Genre: Misdaad / Mystery
Met onder meer: Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Aaron Eckhart
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 16 november 2006
Plot The Black Dahlia
"Inspired by the most notorious unsolved murder in California history."
In 1947 wordt in Los Angeles het levenloze en ernstig verminkte lichaam van een jonge vrouw, Elizabeth Short, gevonden. Twee LAPD-agenten worden op de zaak gezet, en Bucky, één van hen, ontdekt al snel dat zijn eigen vriendin een connectie had met het slachtoffer. Al snel leidt het onderzoek bovendien naar corruptie in het politie-departement.
Bucky Bleichert
Ramona Linscott
Deputy DA Ellis Loew
Dolph Bleichert
Emmett Linscott
best wel jammer dat de film op imdb zo'n lage score krijgt, ik dacht echt wel dat dit De Palma's nieuwe meesterwerk ging worden. Nu ja, de verwachtingen zijn misschien iets minder hoog, maar ik kijk er nog steeds erg naar uit om hem te zien.
Ik vond 'Femme Fatal' ook goed terwijl velen hem zo slecht vonden, dus ja, misschien is deze ook wel helemaal zo slecht niet als beweerd wordt.
AHWA
Saai, rommelig, irritante muziek, en veel te weinig aandacht voor de moord zelf. Het is meer een buddy cop film dan een film over het onderzoek naar een moord. Ik had geen geweldige versie, maar toch kroop de film vooruit. Erg traag tempo, en ik vind het jammer dat het een verfilming van een boek is, en niet van de ware gebeurtenissen. Die leken me namelijk veel interessanter. Dit was gewoon een whodunit, zonder dat de moord wordt opgelost.
Spacewalker
Heb deze film gezien op het filmfestival te Gent op de preview dag . Niettegenstaande de slechte recensies op IMDB en in de Amerikaanse pers, vind ik het wel een prachtige film. Voor de liefhebber van de 'Film noir' zijn er heel wat verwijzingen naar vroegere films in dat genre. De Palma houd er een strak tempo in en gebruikt al zijn filmtechnische kennis om de kijker bij het verhaal te houden, die de kijker zoals het een film van dat genre past nogal met wat plotwendingen overstelpt.
De vertolking is geloofwaardig en sommige acteurs doen het zeer goed.
Waarom ze in Amerika die film niet kunnen smaken is mij een compleet raadsel. (De Palma moest zelfs uitwijken naar Europa om financiële redenen ).
Als ik de vele onzin zie die ze vanuit Amerika wekelijks in onze filmzalen dumpen en waar ze blijkbaar wel geld voor hebben is het al helemaal onbegrijpelijk. Ga gerust deze film zien, hij is van een veel hoger niveau dan de gemiddelde Amerikaanse films.
DieGo
Ik zag de trailer in de bioscoop en moest gelijk aan het computerspel denken dat ik jaren geleden gespeeld heb, zonder dat ik de titel nog had gezien. De sfeer die werd neergezet beviel me dus wel en ben zeer benieuwd naar deze film.
Dogie Hogan
Ik verwacht, dat deze film in Europa en de rest van de wereld beter ontvangen zal worden, dan in de VS.
Mede gezien de inhoud van de vele negatieve recensies bij de IMDB en die extreem vele "1" scores.
Films als Jackass doen 't daar wel goed... THE BLACK DAHLIA is in de VS al na 3 weken uit de Box-office verdwenen.
Opbrenst $ 21 miljoen, kosten meer dan $ 50 miljoen.
Film-o-freak
Ik heb zelf mee mogen werken aan deze film en ondertussen al drie keer gezien. Ik denk dat het een zeer goede film is geworden die de sfeer heel goed weergeeft uit het boek.
De film hebben we in Europa (Bulgarije) gemaakt omdat er in LA niet veel meer over is van de jaren '40 en het daarbij ook veel goedkoper was om het in Sofia te doen.
Simon Smith (crew films)
Hoe heb je dan meegewerkt aan de film, Film-o-freak?
