• 9.378.049 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van La dormeuse

La dormeuse

Een verhaal moet een beetje realistisch zijn, dat is iets anders dan geloofwaardig.

La dormeuse schreef:

Een verhaal moet juist geloofwaardig zijn, dat is iets anders dan realistisch.

avatar van Hannibal

Hannibal

een verhaal moet gewoon leuk zijn om naar te kijken

avatar van DieGo

Echt een goeie film!

hopelijk blijft hij op plaats nr 1

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Gister herzien. Mijn King-haat opzij geschoven en betrapte mij erop dat ik me er toch heel erg van genoten hebt. Luchtig maar wel heel amusant. van 3* naar 4,5*

Shawshank heeft een aardig verhaaltje, dat zeker, maar om daar nu een film van 140 minuten mee te vullen ?

Komt daarbij nog eens dat de film verder absoluut niks te bieden heeft. Volledig by the book, met enorm veel clichés, tot de muziek toe. Daarnaast ook nog eens enorm voorspelbaar, zodat het laatste uur toch wel een erg lange en vermoeiende zit werd. Saga's als deze horen wat mij betreft in een boek thuis, of verdienen een regisseur die wat met het basismateriaal weet te doen. Er een eigen draai aan kan geven.

Ongelooflijke eenheidsworst, waarvan het me uiteindelijk ook niet verbaast dat deze op nummer 1 staat. Braaf filmpje waar je mooi het verhaaltje kan volgen, met een prettig einde, and that's it. Hier bedank ik liever voor. De score die tijdens de eindgeneriek weerspiegelt de film perfect. Cliché en cheesy. 1.5* gaan naar een goeie cast en wat goeie scenes hier en daar. De rest is verfoeilijke cinema.

avatar van MGdutch

MGdutch

Prachtige film die mij ook na meerdere kijkbeurten nog blijft boeien. 4,5*

avatar van Dharma

Dharma

Vermakelijk staaltje melodramatische Hollywood brol.

Voice over irriteert vreselijk, verkapt moralisme ook. Aan een levensanalyse als wat 'institutionalised' is hebben we als gewone mens ook niet zo'n boodschap.

De film verplicht je jezelf op te vreten door het onrecht dat gebeurd. 'Rechtvaardigheid' is een term waar op een absolutistische manier een vervelende nadruk op wordt gelegd.

De film grijpt aan, en dat is goed, maar waarom en hoe de film aangrijpt daar valt de diepzinnigheid van te betwijfelen.

Niettemin keurig afgewerkt.

p.s. Kan iemand me uitleggen waarom deze film hier op 1 staat en bij IMDb meen ik op 2?

Dharma schreef:

Door het stemgemiddelde. De plaats van een Top250-film hier is helemaal in handen van de MM-gebruikers. De plaats van een Top250-film op IMDB is helemaal in handen van de IMDB-gebruikers.

LOL

avatar van jassonn

jassonn

• 2081 stemmen

Wat is daar zo grappig aan ?

cornelis

Omdat het heel droog is, en een waarheid als een koe.

U-96 schreef:

Wat is daar zo grappig aan ?

Jouw bericht was serieus bedoeld???

Ehm... Ja...

avatar van speedy23

speedy23

MovieMeter, waar men de zaken ernstig neemt...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

En nog een reden is dat er denk ik weinig mensen zijn die deze film echt slecht vinden, waardoor hij makkelijker hoog scoort.

Lijkt me trouwens echt geen film om terug te zien dit. Wat valt er eigenlijk nog te zien als je het verhaaltje al kent ?

Jordy

Want het verhaaltje was zo spectaculair? Het zijn meer de thema's vriendschap/hoop/vrijheid/het verliezen van een groot deel van je leven/wat dan ook die in de smaak vallen bij de liefhebbers.

Het verhaaltje was alles behalve spectaculair, maar wel zowat het enige wat mij door de film sleepte. Verder kwam ik niks tegen dat m'n aandacht kon afleiden.

avatar van speedy23

speedy23

Jordy schreef:

Groot gelijk Jordy, het zijn die thema's die het hem doen.

avatar van flipsen

flipsen

Inderdaad. Anders zou je een film nooit meerdere keren kunnen zien, als hij volledig zal rusten op het verhaal. Of je moet zo lang wachten dat je hem bent vergeten natuurlijk.

Er bestaat nog steeds zoiets als het audiovisuele ...

avatar van flipsen

flipsen

Uiteraard. Maar de thema's nemen ook een toppositie in in het lijstje, deze-zaken-zorgen-ervoor-dat-ik-de-film-nog-eens-ga-kijken. Het is toch wel belangrijk dat er na het film kijken nog wel wat overblijft, buiten dat je mooi gekeken en geluisterd hebt die avond.

Onderhond schreef:

Er bestaat nog steeds zoiets als het audiovisuele ...

Kan ook erg interessant zijn inderdaad.

avatar van Clint

Clint

Onderhond schreef:

Wel een beetje mee eens. Vooral de voorspelbaarheid! Hierdoor mijn score voor deze film verlaagt naar 3,5

avatar van Maus1972

Maus1972

TOP FILM

Geweldige film!!!!

avatar van Kai

Kai

Zouden Maus1972 en Disneyclassicfan wat meer kunnen uitleggen wat ze er dan zo goed aan vinden (niet dat ik de film niet goed vind ofzo). Maar als iedereen dit zou gaan doen krijg je wel heel veel van die nikszeggende berichten.