• 9.381.546 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.600)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Koerok

Koerok

Het kan haast niet anders of Wentworth Miller uit Prison Break heeft die rustige stuurse blik afgekeken van Tim Robbins.

avatar van montoyaruler

montoyaruler

nu weet ik waar prison break van is afgekeken, wat een prachtige film zeg

avatar van petdor

petdor

Afgelopen weekend gekeken, Sterk spel, verhaal enz. Mijn vrouw dacht aanvankelijk; weer zo'n geweldadige gevangenisfilm. Zeer snel waren we allebei even geboeid.

Voor ons een terechte 5.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Van een kort verhaal van Stephen King zo`n meesterwerk maken....onvoorstelbaar.
Een zeer goed drama, met verschrikkelijk goeie rollen van de gehele cast. ( Kevin Costner had de rol van Andy Dufresne afgewezen....ooh , wat had die man een spijt!!)
Dit is pas wat je noemt film!!!!!!
Ik heb al een plaatsje gereserveerd in mijn top 10, en hij komt er niet meer uit.
Bij de oscaruitreiking geheel genegeerd door de comissie, alleen maar 7 nominaties ( Forrest Gump ging er met alles vandoor ).....zeer ondergewaardeerd.
Een perfecte film met een perfect verhaal en uitmuntend geregisseerd door Darabont.

"I hope the pacific is as blue as in my dreams....I hope"...

avatar van olivier

olivier

Of Costner spijt had is zeer te betwijfelen. 'SR' deed het ondermaats slecht aan de boxoffice en werd pas later erkend als een prima film. Beetje huilerig hier en daar (het Darabont-euvel zullen we maar zeggen) maar even vaak een prima, onderhoudende en weergaloos geacteerde prent. Als Darabont nu eens zijn hysterisch dramatische momenten en melodrama in toom kon houden, hadden we echt een prachtfilm gehad.

avatar van Blanky

Blanky

Gewoon goed! 4,5****

avatar van demimoorefan

demimoorefan

geen woord over vuil maken deze film is en blijft een klassieker

5.0

veron35

Echt heel vreemd. Uit mijn omgeving was er maar 1 iemand die deze film kende. Terwijl hij hier en op IMDb de meeste stemmen van alle film heeft behaalt.

avatar van SuperIndowtje

SuperIndowtje

1 van m'n favoriete films.Was echt onder de indruk toen ik hem voor het eerst zag.Heb hem nu inmiddels al 5 x gezien ofzo.

Vreemd eigenlijk dat deze film geen ene oscar heeft gewonnen.Maar ja 7 nominaties is ook niet mis.

5 *

avatar van smetje

smetje

ja,,, deze film valt wel mee....

ik geef deze film 2,5

smetje schreef:

ja,,, deze film valt wel mee....

ik geef deze film 2,5

Dat lijkt me eerder tegen vallen. Als hij op nr.1 allertijden staat en je hem dan 2,5 geeft, lijkt het me niet meevallen.

avatar van Roowland

Roowland

Ik denk dattie bedoelt "het valt wel mee hoe goed 'ie is"

Roowland schreef:

Ik denk dattie bedoelt "het valt wel mee hoe goed 'ie is"

Oké.

avatar van timburton

timburton

Ik zie dat deze film sinds kort op nummer 1 staat in de film top 250. Maar om eerlijk te zijn, heb ik die film nog nooit gezien! Nog niet eens van gehoord. Schaam, schaam... Maar ja, ik ben ook pas 13.

timburton schreef:

Hoezo sins kort? Af en toe staat hij een dag op nr.2, maar hij staat al zeker een half jaar het meeste van de tijd op nr.1.

avatar van j0zman

j0zman

Net voor de zoveelste keer opnieuw gezien.

Is en blijft een sublieme film.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

veron35 schreef:

Hier idem dito. Ook maar es gekeken, maar begrijp die hele hype niet. Gemiddelde film met (weer) een Hollywoodeinde.

Onlangs voor 2e keer proberen te kijken maar er bij in slaap gevallen. Overall 3*.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Wow, hoe slecht en nep is Prison Break als je deze kent.

Geweldige film. 4,5

avatar van johstripper

johstripper

Echt een prachtige film, zoals een goed boek dat je niet weg kan leggen. Dit wordt de eerste film in mijn leven die ik nog eens voor de tweede keer ga bekijken , en waarschijnlijk al binnenkort

avatar van movo2

movo2

tsja niet gek dat die op nummer 1 staat. wat een gevoel zit er in deze film. je gaat er echt helemaal in mee.

en dat hollywood einde dat zit mij nu niet bepaald dwars moet ik zeggen.

avatar van timburton

timburton

Wat een verschrikkelijke film! Nummer een in de top 250?! Wat?????

Dadelijk pleeg ik nog zelfmoord. Verschrikkelijk hollywood einde, trouwens. 0,5*

Wat een verschrikkelijke film! Nummer een in de top 250?! Wat?????

Ik wil niet veel zeggen, maar op 1 na komen al je top 10 films uit hollywood.

avatar van by_the_way

by_the_way

veron35 schreef:

Ik wil niet veel zeggen, maar op 1 na komen al je top 10 films uit hollywood.

Maar misschien hebben die niet zo'n Hollywood eind.

avatar van Metalfist

Metalfist

by_the_way schreef:

Maar misschien hebben die niet zo'n Hollywood eind.

Degene die ik daarvan heb gezien wel hoor buiten Pulp Fiction maar heel die film is een geval apart

avatar van finalman

finalman

Wat een verschrikkelijke film! Nummer een in de top 250?! Wat?????

je bent gek oftewel heb je de film niet goed begrepen. Staat trouwens niet voor niets op nr 1 hier

avatar van 606

finalman schreef:

nou daar ben ik het eens je kunt een film minder vinden maar 0,5

is echt niet redelijk

Wat een verschrikkelijke film! Nummer een in de top 250?! Wat?????

Alleen het acteer werk is al 3,5 waard. De rest komt bij het verhaal.

avatar van devil999

devil999

Geweldige film !!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

veron35 schreef:

Alleen het acteer werk is al 3,5 waard. De rest komt bij het verhaal.

Als je het zo doet, ga dan niet optellen maar neem de gemiddeldes van je cijfers.

Turkeyloverz schreef:

Voor zo ver ik het snap slaat dit nergens op.