Ik ben erg benieuwd naar de film. Apart dat ie zo vreselijk laag scoort op Imdb. Hij is inmiddels wel weer ietsje gestegen, naar 5,6.
Jordy
Rommelige clichefilm met een paar zeer matige rollen (ik noem geen namen, Scarlett). De film zag er wel mooi uit.
Quentin
hasanordek
Ik heb een 'The Making of' van deze film gezien bij TMF of MTV. Scarlet Johansson zegt tegen Hartnett dat de vrouw waar hij mee gaat veel lijkt op de vrouw die is vermoord. En ze vroeg hem hoe ziek hij is.
Het zal toch niet waar zijn dat De Palma weer zijn inspiratie haalt uit de films van Hitchcock? Het kan aan mij liggen hoor, maar een agent die geobsedeerd wordt door een dode vrouw doet me denken aan 'Vertigo'.
Ik bewonder ook de films van Hitchcock, maar wordt het niet eens tijd voor De Palma om wat origineels te doen? Hij is niet de jongste meer. En hij wordt als regisseur tot nu toe het meest in associatie gebracht met 'Scarface'. Nota bene een film die niet van hem is, maar van Oliver Stone.
Koekebakker
Het lijkt alsof de scenarist vergeten was dat hij niet alleen een complex verhaal moest creeren, maar vooral de kijker moet zien mee te slepen. Meeslepend zijn de beelden wel, maar aan het verhaal kon ik lange tijd nauwelijks een touw vastknopen. Dat werd gecompenseerd door nadrukkelijk op de kijker gerichte uitleg aan het einde, maar ik had het toch liever allemaal zelf ontdekt gaandeweg de film.
Meest enerverende moment is veruit het lange shot vanuit de kraan, halverwege de film.
Linnythepooh
Ik maak nog altijd zelf graag uit wat ik van een film vind, dus die IMDB-scores laat ik graag voor wat ze zijn. Ik wil deze film heel graag zien.
Film-o-freak
Klopt als een bus, ook assistent to Line Producer.
wendy vhb
ik vind dit een hele mooie film
heb deze gezien op het filmfestival in gent
Dogie Hogan
Waar was nu James Ellroy? Negen jaar geleden was hij toch ook betrokken bij de succesvolle verfilming van L. A. Confidential.
Mbt IMDB score: de dames geven duidelijk lagere scores dan de heren; misschien zijn zij niet -meer- bekend met femme-fatales; zeer prominent aanwezig in films tot ca. 1957 (en wat die films ook zeer aantrekkelijk maakt).
Femme fatale - “an irresistibly attractive woman... especially one who leads men into danger or disaster”.
Daarnaast wordt The Black Dahlia buiten de VS beter ontvangen.
Als die trend doorgaat, dus als The Black Dahlia in de meeste landen te zien is, blijft de IMDB-rating misschien stijgen.
Immers, IMDB score na release in Venetië was 9.6, en na release in de VS, binnen 3 weken 5.4. Sinds kort weer 5.6.
bebdn
Het verhaal stond me wel aan met mooi camera werk, score was iets minder, jammer dat De Palma voor Josh Hartnett en Aaron Eckhart koos voor de hoofrollen, vond ze toch niet echt overtuigen. Scarlett Johansson en zeker Hilary Swank konden dat wel. De lage score op IMDB is toch wel overdreven, 3.5*
Maaltje
haha Niqk heeft al bijna precies gezegd wat ik wilde zeggen
laat ik zeggen dat ik normaal gesproken nooit bij films in slaap neig te vallen
jammer... het was best een mooi verhaal.. ook al was dat zeer moeilijk te volgen
FRANKY PANKY
Geef hem der halve toch 3,5 sterren.
Rua
Dacht dat je geen namen noemde

Dogie Hogan
In zijn genre zal dit best een goede Film zijn, maar niet aan mij besteed. Waren hele mooie beelden, maar het verhaal was flinter dun. Ook het acteer werk vond ik onder maats. 60 jaar geleden had dit een toppertje geweest !!Geef hem der halve toch 3,5 sterren.
