• 9.474.174 stemmen

The Curse of Frankenstein (1957)

Sciencefiction / Horror | 82 minuten

Genre: Sciencefiction / Horror

Alternatieve titel: Frankenstein Ontsnapt

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terence Fisher

Met onder meer: Peter Cushing, Robert Urquhart en Hazel Court

Plot The Curse of Frankenstein

"The creature created by man and forgotten by nature!"

Victor Frankenstein (Peter Cushing) is geobsedeerd met het idee van het creëren van leven. Samen met zijn leraar en tevens assistent Paul Krempe (Robert Urquhart) werkt hij verder aan zijn theorie. Met delen van lijken, afkomstig van onder andere het kerkhof en zelfs van recent gestorven mensen, gaat hij verder met zijn experiment om een levend wezen te creëren uit dood weefsel. Dit zeer tegen de wil van Krempe die gewetenswroeging krijgt. Victor Frankenstein wil hier niets van horen en weet van geen wijken.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Prima Hammer-horrorfilm, en opvallend goed geacteerd door Peter Cushing. De film heeft zelfs een opvallend pervers randje ...

avatar van speedy23

speedy23

Bezienswaardige film die een zeer groot succes werd. Knappe low-budgetdecors van Ted Marshall. Met deze film brak een bloeiperiode aan voor de griezelfilm...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

voor die tijd een zeer effectieve horrorfilm!

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

"Curse of Frankenstein" (naar een verhaal van M.W. Shelley dat de meeste horrorfans ooit wel gelezen hebben en onbetwistbaar als een klassieker mag bestemd worden) is wellicht één van de beste griezelfilms van de jaren 50. Zowel Cushing als Lee geven er een demonstratie van hun acteurstalent. Deze prent luidde het begin in van een roemrijke periode van de Hammer Horror Films en slaagde erin de Universal equivalenten van de jaren dertig te overtreffen. Ook het vervolg "Revenge of Frankenstein" mag er best zijn!

avatar van Legan

Legan

De geboorte van Hammer horror. Low budget en een matig verhaal, maar met een uitstekend acterende Peter Cushing en een goede verschijning van Christopher Lee. Het heeft meer sfeer en appeal dan de meeste (high budget) horror films. En dat zonder liters bloed! Super.

3,5 sterren

avatar van Zinema

Sorry.

Ik snap dat de fans dit werkje hoog hebben zitten, maar deze classic kon mij amper bekoren. Had er nog wel zin ook.

E.e.a. valt (of staat) met Cushing, wiens personage mij weinig deed. Vond Krempe i.i.g een stuk boeiender. Maar daarmee verloor het verhaaltje mij ook wel een beetje. Krempe wil namelijk 10 keren zijn baas verlaten maar blijft er telkens bij rond hangen. Hmmm...

Ook het zijplotje met de werkster en Court vond ik allesbehalve sterk, om van de monster-verschijning van Lee nog maar te zwijgen. Door de plastic decors wil ik best heen prikken. Maar.. Volgens mij had er toch echt wel meer in kunnen zitten. Ook toentertijd.

Ga het zeldzame vervolg nog wel proberen, hopelijk biedt dat meer perspectief.

Dit is slappe hap, mijns inziens.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Wat deze Hammer-productie voor heeft op haar 26 jaar oudere variant is duidelijk een betere toelichting van het personage van de baron. Zijn interesse voor de wetenschap wordt hier frisser en verdiepende gebracht dan het simpele stereotype van de geflipte professor. Nadeel is dan weer dat dit ten koste gaat van het horroraspect. Ik moet bekennen dat dit de eerste Frankenstein verfilming is waarbij het eigenlijk morbide aspect van zijn experiment goed op me overkwam maar de momenten dat Christopher Lee rondloopt en eng moet zijn blijven schaars. Verder was ik wel erg gecharmeerd van de geweldige sfeer, gotische decors en mooie kleuren. The Curse of Frankenstein is een uitstekende verfilming.

avatar van hkoster16

hkoster16

voor die tijd spannend. achterhaald. boel bla bla

avatar van Kuck-x

Kuck-x

In de loop der jaren heb ik aardig wat Hammerhorror gezien, deze vind ik een van de betere. Ik houd van de altijd herkenbare stijl van deze films en het openingsshot van The Curse of Frankenstein maakt me meteen weer verliefd op de gotisch-romantische decors. Net als de versie van James Whale uit 1931 wijkt ook deze verfilming nogal af van het boek van Shelley, maar Cushing zet een voortreffelijke dr. Frankenstein neer en ook Urquhart overtuigt. Zwak puntje is dat het monster uiteindelijk wel zeer gemakkelijk losbreekt uit zijn ketenen - dat had het eerder kunnen en moeten bedenken - maar daar staat tegenover dat zijn (eerste) sterfscène erg mooi is gedaan, met de opdwarrelende herfstbladeren rondom.