• 9.377.434 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van askicker

askicker

Ik vind het een geweldige goede film. Vooral goed uitgedacht. Ik wist niet eens dat ie zo oud was...

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Thom1994 schreef:

Een van Darabont's films krijgt er binnenkort weer een 0,5* bij mensen.

Als je deze film echt gezien hebt dan is dat gewoonweg niet mogelijk. Misschien niet superorgineel maar er wordt zo goed geacteerd.

avatar van davidz352

davidz352

Rosicky schreef:

Al jaren lang vraag ik mij af waarom nou uitgerekend deze film bovenaan prijkt in zo'n beetje alle toplijsten. Nooit vond ik een antwoord. Ik denk toch dat het met sentiment te maken heeft, want hoe geweldig kan een film als deze nu helemaal zijn?

the Shawshank Redemption is toch vooral maar gewoon een gevangenisdrama, met gewoon Morgan Freeman en gewoon Tim Robbins. Geen wereldsterren, geen al te grote acteurs. Gewoon, heel gewone acteurs. De film duurt vrij lang, er gebeurt gewoon niet al te veel, het einde is gewoon heel voorspelbaar en bovendien gewoon heel ongeloofwaardig.

Niet dat ik vind dat Shawshank een slechte film is, in tegendeel. De film is sfeervol, bevat interessante personages en een hoopvolle boodschap die velen schijnt aan te spreken. Maar is dat nu zoveel nieuws onder de zon? Al met al is dit toch maar gewoon een aardige dramafilm, die erg goed gemaakt is.

Het aantal stemmen is misschien nog wel het opvallendst: op dit moment 11.075. Met stip de film op deze site waarop het meest is gestemd. Hoe kan dat? Het is nou niet zo dat Shawshank zoveel gezien is. Vraag een willekeurig persoon of hij ooit gehoord heeft van the Shawshank Redemption, en het antwoord is zeer waarschijnlijk nee. Veel meer mensen hebben films als Titanic, Avatar, Pirates of the Caribbean en the Dark Knight gezien, maar toch heeft deze film de meeste stemmen. Vreemd. Ook hier heb ik geen verklaring voor.

Ik denk er precies hetzelfde over!

chevy93

Wat is er nou voorspelbaar aan het einde? Dat hij dat rotshamertje gebruikt om een tunnel te maken achter een Hayworthposter in zijn cel had iedereen natuurlijk al na een kwartier door.

avatar van Rizz

Rizz

chevy93 schreef:

Haha
Voor mij was het ook totaal niet voorspelbaar, ik snap ook niet dat je dat met zo'n einde kunt zeggen.

avatar van H1DD3

H1DD3

chevy93 schreef:
Je weet van te voren al dat hij toch gaat ontsnappen, de manier hoe natuurlijk niet.

chevy93

Je kan het hoogstens vermoeden. Ten minste, ik heb geen enkele clou weten te ontdekken die aangeeft dat het werkelijk zo is. Ook niet in de herziening.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik heb hem pas 1 keer gezien en ik dacht gewoon dat hij dood zou gaan in de gevangenis. They fooled me anyway.

avatar van LotusBlossom

LotusBlossom

serieus, ik kijk zoveel films, maar deze film nog nooooit gezien! voel mezelf dan zo slecht!

maaaarrrr

ik ga hem zeker kijken deze vakantie!=D

heb al helemaal een lijst van films (zijn er wel een beetje heel erg veel..) die ik allemaal nog moet/ga kijken=] dus als iemand ook nog tips heeft? (zolang het maar geen films zijn die te voorspelbaar zijn, bah)

avatar van yeyo

yeyo

En toch al 5 sterren geven?

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Eén van mijn favoriete films aller tijden. Positieve moet ik allemaal niet meer opnoemen. Maar wil wel de nadruk leggen op de geweldige acteerprestaties en het heel erg mooie verhaal in de film. Ook de muziek vond ik best leuk.

Heb wel één puntje van kritiek: het einde. Had gerust wat opener of minder 'happy' mogen zijn.

Voorbarige stem verwijderd.

avatar van starbright boy

Tevens een trollbericht met een reactie verwijderd.

avatar van Sifra.

Sifra.

