• 9.379.030 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.835)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van The Oceanic Six

Ja, ik kwam al zulke zaken tegen. Dat is best wel jammer ja.

Waar Transformers 2 een gehyped niemendalletje is en blijft, daar zal Alien ook over 50 jaar nog een geniale film met een classic status zijn. Maar alleen niet op het gebied van effecten. Is ook niet nodig met zon tof verhaal en dito sfeer en mystiek.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Het was ook één van de eerste echte sci-fi horrors met een realistisch tintje, en ook één van de eerste (Holywood)films met een vrouw als held(in).

Het is jammer om te zien dat de huidige generatie verwend is geraakt aan special effects en daardoor minder geeft om een goed verhaal.

avatar van The Oceanic Six

Vandaag de dag zullen ze alleen Angelina Jolie noemen met Tomb Raider...helaas.

Sigourney Weaver was niets minder dan briljant in Alien! En deel 2 ook. Stiekem vind ik de 2e net wat interessanter dan de 1e.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Aliens heeft beiden: spanning en actie, terwijl Alien het voornamelijk van de spanning moe(s)t hebben.

avatar van The Oceanic Six

En ik de verdeling bij deel 1 niet helemaal perfect. Het 1e uur had korter en bondiger gemoeten. Iets sneller de alien introduceren. Niet dat de spanningsopbouw niet goed was, maar het had wel 20 minuten korter gemogen.

avatar van ®Tc

®Tc

Alien weet vooral op 2 vlakken uit te blinken: Enorme spanning te creëren en één van de beste filmmonsters neer te zetten.

Die spanning komt er dan vooral door simpele dingen bv. door te zeggen wat er komt (levend object op 5 meter, Alien komt dichter). Erg effectief en toch weet de film je nog te verrassen.

Alien zelf is dan ook een briljante creatie al komt hij zelf weinig in de film voor. Maar vanaf zijn intrede drukt hij met gemak zijn stempel op de film (wat een topscène). Zelfs wanneer hij er niet is maakt hij de film.

Ok, tot zover de positie kritiek want Alien gaat helemaal niet met een hoge score lopen want waarom moet de film zichzelf een paar klasse lager gaan degraderen door Ripley zomaar eventjes een volmaakt Organisme te slim af te zijn? Het haalt heel het concept overhoop ! Voelde me een beetje genaaid aan het einde van de film, alsof alle bewondering voor Alien voor niks was. Laat Alien toch gewoon gekapt maken van heel dat ruimteschip.

En dan die eindspeeche Pfffff

avatar van Reinbo

Eindspeeches? En waarom zo je het niet te slim af kunnen zijn. Weet dat beest veel hoe een nooddeur werkt.... Blijkbaar niet zo volmaakt, dat monster. [/spoler]

®Tc schreef:
Ok, tot zover de positie kritiek want Alien gaat helemaal niet met een hoge score lopen want waarom moet de film zichzelf een paar klasse lager gaan degraderen door Ripley zomaar eventjes een volmaakt orgasme te slim af te zijn?

Wow, waar heb je dat gezien?

avatar van Don MN

Don MN

Dat is inderdaad wel grappig. Hij heeft nog genoeg tijd om het te veranderen.

avatar van ®Tc

®Tc

Shit

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit is een hele goede film. Ik kon kiezen tussen de Directors Cut uit 2003 en de 1979 Theatrical Version, ik ben voor de Directors Cut gegaan, ik weet niet of dit de goede keuze was? Verhaal is fantastisch en ook wel goed uitgewerkt. Sfeer was zeker weten goed. Ik vind de Alien een cool beest maar hier zie je hem nooit echt heel goed waardoor die nog aardig misterieus blijft. Hij duurde opzich wel aardig lang maar daar heb ik me niet heel erg aan geërgerd. Cast doet het ook wel goed, vooral realischtisch. Actie was iets aan de slappere kant en vooral daardoor verheug ik me op Aliens van James Cameron. Met Alien ben ik in ieder geval tevreden.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ik zou ook de 1979 versie eens bekijken al ik jou was.

avatar van Baldur

Baldur

Want? Volgens mij maken die versies niet zoveel uit, scheelt amper 1 minuut.

AddictedToMovies

Deze film heb ik nu dubbel, dus hij komt op m'n ruiltopic.

avatar van Joy Pol

Joy Pol

Vandaag gekeken naar de director,s cut.

