Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.053.835)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Parker
Alien
Mother (stemrol)
speranza
Deze film is inderdaad nog steeds een enorme inspiratiebron voor het horror / science-fiction genre. Wat betreft het voortdurend kunnen vasthouden van spanning en het verbluffende acteerwerk van Sigourney Weaver kunnen maar weinig films in de schaduw van deze invloedrijke film staan.
JigSaw_Doll
sowieso niet de tv versie
, met om de 20 minuten reclame.
Ik kijk nu zeer weinig TV omdat er altijd om de korte tijd reclame is :/
En dan in het midden van een spannende scene...
De scene was niet gedaan hoor, volop bezig.
Maar het is niet zo erg in België dan als in Nederland hoor, daar was het wel 4 keer 5 min reclame, je zit totaal niet meer in de film. Wat wel handig is, is dat je de film opneemt en nadien ziet, en tijdens de reclame dan snel doorspoelen.
Maar live een film zien op een commerciële zenders is hell gewoon. Gelukkig zijn er nog zenders als Canvas en NED1, 2 en 3
clockwork72
Ja, daar is het om het kwartier reclame. En dan bij zo'n film als Alien
lilB
Heb je hem vanaf het begin gezien? En trouwens, de beste man werd natuurlijk niet direct vermoord, hij werd 'bevrucht' op 1 van de meest bizarre manieren ooit. Om vervolgens op een ligubbere manier te worden vermoord.
Ja, dat weet ik. Ik had het ook meer over de mensen (Brett bijvoorbeeld) die er alleen op uit gaan om, in dit geval, een kat te zoeken. Je weet wat er gaat gebeuren.
Mwoah alle zenders hebben er een handje van hoor, bij RTL en consorten heb je nog vaker reclame. SBS overtreft dit weer door bij lange films er een half uur uit te gaan voor Hart van Nederland.
Er zijn een paar kleine minpunten, en er zijn enkele jaren later films uitgekomen in dit genre die het toch wel wat beter voor mekaar hadden, maar dat neemt niet weg dat dit nog steeds een grote inspiratiebron is geweest voor het SF/Horror genre.
Vraag ik me eigenlijk af welke beter zijn dan Alien/Aliens in dit genre? Films als the Thing zijn voor mij nauwelijks te vergelijken met een film als deze.
moviemafketel
- 19752 berichten
Dat onderbroekje van Weaver en de bilspleet zorgden er dan wel weer bijna voor dat ik een half punt lager zou geven. Dat was een beetje bah.
Film staat bij MM veel te laag , helaas....
Karl van H.
Die banners tijdens de fucking film vind ik persoonlijk ook behoorlijk irritant, doch dit terzijde.
Wat is er mis met het onderbroekje van Sigourney Weaver?
speranza
Helemaal niets natuurlijk. En zeker niet met de dame die dit te kleine onderbroekje draagt. Sigourney Weaver was 30 jaar geleden een prachtige vrouw.
't zal aan mij liggen, maar ik vind Weaver wel een goede actrice, maar aantrekkelijk heb ik dr nooit gevonden.
Minotaures
Ik ook niet. Ze heeft een beetje wat van mijn tante, dus dan houdt het helemaaal op.
AC1
Ik meen mij te herinneren dat Sigourney Weaver gecast werd omdat ze past in een mannenwereldje en niet omdat ze een sexpoes was.
Minotaures
Eigenlijk werd Veronice Cartwright (Lambert) oirigneel gevraagd om Ripley te spelen, hoe het veranderd is weet ik helaas niet meer. Ik had het ergens gelezen, het kan zijn dat dat ook bij de Special/Extra Features sectie in de Dvd opstaat.
Dat klopt:
Veronica Cartwright was originally to play Ripley, but producers opted for Sigourney Weaver.
Bron: IMDb Alien Trivia
Ben toch blij dat ze uiteindelijk voor Weaver gekozen hebben (zonder afbreuk te willen doen aan Cartwrights acteerprestaties). Kan me eigenlijk geen andere Ripley inbeelden dan Weaver.
Minotaures
Je raakt eraan gewend, he.
Hehe, inderdaad
Ze is onlosmakelijk verbonden met de Alien-saga, en het zal haar geen windeieren gelegd hebben.
Karl van H.
Cartwrights 'acteerwerk' bij de chestburster is anders wel van een bijzonder hoog niveau
Minotaures
Bij de extended is er een verlengde editie van de Chestburster, waar Lambert nog leuk over een plasje bloed glijdt.
Exacto, en dat komt omdat ze niet wist dat ze bloed op zich ging krijgen
Wat verrassing al niet kan doen
Minotaures
Ik vindt deze Chestburster anders een stuk enger en realistischer uitzien.
planet_of_death
Exacto, en dat komt omdat ze niet wist dat ze bloed op zich ging krijgen
Wat verrassing al niet kan doen
Dat heb ik nooit geweten. Cool.

Ik zat te denken: Wat een ongeloofelijke shock moet de Chestburster zijn als je er niets van weet.
Jawaddedadde
Dat heb ik nooit geweten. Cool.

Wel, enkel John Hurt (Kane) was op de hoogte van de details van die scène. De rest wist wel dat die Chestburster ging komen, maar ze kenden de details (het bloed, de ingewanden (die echt waren, dierlijk)) enz... Dus ja, dat zal wel even schrikken geweest zijn.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979