Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.053.835)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Parker
Alien
Mother (stemrol)
wwelover
Science Fiction en Horror nou niet mijn favoriete genres, zeker horror niet. Maar de film was vermakelijk, meer dan dat zelfs hij was gewoon goed. Het is geen meesterwerk, maar het is knap gedaan en dertig jaar later doet hij niet onder van Science Fiction van nu, want voor mij draait het niet zo zeer om Special Effects (al moet het er natuurlijk niet cheapy uitzien) Het einde was wel jammer, toch wat voorspelbaar. Om te zeggen dat het eng was? Nou nee, maar de schrikmomenten zijn erg sterk. En op het eind na is het geen clichéfilm. Ook de muziek is goed. De (voor mij) onbekende cast vind ik niet echt bijzonder, het is niet slecht maar het had veel beter gekund.
planet_of_death
Het knapste van Alien is dat de special effects er nog steeds goed uitzien. Wat een puik werk!
Minotaures
Onlangs de Alien Quadrilogy box gehaald en het weer bekeken. Er is wel een verschil dat wanneer je 16 bent en het bekijkt en stemt en dan wanneer je wat ouder bent en het weer bekijkt. Hierbij omhoog naar een 3,5*
Niet veel maar wel een leuke begin.
wu-tang
na lange tijd weer eens gekeken , leuke film maar persoonlijk blijf ik het 2de deel een stuk beter vinden meer aktie meer spanning !!
planet_of_death
Deel 2 is inderdaad ook zeer goed, maar ik geef toch de voorkeur aan deze. Ik vind m spannender, orgineler en bovenalles stoorde ik me hier absoluut niet aan de effecten. In Aliens zijn de effecten ook goed, maar bij het schip moest ik even doorbijten.
AC1
Eens dat de aktie en spanning van Aliens zijn verteerd blijft er van de film niet zoveel over. Met Alien heb je dan nog steeds de schoonheid en de design om keer op keer van te genieten. Kijk maar eens naar het ontwaken uit de hypersleep in Alien en vergelijk dit met de ontwakende crew in Aliens. Wat een verschil!
SouthParkFan
Hoe die alien uit dat schip bungelt ziet er overigens dramatisch uit. Ik vind niet dat de special effects de tand des tijds hebben overleefd. Het blijft wel een beklemmende film, die na een saai eerste stuk pas een beetje op gang komt.
planet_of_death
Oké, dat is dan even doorbijten ja. Maar wat jij 'saai' noemt heet bij andere spanningsopbouw.
AC1
... die na een saai eerste stuk pas een beetje op gang komt.
Nee, de film wordt saaier and meer cliché in de tweede helft.
Xx_se7en_xX
116 min. bij de normale versie en 117 minuten bij director's cut, wat voor scene moet daar dan bij komen?
Stephan
Waarschijnlijk het ontdekken van de broedplaats met Tom Skerrit erin
MrMuffinman
Het de vorige keer alleen de eerste drie kwartier gezien, ik geef hem vanavond wel een tweede kans
Saving Pvt. Pyle
Goed lezen 116 IS de DC. Dus er gaat 1 minuut vanaf.
speranza
Deze film grijpt je bij de strot. De spanning druipt er van af. Visueel is deze film ook een enorm spektakel. Het acteerwerk van Sigourney Weaver is uitmuntend.
lilB
Nou, hij viel me toch wel tegen hoor. Ik kan niet precies vertellen waarom, maar ik had soms eigenlijk de neiging om weg te zappen! En dat was niet omdat het te eng was
. Ik vond het wel erg voorspelbaar en cliché.
planet_of_death
Vertel eens waarom ie zo cliché was. Dat heb ik nergens opgemerkt.
mikey
Tja een man in een rubberen pak in een 2001 omgeving. De traagheid en de sfeer uiteenzetting van de eerste helft is echt heel goed. Maar naar het einde toe, de echte horror en het kat en muis spel, toch minder.
wu-tang
het begin is gewoon echt super met de ontdekking van het ruimte schip , alles wordt goed weergegeven veel detail , de 2de helft is eigenlijk niet heel bijzonder , alhoewel het einde natuurlijk wel voorspel baar was , maar niet minder spannend !!
morgen aliens maar weer kijken , vind ik zelfs nog wat beter een echte rauwe film is dat , ook eigenlijk perfect tot in de puntjes uitgewerkt !!!
planet_of_death
Een kat en muispel is het zeker, maar het claustofobise sfeertje heeft wel meerwaarde.
