• 9.378.515 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.153.362)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

mar007

ik begrijp ook niet dat deze film op 1 staat,zo geweldig is deze film nou ook weer niet.

maar blijkbaar denkt de meerderheid hier anders over,vandaar op nr 1.

ik kan heel veel films bedenken die veel beter zijn, maar goed dat vind ik.

mar007 schreef:

maar blijkbaar denkt de meerderheid hier anders over

Van wat? Het aantal users dat zich heeft inschreven op deze site is toch vele malen groter, dan van die, die de film gezien heeft.

Dick2008 schreef:

Erg zijn genoeg mensen die deze film slecht vinden (hoewel ik denk dat de meerderheid erover eens zal zijn dat dit een geweldige film is). Ik vind hem ietwat overgewaardeerd, maar nog steeds een mooie film.

Dk2008

Van de mensen die deze film gezien hebben vinden de meesten het een zeer goede film, dat klopt en dat zal mar007 dan wel bedoelen.

I suppose so

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Wat doen we weer moeilijk! Van de 13590 stemmers geven minstens 6000 mensen een 5,0 en bijna 4000 een 4,5. Dus ja, de meerderheid van de stemmers vind dit een meesterwerk / geweldige film.

JacoBaco schreef:

Wat doen we weer moeilijk!

Sorry?, of bedoel je met we, jezelf.

mar007 schreef:

ik kan heel veel films bedenken die veel beter zijn, maar goed dat vind ik.

Dat zal de meerderheid wel vinden.

congo

Ik denk dat dit wel de twee grootste topics zijn in zowel het disccussieforum van The Shawhank Redemption en The Green Mile.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dick2008 schreef:

Sorry?, of bedoel je met we, jezelf.

Dat zal de meerderheid wel vinden.

Wat doen we (lees we als wij mensen) weer moeilijk. Ik ben ook een mens, dus zeg ik we.

Verder zegt Pluralis majestatis me helemaal niks!

Dk2008 schreef:

ja want deze film staat niet voor niets op nr 1,althans hier op mm.

dus heeft deze film het meest aantal stemmen gekregen met een hoge waardering,toch?

mar007 schreef:

ja want deze film staat niet voor niets op nr 1,althans hier op mm.

Right, het gaat inderdaad over de meeste stemmen. Dat zegt ook iets meer dan gewoon iemands mening. Wat dat betreft blijft The Shawshank Redemption altijd een discussie.

congo schreef:

Right, het gaat inderdaad over de meeste stemmen.

Het gaat vooral om het gemiddelde. Dus veel stemmen maar ook hoge stemmen. Kijk maar nummer twee, die heeft veel minder stemmen dan nummer drie, dat komt die heeft een hoger gemiddelde.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Kan het gewoon over de film gaan? Dit is al zo vaak besproken.

avatar van nilserr

nilserr

m1chel schreef:
Hij had daar een goed punt, want van realisme kunnen we echt niet spreken. Biertjes op een dak drinken tijdens de drooglegging. Een zwarte crimineel die door blanken in de jaren 30 word gerespecteerd. Nope, dat is geen realisme. Even losgezien of je Gladiator overschat vind of niet, het is een jongensboek verhaal waarbij realisme ver te zoeken is, net zoals deze film.

Ken je feiten wel voor dat je zulke uitlatingen doet. De drooglegging was van 1919 tot en met 1933. De film begint in het jaar 1947 toen de drooglegging al lang niet meer van kracht was. Verder speelt de film zich af in Maine. Tijdens de jaren 40/50/60 was dit een van de minst racistische gebieden van Amerika. Ook zag je vaak dat wanneer gevangen voor een langere periode met elkaar opgesloten zaten, de etnische verschillen steeds minder belangrijk werden en plaats maakten voor een gevoel van gelijkgezindheid. Deze informatie kan je halen uit verschillende non-fictie boeken en documentaires over deze periode.

nilserr schreef:

Och ja. Je hebt verdomme nog gelijk ook. Ik schaam me nu wel hoor. Ik heb namelijk Once Upon A Time In America al minstens tien keer gezien en die vind plaats tijdens die periode.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

nilserr schreef:

Hmmm, je hebt gelijk... Maar ik moet even ter verdediging zeggen dat het al een aantal jaren geleden is dat ik hem gezien heb. Ik zal hem weer eens bekijken, maar het klopt dat de film in 1947 begint. Stomme fout, doet er voor de rest niets vanaf dat deze film niet echt realistisch is. Maine kan misschien een van de minst racistische gebieden zijn geweest in die jaren, maar ik vraag me af of dat in die jaren ook voor de gevangenissen opging.

avatar van shimahero

shimahero

4,5 sterren:

