Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.053.744)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Ash
Parker
Alien
Mother (stemrol)
Gisteravond herkeken na een aantal jaar en de film heeft nog niks aan kracht verloren!
De hele sfeer in de film is echt geweldig met de opbouw en de uiteindelijke confrontatie met een bijzonder creapy en agressieve alien. Nog altijd vind ik de alien het stoerste monster dat ooit in een film is gecreeerd. Ik vond overigens wel dat het 1e uur soms iets meer tempo mocht hebben. De personages op het schip waren niet zo interessant en dus was de karakterverdieping ook niet altijd helemaal nodig. Ik had liever meer momenten met de jacht op en jacht van de alien gezien. Wel is de opbouw van de film vreselijk goed met eerst de face-hugger op het slachtoffer die dus zichzelf in zijn maag heeft gewerkt waarna de scene waarin de alien eruit komt echt grandioos is! En daarna is er totale paniek en begint de jacht. Het viel me op hoe knap de alien er nog altijd uitziet terwijl de film toch echt alweer 30 jaar oud is. Het sterke aan de film is dat je de alien niet continue in beeld krijgt zodat het mysterieus en creapy blijft.
Tel hierbij de goede soundtrack, goed acteerwerk van vooral Sigourney Weaver en perfecte spanning en je hebt gewoon een tijdloze klassieker.
Binnenkort meteen Aliens ook maar eens herzien!
4* blijven staan.
Glacius
Als iemand een screenshot zou kunnen maken van de 'andere alien' waarvan het schip was die vol lag met eieren (volgens mij zat ie op een stoel en was ie vrij groot), dan zou ik dat erg op prijs stellen.
Minotaures
Iemand op YouTube dacht dat de Space Jockey's Predator's waren en maakte een filmpje. Die had ik een paar maanden geleden als commentaar bij Alien vs. Predator neergezet.
Hierbij de ''ontdekking'' van die leiperd.
paul83
Hierbij de ''ontdekking'' van die leiperd.
Blijkbaar een behoorlijke geek. Heeft dat kereltje niet gezien hoe groot die space jockey wel niet is.
Madecineman (moderator films)
Vind dit toch niet echt op een Predator lijken.
Volgens Scott was de Space Jockey en zijn schip een bommenwerper, die de eieren van de Alien gebruikte als biologisch wapen.
Minotaures
Volgens de maker van dat filmpje wel, jongens. Ik ben het met hem ook niet mee eens, hoor.
Dat klopt. The derelict ship contains several thousand alien eggs. Scott suggests in his Alien DVD commentary that the Jockey's ship was a "bomber": alien eggs could be dropped on an enemy planet, and the aliens would proceed to kill the population as they spawned. According to Cameron, the Space Jockey's craft picked up alien eggs and the pilot became infected by the dangerous cargo; the ship landed on LV-426 and the Space Jockey transmitted the signal as a warning.
Glacius
In Predator 2 zie je een vrij grote schedel van een onbekend type alien in de trophy kast staan. Deze schedel lijkt kwa vorm en grootte vrij veel op deze van de "Space Jockey".
JacoBaco
Een levende Mala'kak schijnt er een beetje zo (zie link) uit te zien en is bijna 9 meter lang.
Die gast op Youtube is niet goed bij zn hoofd.
Minotaures
De schedel van de Alien in Predator 2 is een inleiding naar de AvP films. Typische uitmelkerij.
totalreject
Eerder een grap. Aangezien er toen nog geen officiele plannen waren voor een AvP film. (wel waren er comics van AvP in die tijd).
Een beetje hetzelfde als de hand van Freddy aan het einde van Jason Goes to Hell, Het Jason masker op het nachkastje van zo'n dude in Nightmare on Elmstreet 3 en de Freddy handschoen in het schuurtje in Evil Dead 2.
