Leef! (2005)
Releasedatum: 29 september 2005
Bekijk via Videoland
Bekijk via Viaplay
Plot Leef!
Leef! vertelt het verhaal van Anna (Monic Hendrickx), een levenslustige vrouw van begin veertig, die voorzichtig de pen weer pakt die ze 25 jaar daarvoor aan de wilgen heeft gehangen. Terwijl ze haar verhaal schrijft, moet ze gebeurtenissen uit het verleden onder ogen zien, die haar altijd hebben tegengehouden om voluit te leven. Ook van de beslommeringen van nu, haar rol in het gezin, de relatie met haar moeder, moet ze zich bevrijden om de vrouw te worden die ze allang was, maar niet durfde te zijn.
Anna
Gregor
Lies
Trudy
Sybille (age 20)
Snap al die slechte recensies in de kranten niet helemaal. Zo slecht is de film nu ook weer niet. Aantal hele mooie scenes en goed spel van de acteurs.
RolfWolf
Jij mag hier dus niet jouw mening geven over een film, en alleen reclame maken voor je baas?
Da Jando
Het begint wat warrig, maar wordt steeds leuker en beter. Jammer van het einde dat toch echt een pak te klef was. Maar al bij al een hele aardige film met leuke personages. 3,5*
Lebowskie
Gisterenavond gezien.
Ik vind het verhaal wat langzaam op gang komen, maar uiteindelijk mooi verteld.
Goed karakterspel, je gaat de moeder van Anna, gespeeld door Anne Wil Blankers, echt haten. Als je een liefhebber bent van Pleidooi en Oud geld, vind je dit een fijne film. Typisch Nederlands door zijn Amsterdamse setting en discussies/ruzies aan de keukentafel, maar ook weer niet door een lastige verhaallijn en een zowaar een 'happy ending'.
Bas17
Wat een tegenvaller zeg. Echt jammer na het meesterlijk cloaca.
De drama die in deze 110 minuten gepresenteerd wordt stapelt zich maar op. Er gebeurt van alles , met alle personen van het gezin, en alsof dat nog niet genoeg is, ook nog met de stagiere van de moeder en de oma.
Deze drama aspecten zijn niet noodzakelijk met elkaar verbonden, en hebben niet altijd met elkaar te maken. Ze worden dan ook niet goed behandeld en uitgediept.
En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er in de laatste 10 minuten naar een happy - feelgood einde gewerkt. Niet dat ik iets tegen feelgood elementen in een film heb hoor, maar dan moet de film ervoor geschikt zijn, en dat vond ik bij deze niet.
Zoals jullie al gelezen kunnen hebben wordt er om de paar minuten een nieuw drama aspect geintroduceerd in de film een moord die die moeder doet, de dochter word verkracht, de andere dochter heeft hartproblemen, de moeder redt een kind die ze in het water ziet vallen, de stagiere ontmoet een demente vrouw en wordt ook nog verliefd op degene die de demente vrouw voedsel komt brengen, man gaat vreemd, man krijgt hernia, vrouw wil schrijver worden maar krijgt in het begin weinig steun en nog veel meer aspecten . Kortom, mijn ervaring is dat je alle kanten op wordt geslingerd, de film diept geen enkel drama aspect goed uit en vooral daarom is de film voor mij geen succes.
Ook zitten er wat flauwe elemten in zoals dat iemand het kind voor was met de moord, het kind wilde de man wel iets aandoen, namelijk een bloempot van het balkon op zijn hoofd gooien, maar zijn vrouw sloeg hem al eerst neer, en daar heeft ze dan haar hele leven mee gezeten, weinig orgineel als je het mij vraagt
Ook de muziek was weinig speciaal te noemen.
Waren er ook nog aspecten die je wel goed vond en waar je niet over gaat zanikken? Ja, de acteerprestaties van sommige personen waren verrassend. Verder zit er wat aangename humor in. Ik heb me ook nergens geergerd aan de film, alleen dan aan het feit dat het zoveel beter had kunnen zijn, gezien Bakhuyzens andere films, bijblijven zoals Cloaca en Familie zal Leef! in ieder geval niet.
Daangerous
goede acteurs, mooie muziek (misschien iets te), mooie beelden, goede regie, maar jongens, dat verhaal, en die tekst, dat kan echt niet hoor. ik schrok me af en toe echt kapot in de bioscoop, 't leek wel of iemand een slap aftreksel van maria goos geschreven had. rare observaties die ten toon worden gespreid door de personages, die bij vlagen ook wel erg slim en welbespraakt zijn...
heb me niet verveeld, of geergerd, maar de crisis (als het ineens met IEDEREEN kut gaat), ging mij echt te ver. erg jammer.
Fangs (crew films)
Zijn laatste film heet Leef! en zelf gaat-ie dood. Wel jammer op zich, Van de Sande-Bakhuyzen was een goede Nederlandse regisseur.
cornelis
Zijn laatste film heet Leef!
Voorlaatste. De laatste, Ik omhels je met duizend armen, komt begin volgend jaar uit.
mooie muziek (misschien iets te),
Wat bedoel je?
neo
Je weet hoe Fons (vooral bij Bakhuyzen films) iets te aanzwellend kan schrijven voor scenes. Sommige vallen daarover...
feanaro surion
Vond hem nogal tegenvallend, zoveel verhaallijnen dat ik het allemaal te ongeloofwaardig, te chaotisch en te sentimenteel vond worden. Het verhaal was veel te groot voor deze film! Het acteerwerk was goed en de dialogen waren soms ook geweldig waardoor deze film nog net een voldoende krijgt. 3*
De film is me reuze meegevallen.
