• 9.376.345 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.151.596)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

RimkoWolfs schreef:

Goed, maar toch wel overrated. nummer 1 notering vind ik onterecht.

Vind ik ook, echt belachelijk. Goede film, maar wordt wel heel erg overgewaardeerd hier.Voor The Green Mile geldt exact hetzelfde.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Hmmm, mooi filmpke.

• 1948 berichten

Behoord zeker tot een van de beste films die ik ooit heb gezien, valt net buiten mijn top 10. Deze film is in alle opzichten prachtig. Het verhaal van horror schrijver Stephen King is op fenomenale wijze verfilmd door Frank Darabont (The Green Mile, The Mist en The Walking Dead).

De soundtrack is een van de mooiste soundtracks die ik ken uit een film. De melancholisch dramatische muziek van Thomas Newman (Skyfall, American Beauty en Wall-E) past perfect in het plaatje, en mede door de muziek voel je mee.

Toch is de film ook makkelijk scoren. Andy Dufresne is niet echt een kleurrijk persoon, misschien zelfs wel een beetje saai te noemen. De dramatische vertellingen dwars door de film heen van Morgan Freeman zijn ook een beetje makkelijk scoren met een aantal pseudo poëtische zinnen. Toch stoort het niet, en word het prachtig weergegeven.

De film heeft destijds 7 Oscar nominaties gehad, waaronder die voor beste film en beste acteur, maar vreemd genoeg heeft hij er niet een gekregen. En dat was erg onterecht. Maar goed dat is mijn mening dan weer. Uiteindelijk ging "Forrest Gump" er met de meeste vandoor, wat natuurlijk ook een geweldige film is.

Het camerawerk is overweldigend in deze film. Prachtige shots van de gevangenis en schitterende beelden als Brooks vrij komt. De scène dat Brooks vrij komt is een van de meest mooie verfilmde scènes ooit in een film. De beelden en de brief die voorgelezen word prikkelen de traanbuizen meerdere malen.

Uiteindelijk uiteraard 5*, laat daar geen misverstand over verstaan. Al moet ik wel zeggen dat het wel een erg brave gevangenisfilm is. Ik blijf ook Stephen King verdenken dat hij zwaar geïnspireerd was door "Escape from Alcatraz" met Clint Eastwood. Mensen die "The Shawshank Redemption" ook zo mooi als mij vinden, kan ik "Escape from Alcatraz" echt aanraden. Voor deze film uiteraard AANRADER!

avatar van NYSe

NYSe

m1chel schreef:

Goed dat je het zegt. Lange tijd geleden dat ik die film gezien heb; tijd dat ik die weer eens opzoek.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Jongens, jongens, jongens! The Shawshank Redemption is een mooi filmpke, maar het is toch niet de beste film allertijden of een meesterwerk van kwaliteit?

Nee, als we het daar over gaan hebben vind ik dat films uit 1994 (bijv. Forrest Gump of Pulp Fiction) veel meer recht hebben op die betiteling.

Nee,

Deze film is niet cinematografisch vernieuwend,

Niet origineel

en bevat geen diepgaande symboliek.

Gewoon een erg mooie film, niets meer niets minder.

avatar van Rogyros

Rogyros

Dra. Pouke schreef:

MovieMeter schreef:

Let op! Discussies over de top 250-notering van deze film horen in het forum, niet bij de film.

Rogyros schreef:

Dat ie zo hoog staat bij MuMe en bij IMDB is natuurlijk leuk en aardig, maar het gaat erom wat je er zelf van vindt. Zo'n

Rogyros schreef:

Iedere keer wordt hier weer gezever ingetypt over de hoge notering van deze film. Ik word daar een beetje moe van. Meningen over een film, als ze onderbouwd zijn, vind ik vaak wel interessant om te lezen. Maar als er iedere keer het gemiddelde bij gehaald wordt, wordt het toch wel een treurig en nodeloos repeterend gebeuren.

Ofwel; mensen, lul eens wat meer over de inhoud van de film dan over het cijfer!

Laten we toch eens ophouden met dat gezeur dat deze film onterecht op 1 staat. Dat is hier niet bedoeling (daar hebben we een apart forum voor) en bovendien om moedeloos van te worden. Het komt continu weer terug. Het is nu eenmaal de som van alle gebruikers bij elkaar. Iedereen die dit niet op 1 heeft staan, is het er dus niet mee eens.

Rogyros schreef:

Nee hoor ik kan er goed mee leven.

avatar van Rogyros

Rogyros

Tuurlijk, ik kan er ook goed mee leven. Maar jouw nr. 1 is Once Upon A Time In The West. Dus jij vindt dus dat er betere films zijn dan Shawshank. Dat vind ik ook. Maar ik word zo moe van iedere keer weer die discussie of hij wel nr. 1 waardig is.

