• 9.377.779 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

Ramon K

Ik zie ook dat Darabont bijna alle emoties die een mens bezit wil aanraken. Jaloezie, haat, verdriet, onrecht, gerechtigheid, liefde etc

Maar dat is niet erg; het gaat om de manier waarop ie dat doet.

Ik zag gisteren 5 minuten. De hoofdpersoon (met een onschuldige babyface) komt zwak en schuchter binnen (goodguy), de gevangenen krijgen een fascistisch aandoende speech van de directeur (badguy) en wanneer hij stelt 'zijn er nog vragen?' en een gevangene vraagt om de eettijden dan krijgt ie klappen van een bewaker (badguy).

Elke emotie die Darabont via deze personages wil creeeren ketst in mijn geval meteen af vanwege de infantiele, haast karikaturale voorstelling van zaken. Voorgekauwde muk zonder enige subtiliteit, dilemma's of een grijs gebied. Darabont heeft een vreselijke crowdpleasing stijl, en heeft qua emotie geen enkele zeggingskracht.

• 19752 berichten

Manipulatie is het alleen als de kijker zelf niet door heeft dat de emoties hem 1 voor 1 worden aangeboden op een pusherige manier.

Maar ik smul juist van het drama. Knal er maar een zooi emoties tegenaan en zit zo helemaal in het verhaal. Ook al weet ik dat de regisseur juist dit resultaat wou bereiken bij mij.

Ramon K

Film is altijd manipulatie en belangrijk is juist de manier waarop de regisseur manipuleert. Er moet ruimte zijn voor de kijker. Hij moet niet het gevoel krijgen in een onoprecht schouwspel vast te zitten, waarin een regisseur hem in zwart/wit emoties duwt.

• 19752 berichten

Ja, maar moet Darabont dan de goodguy een rotkop geven en hele nare trekjes en de badguy juist een melkflesgezicht met allemaal aardige trekjes?

Ik weet niet helemaal hoe je had gewild dat Darabont de karakters wel had neergezet. Er zijn nou eenmaal aardige en onaardige/nare mensen.

En als je normaal deed tegen de bewaarders en directeur was er bij de badguys genoeg te regelen eigenlijk. Dus ergens hadden ze ook wel iets goeds, waren niet 100% beulen of zo. En de goodguy Robbins was eigenlijk best een knap irritant mannetje soms en vond het juist leuk om een beetje tegen het systeem te trappen. Ik vind net als bij TGM dat sommige zaken wel iets genuanceerder bekeken mogen worden.

Het is niet 100% zwart/wit hoe de verschillende karakters worden neergezet toch.

Ramon K

Hij zou een proces van diepgang, een ontwikkeling moeten toevoegen aan zijn film. Hij zou twee kanten van de medaille in een personage moeten laten zien. Dit is te flauw.

Nog erger. Darabont laat juist op flauwe wijze een omgekeerde karakterisering zien. Alle inmates zou ik als vriend of opa willen, en de bewakers/directeur zijn pure evil. Wat moet ik daar toch mee? In een Stallonefilm, waarin het om actie gaat, zou ik het wellicht accepteren maar toch niet in een film die me oprecht wil ontroeren?

Het is niet 100% zwart/wit hoe de verschillende karakters worden neergezet toch

Misschien nog wel meer zwart/wit als Prison on Fire die ik gisteren zag. En die film draait om actie. Bij The Green Mile is het al net zo erg al wordt goed en kwaad daar nog gespreid over gevangenen en bewakers.

• 19752 berichten

Ja het blijft lastig. Dit zijn wel behoorlijke modelgevangenen ja, afgezien van die rotkop die Robbins elke keer in elkaar ramt.

Maar ik snap alleen niet dat je het zwart/wit-gebeuren van Darabont niet pikt, maar dat je zwart-wit bij actie gevangenisfilms wel accepteert.

Misschien omdat dat vaak ook als luchtig bedoelt is en Darabont juist alles heel serieus neemt, dat kan.

Toch had die directeur of bewaker geen aardige vent hoeven zijn van mij.

Had de film niet perse beter gemaakt. Als ik je zo lees had deze film eigenlijk niet gemaakt moeten worden haha.

Ramon K

maar dat je zwart-wit bij actie gevangenisfilms wel accepteert.

Films met een andere toon, draaiend om actie, en om die actie te creeeren moet je twee duidelijke kampen hebben. Komt trouwens op 3,0* uit (voordat je er een grote discussie omheen wilt bouwen).

• 19752 berichten

In ieder geval al aardig dat je Prison on Fire zei ipv de nr. 24 bij mijn Chinese Menukaart Gaam Yuk Fung Wan haha.

Nee ik vond het een leuke discussie en bouw niet meer verder

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ramon K schreef:

Een verhaal over hoop in een realistische setting. En hij faalt daar oa in. Ook qua personages is het huilen met de pet op. Ik heb trouwens nergens beweerd dat Darabont een aanklacht beoogde. Ik snap niet hoe je daar bij komt.

Dat was meer 'bij wijze van spreken' maar ik snap best je kritiek wel op de film alleen ben ik bang dat veel mensen dit niet met je zullen delen.

Ik heb de Shawshank Redemption wel eens vergeleken met Hotel California van The Eagles. Je weet best dat het te gladjes is, te sentimenteel maar tegelijk ook wel weer lekker en niet te gecompliceerd. Het verwijderd het ruwe randje van de alledaagse realiteit en zet er een romantisch idee van de werkelijkheid tegenover. Ik las ergens op internet de volgende slotconclusie over deze film; 'The Shawshank Redemption' kleurt het meest zwartgallige gemoed azuurblauw. De kleur van de zee.'

Snap best dat veel kijkers er zo over denken en dat het een prettige filmervaring geeft.

avatar van Sternling

Sternling

Een geweldige film, bleef me boeien tot op het einde, daarom 5 sterren!

Een lange "discussie voeren" als iemand 2 sterren geeft voor deze film is nutteloos, immers over smaak valt niet te twisten!

Ramon K

5,0*-en omdat een film blijft boeien?

*/me stelt even een 100-tal films bij naar 5,0*

Heeft best zin hoor zolang men maar met goede argumenten gooit. Men kan een film ontleden en achteraf nog concluderen dat afzonderlijke elementen smaken of juist niet.

Ramon K

In principe vormt jouw vergelijking nog een enigszins begrijpelijk argument... ter verdediging van een 3*tje dan. Maar niet voor een nr 1 notering!

goongumpa

Mwah, als het je mee kan slepen? Capra staat toch ook overal in de lijstjes..

goongumpa schreef:

Mwah, als het je mee kan slepen? Capra staat toch ook overal in de lijstjes..

Maar Capra mixt zijn feelgoodmovies met andere zaken. Komedies met een statement en een hoop snedige dialogen oa of It's a Wonderful Life, waarin we 3 kwartier ongepolijste film noir te zien krijgen.

goongumpa

Zelf vind ik echt niet dat It's a Wonderful Life inhoudelijk meer te bieden heeft dan Shawshank Redemption. Een van de meest overgewaardeerde klassiekers ooit imo. Ik heb hem maar één keer in m'n leven gezien, en dat is al een hele tijd geleden. Maar ik meen me te herinneren dat die film ook op een doorzichtige manier in op de gevoelens inspeelt, nogal zwart-wit is en veel voorkauwt. En over zoetsappige eindes gesproken..

Ramon K

Veeeeeel meer. Ik vind de films ook totaal onvergelijkbaar, op het feelgoodgehalte (op het einde) na.

It's a Wonderful Life is veel duidelijker een parabel (met een engel nota bene), speelt zich af in een setting die realistischer is, met personages die menselijker zijn (er is maar 1 totaal onuitgediept personage en dat is de pure verpersoonlijking van het kwaad Potter) en bovendien vormt de zwart/wit tegenstelling (film noir/film blanc volgens sommige critici) de kern van de film. En Bailey (het hoofdpersonage) maakt een enorme ontwikkeling door, is zeker niet zonder fouten, komt voor dilemmas te staan etc. Bovendien is de film mooi geschoten, zeker in de alternatieve realiteit.

Verder is de toon van de film ook anders (veel luchtige komedie er tussen door) en ook al ligt het sentiment er ooit (zeker naar het einde toe) dik bovenop dan kan ik het nog slikken omdat de film echt voor die climax gewerkt heeft., Vooral met de kerst (kerstklassieker) kan die film me bekoren en zelfs het jaartal waarin de film gemaakt is (1946, 1 jaar na de oorlog) doet nog een heel klein pleistertje op de wonden. Ik vind Capra's film op elk gebied beter dan Darabont's film.

goongumpa

Oké, wellicht heb je gelijk. Als je "It's a wonderful life" tegen mij zegt, verschijnt er bij mij meteen zo'n beeld van een familie die samen rond de kerstboom een klef liedje zingt, en springt mijn sentiment-meter in overdrive..

Er is vast meer in te ontdekken, maar heb me nooit zo in die film verdiept. Ik hou ook écht niet van kerstmis (samen met hondenfilms het ergste genre). Zo snel mogelijk vergeten, was die film voor mij.

Mister Smith goes to Washington en vooral It Happened One Night vond ik wèl goed.

Ramon K schreef:

Ik heb deze hele discussie eens goed gevolgd en Ramon K, je hebt met je fanatisme in ieder geval één ding bereikt, ik heb een enorme zin gekregen om It's a Wonderful Life te gaan zien. Heb hem zojuist besteld. Zodra ik hem geien heb post ik het.

Ramon K

Ik hoop dat je er plezier aan beleeft!

Ramon K schreef:

Ik hoop dat je er plezier aan beleeft!

Dank je

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Ik snap niet dat sommige mensen de film uberhaupt uitgekeken hebben of zelfs vaker als je er zoveel kritiek op hebt......zucht.....

Afijn, ik heb een 'klacht' ingediend bij RTL mbt het einde. En tegelijk maar over alle films die zo snel afgekapt worden. Ik heb ze gevraagd waarom Boulevard elke avond weer die lange aftiteling krijgt waar geen mens naar kijkt en dat dit bij film een stuk belangrijker is.

Dit is hun antwoord en we zullen zien al heb ik er weinig fiducie in en voel me in de zeik genomen tot ik een echte verandering waarneem.

Beste kijker,

Hartelijk dank voor uw e-mail.

Op zondag 1 augustus was bij RTL4 de film The Shawshank Redemption te zien. Helaas zijn de laatste 8 seconden door een technische storing weggevallen en ging de film te vroeg over in een promo van Eten Vandaag. RTL Nederland vindt het vervelend voor de kijkers die hier last van hebben ondervonden. Uiteraard doen we ons best om dit soort storingen in het vervolg te voorkomen.

Wij wensen u nog veel kijkplezier bij RTL!

Met vriendelijke groet,

RTL Nederland

Publieksservice

Ramon K

Toen was ik 16, 18, 23 jaar oud, nu ben ik een dertiger dude. Veel meer gezien nu en op veel gimmicks ben ik afgeknapt. Vroeger vond ik de film ook leuk.

Ik wist niet beter.

En ik zag hem pas voor het eerst op mijn 30e. Dat zal het zijn

Had voor ik op deze site kwam nog nooit van deze film gehoord zelfs.

Dat kan natuurlijk ook!

Maar een paar dagen geleden zag ik 5 min en ben ik braafjes afgehaakt!

avatar van jellybean

jellybean

Op You Tube staan een aantal interessante links m.b.t. deze film, waaronder een paar docu's over the Mansfield Reformatory in Ohio waar de SR. is opgenomen en waar je tegenwoordig rondleidingen kunt krijgen.

Het schijnt er zelfs te spoken!

Ook de Filming Location video van de film is heel leuk om eens te zien.

jellybean schreef:

Het schijnt er zelfs te spoken!

Ben twee jaar geleden op Alcatraz geweest, ook daar schijnt het te spoken, maar heb behalve een heel mooie en interessante rondleiding gehad te hebben niets gemerkt...................

Maar goede marketing is het wel

avatar van lugia

lugia

Vond er niets aan!

avatar van Nomak

Nomak

lugia schreef:

Vond er niets aan!

En dan nog zoveel sterren?

avatar van stfuympos

stfuympos

Nomak schreef:

En dan nog zoveel sterren?

Hij gaat ervan uit dat je er 10 kan geven.