• 9.377.519 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

luuuuk

Die Family Guy aflevering hierover is ook geniaal ;p

avatar van Filmlak

Filmlak

Shawshank Redemption is als een versgebakken appeltaart iets te veel poedersuiker.

Het concept is goed, verhaaltechnisch zeer vernuftig, maar de commerciele -zoetzappigheid ligt er dik bovenop.

avatar van yeyo

yeyo

luuuuk schreef:

Die Family Guy aflevering hierover is ook geniaal ;p

Vind de serie nogal matig, maar die aflevering is inderdaad best grappig.

avatar van Rogyros

Rogyros

Lupussy Galore schreef:
Ik snap niet dat sommige mensen de film uberhaupt uitgekeken hebben of zelfs vaker als je er zoveel kritiek op hebt......zucht.....

Dat zal te maken hebben met de positie van deze film in de top 250. Ik heb af en toe ook het idee dat een aantal mensen juist kritiek heeft op deze film omdat ie op 1 staat. En dat dat voor iedere nr. 1 zou gelden. Hoe dan ook, als ik een film niets aan vind, ga ik hem niet meerdere malen bekijken. Geen idee waarom mensen dat zouden doen, zelfkastijding?:? Niet dat ik niet begrijp dat er mensen zijn die deze film niet mooi vinden. Iedereen heeft zijn mening en smaak natuurlijk.

Ik vind deze film echt schitterend. Prima dat ie zoetsappig wordt genoemd. Ik denk bij zoetsappig eigenlijk vooral aan Hugh Grant achtige films. Het bad guy gehalte is hier bij de meeste gevangenen nou niet bepaald hoog. Maar het is een benadering die mij wel ligt. Het verhaal, de diepgang van de karakters, de manier waarop de vriendschap is ingevuld, de manier waarop de directeur van vrome man de hebzucht niet buiten zijn eigen deur kon houden, de manier waarop hem het kunstje wordt geflikt... Ik vind het op een dusdanig prachtige manier in beeld gebracht en het sleept mij zo mee dat hij voor mij de volle vijf sterren krijgt.

En sommige dingen vind ik in deze film wel jammer.Waarom worden de mensen in die 20 jaar niet ouder? Je ziet wel eens een nieuwe bril (bij de directeur), of wat grijze haren her en der, maar dat kan geen 20 jaar verantwoorden. ]En wat ik ook niet goed begrijp: Andy gaat op het laatst de schoenen poetsen voor de directeur, maar ruilt zijn eigen schoenen met die nette van de directeur. Op zich logisch, want hij gaat zich bij de banken begeven. Maar hoe ontsnapt hij: Hij kruipt door 500 meter stront met oude schoenen, niet met die nette. Die had hij ingepakt zodat ze niet nat en vies werden. Hoe komt hij dan aan die oude schoenen, want die had ie in de schoenendoos bij de directeur gelaten. Misschien had ie meerdere paren schoenen, dan is dat probleem ook opgelost. En misschien zie ik het wel helemaal fout.

Hoe dan ook, dat kan allemaal niet beletten dat deze film van mij 5 sterren krijgt. Fijn dat veel MoMe gebruikers en ook imdb gebruikers deze film ook goed kunnen waarderen.

Geniale film, Ik begrijp nu ook waarom op hij op #1 staat,

ookal heb ik hem niet helemaal af kunnen kijken, Ik ben het totaal eens met rogyros

SchinkenKäse schreef:

Geniale film, Ik begrijp nu ook waarom op hij op #1 staat,

niet helemaal afgezien? dan mag je niet stemmen volgens mij....

avatar van Reinbo

Bel de politie!

• 19752 berichten

Juist omdat hij hem niet heeft afgekeken is het een 5 geworden.

Dat laatste half uur ging nergens meer over.

avatar van Nomak

Nomak

Een film niet afkijken en dan nog een 5* geven?

Het wordt hier met de dag gekker.

avatar van rep_robert

Misschien hebben zij het ook op RTL gekeken? Waar ze de laatste minuten hadden weggeknipt?

Oja dat zou kunnen...

• 19752 berichten

RTL zei zelf 8 seconden weggevallen(zie antwoord beneden) en dan is het weer minuten. Wat is het nou?

avatar van Awake78

Awake78

Ligt eraan of je de aftiteling meerekend

avatar van JackieZW

JackieZW

super film....

moviemafketel schreef:

Juist omdat hij hem niet heeft afgekeken is het een 5 geworden.

