Alien³ (1992)
Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")
Alternatieve titel: Alien 3
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance
Releasedatum: 28 oktober 1992
Plot Alien³
"The bitch is back."
Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.
- Trailer (YouTube)
Robert Morse
Lance Bishop
Harold Andrews
Arthur Walkingstick
Alien is nog altijd de beste en James Cameron heeft het verhaal zo'n draai gegeven dat het een originele sequel werd met een aparte invalshoek. Had hij 5 jaar gewacht met de technieken die hij dan gebruikte, was die film nog beter geweest. Alien 3 borduurt verder op deel 2, alleen hebben ze daar geen wapens en krijgen de karakters meer uitwerking. Op zich niet slecht, als het goed gebeurt natuurlijk. En dat is niet altijd het geval. De Alien heeft minder dreiging vind ik en gelukkig doet Ripley nog mee om de film wat op te trekken. De film is ondanks alles niet slecht, maar blijft toch steken op het gemiddelde. Het is gewoon opnieuw van hetzelfde. De minste film uit de reeks, deel 4 is beter dan dit.
Karl van H.
Hij is een stuk langer en minder onlogisch dan het origineel, maar een topfilm wordt het er nog steeds niet van, als je het mij vraagt. Toch is het best de moeite waard ook eens de Assembly Cut te kijken als je geïnteresseerd bent in de Alienfranchise in het algemeen en deze film in het bijzonder.
oscaron
Bij de eerste kijkbeurt (bij uitkomen van de film) vond ik hem tegenvallen, zeker na het knetter spannende deel 2.
Maar ik moet zeggen dat de film per kijkbeurt groeide in mijn waardering, dit voorjaar de directors cut gezien en die tilt de film zeker naar een hoger niveau.
Lennert
Mmm, ik had bij een nieuwe kijkbeurt (de eerste en enige keer was ongeveer 15 jaar geleden) verwacht dat het gebrek aan actie me nu wat minder zou storen, maar ik moet toch toegeven dat ik Alien 3 nog steeds een wat trage en saaie film vind. Begrijp me niet verkeerd, de film is fijn geregisseerd, goed geacteerd en is best sfeervol, maar zo spannend en claustrofobisch als de eerste is hij zeker niet en zo vermakelijk als de tweede is hij al helemaal niet. Waar in de eerste film die ene alien goed werkte vanwege de duisternis en het onbekende, is het hier voornamelijk kijken naar matige CGI, weinig schrikeffecten of spanning en tegelijkertijd gigantische frustratie vanwege het feit dat men niet de wapens heeft om met een cool plan aan te komen.
Toch is Alien 3 door de voornamelijk Britse cast erg goed uit te zitten. Zo'n figuur als Brian Glover (Lug uit Campion) is van zichzelf al een ultieme badass en zorgt daardoor automatisch voor een sterke rol. Paul McGann (Doctor Who!) en Pete Postlethwaithe zijn eveneens fijn, maar het is toch vooral Charles S. Dutton die een fantastische rol neerzet. Het probleem is wel dat met al deze goeie acteurs en de vele dialogen, de film meer op een ruimte-drama lijkt, dan op een sci-fi/horrorfilm.
Uiteindelijk toch mijn minst favoriete deel, omdat er ondanks alle kunde gewoon veel te weinig gebeurt om e film echt intrigerend te maken.
Ceeda7
Helaas niets meer dan een ordinaire sciencefinctionthriller.
Het beklijvende is eruit, de opbouwende scènes van deel 1 mis ik enorm. Toch wel jammer na de uitstekende voorgaande delen. De speelduur is overdreven, er gebeurt echt niet veel en alles is redelijk voorspelbaar. Dat was bij de vorige delen ook zo, maar je had dan veel meer waw-momenten.
De helft.
Sergio Leone
Wisselvallig.
Alien³ probeert de suspense van Alien te combineren met de actie van Aliens. Die mix werkt echter niet geweldig, en uit zich dan ook in een wisselvallige en onevenwichtige film.