Super film, hij blijft je boeien tot het eind!

avatar van Thom1994

Thom1994

LotusBlossom schreef:

maaaarrrr

ik ga hem zeker kijken deze vakantie!=D

94 Stemmen, lijkt mij niet al te veel ?

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Je stemt toch ook niet op elke film die je ooit al zag?

avatar van Thom1994

Thom1994

Als je je aanmeld op MM dan lijkt het mij dat je op zoveel mogelijk films stemt (voor zover je je kan herinneren).

chevy93

Waarom dat? Heb ik ook niet gedaan (en doe ik niet). Veelal herinner ik me te weinig van een film om een eerlijk oordeel te geven. Je onthoudt heel erg selectief een paar scènes en laten dat nou net spetterende scènes zijn (of juist andersom).

avatar van makkekvm

makkekvm

Gisteren deze meesterlijke film nog eens bekeken. Volledig terecht op nummer 1 in de lijst hier: traag begin, fantastische opbouw en schitterende climax op het einde van de film waar alles duidelijk wordt. Beste acteerwerk dat ik al gezien heb.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Geweldige film.Met grandioos acteerwerk.

avatar van rbn-93

rbn-93

Een dikke 4.5 omdat Morgan Freeman een keertje geen god speelde!! (owja, en omdat het een prachtige film was)

avatar van IcU

IcU

rbn-93 schreef:

Een dikke 4.5 omdat Morgan Freeman een keertje geen god speelde!!

Dus dit is de 3e film die je van hem ziet?

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Er zijn wel meer films waarin Morgan Freeman geen god speelt.

Neem bijvoorbeeld 'Se7en'. Overigens trekt het lugubere karakter van die film mij minder, maar ook hierin zet Freeman een rol neer met een bepaalde 'vibe' die hij in de verhaallijn laat neerdalen...

Zo doet hij dat ook in deze film, zijn voice-over vind ik gewoon prachtig, met een stem die zich daar heel goed voor leent, prachtige uitdrukkingen (You can have some long nights in stair. When you're alone in the dark with nothing but your thoughts, time can draw out like a blade.), en een persoonlijkheid die er vanaf spat.

Dat maakt hem echt een schitterende acteur.

avatar van GuyB

GuyB

Eén van de meest interessantste qua persoonlijkheid.

avatar van Seminarian

Seminarian

Dit is echt een van de mooiste en beste films die ik in tijden heb gezien. Veel films zijn gewoon leuk om te kijken maar op bepaalde momenten kreeg ik echt een brok in mijn keel. Het acteerwerk is grandioos, maar de regie is ook niet mis. Het is indrukwekkend te zien hoe de personen veranderen terwijl ze in de gevangenis zitten, en hoe ze vervreemd raken van het dagelijks leven erbuiten.

Ik raad iedereen die deze film nog niet gezien heeft aan hem te gaan kijken.

avatar van shimahero

shimahero

Prachtige film. Soms ontroerend en een boodschap van hoop.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Mijn 1,0ster zal er weinig aan doen om deze film van de 1ste plek te verstoten waarvan het onbegrijpelijk is dat ie op de eerste plek staat hier .

Ik bedoel,we weten toch wel wat goed en fout is? ,deze film kan toch never nooit zo hoog staan hier,hoe is dit mogelijk,deze film draagt niks bij aan vernieuwing,cinematografie,en de acteerprestaties zijn ook van een zuiver slechte kwaliteit,alleen freeman weet nog een beetje goed op zijn standaard wijze te acteren.

Deze film bevat een hoop slap ***** maarja.Ik viel bijna in slaap hoor .Steeds ook

dat Forest Gump achtige voice overtje,jeetje dat was bijna standaard gebruik in de jaren 90,in 'Benjamin Button' werd daar weer orgineel gebruik van gemaakt.

Ja ik wist wel dat ik deze film niet de eerste plek waardig zou vinden.

gezien?.

avatar van Neder0001

Neder0001

Ik wil niet veel zeggen hoor... maar kijk jouw top 10. Batman Begins? Dark Knight? Matrix Reloaded? MI 2? Dat zijn allemaal middelmatige filmpjes.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Neder0001 schreef:

Ik wil niet veel zeggen hoor...

Waarom doe je het dan?

chevy93

Zoveel zegt hij toch ook niet?

88Fabian schreef:

deze film draagt niks bij aan vernieuwing,cinematografie,

Want Mission Impossible 2(!) was natuurlijk een mijlpaal in de filmgeschiedenis...

Steeds ook dat Forest Gump achtige voice overtje

Jij vergelijkt een emotievolle, prachtige voice-over met de voice-over gedaan door een zwakbegaafde? Laat me niet lachen... Het enige wat de 2 films in gemeenschap hebben is dat ze uit hetzelfde jaar komen. Waarvan ik ook bijna zeker ben dat dat het enige is waarom je die vergelijking maakt.

88Fabian schreef:

Vele vinden deze film de beste ooit,hebben die mensen dan wel eens echt goeie films gezien?.

Right back at ya.