Pastichio Rocker
Freddy vs Ash: An Evil Dead On Elm Street (2010)
Starring:
Ashton Kutcher - Ashley 'Ash' Williams
Samuel L. Jackson - Freddy 'bad motherfucker' Krueger
Jack Black - Lucifer
totalreject
Freddy vs Ash: An Evil Dead On Elm Street (2010)
Starring:
Ashton Kutcher - Ashley 'Ash' Williams
Samuel L. Jackson - Freddy 'bad motherfucker' Krueger
Jack Black - Lucifer
Dat zou echt niemand zien aankomen
Als ie maar voor 2012 komt want dan verwoesten vloedgolven en andere rampen onze aarde, dus ook onze bioscopen...
totalreject
Mja, als je er niet meer bent merk je daar ook niks meer van
JacoBaco
Maar als ik op het Katwijkse strand sta en ik zie in de verte die vloedgolf van 15 meter aankomen, dan denk ik wel van: ''Verdomme, nu mis ik dus mooi die film Freddy vs Ash: An Evil Dead On Elm Street!''
(mocht de film pas na 2012 komen i.v.m. uitstel dan hè)
totalreject
Maar als ik op het Katwijkse strand sta en ik zie in de verte die vloedgolf van 15 meter aankomen, dan denk ik wel: ''Verdomme, nu mis ik dus mooi die film Freddy vs Ash: An Evil Dead On Elm Street!''
Dan weet je dus dat je in 2012 niet richting de zee moet kijken als je op het strand staat.
JacoBaco
Je hebt gelijk, daar stond ik nog niet bij stil.
Bedankt voor de tip trouwens.
Glacius
Dat was niet de schedel die ik bedoelde.
Er staat één van een mens, één van een Alien en één van een ander buitenaards wezen.
Minotaures
Ohh. Het is wel een tijdje dat ik die gezien heb, maar ik zal 't afbeelding ervan zoeken die ergens in Google te zien is.
powerman
Een mijlpaal in het sciencefiction- en horrorgenre. De stijlvolle regie, de indringende muziek, de opmerkelijke fotografie en de ijzingwekkende sfeer maken van Alien een onvergetelijke film.
clockwork72
Alien......
1 van mijn Favoriete sience-fiction films. De soudtrack is ook gewoon heel erg goed in deze film. De omgeving waarin het zich afspeelt vindt ik ook erg goed. De film wordt heel spannend opgebouwd doordat de alien er maar 3 of 4 keer in voor komt.
Het eerste beeld als je de alien voor het eerst ziet vergeet ik nooit meer. Heel goed gedaan voor die tijd. De spanning weet ook de hele film vast te houden. Het goede aan deze film is dat ze hier geen wapens hadden om de alien te bestrijden iets wat je bij
Aliens wel zag want daar was het een echte oorlog tegen de Aliens. Het einde vindt ik ook erg sterk. Eerst denk je dat de alien dood maar dan later zie je hem weer terug en dan wordt ie de ruimte in gezogen. Ik moet hem weer eens herbekijken want dit is en blijft gewoon een meesterwerk!
De soundtrack is overigs een van de beste soundtracks die ik ooit heb gehoord.
5 sterren.
Pastichio Rocker
Blijft grappig om te zien hoe sommige mensen zitten te mekkeren over de SFX terwijl de film ouder is dan henzelf. Nee jongens, in 1979 hadden we nog geen CGI uit een doosje zoals nu bij Transformers of de nieuwe Star Wars reeks. Onterechte klacht dus.
Niks onterechts aan behalve dat je het die film niet kan verwijten. Maar tegenwoordig zijn we verder en logischerwijs overleeft niet elke film de tand des tijds op dat gebied.
Alien overigens wel hoor, bedoel dit algemeen.
Pastichio Rocker
Als je deze thread doorleest dan zijn er echt een paar figuren die daadwerkelijk de SFX van Alien gaan vergelijken met Transformers en de nieuwe Star Wars.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979