Het eerste uur is nochtans sterk. De suspense van het origineel is terug (hoewel het nooit hetzelfde niveau haalt) en enkele scènes springen er dan ook uit (de geboorte van de Alien en de eerste moord zijn zeer de moeite).
Die suspense wordt ongeveer een uur lang vastgehouden, waarna het leukste personage in de persoon van de dokter uit het script geschreven wordt.
Wat volgt is een heleboel actie, tussen de gebeden door. Wat volgt is een fikse daling van het niveau. Spijtig.
Sigourney Weaver is net zoals in de vorige delen secuur als harde tante. Hier krijgt haar karakter wat meer diepgang, maar echt interessant is dat allemaal niet. Met haar kortgeschoren knikker doet ze trouwens aan GI Jane denken.
Een groot manco - misschien wel de grootste fout die gemaakt had kunnen worden - is de Alien, die hier als een lelijke computeranimatie rondhuppelt. In de close-ups is dat niet gedaan, en dan ziet de Alien er direct 100x beter uit.
De andere effecten zijn al terug wat beter dan de verouderde uit Aliens, maar het strakke van het origineel (13 jaar ouder toch) wordt wederom niet geëvenaard. Straf.
2,5
Demeter
[...]zeker een mooie scene is in de kantine Als die kale met het stressballetje vanuit die ventilatie schacht gegrepen word, en je zal daarna maar snachts in je eentje daar onder moeten dweilen![...]
Jammer dat dat dweilen dan weer van bovenaf gefilmd wordt. Het is een mooi camerastandpunt, maar als het gewoon vanuit zijn gezichtspunt was gefilmd had dat een spannende scene op kunnen leveren. En zo zijn er wel meer momenten in deze film waarbij ik het gevoel had dat ze er meer uit hadden kunnen halen. Voor mij een film vol gemiste kansen.
Demeter
Toch wat meer krediet (van mezelf dan) voor Fincher.
Werd pas op het einde van de pre-productie gecontacteerd, toen er al heel wat geld gepompt was in sets die gebaseerd waren op het script van de vorige regisseur. Toen die besloot niet verder te gaan (of de studio besloot niet met hem verder te gaan) werd Fincher opgezadeld met een script waar nog heel wat aan geschroefd diende te worden en een budget dat er haast doorgejaagd was. Komt daarbij nog dat de Alienfranchise toch wel een beetje het paradepaardje was van Fox en de studio dus best wel wat druk uitoefende. En dat allemaal als debuterend regisseur...
Onbegrijpelijk trouwens dat een aantal best gave scènes de final cut niet gehaald hebben.
Zo'n making of plaatst één en ander toch in een ander licht.
Inderdaad, in de making of wordt duidelijk dat de studio constant erg veel druk op Fincher legde. Daarbij dachten ze dat ze de debuterend regisseur wel naar hun pijpen konden laten dansen, maar daar hadden ze zich in vergist, want Fincher die zich helemaal niet gedroeg als een beginnend regisseurtje, bleef vechten om er zo veel mogelijk zijn eigen stempel op te drukken. Helaas vonden veel van zijn ideeën geen doorgang omdat er geen geld voor was en hij heeft veel beeldmateriaal zien sneuvelen op de montagetafel, wegens verschil van inzicht tussen Fincher en de studio.
Wat mij betreft gaat deze film op twee belangrijke punten de mist in: script en regie. Het script dat (en dat kunnen we de studio verwijten) nog niet eens af was toen Fincher moest beginnen met filmen, schiet tekort: te veel personages waar je niet om geeft en een belangrijk personage dat te vroeg dood gaat. Op het gebied van regie laat Fincher steken vallen bij het opbouwen van spanning. Talloze momenten waar mijns inziens meer uit te halen viel. Een sciencefiction-horror waarin de horror ver is te zoeken.