Dra. Pouke noemt twee andere films die hij liever zo hoog zag. Nou en, denk ik dan. Doe dat lekker bij het forum.

avatar van stfuympos

stfuympos

Pff, zo juist herzien, begrijp er niks van dat dit de nummer 1 is.

avatar van Dk2008

Dk2008

Rogyros schreef:

Dat is de vraag in hoeverre het een discussie is. Als iemand schrijft ik vind het een goede film maar ik begrijp niet dat deze op 1 staat, is dat mening (dat hij het er niet mee eens is). Als er vervolgens mensen op gaan reageren in de trant van, deze staat wel degelijk terecht op 1, en vervolgens gaat het over en weer, dan heb je een discussie.

avatar van NYSe

NYSe

Maar ja, het is wel een forum waar zo'n bericht geplaatst wordt, dus ieder bericht dat je plaatst nodigt automatisch uit tot een gesprek/discussie.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dan zou ik er verder niet op reageren. Bij veel films is het een opsomming van berichten, goed en niet goed daar wordt ook wel gerefereerd naar die lijsten, alleen dan bespeur ik nauwelijks discussie, alleen bij die hoog genoteerde films is het iedere keer het geval.

avatar van mrwhite

mrwhite

stfuympos schreef:

Pff, zo juist herzien, begrijp er niks van dat dit de nummer 1 is.

IK denk dat het is omdat de meeste de film goed beoordelen trouwens vind ik het vreemd dat je zoiets zegt terwijl je zelf 4* heeft.

avatar van LostCauze

LostCauze

Het komt er gewoon op neer dat deze film blijkbaar toegankelijker is voor fans van verschillende genres en stijlen dan andere klassiekers.

Na zeker 5 keer gezien te hebben is ie nog steeds sfeervol en boeiend van begin tot eind, topfilm. Zo'n film waarbij je niet langs moet zappen tijdens de reclame van je favoriete serie zeg maar...

• 1948 berichten

Lekker belangrijk allemaal. Wat maakt het nou uit wat er op 1 staat. Je vind goed wat jezelf goed vind. Ik vind de persoonlijke top 10 van mensen veel interesanter en veel meer zeggen dan een algemene top 10, of wat dan ook.

avatar van Akkiej

Akkiej

avatar van xJoker

xJoker

Ook mijn persoonlijke nummer 1#.

avatar van arno74

arno74

Gisteren voor het eerst gezien, aardige film, maar zo waanzinnig goed vond ik het ook weer niet.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Voor deze film heb ik maar één woord: SUBLIEM!!!

Ik had de film in het verleden al eens gezien, maar uiteindelijk heb ik hem terug in mijn collectie opgenomen en weer bekeken.

En het is werkelijk een van de beste filmen die ik ooit heb gezien.

Het samenspel tussen Morgan Freeman en Tim Robbins, maar ook de gehele cast is prachtig.

Het scenario is zo goed, zo meeslepend en bij momenten ontroerend dat ik niet kan begrijpen dat je door deze film niet zou worden begeesterd.

Dat dit een verhaal is van Stephen King is ook al zo ongelooflijk, de meester van de horror die een prachtig verhaal schrijft over een onschuldige man die 20 jaar in de gevangenis doorbrengt en daar al die tijd, zonder medeweten van zijn medegevangenen en uiteraard bewakers, langzaam maar zeker werkt aan zijn toekomst. Een toekomst die hij wil delen met een vriend... Ik ga niet verder uitwijden over het verhaal, jullie moeten dit fantastische verhaal maar zelf ontdekken, deze film is zo mooi dat ik jullie aanraad om die zeker te bekijken.

De film won 7 Oscars, en dat is dan ook zeer terecht.

Inmiddels was het alweer 5 jaar geleden dat ik deze film nog eens had bekeken, maar nog steeds maakt deze prent een grote indruk op me.

Het is een fantastische film, die vooral gaat over vriendschap.

Ik hoef eigenlijk niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar, alleen dat U deze film moet kijken, u zal er geen spijt van krijgen, en wellicht, net zoals ik, er meerdere keren opnieuw naar kijken, want wees maar zeker, het zal nu geen 5 jaar meer duren eer ik hem opnieuw zie.

TOPPER !!!

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Over King gesproken. Lang geleden heb ik ooit dit verhaal gelezen, maar dat maakte toen weinig indruk op me. Deze film is, m.i., zeer anders dan het boek. Maar goed, daar zal - ergens tussen blz 1 en 229 van deze topic - wel eerder over gediscussieerd zijn.

