Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Djarune
Ongetwijfeld de meest populaire film aller tijden. Voor mij persoonlijk absoluut niet de beste, maar een mooi verhaal en ook de muziek is zeer mooi. Helaas ligt het cliché er net iets te veel op, waardoor ieder personage aangedikt wordt. De slechte zijn extra slecht, de sympathieke extra sympathiek. Typisch Amerikaans. Ik krijg het er af en toe benauwd van. De muziek is nogmaals geweldig en de acteerprestaties een ruime voldoende. Ik snap ook wel waarom het volk deze film massaal omarmt. Iets wat ik niet zie bij het gedrocht The Green Mile, waarna de naam Darabont mij altijd het woord cliché oproept.
Illum Sphere
Ik zou het niet zozeer typisch Amerikaans noemen. Zelfmoord is niet echt iets dat getoond wordt in (te) Amerikaanse films. Dat is eerder een einde waar men nog lang en gelukkig leeft.
Lana*
Blijft een meesterwerk. Terechte 1e plek zo ook die van mij.
Wàt een indruk maakt deze film keer op keer.
Geniaal acteerwerk, prachtig verhaal. Geweldig mooie beelden, echt.... niks dan lof voor deze prachtige film. Mijn absolute favoriet.
Lana*
Hmm... ik ga hem vanavond nog maar eens kijken. Heerlijk luisteren naar freeman's stem.
Lana*
Ik vind deze film ook echt níet te vergelijken met the green mile.
The geen mile is geen slechte film, maar haalt het echt bij lange na niet bij deze
ikkegoemikke
Blijft een meesterwerk. Terechte 1e plek zo ook die van mij.
Wàt een indruk maakt deze film keer op keer.
Daar moet ik nu eens niks aan toevoegen. Volkomen mee eens !!!!!
Hdde
Deze film geniet al bijna 1.000.000 stemmen door de gebruikers op het bekende IMDb.com.
Illum Sphere
En ik heb hem eindelijk ook gezien. Duidelijk één van de betere films ooit gemaakt. En alhoewel mijn maag meestal begint te keren bij sentimentaliteit, wist deze film me ook emotioneel te raken. Die scène met de zelfmoord van Brooks is voor mij één van de beste scènes ooit.
Ted Kerkjes
Die scène met de zelfmoord van Brooks is voor mij één van de beste scènes ooit.
Je moet niet die knop met die cursief gedrukte I gebruiken, maar die met dat uitroepteken.
Illum Sphere
Ik kan het helaas niet meer wijzigen, maar heb er wel melding van gemaakt. Bedankt om het te melden.
Ted Kerkjes
Graag gedaan.
Titatiko
Ik zeg niet dat deze film bij iedereen z'n favoriet zou moeten zijn,
want ieder heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur voor bijvoorbeeld genre en acteurs.
Deze film staat op 1 aller tijden met een gemiddelde van 4,42 sterren,
maar zelfs dat vind ik nog veel te laag!
Ook al is dit niet eens mijn persoonlijke favoriete film!
VanRippestein

Dk2008
Ach ja, schijnt ook iedere keer bij die topfilms geplaatst te moeten worden. (23 februari 2006)
Zelf gaf ik deze in mijn ogen gemiddeld/goede film 3 sterren maar ik vind het ook prima als iemand 'm helemaal afbrandt.
De beste filmkenner ben je nog altijd zélf, ongeacht hoeveel sterren de zichzelf benoemde experts aan een film geven.
Dus :
is een uitspraak waar naar mijn mening zich veel te veel mensen aan schuldig maken. Omdat het nergens op slaat.
Aan de andere kant: lekker belangrijk als iemand over jouw smaak meent te moeten oordelen....
@Ronnievb: Gelukkig geef je wel toe dat je 'een beetje bevooroordeeld' bent. Iederéén is hier bevooroordeeld! Jij hebt net zo veel of weinig smaak als ik of ieder ander op deze site.
Je hebt het recht om te zwijgen. Maar alles wat je hier op site schrijft kan tegen je worden gebruikt.
JeroenFR08
Wat heeft deze film een geweldig plot. Een fantastisch spelende cast, een geweldig einde en een mooie sfeer.
