Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
DrMouse
Zeer goeie film, blijft boeiend tot het einde en leuk verhaal.
Maar ook ik vind dat hij niet op de eerste plaats hoort in de top 250, ik denk dat de standaard voor het punten geven hier verkeerd ligt.
Veel mensen geven veel te snel een 5 aan een film, wat wil zeggen dat het eigenlijk min of meer niet NOG beter kan, maar deze film is zeker geen film waarvan je kan zeggen dat het de perfectie is.
Stonerr
Ik heb veel films gezien en denk dat ik deze tot nu toe het beste vind!!
fantastische film!
Dennis Evahi
Laats weer een keer gekeken. Het verhaal blijft magistraal. Zo goed bedacht. En wat een kei van een acteur, eigenlijk gewoon een steengoede casting. Alle acteurs staan op de goede plek net zoals bij One flew over the cuckoo 's nest.
Laoslander
Zo redelijk dat hij een halve ster verdiend?
Ja maar zijn verwoording zit er toch maar pal op
MyOwnStyle
Ik heb hem voor de vierde keer bekeken en hij blijft gewoon erg mooi om zien. Zijn niet zo veel films die me ook na een vierde keer nog zo kunnen vermaken dus verdient nog steeds een 5.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
"Goed Maar Weinig Emotioneel Impact"
Hij stond al lang op mijn watchlist, The Shawshank Redemption, toch wel overal dé nummer 1 van films aller tijden. Misschien had ik daardoor wat te hoge verwachtingen, maar ik heb gisteren een film gezien die erg goed was. Niet meer, niet minder.
Wat ik eigenlijk wel het beste aan de film vond, was de uitvoering. Het script is vloeiend geschreven en verfilmd met een mooie cinematografie en een gelikte editing. Daardoor was er geen een scène te kort of te lang, volgde elke scène de andere logisch op en wisselden humoristische scènes, spannende scènes, steenharde scènes en emotionele scènes elkaar goed af. Mede door een paar harde cuts in sommige scènes verveelde de film geen moment, ondanks zijn 142 minuten aan lengte.
Het verhaal opzich, het synopsis, is niet bijzonder. Het is nog niet eens origineel, misschien zelfs een beetje tam. Maar de uitvoering is wel zo perfect dat er van zo'n makkelijk verhaal een erg mooie film word gemaakt. De film had ook een goede drijfveer in zijn personages. Vooral Red en Andy waren zeer goed geschapen en prima op papier gezet, maar Morgan Freeman en Tim Robbins spelen hun karakters met passie en geven hen extra diepte.
Eigenlijk is er niets echt fout aan de film. Iedereen acteert goed, de personages zijn goed, het verhaal sleept je mee en heeft een perfecte uitvoering en de ontsnapping van Andy was iets dat ik eigenlijk écht niet zag aankomen. Maar de reden dat ik deze film niet zomaar even de volle vijf sterren geef, is omdat er dan wel niets mis is met deze film, er is ook niet iets écht goeds (op de personages/acteerprestaties en de uitvoering na). Er is geen bijblijvende soundtrack, het verhaal opzich is niet bijster origineel en wat ik vooral miste was een flink portie emotioneel impact.
Omdat de enige andere film die ik van Darabont heb gezien The Green Mile is, krijg ik de neiging om hem daarmee te vergelijken. Die film raakte mij op het einde heel erg, terwijl The Shawshank Redemption dat compleet miste. Er was genoeg kans dankzij de personages en de goede opbouw om deze film een enorm, onverwachtse impact te geven op het einde. In plaats daarvan krijgen we zo'n misselijk feelgood einde.
The Shawshank Redemption is een film met een vrij simpel verhaaltje, maar heeft een perfecte uitvoering. De casting is goed en de acteurs spelen hun personages met verve. Dankzij een vlot geschreven script en een gelikte editing verveelt de film geen moment, ondanks zijn lange speelduur. Toch had ik echt het gevoel dat er op het gebied van drama (wat het genre van deze film is) wat serieus gemiste kansen waren. Ook eindigt het met een Hollywood feelgood einde, wat ik ook een beetje teleurstellend vond. Ik heb gisteren een erg goede film gezien, maar ik kan niet zeggen dat ik nou de beste film aller tijden heb gezien.
