Genre: Misdaad / Mystery
Met onder meer: Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Aaron Eckhart
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 16 november 2006
Plot The Black Dahlia
"Inspired by the most notorious unsolved murder in California history."
In 1947 wordt in Los Angeles het levenloze en ernstig verminkte lichaam van een jonge vrouw, Elizabeth Short, gevonden. Twee LAPD-agenten worden op de zaak gezet, en Bucky, één van hen, ontdekt al snel dat zijn eigen vriendin een connectie had met het slachtoffer. Al snel leidt het onderzoek bovendien naar corruptie in het politie-departement.
Bucky Bleichert
Deputy DA Ellis Loew
Dolph Bleichert
Emmett Linscott
JJ_D
Als ik de scores van de meest recente Brian De Palma-films bekijk merk ik niet veel goeds: aanwijzingen dat de man het noorden kwijt is? 'The Black Dahlia' staaft dat vermoeden, want echt overal zit het ferm scheef.
Ten eerste wordt er slecht geacteerd, Johansson en vooral Harnett (met half toegeknepen oogjes en een barslechte voice-over) staan als poppen te acteren. Daarnaast slaat De Palma de bal volledig mis wat het verhaal betreft: het plot is ongelofelijk belachelijk, de spanningsopbouw fout en de vertelstijl warrig. Tot slot rest mij enkel nog te zeggen hoe absudief de humor was.
Anderhalfuur pure verveling, verwarring en gegeeuw. Om teleurgesteld de cinemazaal te verlaten, jezelf wijsmakend dat het allemaal nog slechter had kunnen zijn. (Op zo'n momenten vooral je eigen geloofwaardigheid niet in vraag stellen...)
Rua
Is DePalma een kei of is ie het niet?
Hij is een kei!
Heel erg genoten van deze film!
Lekker sfeertje en het ziet er allemaal geweldig uit! 4.5*
Leno
De Palma is de weg de laatste jaren aardig kwijt, zo bewijst deze film ook weer. Het verhaal is warrig en oninteressant. Bovendien spelen de acteurs erg matig, waarbij de femme fatale geen femme fatale is en Hartnett totaal niet overtuigt (inclisief zijn voice over).
boerenpummel
Wat een wisselende reacties zeg. Ik ben best wel een fan van De Palma, dus ik hou er vertrouwen in.
Charles Manson
wat een warrige, teleurstellende film zeg, wat een misser.
DePalma lijkt niet te kunnen kiezen welk genre hij wil presenteren.
En dus zwalkt de film nonstop op irritante wijze heen en weer tussen een gangsterfilm, een thriller, een film noir, een romantische film....
Stukje seriemoord, stukje boxfilm, stukje schietfilm, het ene nog abrupter en onlogischer dan het andere.
Om dol van te worden.
Na een dik uur weet je nog niet waar je je op moet instellen.
Je komt hierdoor ook nooit lekker in het verhaal.
Daarnaast doet dat bewuste verhaal ontzettend geforceerd aan.
De regisseur wil een moeilijke plot brengen die aan het einde briljant in elkaar valt.
Echter, waar in andere goede verhalen de puzzelstukjes tegen het einde keurig in elkaar passen, lijken in deze film de niet passende puzzelstukjes met een hamer passend te worden geslagen.
Alles sprong van de hak op de tak en er wordt een hoop nooit uitgelegd.
Visueel was het allemaal best in orde en ook het acteer werk was niet gek.
Jammer.
Met een duidelijk verhaal, een subplotje minder en bovenal een duidelijke genre-keuze, had dit een mooie film kunnen zijn.
Nu blijft het een hoogste vermoeiende irritante misser.
2,5 sterren:
een halve voor de moeite, 1 volle ster voor de toch wel mooie sfeer hier en daar en 1 ster helemaal alleen voor de donkerharige mysterieuze schone dame.
Bone*Thugs
Ik vond het wel een aardige film..ondanks dat ik niet zo van dit genre jaren 30 films houd!
Maar op een gegeven moment vond ik wel dat alles een beetje van de hak op de tak ging...waardoor het een beetje rommelig werd!
Charles Manson
Film speelt zich af in 1947...
heel scherp, maar ik denk dat hij zijn opmerking in algemenere zin bedoelde....
Rua
DePalma lijkt niet te kunnen kiezen welk genre hij wil presenteren.
Om dol van te worden.
Na een dik uur weet je nog niet waar je je op moet instellen.
Je komt hierdoor ook nooit lekker in het verhaal.
Waarom moet een film persé in een 'genre hokje' worden gestopt?
