• 9.376.657 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.151.596)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Brooks Hatlen

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Als elke film perfect zou zijn, zouden we ook geen voer voor discussies meer hebben op mm.

avatar van bakuratje

bakuratje

Ja echt een prachtige film! Ik las ook op Film Blog dat hij erg goed was.

dutchtuga

Goed referentie materiaal. Ze kunnen niet eens normaal spellen daar.

dutchtuga

Blu-ray geleend van iemand. Herziening zal na vele jaren dus binnenkort plaatsvinden.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Your funeral, *haalt op een Jack Sparrowiaanse manier zijn schouders op*

dutchtuga

Zie er ook een flinke daling in zitten, maar wie weet..

avatar van stfuympos

stfuympos

Bij herziening valt ie door de mand, het hele gevoel mocht je dat al hebben valt weg en wat blijft er over mischien 1 of 2 scenes die de moeite waard zijn, bier en het italiaanse nummer.

avatar van Insignificance

Insignificance

Z'n eigen site, neem ik aan? Niet zo sneu, heren..

avatar van Krie

Krie

Geen actie, geen humor, geen verdriet

Maar wat een ongelofelijk goed verhaal en wat maakt dat een onwijs goede film!

avatar van leondepeon

leondepeon

Mooie film, maar wel aan de lange kant hoor..

avatar van snoes92

snoes92

Ik vond het een mooie film, wel een beetje lang.. Ik werd alleen niet echt geraakt wat ik normaal wel snel heb.. Een 3..

dutchtuga

De voorspelde verlaging is uitgekomen, maar die bleef minimaal.

The Shawshank Redemption is wat ik me ervan herinnerde, maar nu viel me meer op hoe braaf dit eigenlijk allemaal in beeld is gebracht. Ik heb niet zo'n probleem met klassiek strak geschoten films, maar Darabont maakt het hier wel erg 'bont'. De look van de film is als die van een doorsnee tv-film. Werkelijk niets bijzonders op aan te merken. Het kleurgebruik is zo degelijk als maar kan en de camera zit veel te dicht op de acteurs, waardoor je het automatische effect krijgt dat de sfeer er minder om wordt. Ik had best meer willen zien van de contouren van de gevangenis. Iets waardoor wij als kijker ook daadwerkelijk het gevoel krijgen opgesloten te zitten. De Shawshank gevangenis is best een aardige setting, maar hier wordt echt helemaal niets mee gedaan, sterker nog, het gevangeniswezen lijkt bijna een 'walk in the park'. En dit kan toch zeker niet de bedoeling zijn van de 'beste film ooit'?

Tweede probleem is het volk dat vastzit. Zelden heb ik zulk aardig volk meegemaakt in een film die zich afspeelt in een gevangenis. Ik had best deel willen uitmaken van de bende van Dufresne en co., zo'n gezellige bedoeling leek het me. Darabont probeert nog wat slecht gespuis aan ons te introduceren, maar buiten de geflipte bewaarder om stelde het helemaal niets voor. Nergens wordt een gevoel van wanhoop o.i.d. gecreëerd, wat ik toch toereken aan slecht schrijfwerk, iets waar Darabont, vooral bewezen met The Mist, toch uitstekend mee uit de voeten kan.

Verder blijft The Shawshank Redemption gewoon een lekkere wegkijker, dat tegen het einde een beetje uit de bocht vliegt met zijn zoetsappigheid, maar verder geen moment verveelt. Daarom gewoon een voldoende, dus 3*.

Dat dit tot beste film ooit wordt gerekend door de massa kan verklaard worden, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden.

Edit: ik heb me lopen te bedenken hoe het mogelijk is een poster van achter, in een tunnel, in perfecte staat en strak af te plakken, terwijl je niet eens bij de randen kan en ben er niet echt uitgekomen. Iemand anders wel?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Heel hard inademen?

avatar van Rogyros

Rogyros

dutchtuga schreef:
De voorspelde verlaging is uitgekomen, maar die bleef minimaal.

Drie punten kun je van de buitenkant dichtplakken en dan kun je nog steeds door de tunnel naar binnen. Het vierde punt, plak je van binnen doordat er aan de binnenkant ook een plakbandje zit dat half los zit (niet ind de hoek zelf, maar net iets maar naar binnen zodat je het plakbandje in de tunnel kunt vastpakken) zodat je het uiteinde van het plakbandje kunt vastpakken en de poster in dat punt tegen de muur aan kunt trekken in de hoop dat ook het laatste punt weer gaat plakken tegen de wand. Of nadat hij drie punten heeft vastgemaakt, in de tunnel kruipt en vanuit daar zijn arm via de onderkant van de poster in zijn kamer brengt (hij was redelijk mager en leek lenig) en op die manier het vierde punt vast maakt. Of hij heeft het laatste punt gewoon laten zitten, met drie punten hangt hij ook wel. Of hij heeft de poster maar met twee punten vastgemaakt (linksboven en rechtsboven) en besloten dat de poster dan toch wel hangt... Genoeg mogelijkheden dus. Ik kan me niet herinneren dat valt op te maken of alle vier de punten wel goed vast zitten. Hoe belangrijk is dit, zeg. Ieder detail wordt bij deze filim door sommigen wel erg uitvergroot. Nu vind ik het prima om kritisch te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat je niet of nauwelijks de veroudering in de gezichten van Robbins en Freeman kunt zien in die 20 jaar. Maar om daar nu de film op te beoordelen?

avatar van harm1985

harm1985

Sterker nog, je hoeft 'em maar aan twee punten vast te maken, zwaartekracht doet de rest.

dutchtuga

Zeker niet opgevallen hoe strak de poster vast zat? Deze plothole valt amper goed te praten.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

avatar van Nomak

Nomak

83Utreg! schreef:

lekker belangrijk, alsof je je daaraan stoort.

Ja, zo kan je werkelijk elke plothole van elke film goedpraten.

chevy93

Je hebt plotholes en je hebt plotholes, dit is gewoon mierenneuken.

dutchtuga

Mierenneuken? De hele film werkt naar die clou toe en als dit zo ongeloofwaardig wordt gebracht mag je best praten over een gigantische plothole.

83Utreg! schreef:

Best wel.

dutchtuga schreef:
Helemaal niet, sterker nog, er wordt maar een paar momenten aandacht aan besteed. Het is juist de bedoeling dat het opeens gebeurd. Iets wat zeker gelukt is.

avatar van stfuympos

stfuympos

chevy93 schreef:

Het hoogte punt van de film, daar mag dus best wel wat van gezegd worden vind je niet?

chevy93

Als het steek zou houden, ja. Dit is gewoon zoeken naar dingen om de film op af te kraken.

chevy93 schreef:

Haha meen je dit? Een paar minuten? Het is elke seconde van de film aanwezig, Robbins' personage (waar de film om draait) loopt er namelijk constant mee rond in zijn hoofd. Het is waar hij naartoe werkt. Beetje raar en naïef om dit als een onbelangrijk punt te zien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Erg sloppy plothole ja. Nooit bij stil gestaan eigenlijk.

Naomi Watts schreef:

Nooit bij stil gestaan eigenlijk.

Net zoals 9 van de 10 mensen, totdat ze het ergens lezen.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Nomak schreef:

Ja, zo kan je werkelijk elke plothole van elke film goedpraten.

Nee maar wel deze ''plothole'' van deze film.

chevy93 schreef:

Net zoals 9 van de 10 mensen, totdat ze het ergens lezen.

Mensen laten zich te makkelijk meevoeren door het verhaal, waardoor ze dingen, soms zelfs erg duidelijke, over het hoofd gaan zien. Herziening doet vaak wonderen.

chevy93 schreef:

Zoeken was echt niet nodig.