Topfilm
Discussie over het gemiddelde verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)
Luu4k_
Gisteren weer eens gekeken na 5 jaar, prachtige film zeg ongelooflijk goed #5
24-7moviestar
MAAAAARRRRR als je deze film geen 5 sterren geeft, ben je MovieMeter niet waardig.Dan hoor je hier niet thuis, want dan heb je gewoon totaal geen verstand van films.
Misschien zonde van de moeite om hier tegenin te gaan, maar wat een onzin zeg! Je impliceert hier dus dat iedereen die deze film 4,5* of lager geeft geen verstand heeft van films? Persoonlijk is dit mijn nr 1 film, maar ook deze film heeft zijn zwakkere kanten, omdat geen 1 film perfect is (en dat is maar goed ook). Betreffende de zwakke punten: Realisme, cliches/over sentimentele gedoe, geloofwaardigheid, enorme zwart/witte karakters etc etc. Ondanks al die punten, waar ook ik mij gedeeltelijk in kan vinden, blijft dit mijn lievelingsfilm. Maar het is sneu en infantiel om te roepen dat iedereen die geen 5* geeft geen verstand heeft van films. Dit komt niet heel sterk over en ik hoop ook niet dat je jezelf dan ook serieus neemt. Bovendien, aan je top tien te zien houd je veel van films die vooral niet buiten jouw/het boekje gaan (op david fincher's fight club na dan), en ik ben dan ook bang dat jouw eerdergenoemde conclusie vooral op jezelf van toepassing is.
Titatiko
Om alle quotes tegen mij even duidelijk te maken:
ik bedoel niet dat als je deze film geen 5 sterren geeft dat je dan geen verstand hebt van films.
Wat ik me afvraag: wat moet een film nou nog meer hebben voor jou als je deze film geen 5 sterren geeft?
Dat snap ik niet en dat zal ik ook nooit begrijpen.
Zeker, elke film heeft zijn zwakke punten, maar voor welke films geef je dan nog wel 5 sterren?
NYSe
Om alle quotes tegen mij even duidelijk te maken:
Dat snap ik niet en dat zal ik ook nooit begrijpen.
(als ik ze nog nooit heb gezien)
Films die verrassen en prikkelen. Die tot nadenken stemmen. Die tonen wat ik nog nooit eerder gezien heb. Die iedere keer dat ik ze zie beter worden. Hopelijk begrijp je het dan. Ik heb een heel leuk lijstje op m'n profiel staan met een handjevol titels die ik vijf sterren geef. Neem het door, zou ik zeggen.
(als ik ze nog nooit heb gezien)
Wat je moet begrijpen is dat er een essentieel verschil is tussen leuke/vermakelijke films en goede films. Er zijn maar zeer weinig films die beide volledig in zich hebben. Eigenlijk zou iedereen een film dan ook objectief moeten beoordelen naar z'n werkelijke kwaliteit, en niet in hoeverre hij/zij de film leuk vond. Shawshank redemption is naar mijn mening VOORAL een leuke en vermakelijke film, maar kwalitatief gezien zijn er gewoon simpelweg betere films. Darabont heeft ervoor gekozen shawshank redemption een van de meest toegankelijke en grootste feel-good movie te maken, wat veel mensen, zo ook mij, aanspreekt natuurlijk. Maar sommige films van Scorsese, Kubrick, Fincher, Coppola, Leone etc. zijn kwalitatief, naar mijn mening, gewoon sterker. Vele van hun films staan ook in de top 250. Films die ik 5* geef staan sowieso in mijn top 10 dus neem gerust een kijkje!
AC1
Dat is niet makkelijk, zeker als je weet dat kwaliteit in film of muziek veeleer een subjectieve aangelegenheid is.
24-7moviestar
Klopt, alleen het is wel de kunst om te streven naar een zo betrouwbaar en objectief mogelijke beoordeling (ondanks dat inderdaad iedereen zijn/haar eigen mening heeft)! Als iedereen een film zou beoordelen puur op persoonlijke beleving, zegt het niets meer over de kwaliteit van de film op zich.
-LvB-
Definieer kwaliteit dan maar eens... kwaliteit komt altijd neer op het voldoen aan de verwachtingen van de klant.
Persoonlijke beleving is gelijk aan mate van kwaliteit zou je kunnen zeggen.
Dus in die zin krijg je altijd een representatief beeld bij een film als deze met 14000 stemmen van wat de meerderheid onder kwaliteit verstaat. En of dat nu wel of niet bedroevend is, is een 2e

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972