Charles Manson
dat hoeft niet Rua, dat hoor je me ook niet zeggen.
Ik zeg alleen dat ik persoonlijk het niet kunnen kiezen in DIT geval als erg storend heb ervaren.
Rua
dat hoeft niet Rua, dat hoor je me ook niet zeggen.
Oke, natuurlijk kan je dat als storend ervaren.
Persoonlijk had ik daar helemaal geen last van, vond de film een mooie stijl en sfeer hebben.
Ik vind dat een film niet persé in een genre hoeft te passen.
Elke film is een verhaal en in een film kunnen verschillende aspecten van dat verhaal naar voren komen.
JJ_D
In de Belgische pers over het algemeen positieve reacties, al horen we de meeste critici eveneens de plot hekelen (zoals ook Charles Manson aanhaalde)...
hasanordek
Uummm, weet niet hoe je er bij komt dat Scarface van Oliver Stone is. Die is toch echt wel van Brian De Palma!
Ja, sorry. De Palma heeft hem inderdaad geregisseerd, maar de script is niet uit zijn pen gevloeid. Oliver Stone schreef het verhaal tijdens het afkicken van drugs. Het zal me ook niet veel verbazen als hij ook veel te zeggen had over de productie en de regie van de film.
Rua
Aha, vandaar. Dat wist ik dan weer niet...
Koekebakker
Met het plot is volgens mij niet per se iets mis; het scenario laat nogal te wensen over. Maar misschien bedoel je dat zelf ook wel.
JJ_D
Beide, want de ontknoping leek me eerder uit een Jommeke-strip dan uit een volwaardige thriller gepikt.
bartjuh_18
heb de film gisteravond gezien, alles zit logisch in elkaar. sfeer is goed, mooie muziek. maar toch niet echt mijn genre. de film bleef echter wel boeien tot het laatste
3 ***
angelakian
Gister gezien geweldige film, mooie muziek goed geacteerd kort om deze ga k echt vaker kijken.
FL88
Mooie film, maar daar houdt het ook op. Het verhaal wist maar niet te boeien. Woorden als warrig en saai, die ik hier eerder las, zijn wat mij betreft dan ook terecht. The Black Dahlia haalt het niet bij die andere uit de reeks, L.A. Confidential (wat trouwens ook al geen meesterwerk was).
Grappig dat De Palma de Capone-scene uit The Untouchables hier dunnetjes overdoet.
blueritmo
ga zelf een film maken...
Charles Manson
ga zelf een film maken...
beetje zinloze opmerking he?
Quatro
ik heb de fout gemaakt om de film vanaf het begin te vergelijken met LA Confidential... daar komt de film bij lange na niet in de buurt en dat heeft er mede voor gezorgd dat mijn kijkplezier niet optimaal was. 't verhaal wordt niet lekker verteld en blijkt zo simpel te zijn dat je een aantal plotwendingen ver van te voren voelt aankomen..acteerwerk was over het algemeen o.k. en iets meer dan o.k. voor fiona shaw.
De sfeer en tijd waarin het zich afspeeld zijn wel prima neergezet en de echte liefhebber zal zich bij deze film dan ook prima vermaken.
Voor mij 3*
Spil
Ga er niet op stemmen, niet afgekeken omdat hij echt niet kon boeien... Ging nergens heen, beetje een film met een ID crisis... geen film noir, geen thriller, geen niets eigenlijk...
christophel
Ik heb met moeite de film afgekeken, dit omdat ik met vele films het betere en spannende in het laatste gedeelte komt, acteerwerk vond ik wel goed... 3 punten
Charles Manson
ik ben dus toch nie tde enige met deze mening.
ID crisis vind ik een perfecte omschrijving.
Koekkoek
Deze film vond ik zo slecht dat ik er een 2 voor gegeven heb. En echt, dat heb ik nog nooit gegeven. Vanaf het begin af aan vond ik er echt niets aan! Absoluut niet vermakelijk, slecht geacteerd, nog slechter verhaal! Gewoon echt een voorbeeld van hoe het niet moet... Helaas echt jammer dat ie zo slecht is!
Voor mij een hele kleine 2*
nairobi
Ik vond dit al met al toch een hele aardige film, sfeervol camerawerk mooie setting mooie acteurs noem maar op.
mijn eind oordeel is 3,5*
Naomi Watts
Al die mainstreamers die dit slecht beoordelen, voeden mijn grote verwachtingen. Vrijdag ga ik mijn grootste verwachting van het jaar zien.

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix