• 9.378.093 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eens. Een vermakelijk niemandalletje. Meer is het ook niet. Ik heb zelfs nog een halfje extra voor Rita gegeven, de ster van de film .

Reinbo schreef:

Ik zeg toch ook niet dat het verhaal niet prima in elkaar steekt. Maar dat vind ik een minimale vereiste voor een dramafilm. Robbins acteerd goed, maar niet uitzonderlijk. Verder is zijn personage gewoon best saai. Kleurloze boekhouder die z'n directeur voor de gek houdt. Veder zal het best dat meer mensen het goed vinden. Il Divo, Nick en Simon en de schilderijen van Bib Ross zijn ook populair.

Tja ik beleefde dat toch compleet anders hoor. Ik vond de personages alles behalve saai en kleurloos. En waarom zou dit voor de jaren dat hij vastzat een ongeloofwaardig iets zijn? Enige punt van kritiek bij mij was dat het ouder worden van Robins niet echt goed gemaakt was, een beetje grijs haar en thats it.

avatar van Reinbo

Waarom ik het ongeloofwaardig vind? Omdat ik zou denken dat ze eens in de 7 jaar wel een celinspectie zouden houden en zo'n poster natuurlijk een veel te zwakke medium is om een tunnel achter te verbergen. Denk enkel aan de tocht die ontstaat. leuk om mee weg te komen in een jongensboek, maar echt realistisch is het natuurlijk niet.

avatar van Reinbo

Moet daarbij aantekenen dat ik er de eerste keer ook wel voor viel (4*), maar bij herziening had de film niks meer te bieden.

avatar van Masterbrain

Masterbrain

geef mij een goede reden waarom deze film een 5je 2.5 sterren waard is.

het is toch een van de mooiste films aller tijden.

minstens een 3.0 sterren voor deze topfilm.

en gezien je top 10, staat Apocalyspe Now de beste oorlogs film aller tijden op de nr 1 , en als ik nou eens zeg dat die film ook net middelmatig uitvalt om de volgende reden...het is een 70 minuten lang rijzen op een boot en een paar explosieve tussenstops zijn daarvoor noodzakelijk om de kijker niet te laten vervelen , want anders was het ook een saai boottocht naar Kurtz geweest of niet soms he,

kom op even goede vrienden een halve ster dr bij is toch geen zonde.;).

avatar van Masterbrain

Masterbrain

het is bijna zomer

Reinbo schreef:
Inderdaad, een jongensboek. En daar hou ik ook van. Zitten ook toppers bij, waaronder deze vond ik.En ik had geen seconde stil gestaan bij die cel inspecties eigenlijk. Gewoon een goeie Stephen King verfilming met een.prima twist. Op bepaalde punten leefde ik compleet mee. The Green Mile is voor mij van het zelfde laken een pak. Allebij jongensboeken, allebij 5* (van mij dan). Ik hou van dit soort films. En natuurlijk is hij na herziening niet verrassend meer. Maar werd daarom (voor mij) er niet minder goed om.

avatar van Reinbo

Ik zal de film eerst nog eens moeten herzien wil ik mijn beoordeling aanpassen, maar de vorige keren ging de score enkel naar beneden dus veel zin heb ik er niet in. De reden dat ik m op 2,5 hebt staan is omdat ik Andy gewoon een saaie modelgevanhene vind en zijn avonturen me gewoon voor geen meter meer boeide.

avatar van NYSe

NYSe

Masterbrain schreef:

Een film draait alleen om 3 dingen , Entertaiment , Entertaiment en Entertaiment.

Wauw, en ik maar denken dat de films van lui als Andrej Tarkovksi, Terrence Malick, Robert Bresson, Michael Haneke en Chris Marker goed zijn.

avatar van hanibaloss

hanibaloss

geweldigen film

avatar van killer13

killer13

heaven be praised, net de blu-ray gekocht voor 5 euro

avatar van Film Pegasus

Ik had voor deze film 3* staan en dat leek me nogal weinig. Misschien was ik wel beïnvloed door de nr 1-positie met het idee tegen de stroom in te gaan. Eén oplossing: de film nog eens herzien en een eigen defintief oordeel te vellen.

Shawshank Redemption is van de hand van Stephen King. In grote lijnen dan toch, want King's versie is een kortverhaal. Net als The Green Mile, ook van regisseur Frank Darabont over een gevangenis. The Green Mile was een verschrikkelijke film, dus wat zou dit met zich meebrengen. Darabont heeft wel wat met King blijkbaar, want hij maakt ook The Mist. Maar een groot regisseur is het niet. De grote troeven in deze film zijn de acteurs. Freeman en Robbins zijn een geweldig duo en de rest brengt het er ook vrij goed van af. Ook de muziek van Thomas Newman past hier goed bij. Maar Darabont had beter iemand anders gevraagd om het script te schrijven, want het is meer een roadfilm in een gevangenis geworden. Een reis weliswaar op één locatie, maar met telkens andere voorbijgangers en hun kleine verhalen. Met Robbins als rode draad. Niet moeilijk als je vertrekt van een kortverhaal. Het resultaat is minder samenhangend en het is enkel dankzij de rode draad dat de film aan elkaar blijft hangen. Op zich niet slecht, het is een manier van vertellen als een ander. Helaas doet het veel te uitgerokken einde ook geen goed aan de film. Die had gerust 20 minuten korter gemogen. De climax is al lang gepasseerd als de aftiteling komt.

Conclusie, dit is een goeie film, maar absoluut geen klassieker. Die eerdere 3* mag nog wel verhoogd worden naar 3.5* voor acteerwerk en het verveelde ook weer niet. Maar een andere regisseur had hier iets prachtig van kunnen maken. Weinig creativiteit helaas, en dat mocht wel.

avatar van Yann Samsa

Yann Samsa

"The man likes to play chess, let's get him some rocks."

avatar van mar007

mar007

ik vond het best wel een goeie film maar heeft mij niet echt gepakt.

ik hoef het niet nog een keer te zien.

avatar van marre123

marre123

Jammer dat deze op nummer 1 staat, film is toch niet zo'n meesterwerk dan wat de meeste hier denken.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Iets in deze opmerking klinkt raar, al weet ik niet precies wat. Misschien is het dat je stellig beweert dat het geen meesterwerk is en dat mensen die dat wél vinden er naast zitten.

avatar van JustMike

JustMike

Rita Heyworth and the Shawshank Redemption

avatar van Polsie

Polsie

Leuke film maar voor mij geen klapper, iedereen zijn smaak.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Ik vind dit de meest overschatte film aller tijden. Het einde is zoeter dan druivensuiker en Morgan Freeman zet geen briljante rol neer, maar zet simpelweg de Morgan Freeman-modus aan (de wijze, bedachtzame donkere man).

En wat me het meeste irriteert aan deze film: bijna iedereen in deze gevangenis is eigenlijk een megatoffe peer! Het is dat ze tijdens de montage het musicalnummer hebben geschrapt waarbij de perfect synchroon dansende gevangenen de vloeren schoon schrobben. Flikker toch op, ik zet Un Prophete nog wel een keer aan.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

En de slogan 'Get busy living or get busy dying' is zo slap dat ik hem ga gebruiken om orgasmes mee uit te stellen. Groetjes!

• 1948 berichten

Ik rol bijna van m'n stoel van het lachen zeg, van jou grappige opmerking . Je vond de film niks omdat je een musical gevoel erbij kreeg. Prima joh, maar wat probeer je met de rest van je berichtje.te bereiken?

congo

Ik ben het voornamelijk eens met de mensen die deze film geweldig vinden. Alleen die ontsnapping vind ik wel een beetje ongeloofwaardig overkomen.

avatar van Loefa

Loefa

Gewoon een heel leuke conventionele film die eigenlijk op plaats 40 moet staan

Loefa schreef:

Gewoon een heel leuke conventionele film die eigenlijk op plaats 40 moet staan

Helemaal mee eens. Ondanks dat het een erg mooie film is, vind ik dat de film teveel clichés en ongeloofwaardigheden bevat voor een echte topfilm. Iets wat overschat dus.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Volgens mij heb ik deze klassieker ondertussen al meer dan 10 keer gezien. Blijft staan als een huis! Krijgt van mij geen top 10-notering maar ik begrijp wel heel goed dat deze film op nummer 1 staat in de top 250. Weinig mensen vinden deze film slecht. En terecht!

avatar van Reinbo

Maar dat weinig mensen het slecht vinden betekend wat mij betreft niet dat hij goed is, juist eerder een kenmerk van middelmatigheid.

Ik snap dat het met toplijsten zo werkt, maar vind het toch wel een beetje treurig dat dit zacht gekookte eitje op 1 staat. De pizza Margarhetta onder de films.

congo

Daar heeft Reinbo toch wel een punt. En op sommige aspecten ben ik het ook vrijwel met hem eens. Het bevat tenslotte genoeg clichés en ongeloofwaardigheden waar mensen toch veel te weinig op letten.

• 1948 berichten

Nee Reinbo, dat is jou mening en jou smaak. Veel mensen geven het een hoog cijfer en dan is het middelmatigheid? Vreemde opmerking. Je blijft alles maar aangrijpen om mensen te overtuigen dat het geen goeie film is. Deze discussie is al eerder gevoerd, wat is je doel met het telkens naar beneden halen van deze film. Ik vond hem geweldig, so what?

congo

Films zijn subjectief, daar moet hij ook rekening mee houden. Je kan nou eenmaal niet zeggen van "een film is niet goed omdat veel mensen hem wel goed vinden". Maar dat laat niet bij dat veel mensen wel erg zoetjes omgaan met die ongeloofwaardige ontsnapping bijv.

• 1948 berichten

Je punt is? Jij irriteert je daar aan, ik niet. Wat is de definitie van goed? Dat is toch individueel of zie ik dat verkeerd? Als een film na zoveel stemmen en zoveel jaren nog op 1 staat zal het zeker geen slechte film zijn, wat kan jou het schelen dan?