Dat laatste half uur ging nergens meer over.

meen je dat? daar ging het juist om, voor mij dan. en toch 4*

• 19752 berichten

Ja, het moeten ophouden bij het netjes houden van de graven met de tekst van Freeman. Toen kreeg ik een brok in mijn keel met de mooie muziek erbij. Daarna werd het allemaal weer veel te mooi en te zoetsappig. Ik houd niet erg van die eind goed al goed films. Verder vond ik dat er van alles in zat, vandaar alsnog mijn hoge score.

avatar van rep_robert

De ene film kan een happy end wel hebben en veel andere totaal niet. the Shawshank Redemption kan zo'n einde wel hebben wat mij betreft.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Een einde zoals Moviemafketel voorstelt zou volledig onacceptabel zijn, zo draai je een film totaal z'n nek om. Gelukkig is Moviemafketel géén regisseur en Frank Darabont wél!

• 19752 berichten

Tsja ik zat effies te denken waarom mijn top 10 mijn top 10 is en kwam er eigenlijk achter dat in bijna al deze films de hoofdpersoon dood gaat. Ik ben dus meer van de wat minder zoetsappige eindes denk ik.
Het is bij TSSR al leuk genoeg dat hij weet te ontsnappen en zo. Maar dan dat Freeman vrij komt en onder die boom moet gaan zoeken en dan de ontmoeting op het strand tsja. Ik zat hier na de film en zei tegen mijn vrienden meteen al "ze hadden de boel niet meer zo moeten uitrekken, dan zou ik een 5 geven". Leek gewoon alsof de regisseur geen afscheid kon nemen van zijn film.

• 19752 berichten

Aangepast lol, zat al te twijfelen wat ik zou doen

avatar van Bottleneck

stfuympos

Een met Mafketel!

avatar van mnrk

mnrk

Dit is gewoon een topfilm, niks meer en niks minder.

Het verhaal is gewoon geweldig en het acteerwerk is zeer sterk ( van de hele cast ) .

avatar van casimir

casimir

Madecineman schreef:

Ik heb de Shawshank Redemption wel eens vergeleken met Hotel California van The Eagles. Je weet best dat het te gladjes is, te sentimenteel maar tegelijk ook wel weer lekker en niet te gecompliceerd. Het verwijderd het ruwe randje van de alledaagse realiteit en zet er een romantisch idee van de werkelijkheid tegenover. Ik las ergens op internet de volgende slotconclusie over deze film; 'The Shawshank Redemption' kleurt het meest zwartgallige gemoed azuurblauw. De kleur van de zee.'

Snap best dat veel kijkers er zo over denken en dat het een prettige filmervaring geeft.

Helemaal eens met deze quote van madecineman. Het was natuurlijk een uitstekende film, met grandioos acteerwerk van zowel Robbins als Freeman, maar de film kent voor mij niet genoeg "diepgang" om het met 5* sterren te beoordelen. Gezien de reacties van vrienden op deze film toen ze hem mij aanraadden verwachtte ik een heftiger einde, wat dramatischer en ingrijpender.

Al met al een heel goede film, uitstekend gefilmd en met erg goed acteerwerk. Bij gebrek aan intensiteit op het einde geef ik de film

4.5 *

avatar van NoName313

NoName313

Geweldige film, goeie cast (waaronder Morgan Freeman) ik ben zelf een enorme fan van gevangenis films maar dit slaat echt alles een dikke aanrader

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Lupussy Galore schreef:

Afijn, ik heb een 'klacht' ingediend bij RTL mbt het einde. En tegelijk maar over alle films die zo snel afgekapt worden. Ik heb ze gevraagd waarom Boulevard elke avond weer die lange aftiteling krijgt waar geen mens naar kijkt en dat dit bij film een stuk belangrijker is.

Dit is hun antwoord en we zullen zien al heb ik er weinig fiducie in en voel me in de zeik genomen tot ik een echte verandering waarneem.

Beste kijker,

Hartelijk dank voor uw e-mail.

Op zondag 1 augustus was bij RTL4 de film The Shawshank Redemption te zien. Helaas zijn de laatste 8 seconden door een technische storing weggevallen en ging de film te vroeg over in een promo van Eten Vandaag. RTL Nederland vindt het vervelend voor de kijkers die hier last van hebben ondervonden. Uiteraard doen we ons best om dit soort storingen in het vervolg te voorkomen.

Wij wensen u nog veel kijkplezier bij RTL!

Met vriendelijke groet,

RTL Nederland

Publieksservice

Hmm ja het was mij ook al opgevallen.. dat de aftiteling zo abrupt tot een einde kwam. Vond ik inderdaad ook erg jammer. Tof dat je ze hebt gemaild.

avatar van Rickazio

Rickazio

Beste kijker,

Hartelijk dank voor uw e-mail.

Wij wensen u nog veel kijkplezier bij RTL!

Met vriendelijke groet,

RTL Nederland

Publieksservice

Je had die laatste 8 seconden op dat strand nodig om even uit te huilen ofzo?

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Vreemde en ietwat ongepaste opmerking van Rickazio. Lijkt me niet meer dan normaal dat je de hele film wilt zien. Heeft niks te maken met uithuilen.

avatar van twilight_men

twilight_men