• 9.378.498 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Aaron Eckhart

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 16 november 2006

Plot The Black Dahlia

"Inspired by the most notorious unsolved murder in California history."

In 1947 wordt in Los Angeles het levenloze en ernstig verminkte lichaam van een jonge vrouw, Elizabeth Short, gevonden. Twee LAPD-agenten worden op de zaak gezet, en Bucky, één van hen, ontdekt al snel dat zijn eigen vriendin een connectie had met het slachtoffer. Al snel leidt het onderzoek bovendien naar corruptie in het politie-departement.

Bucky Bleichert

Emmett Linscott

avatar van Art

Art

Naomi Watts schreef:

Al die mainstreamers die dit slechte beoordelen, voeden mijn grote verwachtingen. Vrijdag ga ik mijn grootste verwachting van het jaar zien.

Mainstreamers die dit slecht beoordelen, mmm. Ik zie bij de lage beoordelingen en ietwat negatieve berichtjes toch wel echt mensen staan die toch niet op die hoop kunnen worden gegooid Ben zelf toch ook wel benieuwd naar de film maar juist die mensen temperen mijn verwachtingen dus staat hij niet zo hoog om mijn bioscooplijstje, komt eerder voor op mijn videotheeklijstje Niet dat ik zo'n volgzaam type ben maar omdat ik liever andere films de voorrang wil geven die positiever besproken worden. En nog iets. Die eerste zin, plaats je daarmee gelijk deze film buiten het hokje mainstream? Dat gevoel heb ik namelijk. Als er iemand namelijk toegangelijke films maakt voor een breed publiek dan is het De Palma wel. Maar alvast veel plezier vrijdag en ik kijk uit naar je recensie!

Art schreef:

Het was ook even een kort door de bocht post. Er zijn zeker wat negatieve reacties van users die niet op de mainstream stapel gegooid mogen worden. Ik doelde dan ook op de users die daar wel bij gerekend kunnen worden. Ik plaats deze film niet buiten mainstream maar ik plaats hem wel in het hokje dat dit een mainstream film is die minder toegankelijk is. De media aandacht is vooral te danken aan de cast denk ik. Daarbij worden velen op het verkeerde been gezet.

Ik zelf ben een liefhebber van klassiekers, zo ook het film noir genre. Eindelijk weer eens een film met zo'n klassieke setting, vandaar dat ik hier grote verwachtingen van heb en dat de negatieve recensies mij niet weerhouden om deze te gaan zien. En natuurlijk Johansson als classic beauty.

avatar van Art

Art

Over dat laatste ben ik het zeker met je eens. Hopelijk kan de film het niveau halen van L.A. Confidential, die is overigens ook naar een boek van James Ellroy.

Naomi Watts

Dat was inderdaad de meest recente rasechte film-noir die in mij opkomt, prima film ook.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Nou dan gaan we toch ook maar eens kijken vrijdag wat dit is.

In eerste instantie geen film waar ik de behoeft bij heb om te zien, ik verwacht er ook erg weinig van.

Vooral ook omdat Scarlett erin zit, want met haar heb ik echt helemaal niks, dus dat is wel jammer.

Maar we gaan met volle moed, en aan mijn gezelschap kan het niet liggen iig.

We zullen zien, ook benieuwd hoe Josh het doet

Rianneke_Dan schreef:

Nou dan gaan we toch ook maar eens kijken vrijdag wat dit is.

Ik ga de film ook vrijdag kijken. Ik wilde de film eigenlijk vandaag zien (op de premiere), maar de eerste en enige voorstelling is om 21.15 en dat kan ik niet doen als ik morgenochtend weer voor 6 uur moet opstaan. Ik verheug me dus op morgen..!

avatar van remorz

remorz

Volkskrant was niet bijster positief. Eén ster uit de vijf. Nooit in zoveel woorden, maar het wordt bestempeld als iets van sfeerloze postmoderne pastiche.

Op een pijnlijke wijze is elk shot in 'The Black Dahlia' een gelikte versie van de sfeervolle beelden uit Hollywood-klassiekers. De onzinnige wendingen die het verhaal neemt, zijn slechts de imitatie van een plot, en de steriele acteurs verhinderen zelfs dat de onzin campwaarde heeft'

avatar van Charles Manson

Charles Manson

niet geheel onwaar hoor, dat stukje.

Ik begrijp ook nie twaarom er enkele posts terug over "klassiek"werd gesproken door enkele mensen.

avatar van Quatro

Quatro

Art schreef:

doe dat nou niet...de film komt geen moment in de buurt van die klassieker.. ben toch erg benieuwd naar je recensie.

Naomi Watts

Een film uit 2001 een klassieker?

avatar van The One Ring

The One Ring

L.A. Confidentail komt uit 1997, niet uit 2001 De klassiekerstatus krijgt hij denk ik wel.

1997 bedoel ik

Dat zal hij uiteindelijk wel krijgen denk ik, al lijkt het me nu wel wat vroeg om van een klassieker te spreken.

1997 bedoel ik

Moderne klassieker misschien dan?

avatar van Quatro

Quatro

1997 bedoel ik

kijk deze film eerst, en geef dan je reactie over deze film tov LA Confidential, ok? Weet bijna zeker dat je het met me eens bent.

matthijs_013

Wat een onzin. Kwam de film niet binnen. Wie bepaalt nou dat ik die film niet mag zien. Sorry hoor, maar dit slaat echt nergens op.

edit: leuk een film buiten gehouden worden door een wildvreemde waar je al sinds 2005 naar uitkijkt

avatar van JJ_D

JJ_D

blueritmo schreef:

ga zelf een film maken...