Volgens mij werden er toen toch veel betere films gemaakt. Mede met inbreng van uit, en voor, nazi-Duitsland gevluchte regisseurs als Otto Premminger, Billy Wilder en Fritz Lang.
Degene die zich mag schamen voor 't eindrersultaat van deze neo-noir is James Ellroy (L.A. Confidential), kenner bij uitstek van dit genre.
Rua
Uummm, weet niet hoe je er bij komt dat Scarface van Oliver Stone is. Die is toch echt wel van Brian De Palma!
DVD-release: 26 dec. a.s. LINK
Interessante extra's:
Based on the novel by James Ellroy and directed by Brian De Palma, The Black Dahlia is available in separate Widescreen and Full Screen editions with the following features:
- English & French DD5.1 Surround
- Spanish DD2.0 Stereo
- subtitles: English, French & Spanish
- "Reality and Fiction: The Story of the Black Dahlia" - A conversation with best-selling novelist James Ellroy, who gives an in-depth perspective on the crime and how he turned fact into fiction
- "The Case File" - A behind-the-scenes look at the filmmakers, actors and crew that brought this infamous mystery to the screen
- "The De Palma Touch" - A look at how acclaimed director Brian De Palma brought his unique and shocking visual style to the film.
** De prachtige DVD-cover.
Heerlijke De Palma in een film die zo mooi geschoten is en waar de kleding en de haardracht werkelijk prachtig is.
De film heeft vele verwijzingen naar de jaren '40' films wat samen met de jaren '30 mijn persoonlijke voorkeur na toe gaat.
Scarlett en Hartnett spelen met veel overtuiging en Hilary Swank komt echt nooit meer van haar lesbo image af.
De film zit echt goed in elkaar en is het meer dan meer waard om voor de 2de keer te gaan kijken.
Een dikke acht met de gedachte dat de film in mijn gedachte alleen nog maar beter zal worden..
wimspeedy56
Goede film noir sfeer uit de late veertiger jaren in L.A.
Toch wat mij betreft teveel gericht op de kenners onder ons, die op hun scorelijstje kunnen aanturven welke scene uit welke "oude" film ze nu weer hebben herkend.
De plots en de subplots van de subplots kregen dus teveel de overhand wat mij betreft en dat deed afbreuk aan de spanning . De hoofdpersoon van de film was echt veel te jong en te kinderlijk voor deze rol, en hij deed dan wel zijn best, maar overtuigde helemaal niet. Hij leek teveel op één van die Krabbé kindertjes. De muziek van Mark Isham beviel me trouwens wel. Samengevat in een cijfer: 3,5 sterretjes
olivier
Is DePalma een kei of is ie het niet? Met 'The Black Dahlia' is hij tot nogtoe de énige grote cineast die met zijn film in 2006 de verwachtingen compleet weet in te lossen en doet daarmee Greengrass, Eastwood, Loach, Coppola, Almodovar & confraters de broek af. 'The Black Dahlia' is in eerste plaats natuurlijk een intelligent geconstrueerde, verrukkelijke middelvinger naar de corrupte maatschappij en de beerput van de upperclass, maar nog meer een zeldzaam mooi geschoten parel, die kan buigen over meesterlijke belichting, cameravoering, kraanbewegingen, montage, muziek en acteerwerk. Alsof DePalma in zijn eentje de neonoir weer een heel nieuw leven geeft. Vrienden, 'The Black Dahlia' is meesterlijke cinema met een grote C. Scorsese en collega's zullen mooi weerwerk moeten bieden om deze prent van de jaarzege te houden. Film dood? Vergeet het maar, we trillen nog steeds na. De volle 4.5*, een rariteit.
zeus
Ik vond de film op een gegeven moment een beetje te rommelig worden en dat terwijl hij niet eens zo slecht begon...2,5*.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Madame X