Na zoveel lauwe recensies gelezen te hebben waren mijn verwachtingen naar beneden bijgesteld. Ik had moeite om in de film te komen, maar ik heb uiteindelijk toch van de film genoten.
Het begin van de film is erg rommelig en overgestyleerd. Dat levert mooie plaatjes op, maar ook platte karakters.
Pas als de romanvertelling terzijde wordt gelegd komt de film echt op gang. Het gedoe met die moord is namelijk totaal niet interessant en levert zoals gezegd enkel mooie beelden op.
De bijrollen zijn leuk en goed gespeeld. Vooral het meisje met de hartaandoening, even spieken, Sophie van Winden acteert erg goed. Ze heeft 'sprekende' ogen. Daarnaast weer een erg bijzondere rol weer voor Sterre Herstel (Knofje)! Echt een natuurtalentje.
Het verhaal is van-dik-hout-zaagt-men-planken drama, niet te geloven zeg. De film is alles behalve subtiel, maar dat heeft ook wel z'n charmes. Het is net zo weinig subtiel als Almodovar films. Misschien moet ik er aan wennen nu een dergelijke stijl in een Nederlandse film gebruikt wordt.
De humor is niet echt mijn soort humor maar de film deed me wel glimlachen. Een aantal 40-jarige dames in de zaal hadden de avond van hun leven en hadden regelmatig lachkicks...
Het scenario is het meest feministische van Goos tot dusver. Het is godzijdank geen Marleen Gorris stijl, maar het lijkt alsof Goos enkele frustraties kwijt moet en wat oude appeltjes te schillen heeft.
De dialogen zijn niet zo sterk als in het geweldige Cloaca. In Leef! haperen de dialogen nogal eens. Er zitten ook hele rare zinnen tussen.
Toch ondanks deze minpunten, heeft deze rare film wel wat te vertellen. Een film over onalledaags en alledaags leven. Over lot, (familie)relaties en passie. De acteerprestaties zijn goed, de art direction is bijzonder en het camerawerk is ook uitstekend.
Leef is een onsamenhangende maar zeer genietbare film.
3,5 sterren
Redlop
...
Het begin van de film is erg rommelig en overgestyleerd. ...Pas als de romanvertelling terzijde wordt gelegd komt de film echt op gang.
Mee eens. Het viel mij ook mee na eerdere berichten. Ondanks dat de dialogen teveel gescandeerde schrijftaal dan 'levende' spreektaal was en er een hoop Viva-leed onder de zon was.
Verder irriteerde ik me aan Gregor. Ik dacht eerst...wat praat hij raar? Iek kan nie schloapen. Later bleek hij de onvermijdelijke troetelimmigrant te zijn.
Het beste van de film was het spel van de zusjes (Sarah Jonker & Sophie van Winden). De film had uiteindelijk wel een paar mooie momenten. 3,5 *
feanaro surion
Later bleek hij de onvermijdelijke troetelimmigrant te zijn.
perfecte beschrijving
Patsy
Ik vond het niet zo'n denderende film. De eerste helft ging nog maar vooral de einde, wat een flauwe happy ending. Te overdreven happy ending.
senseoaddict
Briljante film!! Zeker voor een NL film... Jammer dat de regiseur dood is, zou graag meer werk zien in de toekomst.
Het happy einde was idd wat minder..
brabbel
er volgen nog 2 films die hij al af had. Ik vond het een top film.
Vond het hier heel, heel erg de plank mis slaan. Zijn slechtste score.
narva77 (crew films)
Mooie film, met een prachtige rol van Monic Hendrickx. Minpuntje: er gebeurd wel érg veel in de film. 3,5*
Koekebakker
Ik sluit me aan bij kappeuter en Redlop, de film viel me alleszins mee. Er is heel wat mee mis, maar er zit ook veel moois tussen.
De film is enorm ambitieus en kan dat niet helemaal aan, op sommige momenten slaat-ie de plank flink mis (met als dieptepunt de tenenkrommende "Anna has left the building"-scene), maar er zaten ook prachtige dramatische momenten in: de scene met Paul en Anna samen op de bank, denkend over hun toekomst, vond ik schitterend.
neo
Vond het hier heel, heel erg de plank mis slaan. Zijn slechtste score.
Ik zeg het niet graag, maar ik moet het denk ik helaas mee eens zijn. Vond de dialogen regelmatig zeer vermakelijk, temidden van het zeep-niveau. Nogal chaotisch maar bij tijdens erg sterke scenes. 3 sterren
scalune
Ik vond het een waardeloze film. Ben er na 15min mee gestopt om naar te kijken...
Quido
Ik vond het een waardeloze film. Ben er na 15 min mee gestopt om naar te kijken...
timbo_
Weer een erg sterke nederlandse productie. Monic Hendrickx vond ik erg sterk en persoonlijk zat ik er vanaf het begin lekker in. De dialogen zijn leuk de film ziet er gewoon erg goed uit. Het gaat wat mij betreft de laatste jaren erg goed met de nederlandse film met prachtige films als Cloaca, Simon,karakter en nu dus ook weer Leef.
4 *
nickey
een echte nederlandse film, duurde voor me gevoel iets te lang, maar keek lekker weg
De film gisteren nog een keer gedraaid in het filmhuis in Zevenaar waar ik weer heb genoten van het mooie figuur van Tanja Jess

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime