• 9.378.921 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.744)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

JacoBaco schreef:
Is dat die scene waarin Ripley met een Vlammenwerper Dallas in de fik zet?

Yez, Ripley zag de 'resten' van Brett (het 1ste echte slachtoffer van de Alien) die aan het muteren was in zo een ei.
Dallas onderging die transformatie ook en vroeg Ripley om hem te doden, vandaar.

Minotaures schreef:

Ben ook blij dat ze dat eruit hebben gehaald. En ik ben toch echt in de veronderstelling dat alleen de Koningin voor eieren kan zorgen.

Minotaures

Ja, laten we het daarover laten: Alleen de Queen, geen fratsen!

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Minotaures schreef:
Ja, laten we het daarover laten: Alleen de Queen, geen fratsen!

Ok, even een spoiler voor Aliens: Maar in Aliens zie je toch alsnog die mensen 'kill me' kreunen? dat is toch hetzelfde?

JacoBaco

Nee, dat is net even anders. Die mensen hebben al een Alien in zich. Je weet wel, zo'n Chestburster

avatar van filmhater

filmhater

Ajax&Litmanen1 schreef:

Hehe, wilde ik net zeggen maar je was me voor.

Onzinnig om Alien een halve ster te geven. Als hij actie wil zien met Aliens moet hij deel 2 opzetten. Deel 1 draait compleet om de opbouw van de spanning met uiteindelijk de showdown. Toegeven, men had iets vlotter kunnen zijn in het 1e uur, maar om er dan een halve ster voor te geven...

Beste fans van Alien, ik snap jullie argumenten (en verontwaardiging over mijn stem), maar ik kan er gewoon niet meer van maken. Het feit dat een film iets als eerste doet (SF en horror combineren), maakt nog niet dat de film daarmee goed is. Ik denk dat met een andere regisseur nog wel iets van de film te maken zou zijn, de acteurs hebben kwaliteit genoeg in huis en de muziek is op zich goed. Hmm, op basis van deze laatste constatering verhoog ik m'n stem naar 1,0 (met dank aan jullie gepruttel )

JacoBaco

Dus ik heb niet mijn tijd zitten verdoen. Een 0,5 is echt te laag. Zelfs voor een film als Alien. De film is niet van A t/m Z slecht. Ik ben dus blij verrast met jouw 1,0.

Trouwens een film hoeft niet persé goed te zijn nee als hij voor het eerst Horror en SF combineerd. Maar dat bedoelde ik ook niet. Ik zei, het is origineel. Alleen jij vindt het niet origineel uitgewerkt. Ok, dat kan.

avatar van Wouter

filmhater schreef:

Maar wel origineel. Dat zag jij echter anders.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Minotaures schreef:
Vergeet niet dat de Alien instaat is om diegene die door het gedood wordt, getransformeerd kunnen worden in één van die eieren.

Wat je daar zegt begrijp ik niet helemaal. Ik heb de director's cut wel eens gezien, maar dat was lang geleden (het origineel overigens ook)... Zou je dit even toe kunne lichten?

EDIT: antwoord blijkt op deze pagina al te zijn gegeven, excuses

Minotaures

Het zou echter duidelijker zijn met een korte clip van dat scené.

Het was op YouTube te bezichtigen. Ik wou het ook opzoeken om

het duidelijker te maken, maar of ik zoek niet goed of het is verwijderd. Het schendt zoiezo een paar rechten, dus denk dat die van de Tube verwijderd is.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Heeft deze ook maar iets te maken met Aliens van James Cameron?

avatar van The Oceanic Six

Buiten het feit dat Aliens het vervolg is op Alien met dezelfde hoofdpersonage bedoel je?

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Wat een geweldige film is dat toch. De enige echte goeie Alien! WOW!. Herinner me nog dat ik in de jaren '80 deze film laat in de nachtfilm met een vriendin zag en wij later echt aan het bier moesten met nog steeds bibberende knietjes. Heb de sequels nooit zo goed gevonden.

Ik zie deze om de zoveel jaar geloof ik en vind het nog steeds geweldig. Vanavond sla ik echter een keer over. Laatste viewing is nog te recent.

jumpstylemovie schreef:

Heeft deze ook maar iets te maken met Aliens van James Cameron?

Neen, het gaat op dit deel. Namelijk om een geknipte scené.

avatar van DeCol

DeCol

Na zeven films van Ridley Scott te hebben gezien kon deze natuurlijk ook niet missen. Gister op tv en ook al heb ik zo tentamen, toch maar helemaal afgekeken. Ridley Scott die met Alien weer of moet ik zeggen eerder een pareltje heeft gemaakt.

Alien heeft een heel goed verhaal dat misschien wat langzaam voortkabbelt. Scott creëert op deze manier een goede opbouw voor wat later gaat komen en bouwt hiermee heel wat spanning op. Dat de film orignineel is voor die tijd is een feit. Alien is een erg goed verzinsel. Bijna onverwoestbaar, een bijtend zuur als bloed en ook nog is erg slim geloof ik.
De decors zagen er netjes uit en de alien zag er erg goed uit. Wel kwam hij nooit echt volledig in beeld en dat was misschien maar beter ook. De alien zal er niet zoals hedendaags uit hebben zien en dat is ook vrij normaal.
De cast vond ik erg sterk, vol overtuiging spelen. Leuk om Ian Holm( Bilbo Baggins in LotR) te zien spelen. Nu ik zo naar zijn films kijk heb ik hem eigenlijk al in meer films zien spelen.
Alien brengt weinig verrassingen met zich mee maar dat drukt de spanning niet, van begin tot eind is er een geweldige sfeer aanwezig. Op het einde weet je ook dat het nog niet goed zit. Want waar blijft dat overwinnende muziekje? Ik was daarom aan de buis gekluisterd!

Alien is een sterk verhaal dat gewoon erg goed in elkaar zit. Dat er maar één alien was iets waar ik van tevoren niet op had gerekend, ook al zegt de titel het zelf. Toch vond ik het niet erg. Deze film brengt een flinke dosis spanning met zich mee en visueel is het ook gewoon goed. Hij stevende op een dikke 4* af maar dat ik zelfs op het einde nog zo geboeid zat te kijken krijgt hij een welverdiende halve ster erbij.

Pastichio Rocker

Ernstige zaak dat mensen Ian Holm alleen schijnen te kennen van LOTR.

DeCol schreef:

Helaas zit er een scene in de film waarbij Dallas wordt aangevallen door de Alien in 1 van de Ventilatieschachten. Op het moment dat hij bij hem is, spreid de Alien zijn armen alsof hij een knuffel wil. Echt slecht! En daarbij duurt dat shot 2 sec te lang. Flink nadeel.

avatar van Rosicky

Rosicky

Alien viel me best een beetje tegen. De effecten wonnen welliswaar een oscar, maar waren niet om over naar huis te schrijven. Bovendien wiebelt de camera continu en daaraan irriteerde ik me ook dood. Het claustrofobische horrorgevoel was wel erg goed uitgewerkt door Scott, maar dat staat weer tegenover de lelijke wereld waarin het verhaal zich afspeelt, waarin kleuren zeldzaam zijn. Dat is misschien realistisch maar niet al te leuk om naar te kijken.

2**

avatar van IcU

IcU

117 minuten / 116 minuten (director's cut)? Welke minuut moest er zo nodig uit van Ridley Scott dat er een director's cut moest uitkomen van maar een minuut minder?

IcU schreef:

Alien (Director's Cut)

The traditional definition of the term "Director's Cut" suggests the restoration of a director's original vision, free of any creative limitations. It suggests that the filmmaker has finally overcome the interference of heavy-handed studio executives, and that the film has been restored to its original, untampered form. Such is not the case with Alien: The Director's Cut. It's a completely different beast. For all intents and purposes, I felt that the original cut of Alien was perfect. I still feel that way -Ridley Scott

avatar van Wouter

Belangrijker: "For marketing purposes, this version is being called "The Director's Cut."

Gewoon gelul dus.

avatar van Baldur

Baldur

Ik vond de Alien er echt geweldig uitzien, heerlijk bruut en slijmerig, maar vond echter de momenten waarop die te zien was wat schaars. Daarnaast kwam de film niet zo snel op gang en vond ik het einde wel wat voorspelbaar. Daarentegen was de sfeer wel weer prima. Ik hou het op 3.5*.

JacoBaco

Dan had je het origineel bedachte einde beter gevonden denk. Want dan bijt de Alien Ripley's hoofd eraf, neemt contact op met de aarde door Ripley's stem te imiteren en vliegt dan vervolgens door naar Aarde. Om daar iedereen af te maken uiteraard.

Ja, hadden ze dat maar gedaan.

avatar van Baldur

Baldur

Hehe, zeker een grap van Scott... Alleen het eerste was ook prima geweest, het imiteren is dan weer net iets te fout.

avatar van G to the J

G to the J

Rosicky schreef:

2**

Ik weet niet of je het door hebt.. maar dit is in 1979 opgenomen..

Dat was toen mega vet. Dat is nu nog steeds..

Wouter schreef:

Gewoon gelul dus.

Nou ja, het is natuurlijk wel gewoon een Director's Cut, net zoals de eerste dat ook is. Scott geeft alleen aan dat hij tevreden is met het resultaat van de biosversie.

avatar van totalreject

totalreject

Pastichio Rocker schreef:

Ernstige zaak dat mensen Ian Holm alleen schijnen te kennen van LOTR.

Bij mij is het andersom. Ik wist niet eens dat hij in LOTR zat.

avatar van filmhater

filmhater

totalreject schreef:

Bij mij is het andersom. Ik wist niet eens dat hij in LOTR zat.

Oftewel: films met Ian Holm erin zijn waardeloos

avatar van paul83

paul83

filmhater schreef:

Oftewel: films met Ian Holm erin zijn waardeloos

Beetje vreemde smaak in films, maar ieder zijn ding natuurlijk.

Deze film is een meesterwerk voor die tijd en nog steeds een topper.

Heb weer een latertje gemaakt door de lange duur.

Hierboven wordt gezegd dat de shot van de alien in de schacht te lang duurt. Ik geef hem ook groot gelijk. Dat was inderdaad een beetje jammer.

Verhaal komt wat traag op gang, maar Scott weet de spanning goed op te bouwen. Prachtige decors en goed acteerwerk maken het plaatje compleet.

Het is sir Ian Holm.

Die vent weet precies wat acteren inhoud. Hij doet het echt met passie. Neem nou The Fifth Element en bijvoorbeeld From Hell. Zo overtuigend komisch als hij is in Fifth Element, zo overtuigend serieus is hij in From Hell.

Dit kan ik bijvoorbeeld van een Morgan Freeman niet zeggen. Altijd maar op de automatische piloot. En zo zijn er nog vele anderen.