Waarmee mijn stelling ook meteen ontkracht is?

avatar van patrick17

patrick17

matthijs_013 schreef:

Lullig

Ik heb hem net bekeken en het was een wel-niet film Josh Harnett speelt wel een goede rol moet ik zeggen en Hillary Swank en Aaron Eckhart de 'bad'-rol.Kwam wel veel geweld in voor en ook 'seks'-scene's.

2.5 *

Naomi Watts

Wel fijn om te zien dat bioscopen zich dus nog wel wat aantrekken van de leeftijdwijzer.

Goede film.

Ondanks dit dé film qua verwachtingen was voor mij viel hij door die hoge verwachtingen niet tegen.

De zaal was alles behalve gevuld, er waren minder dan tien mensen aanwezig in de zaal.

Nu even over de film; de film kent een heerlijke film-noir sfeer, de acteerprestaties waren dik in orde (vooral Hartnett verraste me), het plot is niet al te geniaal maar dat is maar bijzaak als de sfeer en de klassieke setting geslaagd zijn. Johansson leek zo weggelopen uit een echte klassieker, charmant en een klassieke look. Johansson acteerde ook naar behoren maar ze moet de credits toch overlaten aan Eckhart en Hartnett. 4,5*

Rua

Hehe, eindelijk weer eens een positieve reactie, dacht al bijna dat ik de enige was...

Van mij kreeg deze film ook een 4.5

matthijs_013

Zeer vermakelijke film. Ik begon de film te kijken met mijn vader, maar hij viel na 30 minuten letterlijk in slaap. Dat begrijp ik wel; het begin was heel sloom. Ik vond Bucky ook niet erg interessant. Een van de enige die ik echt interessant vond (qua karakter, niet acteurs), was Elizabeth Short. Ik vond het dan ook zeer teleurstellend dat ze maar zo weinig in het verhaal voorkwam.

Soms was alles een beetje té Hollywood, maar het einde maakte alles goed. Ik vond het heel luguber, vooral toen je zag hoe haar mond werd opengesneden door de moeder van Madeleine. Dat vond ik niet fijn om te zien, ondanks dat ik veel meer gewend ben.

Uitstekende film, de "uiteindelijke finale" werd mooi in beeld gebracht (flashback voice-overs etc.)

Ik zou de film *4,5 geven, maar gezien ik het respectloos vind dat de moordenaars op Elizabeth Short fictief zijn bedacht, houd ik het op *4,0

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vond het helemaal niks.
Verhaal was saai, en erg voorspelbaar.
Personages vond ik ook niet echt boeiend, en qua acteerwerk vond ik alleen Josh wel te doen.
Scarlett was weer precies zoals ik het gewend ben van haar, erg lelijk en ze was weer heerlijk overdreven aan het acteren naar mijn mening.
vooral de liefdesscene's tussen haar en Josh vond ik echt niet 'real' overkomen terwijl ze in het echt wel een stel zijn
Maar jah ik had al geen goede verwachtingen, dus tegenvallen kon het niet echt.
Al moet ik eerlijk zeggen dat de sfeer wel goed was, en dat Josh het nog goed deed.

1,5* (voor Josh Hartnett en de sfeer in de film)

Rianneke_Dan schreef:

Scarlett was weer precies zoals ik het gewend ben van haar, erg lelijk

en ze was weer heerlijk overdreven aan het acteren naar mijn mening.

Proef ik hier iets van jaloezie?

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Rua schreef:

Proef ik hier iets van jaloezie?
Haar vriendje, "Naomie Watts", is Scarlett-fan

avatar van nipples

nipples

lijkt me cht een geniale film hoor!! Rose McGowan speelt er toch ook in?

nipples schreef:

Rose McGowan speelt er toch ook in?

Kleine bijrol. Ze komt maar in één scène voor. Als je haar in een hoofdrol moet zien, moet je wachten tot 2007. Dan is ze in Tarantino's Grindhouse te zien.

avatar van JJ_D

JJ_D

Naomi Watts schreef:

... het plot is niet al te geniaal maar dat is maar bijzaak als de sfeer en de klassieke setting geslaagd zijn.

De finale plotwending is juist de climax waar de hele film naar toe werkt, en dan krijg je zoiets... Vooral dat is de oorzaak van mijn lage score, wat een teleurstellend einde (en dat van de man achter La Confidentional)!

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik heb deze film lekker thuis gezien op een regenachtige zondagmiddag en ik vond het een prima film. Het is een typische de Palma-film, met veel details die tot in de kleinste details nog een keer terug komen in de film. Hartnett speelt een goeie rol en draagt mijn inziens de hele film. Het is veel, het is ingewikkeld, maar als het einde dan in zicht is, is dat ineens zeer verhelderend. Geen topfilm, maar voor mij 3,5 * waard.

Dogie Hogan schreef:

Haar vriendje, "Naomie Watts", is Scarlett-fan

Aha, vandaar...

De reden waar James Ellroy zo tevreden was over deze film (en wat een aardige man trouwens, een eer om hem te ontmoeten), was het feit dat de film zich aan het boek houdt.

Vele vragen blijven dus bewust onbeantwoord en vele lagen zitten er dus ook in de film.

avatar van Esteban

Esteban

James Ellroy heeft na de premiere zijn ongenoegen openlijk uitgesproken in verband met deze film. Hij begreep echt niet hoe dit kon gebeuren. Dus die interviewtalk zal ook wel weinig waarheid bevatten.