Spanning opbouwend zeker. Deze versie was dan wat aangepast aan de oude versie. Wat nieuwe scene,s erin. Hij blijft mooi en spectaculair.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Ontzettend spannende horror/sciencefiction film. Normaal moet ik geen horrorfilm, maar Alien is toch een horrorfilm die met veel spanningsmomenten heb kunne verteren. Heel erg spanning opbouwend, tot die uiteindelijke climax. Erg goede film, die ik zeker vaker wil bekijken. Dat de effecten een beetje gedateerd is, kan de pret niet onderdrukken.

4,5 sterren.

avatar van steventje

steventje

Bij het eten van scampi's en niet gepelde garnalen moet ik altijd aan alien denken.

avatar van Enemy Number 1

Enemy Number 1

leuke film toen ik hem voor het eerst zag was het heel spannend.

avatar van gillette

gillette

Eindelijk gezien.

Ik had gisteren Alien: Resurrection gezien en Aliens had ik al eerder gezien.

En nu eindelijk het zeer bekende eerste deel gezien van de reeks.

Ik vind het eigelijk niet zo speciale films.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goede films.

Maar er is toch niet zoveel anders dan in een andere horrorfilm.

Wel hele goede spanningsopbouw en schrikeffecten.

2'5 sterren voor de film en nog een ster voor die fucking brute Alien!

3'5*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Er komt een vijfde alien film... een prequel die geregisseerd zal worden door Ridley Scott himself.

AddictedToMovies

Volgens IMDb wordt ie geregisseerd door Carl Rinsch, en is Scott de producer. In dat standaard.be bericht, staat daar niet gewoon het verhaal van deel 1 beschreven?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Het is nog maar de vraag of die Imdb informatie correct is.

Ja, dat is het verhaal van de eerste film... lijkt me duidelijk. De krant wil nog eens aan niet-filmkenners verduidelijken waarover die film gaat.

Karl van H.

Zijn er niet al jaren geruchten over een vijfde Alienfilm? Ik las een paar jaar terug dat James Cameron nog een script aan het schrijven was, meen ik me te herinneren...

Overigens staat er in het krantenbericht nergens dat Ridley Scott ook daadwerkelijk gaat regisseren, dus wat dat betreft kan de informatie op IMDb nog altijd kloppen. Hoge verwachtingen heb ik in ieder geval niet - mocht het deze keer menens blijken te zijn -; geen enkele andere Alienfilm heeft het niveau van deze klassieker weten te halen.

AddictedToMovies

Aliens kwam in de buurt...

avatar van Film Pegasus

Karl van H. schreef:

Volgens enkele bronnen waaronder deze: Variety - artikel over Alie... spreekt men wel over Ridley Scott als regisseur van de Alien Prequel (de 5e Alien film zonder de AVP-films)

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het verloopt soms allemaal zo traag, maar dat maakt het juist wel spannend natuurlijk. Ik ergerde me in het begin enorm aan Ripley, maar kreeg later toch wel een beetje respect voor haar. Het tweede en ook conventionelere deel Aliens vind ik wel wat beter.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Ik kan amper geloven dat ik Alien gister pas voor het eerst heb uitgekeken. Vroeger heb ik me er wel eens aan paar keer aan gewaagd maar was ik vanwege de slome opbouw van de film al heel snel afgehaakt.

Alien is een film die net zo vaak bespot als geprezen wordt voor die trage opbouw, en naarmate ik wat ouder ben geworden ben ik van het eerste naar het tweede overgestapt.

Het is toch wel de beste sci-fi film uit zijn tijd en wist me veel meer te boeien dan bijvoorbeeld star-wars die uit dezelfde tijd komt en toch veel gedateerder aanvoelt dan Alien.

Het hele design van de Nostromo en het schip waarin de eieren liggen is gewoon precies hoe er in alle sci-fi boeken tegen sci-fi werd aangekeken in die tijd en Alien is toch wel de enige die een serieuze poging heeft gewaagd om daaraan te voldoen. (Een aantal jaar later kwam natuurlijk ook nog Blade Runner maar dat is een totaal andere film)

Het verbaasde me dan ook dat ik de film zo goed vond omdat toen ik een jaar of 14 was dat ik de film liever liet liggen voor iets in de trant van Transformers. terwijl deze klassieker ook een goede besteding van je tijd is.

5/5

avatar van charmed one

charmed one

alle alien delen verdienen een dikke 5

charmed one schreef:

alle alien delen verdienen een dikke 5

Verre van. Deze daarentegen wel; een en al klasse, deze film.

avatar van mnrk

mnrk

Klassieker van Ridley Scott.

De spanning wordt goed opgebouwd, en ook de keuze van acteurs is prima. Decors en special effects (1979 ) waren goed, de alien kwam prima over.

Al is het wel even wennen aan Sigourney Weaver in dit 1e deel...de rol van Ash (Ian Holm) was ook dik in orde.