• 8.711.979 stemmen

Fong Sai Yuk 2 (1993)

Actie / Avontuur | 95 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Fong Sai Yuk II / The Legend of Fong Sai Yuk 2 / The Legend 2 / Fong Sai Yuk Juk Jaap / 方世玉續集

Oorsprong: China / Hongkong

Geregisseerd door: Corey Yuen

Met onder meer: Jet Li, Josephine Siao en Adam Cheng

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Fong Sai Yuk 2

De legendarische Kantonese held Fong Sai Yuk raakt betrokken bij de geheime organisatie "The Red Flower", die proberen om de Mantsjoe-keizer af te zetten en de Ming-dynastie terug op de troon te zetten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

BoordAppel

Fong Sai Yuk was een erg goede martial arts film en deze wordt op IMDb ook goed gewaardeerd dus dat wordt opnemen!

BoordAppel

Zo'n beetje hetzelfde als zijn voorganger. De actiescenes zien er weer erg goed uit en zijn bovendien ook nog eens origineel. De humor is weer lekker dom, al heb ik serieus hard moeten lachen om de nerve blocking van die kip. De film is op sommige punten wat trager dan deel 1. Ik hou het hier maar op een 3,5*.

Gisteren ook een kort stukje gezien. Een grote "fuck you" naar de BBC. Dacht dat ze daar toch slim genoeg waren om geen dubs van dit soort dingen uit te zenden. Eigenlijk zou je je stem weer weg moeten halen BordAppel

BoordAppel

Tsja, misschien wel. Maar hier maakt het niet zo heel veel uit met die dubs, de dialogen zijn niet echt van belang bij een film als dit en ik weet wel zeker dat het niets aan mijn beoordeling had veranderd. Blijft wel jammer dat ze niet gewoon de originele versies uitzenden, zeker omdat ze dat bij "normale" films wel doen.

Dunno, ik krijg het eigenlijk nooit voor elkaar om zo'n films gedubbed te kijken. Zo'n andere voice track verandert toch veel aan de sfeer vind ik zelf. Zelfs al versta je er niks van, intonatie en klank zijn ook belangrijk. Maar ik ben dan ook radicaal anti-dub, misschien ligt het daar aan

Dialogen zijn inderdaad niet belangrijk, intonatie toch wel degelijk. Bij dubs als deze klinkt iedereen steeds zo steriel en serieus, terwijl die Chinese acteurs steeds als een stel verongelijkte kleuters klinken.

Weer een erg spectaculair filmpje. Zolang het maar vliegt, en net zoals in de eerste Sai Yuk zijn de gevechten hier weer van ongelofelijk niveau. Erg origineel, erg dynamisch, met als hoogtepunt dat stellagewerk op het einde.

Humor was weer flauw, als vanouds, al lag ook ik onder m'n bank bij het zien van die kip. Geweldige vonds, zo tussen al dat vechten door. Verhaaltje was ook niks, maar niemand die daar van wakker ligt.

4*, samen met Iron Monkey het betere Martial Arts duo.

avatar van savi_7

savi_7

deze is beter als het eerste deel van jet li

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Beter dan.

Niet beter dan

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Deze film vond ik een stukken minder dan deel 1. Het verhaal verloor zijn kracht en de komedie was een stuk stommer. Doch leuke kung fu scenes: 3.5/5

avatar van Big Fish

Big Fish

Ik vind het werkelijk waar een regelrechte bende. En dan heb ik het over de cast.

avatar van JayLunar

JayLunar

Waar doel je precies op? Dat Jet Li niet kan acteren en totaal geen uitstraling heeft was lijkt me al bekend, maar de rest doet het best aardig toch? Josephine Siao was in ieder geval hilarisch hierin imo.

avatar van 606

Big Fish schreef:

en dan geef je een 5 ja ja

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Leuke film op BBC met mooie gevechtsscènes.zoals op het water en het einde (hoe kunnen ze zoiets bedenken ?) . Ik vond hem iets beter dan The Legend 1
Oh ja die kip was ongelooflijk.

