• 9.377.374 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Aaron Eckhart

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 16 november 2006

Plot The Black Dahlia

"Inspired by the most notorious unsolved murder in California history."

In 1947 wordt in Los Angeles het levenloze en ernstig verminkte lichaam van een jonge vrouw, Elizabeth Short, gevonden. Twee LAPD-agenten worden op de zaak gezet, en Bucky, één van hen, ontdekt al snel dat zijn eigen vriendin een connectie had met het slachtoffer. Al snel leidt het onderzoek bovendien naar corruptie in het politie-departement.

Bucky Bleichert

Dolph Bleichert

Emmett Linscott

avatar van Freud

Freud

Zeker geen slechte film, erg sfeervol, knappe muziek, goede acteurs en een leuke setting. Het verhaal is wat lastig te volgen en hapert nogal vaak, maar bezit een aantal geweldige scenes (niemand kan zo mooi Hitchcock-suspense opbouwen als De Palma, zelfs Hitchcock zelf niet ) Het einde stelt wat teleur, maar ik vond het toch een onderhoudende, soms schokkende, dan weer grappige film, niet van hoog niveau, maar toch erg stijlvol.

avatar van 3din

3din

Vond het verhaal moeilijk te volgen, maar dat moest ook wel met die ontknoping en dat maakt het juist jammer van deze film.

Alleen het einde van de film was verhelderend, de rest was wazig, jammer. 2 sterren

avatar van A_pacino_fan

A_pacino_fan

Voor de liefhebbers van 'film noir' en voor de fans van Brian de Palma is dit een film om vingers en duimen bij af te likken. Helaas, mij viel deze prent geweldig tegen. Door de vele plotwendingen wordt de verhaallijn een beetje troebel. Van enige suspence is geen sprake (zelfs saai). Het einde viel me helemaal tegen.

Deze film is dus voorbestemd voor de echte fans.

avatar van kneuckeretto

kneuckeretto

Het ziet er allemaal mooi uit (decors, camerawerk etc.) alleen de inhoud kon mij weinig bekoren. Zit weinig spanning en verhaal in. Jammer.

avatar van Drijntje

Drijntje

Saaaaaaaaaaai.

avatar van metaledje

metaledje

Hilary Swank heeft er nog nooit zo aantrekkelijk uit gezien als in deze film

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Toony erg veel gelijkennissen met L.A. Confidential (zelfs enkele namen), maar is helaas in ieder opzicht minder.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede acteerprestaties van zowel Josh Hartnett, Hilary Swank, Aaron Eckhart en Scarlett Johansson.

Maar dit is wel een van de mindere Brian De Palma films die ik al heb gezien.

Verwarrend verhaal, dat nooit echt duidelijk wordt.

De film had best een half uur korter mogen zijn ook.

Wel spijtig met zo'n cast, het had allemaal beter gekund.

avatar van eduard

eduard

Wel een aardige film maar ook niet meer dan dat. Ik had wel vaak het idee iets gemist te hebben maar dat kwam allemaal goed op het einde. Ik geef een mager zeventje 3.5sterren

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Met DePalma weet je het nooit. Meeslepend of een flop. Dit is bijna het laatste.

Volkomen futloze, ideeënloze exercitie. Scarlett Johansson vormt het enige lichtpuntje (en dat wil wat zeggen, want die is goedbeschouwd na Lost in Translation ook veel te veel de hemel in geschreven).

G...a...a...p

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Mochizuki Rokuro schreef:

Geheel akkoord met haar 'in de hemel schrijven', al vond ik ze in 'The Black Dahlia' niet eens aan tot aan de knieën van Hilary Swank komen. Swank verleidt als geen anders en windt ons moeitools rond haar vinger.

avatar van dumballover

dumballover

Dit is één van de meest overschatte films die ik heb vorige jaar gezien heb. Ik ben al gewend bij De Palma dat het plot niet altijd het meest ingenieuze is, maar hier ... Was er eigenlijk wel 1? Alles wat je moet weten hierover staat in een klein krantenartikel. En waar blijven die fameuze shots? Jammer van mijn 3 euro ...

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

dumballover schreef:

Dit is één van de meest overschatte films die ik heb vorige jaar gezien heb.