De makers van deze film ( en the Green Mile ) mogen ook best wat andere boeken van King gaan uitwerken. Het liefste ' De Talisman en het vervolg ' Zwart Huis '..

Thomas Horne als de jonge Jack Saywer en Tim Robbins als de oude Jack Saywer. Voor Freeman absoluut meerdere rollen..

Dat zou pas Ka zijn...!

avatar van MatthewBolts

MatthewBolts

Wat kan ik zeggen ?

100/100 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Hoewel niet mijn genre (meestal moeite met dramafilms, totaal niet mijn ding) is deze film die door een hoop mensen gezien wordt als de beste ooit, mij alles behalve tegengevallen. Ondanks het genre en een ruime speelduur van meer dan 130 minuten vloog de film voorbij en heeft het geen moment verveeld. Morgan Freeman en vooral Tim Robbins zetten prachtige rollen neer en zelfs Freeman zorgt toch voor een naar gevoel achteraf als je ziet hoe moeilijk hij het heeft als hij vrijkomt (uiteraard ook dat andere personage die zich ophing nadat hij vrij was gekomen). Nooit gedacht dat het voor voormalige gevangenen zo moeilijk kon zijn om weer terug te keren in de samenleving. .
Ook het einde vond ik mooi om te zien.
Film die flink wat indruk op mij heeft achtergelaten.

avatar van Nillie

Nillie

Tja, wat moet er over deze film nog gezegd of geschreven worden. Altijd moeilijk om te zeggen welk nu de beste film is die je ooit gezien hebt, maar deze komt zeker in mijn top 3. Geweldig verhaal, geweldig in beeld gebracht, prachtig acteerwerk. Superlatieven komen te kort! Zonder twijfel 5 sterren.

avatar van Korbie

Korbie

Hoe vaak komt deze film wel niet op de tv?

Minstens drie keer per jaar

avatar van Korbie

Korbie

We kennen Stephen King natuurlijk het beste als schrijver van sfeervolle griezelverhalen waarvan er velen op succesvolle wijze zijn vertaald naar het witte doek. Maar toch zijn er ook verhalen die buiten dit genre vallen die absoluut geweldig zijn. Nou moet ik Stand By Me nog zien, maar ik kan in ieder geval zeggen dat de verfilming van 'rita hayworth and the shawshank redemption' zeker geslaagd is.

Het verhaal kennen we natuurlijk allemaal: de rijke bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt tweemaal levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, die hij eigenlijk helemaal niet gepleegd heeft. In de gevangenis maakt hij kennis met Red (Morgan Freeman), die kleine dingetjes en dammetjes kan leveren. Ook maakt hij kennis met het gevangenisbestuur en de directeur, maar het is vooral interessant om te zien hoe dit personage langzaam wordt kapot gemaakt door het oneerlijke Amerikaanse rechten-systeem.

Het acteerwerk is erg mooi: vooral Robbins en Freeman weten beiden schitterende rollen neer te zetten. Maar ook op papier: het script (en de regie) van Frank Darabont is erg sterk met een opmerkelijke loyaliteit voor Kings oorspronkelijke verhaal. Het is een mooie prent met schitterende vormgegeven personages. De beste film allertijden? Absoluut niet, maar zeker wel een film die je gezien moet hebben.

avatar van kuiponok

kuiponok

In één woord: Briljant!

Weinig/niks aan vorige commentaren toe te voegen: 5*

avatar van marvelfreak85

marvelfreak85

Dit is zo'n film wat iedereen geweldig vind maar ik vind het maar saai ik snap niet dat deze op nummer 1 staat.

avatar van Theunissen

Bij de eerste kijkbeurt is deze film gewoon geweldig (zeker ca. 20 jaar geleden), maar omdat ze deze film ieder jaar uitzenden is het leuke en verrassende er natuurlijk allang vanaf en heb je zoiets van "zenden ze hem alweer uit ". Maar ja voor een commerciële zender is het natuurlijk makkelijk scoren met deze film en ze kunnen er ook een behoorlijk tijdvlak mee vullen en volproppen met reclames. Het blijft overigens nog steeds een dijk van een film.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

Ik had de film (tot mijn schande) nog niet gezien, en was erg benieuwd. Ik werd niet teleurgesteld: mooie prent! Wel enigszins voorspelbaar, moet ik zeggen.

Acteerwerk verdient een grote pluim!!

avatar van Beertje45

Beertje45

Topklasse, ondanks de grote lengte van de film, mocht hij voor mij gerust nog een uur langer geduurd hebben.