Spijtig dat we zo'n films niet op de Belgische TV zien.

avatar van Metalfist

Metalfist

Fijn vervolg

Zo af en toe kun je toch eens het nodige geluk hebben. Het eerste deel van de twee Fong Sai Yuk films is nogal makkelijk te vinden (zit onder andere in een Jet Li box) maar de sequel was wat moeilijker om aan te geraken. In een bibliotheekverkoop of all places vond ik opeens een DVD met originele audio (zowel Kantonees alsook Mandarijn, geen idee welke nu echt de originele is maar mijn gehoor is te slecht om echt het verschil te horen) èn Engelse subtitles.

Het eerste deel zat weliswaar ver weg in het geheugen maar ik ging er voor de gemakkelijkheid maar vanuit dat het op zich niet zo noodzakelijk ging zijn. Goed gegokt in ieder geval want hoewel me er nog iets bijstaat van een lesbische moeder in het eerste deel, is deze sequel perfect op zichzelf te zien. Een vreemd filmpje is het trouwens geworden. Net wat meer gericht op humor naar mijn gevoel (met onder andere een kip die slachtoffer wordt van een kung fu techniek!) en een plot dat vooral draait om het recupereren van een geheim doosje. Wat daar uiteindelijk inzit is niet noemenswaardig, het is bovendien iets dat je als kijker al lang weet, en dient vooral als plot device om zoveel mogelijk actie te tonen. Regisseur Cory Yuen keert terug voor de sequel en dat is een goede zet aangezien er hier een aantal erg geslaagde vechtsequenties inzitten. Zeker de climax is echt de moeite waard, maar sowieso bevat de film over de gehele lijn een aantal erg coole stunts.

En Jet Li natuurlijk. Het zal nooit mijn favoriete acteur worden in dit genre, maar het mag duidelijk zijn dat hij voor dit soort rollen geknipt is. Ook één van de meest komische rollen uit zijn carrière naar mijn gevoel, zeker de scènes met Ting Ting en de prinses zijn erg leuk. Ook fijn dat Josephine Siao nog terugkeert als de moeder van Fong Sai Yuk. Blijft een leuk personage en de chemie met Li blijft de moeite. Ji Chun-Hua is trouwens een goede slechterik en let vooral ook nog op een kleine bijrol van Yuen zelf als Li Guo Bang, de man die zogezegd geen kung fu kon en naar het einde toe een lekker potje vecht. Zou dit op zich ook nog wel eens willen zien in een echt deftige versie trouwens. De DVD kwaliteit laat hier en daar wel wat te wensen over en er wordt blijkbaar tegen zo'n hoog tempo gepraat dat de ondertiteling maar een seconde zichtbaar is. Het is echter gelukkig vooral een visuele film.

De voorganger zit iets te ver weg in mijn geheugen om echt met zekerheid te kunnen zeggen welke van de twee nu de beste is. Komt er in ieder geval op neer dat het beide erg vermakelijke filmpjes zijn. Jet Li is in goede vorm en met Siao heb je nog een leuke vrouwelijke bijrol. Cory Yuen is niet mijn favoriete regisseur (3* gemiddeld op 7 films) maar dit doet hij toch wel erg goed. Frappant trouwens dat beide films uit 1993 stammen. Gewoon back to back geschoten?

Ook hier weer een fijne herziening.

Die 90s Hong Kong martial arts films bewaren gewoon erg goed. Komt omdat er sindsdien eigenlijk niet zo heel veel nieuwe films zijn gekomen die de snelheid + creativiteit van dit soort filmpjes evenaren. Of acteurs die de flair van een Jet Li hebben.

Maar het is wel écht genrewerk dit. Verhaaltje waarin een hoop gebeurt, maar niks echt belangrijk is. Veel actiescenes, wat humor tussendoor en Corey Yuen die helemaal wild kan gaan met de action choreography, omdat hij hier ook gewoon algemeen regisseur is.

Puur voor de fans van dit soort films natuurlijk, nieuwe zieltjes zal Fong Sai-Yuk niet winnen. Maar voor wie graag dit soort films ziet, een absolute prioriteit.

4.0* en een uitgebreide review