Ik heb de lange versie gezien, en ik vond hem echt nog te pruimen.
Wat me het meest opviel aan de film waren:
- het decor: vond ik erg geslaagd (vorige alien films waren ook top van decor hé)
- de relatie tussen Ripley en Clemens: vond ik heel erg boeien,
alleen jammer dat Clemens dan weer moest sterven na een uur
negatief:
het alien monster zag er heel raar uit, en vond ik verdacht zeer weinig dreiging hebben.
gatygun
Vond hem erg tegevallen moet ik eerlijk zeggen na de eerste twee delen gezien te hebben. Het eerste deel was erg goed, tweede ook.
Echter speelde dit meer in op een soort van inrichtings gevoel, en speelde de alien gewoon weg weinig mee in de film. Ik kon de spanning maar weinig voelen in dit stuk. Het over ranzige gedood hadden ze ook wel wat minder kunnen laten overkomen, aangezien ranzig een horror film alleen maar minder interesant maakt.
De locatie vond ik maar weinig interesant en vervelend zelfs, de mede acteurs vondt ik ook niet lekker werken. en het einde was ook maar aan elkaar geniet leek het wel.
Al met al, behoorlijk verveeld wegens een veelste traag tempo voor zo'n film, de actie was gewoon niet geweldig, de spanning was er gewoon weg niet te vinden. en de setting vondt ik ook maar weinig interesant. het einde was ook vrij slecht gedaan.
al met al een 2,5 voor de moeite. jammer.
megaman
Al met al, behoorlijk verveeld wegens een veelste traag tempo voor zo'n film,
Alien is ook niet bepaald een ADHD film.
Alien 3 wijkt net zo ver af van Aliens als Aliens van Alien. Laatst genoemde is mijn favoriet maar die kun je uiteraard ook afrekenen op zijn trage tempo.
Ik vond het einde juist aangrijpend met die bombastische muziek, het drama en de vergrendeling van Fury. Het is een keer wat anders dan de standaard 'basis knalt uit elkaar en de helden weten net te ontsnappen'. Met de setting is ook niks mis lijkt me. Ze hadden ook een groots opgezette sequel kunnen maken a lá Starship Troopers maar juist dat back to basic idee met een totaal andere setting vind ik juist tof. Juist dat maakt de film ook best spannend omdat die gevangene zo kwetsbaar zijn en met de beperkte middelen dat beest proberen te vangen.
Any way,
Daar waar het bij 't overhypte Aliens er veel te dik op ligt (dialogen, G.I.Joe gasten...etc) daar vind ik Alien 3 weer juist subtieler met meer aandacht naar de personages en de opbouw. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Aliens een enorm goeie (vervolg)film mat vooral het gevecht met de Queen als hoogtepunt. Maar zeggen dat Alien 3 niet eng genoeg is? Ik vond deel 2 ook al niet echt eng meer: de film bestond meer uit aktie dan echt horror. Je zou haast zeggen dat een ondergesneeuwde en zwaar bekritiseerde sequel als Alien 3 een keer de waardering krijgt die hij verdient. Dat gebeurde immers ook bij Bondfilm On Her Majesty's Secret Service. Maar hier kom ik nog steeds matige scores tegen. Of ik Alien 3 beter vind dan Aliens durf ik nog niet echt te zeggen maar beter dan Ressurection is hij sowieso. Die film is gewoon weird
Ook voor Alien begrippen.
Alien = Horror
Aliens = Aktie
Alien 3 = Drama
Alien R = ehm....van alles en nog wat?
Rod vliss
Leuk verzonnen gevangenen die ook monnik zijn, in een gevangenis die ook een klooster is.
Loepsaal
Het gegeven is niet onaardig, een "waakvlamkolonie", geeft langgestraften een belangrijke taak in het exploreren van de ruimte. Lance Henriksen is uiteraard briljant. Voor de rest geen enkel memorabel moment.
Metalfist
Treat a queen like a whore and a whore like a queen. You can't go wrong
De herzieningen van de eerste 2 Alien films vielen me eigenlijk goed mee. Alien was nog even goed als ik me herinnerde en Aliens was zelfs een stuk beter. Deze Alien 3 heb ik echter altijd het zwakste van de trilogie gevonden (ik heb de 4e film nooit gezien, al komt daar binnenkort wel verandering in) maar als het mogelijk was dat zijn voorganger een volledig punt bijkreeg, dan kon dat hier natuurlijk ook gebeuren.
Maar dat is dus niet het geval want vergeleken met zijn twee voorgangers is deze Alien film een aanfluiting geworden. Het begint natuurlijk al meteen met het laten doodgaan van drie (!) van de vier belangrijkste personages uit de vorige film. Hicks krijgen we gewoonweg niet te zien, al heeft hij wel meer betaald gekregen voor het gebruik van zijn foto dan zijn hele rol in de voorganger, maar ook Newt wordt zomaar off screen uit de film geschreven. Enorm zonde en volgens mij had de film een stuk interessanter kunnen uitdraaien als deze personages het nog hadden overleefd. Zo vond ik de terugkomst van Bishop, hoewel het hem niet helemaal is natuurlijk, veruit het interessantste aan de film en ik hoop dat het 4e deel in deze lijn gaat verder gaan. Soit, dat er veel problemen waren met het script is in ieder geval wel vrij goed te merken want de film voelt nogal onsamenhangend aan maar ook het feit dat Fincher niets meer met de film te maken wou hebben en het tijdens de editing is afgetrapt doen de film niet veel goeds. Er zit gewoon geen vaart in het geheel en de op papier interessante setting met al de gelovige gevangenen draait in de werkelijkheid op niet veel soeps uit.
Het design van de alien zelf blijft natuurlijk een godsgeschenk. Zelden zo'n mooi vormgegeven buitenaards wezen gezien en het is dan ook zonde dat er in vergelijking met de twee vorige films voor de makkelijke uitweg is gegaan en dat de film af en toe gebruik maakt van CGI. De rennende alien ziet er dan ook werkelijk belabberd uit. Sigourney Weaver slaagt er voor de derde keer in om toch weer eens in de buurt van de alien terecht te komen maar ik moet zeggen dat ik haar hier vrij degelijk vond. De evolutie die ze doorheen de films heeft meegemaakt is interessant om te zien maar Weaver lijkt ook meer en meer in de rol gegroeid te zijn en dit resulteert in een sterk einde waar ze dan eindelijk eens het loodje legt. De kleine bijrol van Lance Henriksen is trouwens veruit de interessantste van alle bijrollen. Een geweldig acteur die een geweldig personage speelt, het kan niet fout lopen. Tussen al dat gevangenengeweld zit er ook nog één interessante rol tussen en dat is die van Charles S. Dutton als Dillon. De rest van de gedetineerden komt maar redelijk kleurloos over en laten geen enkele indruk na.
Ik ben aan het twijfelen wat ik hier aan kwijt kan geraken. Het feit dat praktisch alle personages uit de voorganger compleet om zeep worden geholpen stoort me erg hard maar het einde en de rollen van Weaver, Dutton en Henriksen maken het toch nog een interessante zit. Zonde van de CGI af en toe maar ik ga het op een erg nipte voldoende houden. Een van de volgende dagen slotluik maar eens kijken.
K. V.
Deze eens voor het eerst bekeken en 'k vond deze toch minder dan de voorgangers. De actie zit er wel al direct in, maar echt meeslepend werd het nooit. Dit deel is toch ook weer bloederiger dan z'n voorganger. Ze hebben qua verhaal er wel weer iets origineels van gemaakt die dit deel toch weer iets anders gemaakt. Het einde vond 'k wel passend.
Geen topper, maar zeker ook niet slecht.
ichi the chiller
Niet zo goed als de eerdere delen maar toch zeker niet slecht.Ik vond vooral de scene tegen het einde dat de gevangenen de alien in de val willen lokken en zelf als lokaas fungeren erg geslaagd.Hierna kwam nog ressurrection maar Alien 3 vind ik zeker beter.Morse is the best!!
Demeter
[...]Zelden zo'n mooi vormgegeven buitenaards wezen gezien en het is dan ook zonde dat er in vergelijking met de twee vorige films voor de makkelijke uitweg is gegaan en dat de film af en toe gebruik maakt van CGI.
Ze hebben geen gebruik gemaakt van CGI, maar van een pop, bestuurd door poppenspelers, die ze afzonderlijk van de achtergrond gefilmd hebben en er daarna in hebben gezet.
Metalfist
Ze hebben wel gebruik gemaakt van CGI hoor, zijn zelfs hele forumtopics aan gewijd zoals deze:
Alien3 - was the CGI really necessary? - Forum - Alien vs Predator - Universe - avpuniverse.com
Demeter
Dan zitten ze ernaast want CGI is enkel gebruikt voor hele korte shots, zoals het breken van het alienhoofd en schaduwen op de muur. Niet voor de shots van de rondlopende alien. Op één van de documentaires van Alien3 op de Alien Anthology boxset wordt uitgebreid gesproken over en is te zien dat een puppet (=pop) wordt bewogen met stokjes door een man of 6 (voor elke poot iemand en nog iemand voor de kop en iemand voor de staart), gefilmd voor een greenscreen en dat daar bewust voor is gekozen omdat zo de bewegingen het meest realistisch over zouden komen. Daarnaast is er een mechanisch hoofd gebruikt voor close-ups en een man in een pak.
Zie ook: Alien 3 - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org onder het kopje visual effects.
Insignificance
Foute keuzes. Dat is zo ongeveer wat dit deel kenmerkt. Zelfs met de muziek gaat het een paar keer flink mis, maar het zit al niet lekker met de verhuizing naar Fiorina 161. Ideale locatie, dat wel, maar de meeste bewoners zijn bloedirritant in daden en vooral woorden. Bovendien eist het gekonkel van het spul veel te veel aandacht. De alien is ook hier een fenomenale verschijning en wanneer het op jacht gaat, is de film op z'n best. Toch mist er iets.
Erg veel ruimte voor een dreigend sfeertje heeft het niet en zo'n scène als die met de fakkels, weet Fincher niet onder stroom te krijgen. Dat lukt hem eigenlijk nergens. De stotterende motoriek van het beest doet het gedraaf door de gangen geen goed, maar het hele gebeuren is tekenend. Halfslachtig. Spectaculair, spannend of wat dan ook wil het maar niet worden. Wanneer het Weyland-Yutani team arriveert, is de film definitief kapot geschreven.
Beertje45
De film kent een aardige opening, maar er is niet veel spanning meer aanwezig in vergelijking met de twee eerdere delen. Bij momenten waren de special effects ook nogal erg matig. De cast is gevuld met personages waar ik weinig sympathie kon voor opbrengen en het maakt dan ook geen moer uit of die karakters het overleven of niet. Het leek wel of Sigourney Weaver ook minder lol beleefde aan haar rol. Het kat en muis spel met de monsters was ook weinig opwindend en voorspelbaar. Fincher zou later veel betere films maken. 2 sterren voor het camerawerk en Charles Dance. De trailer beloofd veel meer dan het uiteindelijk is geworden.
The Beast
Aliens 3, het deel waar ik toch minder over te spreken ben, dit komt vooral door de verschrikkelijk uitziende 3D aliens in de film, ze hadden echt bij de oude aliens moeten blijven.
Ook het herhalende verhaal begint nu iets minder te worden, ze blijft maar crashen of aankomen op onbekende plaatsen waar dan weer toevallig een alien is meegekomen, zonde van de filmreeks.
De opening is inderdaad wel goed Beertje45, alleen jammer dat het maar zo blijft herhalen, op het laatst toch nog alien on board, of dat ze denken dat ze veilig zijn en dan ineens in het volgende deel alsnog een alien meegekomen is, daarom vind ik het jammer als het zo uitgemolken word over eigelijk teveel delen, omdat er dan flink wat herhaling in gaat zitten als er geen origineel verhaal rondom de aliens bedacht kan worden.
Natuurlijk heeft elk begin en einde van de Alien delen als je naar de details gaat kijken toch wel zn originele dingen, maar over het algemeen zijn de verhalen veel van hetzelfde.
Een redelijk deel, heb me niet verveeld wel geérgerd aan de slechte special effects etc, maarze hebben toch nog een leuk filmpje weten neer te zetten.
Filmkriebel
De minste van de reeks. Slecht begin van Finchers carrière, hoewel we hem de faling niet geheel kunnen toeschrijven; de studio roerde voortdurend met de vinger in de pap en creatieve vrijheid kreeg Fincher niet. De aansluiting van Aliens met het eerste half uur van Alien 3 was nog te pruimen maar de setting viel tegen, en de film verwijderde zich verder van het originele idee dan het opnieuw te benaderen. Dit was nauwelijks nog een zenuwslopende suspense dan wel een wat vreemdsoortige science-fictionfilm die niet spannend overkwam. Dat Ripley zwanger was van een alien blijf ik een bizarre plotwending vinden en het is gissen hoe die in haar lichaam is gekomen. De dialogen zelf blijven er ook vaag over . Positief punt was de jacht op de alien met point of views vanuit het oogpunt van de alien.
psycholamp
- 1960 berichten
Dat stuk is idd. uit de film geknipt. Hier kun je er wat informatie over vinden.
baspls
"There's nothing "for sure" in this place."
Goed vervolg op Aliens.
Een van de beste punten aan deze deel drie is dat Sigourney Weaver en Lance Henriksen weer terug komen. Pete Postlethwaite vond ik ook een goed acteur, ik dacht zelfs een paar tellen dat het Patrick Stewart was.
Elliot Goldenthal's muziek was wel goed maar haalt het nooit met de muziek van Jerry Goldsmith en James Horner.
Waar Aliens meer een actiefilm was gaat dit deel weer wat terug naar deel een en is het meer een thriller. Het verhaal is op zich in orde. Ik vind het ook erg origineel dat ze hoofdpersonages eerder laten sterven dan onbeduidende personages, de hoofdpersoon overleeft het niet eens en een onbenullige gevangenen wel. De CGI hier is een beetje erg gedateerd en ziet er helemaal niet goed uit. De aliens in CGI zijn het top-punt. Ze hebben een groene gloed en de animatie mist frames en is heel houterig. Gelukkig zijn er wel een paar goede shots van de alien ik vermoed dat die niet in cgi zijn maar met animatronics zijn gedaan.
Goed filmpje maar haalt het niet bij de vorige delen.
NYSe
Stuk beter dan Aliens: hoewel Fincher net als Cameron niet meer dan een B-film van het materiaal weet te maken (iets dat Scott, overigens ook in het prima Prometheus, met gemak wist te overstijgen) voegt hij er wel een stuk meer sfeer aan toe.
christian
Het is dat Alien een verschikkelijke saaie film is en totaal inspiratieloos, maar Cameron weet in Aliens, er toch een klein meesterwerkje van te maken. Deel 3 is gewoon een aardige tussendoortje, verder stelt niet heel veel voor.

Alien: Resurrection
1997

Aliens
1986

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen

Kukushka
Drama / Oorlog, 2002

Spalovac Mrtvol
Drama / Horror, 1968
gevangenisandroidruimtevaartuigimprisonmentruimtekolonieruimtereisrottweilerdystopievervolgruimtebuitenaards wezenverlossingschepselplanetshaved head crash landingimpregnationpenal colonyfurnacesuspended animation xenomorph