• 9.381.760 stemmen

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Avontuur / Fantasy | 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Adamson

Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 21 december 2005

Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

"The beloved masterpiece comes to life."

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

Peter Pevensie

Mr. Beaver (stemrol)

Mrs. Beaver (stemrol)

avatar van hannie84

hannie84

Deze film viel me eigenlijk best wel tegen, niet dat ik hem heel slecht vond maar erg goed ook zeker niet. Ik had meer van de special effects verwacht en ook van het verhaal zelf. Ik vind het verhaal niet erg sterk, het kon me niet echt boeien. De wereld van Narnia was op zich nog wel mooi neergezet. Toen die oorlog aan de gang was had ik eigenlijk niet zo veel zin meer om te kijken, vond dat ook zo standaard, heb zo'n soort scene al zooo vaak gezien ( oa LOTR) Ook vond ik het toch meer een kinderfilm.
Ik geef hem 2,5 ster

avatar van Vinco

Vinco

Wat een ongelofelijke goeie film.

De effecten van de dieren echt super mooi zo zie je ze maar weining!

De muziek is perfect!

Echt een mooi stukje werk deze film toppie!

Deze film overtreft in mij ogen zeker harry potter!

4,5 sterren

avatar van rupie

rupie

mooie special effects, vooral de veldsslag ziet er erg goed uit. Voor de rest kerstfilm en kinderfilm!

avatar van kras van zwienen

kras van zwienen

Heel leuk sprookje, 4*

Hoewel ik harry potter nog steeds leuker vind.

Leuk dat je allerlei elementen uit andere films terugziet, zoals een Phoenix en veel meer andere mythische schepsels.

avatar van zanacht

zanacht

Perfect voor een avondje film met de kinderen. Persoonlijk vond ik Harry Potter beter, maar deze mag er zeker zijn.

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

Ik vond het een erg leuke film, ik heb hem 2 keer in de bios gezien en de 2de keer was hij nog altijd even leuk. Op sommige momenten een beetje Lord of the Rings achtig.

ik geef m 5 *

damn heb meer dan uur alle reacties gelezen wat een hoop gezeik om een mooie film...

ow en ik heb m op DVD alleen jammer van die disney watermerk logo in beeld (is niet storend maar wel jammer)! ff wachten op de orginele

Geostigma

heb m net met een vriendin voor de 2e x gezien thuis...

viel t jullie niet op dat de witte heks elke keer andere kleur ogen had....

ik heb bruin/zwart/blauw en groen gezien!!

avatar van The Eye

The Eye

Wat een ontzettend brave film. Nergens vloeit ook maar 1 druppel bloed. De christelijke moraal is irritant en de daarbijhorende typische wezentjes ('wolven' zijn evil, paardjes en nichterige unicorns zijn 'good'). Deze film heeft wel zo'n ongelooflijk gebrek aan spanning en fantasie, alles is zo uitgekauwd en zo enorm standaard. Het verbaasd me dan ook niet dat C.S. Lewis tot voor deze film mij onbekend was. Nee geef mij maar Tolkien, wat een stuk volwassener en beter uitgedacht is, met een eigen wereld die tot in de details uitgewerkt is. Lewis is maar een lapswans!

Ik zal verder maar niet uitwijden over de vele plotholes en andere hiaten in het verhaal. Of over het drakerige verhaal zelf, want dan word ik nog misselijker, want wat is die aftiteling-herrie gruwelijk.

Het enige pluspuntje vind ik dan Tilda Swinton, die wel redelijk gecast is voor haar rol en die ze ook met enige geloofwaardigheid bracht.

avatar van Flipman

Flipman

Die kinderen waren (op de jongste na) af en toe ronduit irritant! Verder is dit één van de meest truwe BoekverFilmingen die ik ken!

Een vier.

avatar van ILDIB

ILDIB

ik snap de verheerlijking van lord rings niet ivm deze film.

Ooit opgevallen dat bij lotr ook de goede wit zijn en de slechte zwart, en ook zijn de goede knap en de slechte lelijk. Precies hetzelfde alleen in een iets agressiever jasje.

EN de verheerlijking van de witte koning in lotr mag van mij de vergelijking met het god gedoe in deze film doorstaan..

