The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
Angrod_Pallanén
Wat dat het volwassen is of dat de manier van vertellen kinderachtig is, ik volg het niet meer...
Flipman
Dat valt nog te bezien. Als het zich afspeelt in een sprookjeswereld is het dus meteen te vergelijken met "The Lord Of The Rings?" Dan kun je Tolkien's trilogie ook vergelijken met "Dungeons & Dragons," maar daar bestaat het verschil slechts uit één woord: K-W-A-L-I-T-E-I-T, op alle onderdelen.
aegron
Dungeons and Dragons is zelfs beter met LOTR te vergelijken, want dat is rechtstreeks op het boek gebaseerd. (het spel althans en daar zijn de films weer een aftreksel van)
Flipman
Ja, oké, maar als je dit een EO-verhaal noemt, is "The Lord Of The Rings" dat ook.
Trip Fontaine
Ik lees echt net op internet dat Religieus Rechts heel blij is met deze film, in elk geval in Amerika, weet niet hoe het hier is. Geeft toch te denken.
Flipman
Nou ja, misschien valt dat EO in "The Lord Of The Rings" ook wel heel erg mee, maar beide verhalen zijn wel gebaseerd op de eeuwenoude strijd tussen Goed en Kwaad, natuurlijk.
En of Religieus Rechts er in Nederland blij mee is? Het is wel magie, en bepaalde Christelijke Gemeenschappen hebben tegen dat onderwerp in de KinderBoekenWeek geprotesteerd, aangezien magie 'gevaarlijk' is voor kinderen
. Dus, wat ze er van zullen vinden weet ik eigenlijk niet precies.
aegron
Ja het boek heeft een christelijk motief. Nou en? Bij elke film gaat wel een groep aan de haal met de boodschap.
Een film wordt toch niet slechter van eventuele christelijke motieven (als die al terugkomen in de film).
En evangeliseren via films gaat hem echt niet worden hoor. daar hebben deze mensen wel betere films voor.
Flipman
Nou ja, oké, evangeliseren zal de Film in Nederland misschien niet, maar aangezien magie zo'n taboe is volgens veel mensen, slecht voor kinderen en zo (wat ik volslágen onzinnig vind!), vraag ik me af hoe de kerk hier tegnover staat.
De kerk heeft zich altijd erg positief uitgelaten over deze verhalen.
aegron
Ja, want Lewis is nou eenmaal een grootheid als het gaat om theologische werken (qua bekendheid althans). En als zo iemand dan kinderboeken schrijft is gelijk heel kerkelijk Nederland enthousiast.
Op de EO site:
Wat kunnen ouders doen?
“Wanneer de school vasthoudt aan het thema ‘magie’, vraag dan of ze bij de invulling ervan rekening willen houden met bezwaren en vraag naar het programma, zodat je als ouder op de hoogte bent van wat er de kinderen wordt aangeboden. Ook binnen het thema is een divers aanbod van boeken om op school te lezen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of boeken uit de Kronieken van Narnia van C.S. Lewis gelezen kunnen worden."
FisherKing
Huh? Ik krijg bij Lord Of The Rings geen EO-gevoel.
Mooi omschreven, ik kreeg dat wel, dat is waarschijnlijk de reden dat ik afhaakte na een klein aantal pagina's. Het is de dwingende toon van schrijven, van U zult me geloven.
Flipman
Wat een onzin allemaal, in dat eerste artikel! "God overwint het Kwade!" Allemaal heel leuk en aardig, maar dat gebeurt naast de Bijbel niet alleen in "The Chronicles Of Narnia," maar ook in "The Lord Of The Rings" en in de Boeken van Harry Potter! Al die kritieken komen dus écht van mensen die die verhalen nog nóóit gelezen hebben, laat staan effe stilgestaan te hebben bij de inhoud!
Witch-king
Deze film lijkt me heel mooi worden, ik ga hem zeker kijken. Ik heb er al een aantal jaren mee gelopen welk boek het was dat er kinderen door een kast in een (winters) landschap kwamen, dat was dit boek dus.
En dat alles gemaakt door WETA die ook LOTR gedaan heeft, moet voor mij genoeg redenen zijn om de film te zien.
Jennifer
Ik ben zeer benieuwd naar deze film. En het EO-gehalte zal reuze meevallen. Dat komt in de boeken ook niet echt naar voren. De boodschap zit er wel, maar is heel omzichtig verpakt. (Overigens heb ik van de zeven boeken alleen de eerste twee gelezen, waaronder het deel wat nu verfilmd is). En trouwens, wat dan nog als er een christelijke boodschap in zit? Ik ben niet gelovig maar heb daar totaal geen moeite mee. Gewoon loslaten en bekijken cq lezen en dan pas oordelen.
Tja, als je dat zo ziet dan zal je het wel mee vinden vallen.
Ik heb ook geen probleem met zo'n boodschap, maar wel als het zijig wordt.
Witch-king
Het is al een hele tijd geleden dat ik het gelezen heb, maar naar ik weet, zit er geen duidelijke EO-gehalte in, dat het te "Zijig" wordt.
Ik ben ook niet gelovig, maar dat neemt niet weg dat ik deze film toch wel wil zien.
Flipman
Wat bedoel je precies met zijig, Wouter? Over the top, zeg maar?
Wat bedoel je precies met zijig, Wouter? Over the top, zeg maar?
vandale.nl beschrijft het als 'weeïg door te grote vriendelijkheid'. Daar kan ik me prima in vinden.
En als ik die trailer zie riekt deze film daar ook erg naar. Typische vormgeving, casting, etc.
JodyWeistra
Dit lijkt me best een mooie film, ga hem zeker bekijken.
Owja.. het lijkt me heel wat anders dan Lord Of The Rings hoor!
Miss////
Ow ik ben toch zo verschrikkelijk benieuwd naar deze film... de laatste trailer is toch zo onwijs gaaf!
Nog ongeveer een maandje wachten...
Angrod_Pallanén
Ik vond de trailer bij HP te veel verhullen. Qua beelden. Toch blijft het een sprookje om naar uit te kijken..

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring