dan!

De enigen die ik ken zijn de Yip man 1 & 2, de Bruce Lee films en de Ong Bak reeks.

Een beetje comedy kan wel maar dit was echt tenenkrommend voor mij net zoals bijvoorbeeld Drunken Master 2 of Fearless Hyena , echt niet wat ik zoek in een "martial arts" film.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Mijn eerste niet-Amerikaanse Jet Li film. Na tal van Jackie Chan films werd het tijd om ook Jet Li eens echt aan het werk te zien. Groot verschil is wel dat bij Jet Li de gevechten enkel tot hun recht als de tegenstand groot is. In het begin van de film zie je Li vechten tegen op zich zwakke tegenstanders en dat werkt niet echt. Chan zou daar nog weg mee geraken omdat z'n choreografieën beter zijn. Li is in elk geval wel een sterke kung-fu vechter en de grotere scènes zijn dan weer wel om te genieten.

Gekend in dit genre is het verhaal bijzaak en slechts aanleiding om de hoofdrolspeler te laten strijden. Eens Jet Li op dreef is krijg je mooie gevechten. Als hij moet vechten en de grond niet mag raken is zeer mooi in elkaar gestoken. Tijd dat ik hier meer van ga zien.

avatar van Masterbrain
3,5
Een leuke Humoristische westerlijke klassieke kung fu film met een romantische tintje.

avatar van Onderhond
4,0
Je bedoelt oosterlijke?

avatar van Metalfist
3,5
Jet Li en de lesbische moeders

Ik ben de laatste tijd meer en meer geïnteresseerd aan het worden in kung fu films. Het begon ooit met de Shaw Brothers collectie (waar ik jammer genoeg nog altijd 9 delen van ontbreek) maar via Jackie Chan is de interesse nog gegroeid. In de Free Record Shop was het in de zomer een actie met oplopende procent per 2 weken en ik kocht daar een Ultimate Jet Li collection waarvan de eerste film deze The Legend was. Gisteravond maar eens opgezet.

Ik ken op zich nog niet zo heel veel van Jet Li. Ik heb hem in wat recentere films gezien zoals The Forbidden Kingdom, The Warlords en The Expendables maar zijn ouder werk was me onbekend. Hoewel, ouder werk kun je dit natuurlijk moeilijk noemen want Li was al zo'n dikke 10 jaar bezig met acteren en vechten maar bon, je begrijpt vast wel wat ik bedoel. Via de Jackie Chan films (die we chronologisch zijn aan het zien) wist ik wel ongeveer wat ik moest verwachten qua humor en op dat gebied valt de film erg goed mee. Niets puberaal en de lesbische insteek is eigenlijk best nog leuk uitgevoerd. Het valt wel enorm op dat Josephine Siao een vrouw is (ik had eerlijk gezegd zelfs niet door dat ze een jongen moest voorstellen) maar het stoort nu niet zo enorm hard. Qua verhaal blijft dit ook onderhoudend genoeg maar het is vooral dankzij de actiescènes dat dit de moeite waard is.

Ik ben normaal gezien niet zo een fan van Wire fu. Ik zie veel liever gewone stunts en niet dit bovennatuurlijke vechten waar verscheidene meters met één sprong in de lucht worden overbrugd. Het wordt hier echter nog degelijk uitgewerkt en vooral het gevecht tussen Fong Sai-Yuk en Siu-wan is echt om de vingers en duimen van af te likken. Sowieso is Jet Li altijd wel de moeite om te zien want zijn vechtstijl is altijd wel leuk. Ook de combinatie met Josephine Siao die zijn moeder speelt is werkelijk geweldig. Veel leuke scènes en ook zij kan een goed potje vechten. Dit was ook de eerste rol voor Wenzhuo Zhao en zijn vrienden konden hem niet voorstellen als bad guy. Hij sprak regisseur Corey Yuen hierover aan en die zei dat hij maar moest proberen om naar iedereen te kijken via zijn ooghoeken. Zhao probeerde dit en blijkbaar is daardoor zijn performance als Kau Man zo'n succes. Ik vond het in ieder geval wel erg geslaagd.

Amusante Wire fu film die vooral vanwege de actiescènes een dikke voldoende weet te scoren. Jet Li is zoals gewoonlijk leuk om naar te kijken en wordt hier bijgestaan door een aantal goede acteurs. Kijk dit dus ook niet perse voor het verhaal maar eerder voor de visuele actie want die is sowieso superieur in de film.

3.5*

3,5
Geinige onzin. Vond de montage zeer matig, waardoor je sommige gevechtsscenes niet goed zag, maar verder ziet de film er goed uit. Bij het verhaal was ik al lang afgehaakt, de humor werkt lang niet altijd (zelfs Jet Li was nogal irritant zo nu en dan), maar de film ziet er nogmaals overwegend goed uit (art direction, cinematografisch) en een aantal lange gevechten zijn behoorlijk spectaculair. Wel de moeite waard voor de liefhebber (en dat vind ik mezelf zeker). 3,5 sterren.

avatar van RuudC
4,0
Duidelijk een film van een heel ander kaliber dan het ronduit afschuwelijke DOA: Dead Or Alive. Corey Yuen had nooit moeten overwegen om westerse films te maken, want The Transporter kan ik me praktisch niet meer herinneren en dat is natuurlijk geen goed teken.

The Legend is zijn eerste Chinese film die ik zie van Yuen en ik ben toch met ietwat verkeerde verwachtingen erin gegaan. Natuurlijk krijg je een flinke portie martial arts voorgeschoteld, maar het verhaal is zo bizar dat het behoorlijk humoristisch is. Het verhaal is ronduit vreemd, de handelingen van de hoofdpersonen slaat nergens op en tegen het einde van de film is de actie gruwelijk overdreven. Dat het overdreven is, zie je in de hele film, maar het lijkt steeds erger te worden. 'Erger' in de positieve zin van het woord. Ik heb er echt van genoten.

avatar van Onderhond
4,0
Leuk leuk.

Een film waar ik al een tijdje naar uitkijk, al is het maar omdat deze de frontrunner is van een hoop soortgelijke films die in de komende maanden weer de revue gaan passeren. 't Is met andere woorden tijd voor wat martial arts herkijk.

Uit het gezegende jaar '93 natuurlijk, het ontbreken van een boek over dat HK jaar is nog steeds een groot historisch gemis. Ik zou graag een keer wat meer weten rond wat nu net allemaal geleid heeft tot die explotie van kwaliteit (en de snelle teloorgang daarna).

In ieder geval is deze Fong Sai-Yuk één van de hoogtepunten uit dat jaar. Met Jet Li voorop natuurlijk, die vol z'n kunstjes mag tonen. En zeker ook Josephine Siao, die zicht zowel staande houdt op komsiche en actie vlak. Daarnaast zijn camerawerk en de editing geweldig, waardoor met een beperkt budget de magistrale choreografie toch eer aandaan wordt.

De drakerige (originele) dub en wat flauwe filler tussendoor verraden dat het werktempo redelijk hoog lag, maar deze film draait toch vooral om de actie en daarin blinkt het echt uit. Een film voor de liefhebber dus, maar die heeft dan ook wat.

4.0* en een uitgebreide review

Gast
geplaatst: vandaag om 08:58 uur

geplaatst: vandaag om 08:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.