4,0 sterren
joeyspo
Leuke film. Alleen ik vind hem zwaar hoog staan. Echt niet de nummer 1 van beste films. Mischien komt het wel omdat ik zeer hoge verwachtingen had. Het acteer werk is wel geniaal.
Ben ik met je eens, tuurlijk zal niet iedereen alle films even leuk vinden. Maar als de grote massa de film fantastisch vindt dan staat ie er zeker verdiend in. Zelfde geldt ook voor andere films.
En nu weer ontopic, gelul over de top250 hoort hier niet thuis
Toch staat The Shawshank Redemption bij jou op gelijke hoogte met The Proposal. Knappe vent die dat kan rijmen...
Tja, geeft een beetje aan hoe goed ik deze vind. Ik zou ook niet durven zeggen welke film meer clichees bevat.
Let vanavond maar eens op wat een ontzettend brave borst die Andy is.
laundromat
brave borst zijn is niet goed? ben blij dat-ie zo is! en dat-ie bier voor zijn maten regelt en zelf niet hoeft . dat kun je klef noemen, ik zie het niet zo.
yeyo
Maar het is toch een ongelofelijk saai hoofdpersonage? En Morgan Freeman zogezegd een moordenaar, die gast zou al huilen als hij per vergissing een spin doodtrapte.
brave borst zijn is niet goed?
Maakt 'm in ieder geval een compleet oninteressant personage....
Justinw
Zeker niet de nummer 1 van alle films. Desalniettemin blijft dit gewoon een dijk van een film...
laundromat
Maakt 'm in ieder geval een compleet oninteressant personage....
dat kan, niet mee eens (:
Noud
Nouja Andy is wel een watje hoor, maar dan speelt hij het tenminste goed anders kwam dit niet zo over.
moviemafketel
- 19752 berichten
The sissies redemption
Het is ook wel een beetje de oude zakken-afdeling he?
Ze hebben het wel een beetje gehad met vechten de hele dag en drugs dealen en zo. Neem aan dat destijds het ook nog niet zo in de gevangenis ging als zeg de laatste 10 jaar.
yeyo
Dat zou me verbazen.
moviemafketel
- 19752 berichten
Misschien, ben geen deskundige op dat gebied.
Maar dat het vooral oude zakken zijn die het allemaal wel best vinden en zich niet meer perse willen of hoeven te bewijzen is vrij duidelijk.
Het kwam soms wel over als een relaxte omgeving waar ik ook best een aantal dagen zou kunnen spenderen. Dat is niet best natuurlijk.
Maar overall vind ik er gewoon van alles in zitten.
Ramon K
Die twee Darabont-films hangen me gewoon de keel uit. Er zit filmisch en inhoudelijk helemaal niets in. Alles wordt voor je voorgekauwd. Geen dilemma's, geen diepere lagen, geen diepgang.... Met een traantje en een goed gevoel de zaal uit en dan vinden mensen het wel zo goed dat ze die films tot de beste films allertijden uitroepen.
Justinw
Het is zeker niet de beste film aller tijden. Maar op elke film die op 1 stond zou er vele kritiek op zijn. Feit is dat je eigen nummer 1 vaak niet mainstream genoeg is om het grote publiek te bereiken. TSR doet dat wel en komt dan bovendrijven.
laundromat
Interessante conversatie hieronder (!) Gesprekken die ik over deze superfilm heb gaan heel anders (:
marximaal
"Goed Maar Weinig Emotioneel Impact"
Hij stond al lang op mijn watchlist, The Shawshank Redemption,
Goed omschreven en kan mij er heel goed in vinden. Zelf heb ik hem ooit 5* gegeven en ik ga hem vanavond ook voor de 4e of 5e keer kijken. Super goeie film
Berichten verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)
goongumpa
blonde redhead
Hierboven is aangegeven dat het in Amerikaanse gevangenissen altijd veel agressiever is. Dat is te eenzijdig. Je hebt ook long stay gevangenissen die aardig vergelijkbaar zijn met wat je hier in de film ziet. Ik heb wel eens een documentaire gezien van een gevangenis die een soort van Zen-programma volgde. Bleek heel goed te werken en de agressivteit had daardoor bijna een 0-punt bereikt.
Maar on topic. Ik heb mijn stem bijgesteldvan 5 naar 4, maar het blijft een goed verhaal. Maar misschien gebeurd er iets te weinig in de film.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972