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Lord of the Rings ís gewoon veel beter, realistischer gemaakt, beter geacteerd. Niet zo gek dat mensen hem beter vinden

avatar van The Eye

The Eye

ILDIB: C.S. Lewis is een soort van evangelist, terwijl Tolkien zijn goed vs kwaad verhaal als analogie van de tijd waarin hij leefde heeft gebruikt. LOTR is vlak na WO2 geschreven en Tolkien zelf is gewond geraakt tijdens de slag om de Somme in 1916, waardoor hij een schurfthekel aan de moderne tijd kreeg. Tolkien heeft veel meer diepgang in zijn personages, terwijl de christelijke figuren net zoals de karakters uit Narnia weinig diepgang hebben.

avatar van INCTRL

INCTRL

Geostigma

Narnia vind ik niet voor kleuters geschikt hoor

avatar van mental_jos

mental_jos

ik vind er niet veel in, uiteraard een voorspelbaar einde. vond em veel te lang duren en was blij toen de aftiteling kwam

1.5 sterren

avatar van Remi

Remi

INCTRL schreef:

Narnia is een kleuterfilm en LOTR is een film voor volwassenen.

Mijn zusje van 6 vind em eng.. , dus een kleuterfilm is het niet... Denk ik...

Remi schreef:

Mijn zusje van 6 vind em eng.. , dus een kleuterfilm is het niet... Denk ik...

Ik vond vroeger confetti eng...

avatar van IcU

IcU

Eindelijk gezien. Jammer genoeg viel de film een klein beetje tegen. Ik vond het iets te kinderlijk. Die kids vond ik af en toe ook best irritand. Maar het ziet er wel allemaal perfect uit. Dat houd de film ook echt staande, want het verhaal is ook minimaal. Toch 3½ ster, omdat het er geweldig uit ziet, en er aardige humor in zit.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Een soort kinderversie van Lord of the Rings met een wel heel dun verhaal. Daarnaast worden de actiescenes vrij belabberd en ongeloofwaardig vertoond en leunt de film grotendeels op de mooie figuren, aankleding en de frisse verschijningen van de kinderen. Ik vind dit echt een kinderfilm. Ik bedoel: ik kan me voorstellen dat kinderen het geweldig vinden, maar ik, ik had hem gerust kunnen missen...

2,5 ster

avatar van ILDIB

ILDIB

The Eye schreef:

Klop zeker, maar dat is inhoudelijke diepgang., Als je het goed/kwaad aspect bekijkt is het voor beide 1 pot nat..

Goeden die door het slechte worden aangetrokken en goeden die alles weerstaan..

avatar van Thorak

Thorak

Redelijk vermakelijke fantasy film, maar helaas véél te Disney.

Het lijkt of ook Disney nu wil mee liften op het succes van Harry Potter en Lord of the Rings...

De special effects waren niet erg slecht maar wel wat van het verouderde soort.

INCTRL schreef:

Narnia is een kleuterfilm en LOTR is een film voor volwassenen.

Nou niet geheel, wat dacht je van LOTR is een kleuterfilm en Narnia is een kutfilm? Dat scheelt maar een leter, dus bijna niks.

Turkeyloverz

laat me raden, Fantasy is niet jouw favoriete genre?

Turkeyloverz schreef:

laat me raden, Fantasy is niet jouw favoriete genre?

Het is een domme aanname dat iemand die niet dezelfde films als jij goed vindt het hele genre maar niet boeiend zou vinden en daarom niet serieus genomen hoeft te worden. Een goed fantasyverhaal vind ik leuk, maar deze film heeft geen fatsoenlijk verhaal en dan is teren op de halve fantasie van een ander... Gezien het feit dat ik zelf over genoeg fantasie beschik vind ik het niet erg vermakelijk om naar de mislukte creaties van een ander te kijken.

Yuma Q. schreef:

Als iemand de meeste Fantasy-films een 0,5 geeft, betekent het of dat hij het genre haat of dat hij vindt dat hij het zelf beter kon..

Turkeyloverz

Maar ik begrijp je wel, ik ben dol op comedy maar heb Police Acedemy een 0,5 gegeven, ik kon er namelijk niet om lachen..

Turkeyloverz schreef:

Ja, maar dat idee . Narnia leek me wel een goede film, maar viel me uiteindelijk enorm tegen. Als ik het genre niet goed zou vinden zou het me ook nooit een leuke film lijken.

Daar zeg je me wat..

Laten we de discussie maar sluiten..

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Mijn honger naar deze film was nooit echt groot en dat zal bij de sequels, als die er komen, niet anders zijn. Ik kon me absoluut niet inleven in het verhaal, omdat het me allemaal iets te kinderachtig overkwam. Daarbij had ik niet het gevoel dat Narnia één grote wereld was vol verschillende rassen. Het enige moment waar we eens een beeld van de rassen krijgen is in de scene waar Aslan gedood wordt en de grote gevechtsscene. Maar deze zijn zo rommelig en onoverzichtelijk opgesteld, dat je nooit eens een goed beeld krijgt van wie ze zijn.
In dit genre heb je duidelijk voor en tegenstanders, en hoewel ik af en toe ook graag een fantasy-film zie, straalde deze film absoluut geen kracht uit. Het enige positieve vond ik de score van de film, die bij momenten verbluffend was.