Hoe bedoel je "overschat"? De recensies zijn over het algemeen slecht en hier op Moviemeter vinden ook weinig mensen deze film goed. Dus zeker geen sprake van overschatting volgens mij.

avatar van Guyke

Guyke

Wat is er mis met een rechttoe-rechtaan plot. De simpelste verhaaltjes doen het al bij al het best.

Het is niet de eerste keer dat De Palma hopeloos vastloopt in het - te ingewikkeld - verhaal.

Echt wel spijtig, want voor de rest oogt de film geweldig. Dit is een prachtige film-noir 'Bogart'-film, of 'Orson Welles-film' met prachtige beelden, mooi kleurgebuik, geweldig geacteerd, goede muziek... eigenlijk een klein meesterwerkje. Maar het verhaal is gewoon klote.

avatar van sudzwa

sudzwa

Niet echt mijn ding, te ingewikkeld en inderdaad niet echt een ideaal plot.

Misschien als ik de film ooit een 2de keer bekijk dat ik er meer zal van genieten. Omdat ik dan weet wat ik ervan kan verwachten en het verhaal zal dan zo is zo gemakelijker zijn om te volgen.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Hoe was de film geweest, als David Fincher 'm geregiseerd had, Link?

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Dogie Hogan schreef:

Hoe was de film geweest, als David Fincher 'm geregiseerd had, Link?

Ongetwijfeld van een minder niveau als 'The Black Dahlia', omdat Fincher me geen regisseur lijkt die enige voeling vertoont met het noir-genre.

Hoewel 'The Black Dahlia' structureel tekort kwam, beheerst De Palma de technische kant van het genre als geen ander: magistrale mise-en-scene, perfecte belichting, fabuleuze camerashots,... .

avatar van metaledje

metaledje

hmmm veel negativiteit rondom deze film, duidelijk een love it or hate it filmpje.. ik vond hem in ieder geval erg goed, beetje apart maar er was iets in deze film (niet uit te leggen) wat me erg aantrok.. wat mij betreft is brian de palma aangekomen met een dikke comeback 3,5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Tja, tis het allemaal net niet deze Black Dhalia. Leuk dat er weer eens een hedendaags filmpje gemaakt wordt in het film-noir gebeuren maar dan toch liever niet op deze manier. Het ziet er allemaal goed verzorgd uit hoor, daar is niet zo veel mis mee. Het is alleen heel jammer dat er met de die stijvolle setting niets behoorlijks gedaan wordt.

Op de eerste plaats rommelt het plot aan alle kanten, is soms zelfs nauwelijks met enig fatsoen te volgen en lijkt daarbij ook nogeens vaak zeer onlogisch. Gevolg daarvan is dat de hele film maar wat voorsukkelt en behoorlijk aan spanning kwijtraakt gaandeweg.
De film kent bovendien elementen die echt behoorlijk scheef zijn uitgevoerd, dat hele soft-porno gebeuren viel echt uit de toon en dan ook nog die geschifte rijkeluis-familie ze deden af en toe mijn tenen zo krommen dat m'n afdrukken nu nog in de vloer staan hier.
Ten leste wat de film eigenlijk zo goed als om zeep helpt is het vrij inspiratieloze acteerwerk. Mooie Scarlett was als femme/girl fatale in broertjes Coen noir vehikel The man who wasn't there vele en vele malen sterker en overtuigender in haar rol. Ook Hartnett komt op mij niet over als geweze ex prof bokser en geharde LAPD copper... gewoon een gladde pretty boy.

Enige die echt geil... uh goed was is, wonder boven wonder, Hillary Swank die een ongelooflijk sexy secreet ten beste geeft, jammer dat de rest ook niet zo was.

Een magere 2.5* is m'n eindoordeel.

avatar van Ge0force

Ge0force

De sfeer van de jaren 40 die deze film uitstraalt is ongelooflijk, het camerawerk, de personages en de acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk... maar over het verhaal ben ik minder te spreken. De plot is enorm moeilijk te volgen, het springt van de hak op de tak, en bij de grote "ontknoping" op het einde was ik al zo in de war dat in van het einde helemaal geen hol meer snapte. Ik dacht al dat het aan mij lag, maar als ik dat hier zo lees ben ik niet de enige...