Ik hou van de vibe en setting van deze film. Ik hou ervan hoe Andy iedereen en vooral de directeur heeft kunnen bedotten. (het stukje opera voor de gevangenen, het gezicht van de directeur bij de ontsnapping). Ik hou ervan hoe hij heeft kunnen ontsnappen en iets heeft kunnen opbouwen in Mexico. En ook blij voor Red. Get busy living or get busy deing. De scéne met Brooks heeft me erg sterk ontroerd.

avatar van nilserr

nilserr

Ach ja, we maken allemaal wel eens een foutje

congo

Deze avond weer eens herzien en dit blijft, ondanks de kleine snippertjes, een erg indrukkende film. Die muziek tijdens die eind-scene! Aangrijpend!!

avatar van wood23

wood23

Super film echt een aanrader ! Dit iseen van de beste films die i k heb gezien. Perfect verhaal en verrassend. In zijn soort een absolute must om te zien en te hebben. Wou dat hier een special box van kwam. Het laten zien van iemands leven buiten de gevangenis nadat diegene jaren en jaren opgesloten heeft gezeten is tevens een mooie toevoeging aan het verhaal. Als je deze film nog niet gezien hebt, dan zou ik niet nog langer wachten! Koop deze film direct en ik beloof je, je zult niet teleurgesteld worden!!! Als je deze film niet kan waarderen dan ben je geen filmfan...

Als je deze film niet kan waarderen dan ben je geen filmfan...

Onzin, echt grote onzin. Niet dat ik dit een slechte film vind, maar wat betreft de hoge waardering van The Shawshank Redemption vind ik het veel te overgewaardeerd.

avatar van NYSe

NYSe

Als je deze film niet kan waarderen dan ben je geen filmfan...

Ben ik even heel erg met je oneens: het is niet veel meer dan een overgewaardeerd melodrama. Mooi, maar niets dat niet al eerder gedaan is.

Ik waardeer de film voor wat het is maar ik ga het geen meesterwerk noemen. Toch noem ik mezelf een filmfan in hart en nieren en die titel geef ik niet snel op.

avatar van Laoslander

Laoslander

Ja alstublieft zeg

mar007

ik vind het ook zeker geen meesterwerk.

onzin natuurlijk om te zeggen dat als iemand de film niet waardeert dat je dan

geen filmfan bent,iedereen die op sites zoals hier komt is een filmliefhebber en

meningen verschillen.

avatar van Morpheus73

Morpheus73

Als je deze film niet kan waarderen dan ben je geen filmfan...

Gisteren eindelijk bekeken na aanraden van mijn werk- en prive omgeving en vond het een erg mooi en indrukwekkend verhaal maar was er niet flabbergasted door. Het is ook zeker geen film die ik zeker nog een keer wil bekijken dus ergens snap ik het niet echt goed waarom deze film in de lijst van beste films op nummer 1 staat...

helemaal mee eens,ik vond 1x kijken ook meer dan genoeg en kan zoveel

andere films bedenken die vele male beter zijn.

avatar van ImPurECrazY

ImPurECrazY

Mooie film!

avatar van Curly1985

Curly1985

Het blijft een superfilm maar heb hem inmiddels te vaak gezien.

Ook al is het een van mijn favoriete films toch vraag ook ik me af waarom deze op 1 staat in de lijst beste films aller tijden. Hij laat natuurlijk al die andere meesterwerken die het net zo goed verdient hebben in het stof bijten en staat al een aantal jaren vastgeroest op de 1e plek.

Ik vermoed dat dit komt doordat het commercieel geen daverend succes is geweest. Nog spreek ik af en toe mensen die de film niet kennen. De film kreeg toendertijd weinig publiciteit en bij prijsuitreikingen als de oscars waren er andere films die er met de prijzen vandoor gingen. pulp fiction en forrest gump kwamen in hetzelfde jaar uit en zijn vele malen bekende bij het doorsnee televisie publiek.

Daarom vermoed ik dat een hele hoop mensen compleet blanco zonder enige verwachtingen de film hebben gezien en aangenaam verrast werden door de toegankelijke en sterke personages en het fantastische einde.

Daarnaast is de film natuurlijk ook toegankelijk voor een enorm breed publiek. Wie houdt er nou niet van gevangenis verhalen en morgan freeman?

The shawshank redemption is misschien wel het bewijs dat het hypen van wat dan ook misschien niet het beste resultaat oplevert op de langere termijn. Want ow ow ow wat zal deze film inmiddels vaak verkocht zijn op DVD.

avatar van Jocharo-T

Jocharo-T

Ik begrijp anders ook niet welk punt je nu probeert te maken. De gemiddelde filmliefhebber die zich inschrijft op Moviemeter of IMDB vindt dit blijkbaar de beste film ooit. Kan je lang en breed over lullen, maar zo is het. Je hebt de film niet gezien, maar je bent alleen maar aan het zeuren over gemiddeldes en dat deze film op 1 staat. Daarnaast lijkt het mij niet de bedoeling om over gemiddeldes te praten op het topic van de film, maar is daar een speciaal topic voor.