JigSaw_Doll
Welke is het beste versie, de cinéma versie, of de director's cut?
rensie32
Mooie film die ik zojuist op tv heb gezien.
Acteerspel was goed maar soms wat slecht aandoende scenes. Ik heb wel de gehele film in spanning gezeten, mede door het goede camerawerk en omgeving. Het einde had denk ik toch nog wat beter gekund, de alien uit het ruimteschip zag er niet echt daverend uit..
Al met al kom ik uit op 3,5 sterren.
Is toch een film van ruim 30 jaar oud, ik vind het juist bijzonder knap hoe goed de Alien er nog uitziet. 1 van de meest geniale en tegelijkertijd walgelijke(positief bedoeld) creaties die ik ooit in een horrorfilm heb gezien.
rensie32
Ja, ik moet zeggen dat de alien er goed uitziet voor die jaren (mooi gestroomlijnd), maar die allerlaatste scene had voor mij niet gehoeven.
Aazhyd
Blijft toch een goede film. De close ups van de alien zagen er erg goed uit, maar als je het beest in zijn geheel te zien krijgt, ziet het er toch wat knullig uit. De alien is overigens gebaseerd op ontwerpen van H.R. Giger, zie HR Giger - The Official Website - hrgiger.com.
Nevertheless: de film is nog steeds heel spannend, de ontwikkelingen boeiend en niet te eendimensionaal (dat Ash een robot blijkt, bijvoorbeeld). De setting is ook erg goed (opgenomen in een oude electriciteitscentrale) en het spel van met name Sigourney is prima.
Verder een typische horror-film: je zit opgescheept met iets vreselijks waaraan je niet kan ontsnappen. Uitgangspunt van bijna alle horror-films, denk ik.
Dus gewoon 4 sterren wat mij betreft.
lilB
Vertel eens waarom ie zo cliché was. Dat heb ik nergens opgemerkt.
Nou ik bedoel meer van als iemand er alleen op uit gaan in dat ruimteschip dan weet je gewoon dat ie vermoord gaat worden door die alien. Dat Ash een robot was vond ik dan eigenlijk nog het leukste, al had ik ook al lang weer door dat hij niet normaal was, en dat ie ook niet bij de 'good guys' hoorde.
Eigenlijk vind ik 2.5 nog best hoog hoor, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit de neiging had om weg te zappen
planet_of_death
Heb je hem vanaf het begin gezien? En trouwens, de beste man werd natuurlijk niet direct vermoord, hij werd 'bevrucht' op 1 van de meest bizarre manieren ooit. Om vervolgens op een ligubbere manier te worden vermoord.
FunkStarr
- 1922 berichten
Ik begrijp dus echt niet waarom sommige mensen lopen te zeiken over de special effects. Een film uit fucking 1979 met effecten die vandaag de dag nog steeds behoorlijk goed mee kunnen (vind het er zelfs beter uitzien dan sommige hedendaagse special effects die er echt te nep uitzien), en toch zijn er mensen die het nodig vinden daaarover te gaan zeuren, ongelofelijk... De special effects waren voor mij een behoorlijk pluspunt, zet daar wat spanning, sfeer en goed acteerwerk bij en je hebt een vermakelijk filmpje. Het is wel duidelijk waar films als The Thing (die ik overigens wel beter vind dan deze) de mosterd vandaan hebben gehaald. Weaver acteert sterk, en de andere acteurs doen het ook best aardig. Er zijn een paar kleine minpunten, en er zijn enkele jaren later films uitgekomen in dit genre die het toch wel wat beter voor mekaar hadden, maar dat neemt niet weg dat dit nog steeds een grote inspiratiebron is geweest voor het SF/Horror genre.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979