Misschien moet ik deze film ooit een tweede keer zien, maar ik had er in elk geval meer van verwacht. Wegens de goeie sfeer toch nipt 3 sterren ***

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Saai, saai saai!

Ik houd van film noir, en films die zich in de jaren '40 en omstreken afspelen (Chinatown, LA Confidential), maar deze film is echt vreselijk rommelig, er gebeuren stomme dingen die je uit de sfeer halen (stomme bokswedstrijd) en Johansson overacteert verschrikkelijk als de stereotiepe filmnoir femme fatale, compleet met blonde pijpekrullen en vuurrode lippen. Die driehoeksverhouding slaat ook nergens op, het lijkt wel basisschool-vriendschap, mij maak je niet wijs dat die kerels niet allebei het bed met haar in willen. Een (onnodig) onlogische situatie die het alleen maar moeilijker maakt om je als kijker in te leven in de film.

Daarbij komt ook nog eens dat het verhaal van de hak op de tak gaat en moeilijk is te volgen. En dat voor een De Palma film, de man van Body Double, Carlito's Way, Untouchables, Blow Out en Scarface... Bah!!

avatar van kort0235

kort0235

Ik vond deze film echt tegenvallen. Dat komt misschien ook dat ik door het zeer gecompliceerde, warrige verhaal, er geen snars van snapte. Ik leefde ook geen moment met de hoofdrolspelers mee, het was mij allemaal te afstandelijk, te technisch, te rommelig. Ik hoef hem ook geen tweede keer te zien om deze film beter te kunnen begrijpen. Dat heb ik overigens wel met films van David Lynch, die de sfeer en het mysterie veel beter weet te treffen.

Kortom, de film raakte me niet!

Een 2.0* voor de mooie Scarlet Johansson en de soms mooie sfeerbeelden uit de jaren 40.

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

Wat een baggerscenario. De sfeer is mooi, maar het verhaal is zo mager en warrig, dat de film vooral gaat irriteren. Zelfs Scarlet gaat op een gegeven moment tegenstaan.

avatar van skiiwii

skiiwii

Captain Pervert schreef:

Saai, saai saai!

Ik snap niet wat je bedoelt jonge, misschien ben je te dom om de film te volgen ofzo.

Ik vond het een redelijk goeie film omdat je eindelijk weer eens een keertje in het diepe wordt gegooid, je mag weer eens goed gaan nadenken wie de dader is. Bij veel films weet ik het al halverwege, maar hier werd ik steeds op het verkeerde spoor gebracht.

Het is wel typisch een film die je niks vind of juist heel goed, maar ik denk dat liefhebbers van de meesterwerken van David Lynch dit ook een goede film zouden vinden

Hij verdient van mij 4 sterren

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik ben zeker niet te dom, maar het zal niet toevallig zijn dat, naast mij, enkele tientallen anderen deze film eveneens rommelig vonden.

avatar van AFX

AFX

Zwak, zwakker, zwakst. Een ronduit slechte verfilming van een schitterend boek.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Hele mooie sfeer deze film. Zo;n heerlijk jaren 40 sfeertje. Sommige scene's zijn heel mooi opgezet en komen ontzettend realistisch over zoals die boxscene waarin Bucky zijn tanden verliest, of die ene schietscene voor dat hoerenhuis.

Helaas was ik minder blij met het verhaal. Door de vele plotwendingen was er soms bijna geen touw aan vast te knopen en maakte dat ik totaal niet in het verhaal zat. En ook al was de sfeer van deze film helemaal goed, toch heeft het verhaal heel wat aan deze film afgedaan. *2,5

avatar van takkiej

takkiej

Heb hem gisteren gezien, ben het met de meeste mensen hier een, vind het een erg rommelige film, vliegt van de hak op de tak inderdaad. Al vond ik de sfeer wel erg sterk. Maar het verhaal stond me na een uur al tegen....1,5 ster...meer krijgtie nie!:P

avatar van taxi_driver

taxi_driver

de films van david lynch zijn wel ingewikkeld, maar zéker niet rommelig, wat bij deze film wel het geval is..

bij David Lynch (op lost highway na) kan je gemakkelijk alles aan mekaar knopen, en dit vond ik bij dezef film ook niet ..

avatar van thedudesons

thedudesons

duurde mij te lang maar de film op zich was best mooi